Terapia prin post, o practică veche la români
Tipurile de post cunoscute de religia creștin-ortodoxă sunt destul de numeroase și sunt o expresie a unei înalte cunoașteri a necesităților umane. Există o graduare evidentă; astfel, se începe cu cea mai ușoară formă și se ajunge la cea mai dificilă. Trecând în revistă formele de post, putem distinge 7 niveluri: 1. hrană fără carne 2. hrană fără carne, lactate și ouă 3. hrană fără carne, lactate, ouă și untdelemn 4. hrană constituită din pâine și apă 5. fără niciun fel de hrană, dar cu apă, timp de o zi 6. fără niciun fel de hrană și fără apă, timp de o zi 7. fără niciun fel de hrană, dar cu apă, timp de mai multe zile (până la 40 de zile sau chiar mai mult).
Aceste forme de post sunt într-un acord perfect cu curele naturiste recomandate în medicina actuală. Sunt cunoscute tot mai multe cazuri de oameni care s-au vindecat de boli grele (și cel mai bun exemplu este cancerul) prin alimentație compusă exclusiv din legume și fructe crude sau chiar prin post negru (doar cu apă distilată), uneori de o durată neobișnuit de lungă (până la 40-60 de zile).
Nu se recomandă în niciun caz abuzul de zile de post - de la formele mai dure de post sunt excluși "cei slabi și lipsiți de putere". Trebuie avută în vedere constituția naturală a fiecăruia, iar postul să fie ținut în limitele posibilităților fiecăruia, atât fizice, cât și psihice.
Postul complet de o zi
Reguli pentru ziua de post:
* Durata postului este de 24 de ore, de la ora 0 la 24.
* Pe parcursul acestui post se poate consuma doar apă (deci niciun fel de aliment). Pentru a beneficia de efectele acestui post, este exclusă folosirea oricăror alte adaosuri, cum ar fi: sucurile de fructe, infuziile îndulcite, cafelele amare etc.
* Cu excepția persoanelor cu țesut adipos foarte abundent ori cu retenție de apă în țesuturi, este necesar să se bea minimum 1 litru de apă în ziua de post. În zonele urbane, unde apa este de o calitate îndoielnică, este de preferat folosirea apei de izvor, a apei minerale naturale (plată sau carbogazoasă).
* Cei care țin pentru prima oară post negru trebuie să se menajeze, fără a face eforturi fizice prea mari sau bruște, fără a se expune la frig sau la căldură excesivă, vreme îndelungată.
* În timpul zilei de post, este strict contraindicată menținerea unei stări de letargie, somnolență ori angoasă cauzate de foamea care ar putea apărea sau care deja a apărut. Găsirea unor activități care să capteze atenția este cea mai bună soluție de a "rezista" micilor rigori ale acestei forme de post.
Reguli la ieșirea din post:
* Prima masă este constituită în mod obligatoriu din fructe proaspete, consumate ca atare, sub formă de suc sau de salată de fructe (îndulcită cu miere).
* La jumătate de oră după ingerarea fructelor se poate consuma și alt fel de hrană, cu excepția cărnii și a preparatelor din carne, alcoolului, cafelei și produselor cu cofeină (băuturi de tip Cola), prăjelilor, margarinei, conservelor, mâncărurilor grele.
* Alte alimente contraindicate sunt: zahărul, băuturile și dulciurile cu conservanți, coloranți, corectori de gust sintetici, supele instant.
* Alimentele care sunt indicate a fi consumate după post, dar în cantități moderate, sunt: laptele, untul, arahidele, alunele, nucile, susanul, ouăle.
* Se revine la regimul de alimentație normal în două zile.
Cui îi este recomandat postul complet de o zi?
Această formă de post mai este numită și repausul alimentar complet. Este indicată în primul rând celor care simt nevoia de dezintoxicare, care vor să contracareze tendința constantă de îngrășare, de pierdere a supleței și a agilității. De la o anumită vârstă, această formă de post este un remediu excelent pentru a menține suplețea corpului și flexibilitatea gândirii.
Ca și cură de slăbire, postul complet de o zi pe săptămână este foarte eficient, cu condiția ca în cele șase zile rămase dieta să fie în limitele bunului simț. Tendința frecvent întâlnită la persoanele cu o voință oscilantă este aceea de a ține regimuri drastice de slăbire urmate de perioade de îngrășare rapidă.
Cui îi este contraindicat postul complet de o zi?
În general, puține sunt persoanele care să nu reziste la un post de 24 de ore pe săptămână. Postul este contraindicat persoanelor cu o vitalitate extrem de redusă, cu o glicemie scăzută, în convalescență.
Câteva secrete ale acestei metode
* Cele mai bune rezultate cu acest post se ating prin includerea sa în regimul de viață o dată pe săptămână (este preferabil să se mențină aceeași zi, de exemplu vinerea), ca o obișnuință.
* O ieșire din post gradată, respectând fiecare etapă, este o metodă sigură de control al apetitului.
Postul negru de mai multe zile
Reguli pentru perioada de post:
* La peste 3 zile de post (chiar mai puțin pentru persoanele cu o vitalitate mică), postul se ține sub supraveghere medicală. Durata unei zile de post este de la ora 0 la ora 24.
* În timpul perioadei de post se bea în mod obligatoriu minimum 1 litru de apă pe zi. S-a remarcat că apa călduță este mai bună în posturile lungi decât apa rece. În postul negru, ținut pentru vindecarea cancerului, se va consuma apă distilată.
* Dacă apare o stare de devitalizare extremă, astenie, epistaxis (curgerea sângelui din nas), se consultă imediat medicul curant, care se va pronunța dacă mai este cazul sau nu să fie continuat postul negru.
* Mai ales în primele zile, va fi necesar ca eforturile fizice și intelectuale să fie dozate foarte atent. Perioada de somn va începe cel târziu la ora 22.30.
Durata postului este variabilă, în funcție de resursele individuale și de scopurile urmărite. Cu excepția cazurilor disperate, este bine să nu se înceapă cu un număr mare de zile de post, pentru că organismul va recepționa această procedură ca pe un șoc, cu atât mai mult cu cât nu este obișnuit să-și gestioneze resursele în asemenea situații.
Reguli la ieșirea din post:
* Primele 6 ore după ieșirea din post se consumă doar fructe și, eventual, miere.
* După fructe se vor consuma timp de 2 zile doar supe de legume pasate, piureuri cu foarte puțin ulei, compoturi, infuzii îndulcite cu miere. Pâinea se va consuma doar în a doua zi.
* În a treia zi vor fi introduse în alimentație iaurtul, polenul recoltat de albine, cerealele (sub formă de fulgi), în cantități mici - alimente care conțin grăsimi: alune și arahide neprăjite, nuci, susan (semințe neprăjite sau pastă) și proteine: gălbenuș de ou, soia (boabe), cașcaval cu conținut redus de grăsime.
* Timp de o săptămână de la încetarea postului, nu se consumă: carne și preparate din carne, alcool, prăjeli, cafea, margarină, conserve, zahăr, băuturi și dulciuri cu conservanți, coloranți, aromatizanți și corectori de gust sintetici, supe instant concentrate.
Mesele vor fi regulate, mai dese dacă simțiți nevoia, dar bine dozate. Trecerea ulterioară la un regim bogat în calorii, bazat pe carne, prăjeli, produse de patiserie și cofetărie, paste făinoase, unt și brânzeturi este cât se poate de contraindicată.
Cui îi este recomandat postul negru de mai multe zile?
Este indicat în:
* Cancer - este una din principalele "terapii-șoc" ale medicinii naturiste. Durata sa este cuprinsă (în acest caz) între 7-40 zile și se face sub supraveghere medicală; în loc de apă, se consumă apă distilată. Rezultatele sale sunt impresionante: stoparea evoluției și chiar resorbția tumorilor, evitarea metastazelor. Era forma principală de tratament contra cancerului promovată de regretatul terapeut naturist Valeriu Popa, având rezultate spectaculoase, în zeci de cazuri.
* Obezitate - este cea mai radicală cură de slăbire. Într-adevăr, în acest fel se pot "da jos" 8-14 kg pe săptămână. În Anglia, de exemplu, există spitale unde, sub un control medical riguros, se realizează un tratament prin post, pentru remedierea cazurilor grave de obezitate. Singurul "risc" pe care îl prezintă din acest punct de vedere această autoterapie constă în punerea rapidă și cât se poate de dizarmonioasă a kilogramelor la loc, dacă după acest post nu se schimbă stilul de viață și atitudinea față de alimentație.
* Curățare rapidă a organismului - postul negru de mai multe zile poate fi adoptat și de persoanele sănătoase, ca metodă forte de "curățare" a organismului, ca autodisciplinare a voinței și a autocontrolului, cu condiția să nu se exagereze.
Cui îi este contraindicat postul negru de mai multe zile?
Nu este recomandat în primul rând persoanelor subponderale, cu o vitalitate scăzută, hipotensive, cu carențe grave de minerale și vitamine. În aceste cazuri, sunt de preferat curele cu fructe și legume sau cu cereale integrale.