Curățire de primăvară - POSTUL

Ilie Tudor
- În tradiția satelor românești, postul se ține de când e lumea. Latura lui creștină - curățirea trupească și sufletească din preajma sărbătorii pascale - are urmări neprețuite și pentru sănătate -

Terapia prin post, o practică veche la români
Tipurile de post cunoscute de religia creștin-or­to­doxă sunt destul de numeroase și sunt o expresie a unei înalte cunoașteri a necesităților umane. Exis­tă o graduare evidentă; astfel, se începe cu cea mai ușoară formă și se ajunge la cea mai dificilă. Tre­când în revistă formele de post, putem distinge 7 niveluri: 1. hrană fără carne 2. hrană fără carne, lactate și ouă 3. hrană fără carne, lactate, ouă și unt­delemn 4. hrană constituită din pâine și apă 5. fără niciun fel de hrană, dar cu apă, timp de o zi 6. fără niciun fel de hrană și fără apă, timp de o zi 7. fără niciun fel de hrană, dar cu apă, timp de mai multe zile (până la 40 de zile sau chiar mai mult).
Aceste forme de post sunt într-un acord perfect cu curele naturiste recomandate în medicina actua­lă. Sunt cunoscute tot mai multe cazuri de oameni care s-au vindecat de boli grele (și cel mai bun exem­plu este cancerul) prin alimentație compusă exclusiv din legume și fructe crude sau chiar prin post negru (doar cu apă distilată), uneori de o du­rată neobișnuit de lungă (până la 40-60 de zile).
Nu se recomandă în niciun caz abuzul de zile de post - de la formele mai dure de post sunt ex­cluși "cei slabi și lipsiți de putere". Trebuie avută în vedere constituția naturală a fiecăruia, iar postul să fie ținut în limitele posibilităților fiecăruia, atât fizice, cât și psihice.

Postul complet de o zi

Reguli pentru ziua de post:
* Durata postului este de 24 de ore, de la ora 0 la 24.
* Pe parcursul acestui post se poate consuma doar apă (deci niciun fel de aliment). Pentru a be­neficia de efectele acestui post, este exclusă folo­sirea oricăror alte adaosuri, cum ar fi: sucurile de fructe, infuziile îndulcite, cafelele amare etc.
* Cu excepția persoanelor cu țesut adipos foar­te abundent ori cu retenție de apă în țesuturi, este ne­cesar să se bea minimum 1 litru de apă în ziua de post. În zonele urbane, unde apa este de o cali­tate îndoielnică, este de preferat folosirea apei de izvor, a apei minerale naturale (plată sau carboga­zoasă).
* Cei care țin pentru prima oară post negru trebuie să se menajeze, fără a face eforturi fizice prea mari sau bruște, fără a se expune la frig sau la căldură excesivă, vreme îndelungată.
* În timpul zilei de post, este strict contrain­dicată menținerea unei stări de letargie, somnolență ori angoasă cauzate de foamea care ar putea apărea sau care deja a apărut. Găsirea unor activități care să capteze atenția este cea mai bună soluție de a "rezista" micilor rigori ale acestei forme de post.

Reguli la ieșirea din post:
* Prima masă este constituită în mod obliga­to­riu din fructe proaspete, consumate ca atare, sub formă de suc sau de salată de fructe (îndulcită cu miere).
* La jumătate de oră după ingerarea fructelor se poate consuma și alt fel de hrană, cu excepția căr­­nii și a preparatelor din carne, alcoolului, ca­felei și produselor cu cofeină (băuturi de tip Cola), pră­jelilor, margarinei, conservelor, mâncărurilor grele.
* Alte alimente contraindicate sunt: zahărul, bău­­turile și dulciurile cu conservanți, coloranți, corectori de gust sintetici, supele instant.
* Alimentele care sunt indicate a fi consumate după post, dar în cantități moderate, sunt: laptele, untul, arahidele, alunele, nucile, susanul, ouăle.
* Se revine la regimul de alimentație normal în două zile.

Cui îi este recomandat postul complet de o zi?
Această formă de post mai este numită și re­pau­sul alimentar complet. Este indicată în primul rând celor care simt nevoia de dezintoxicare, care vor să contracareze tendința con­stantă de îngrășare, de pier­dere a supleței și a agilită­ții. De la o anumită vârstă, această formă de post este un remediu exce­lent pentru a menține suplețea corpu­lui și flexi­bilitatea gândirii.
Ca și cură de slăbire, pos­tul complet de o zi pe săptămână este foarte efi­cient, cu condiția ca în cele șase zile rămase dieta să fie în limitele bunului simț. Tendința frec­vent întâlnită la persoa­nele cu o voință oscilantă este aceea de a ține regi­muri dras­tice de slăbire urmate de perioade de îngrășare ra­pidă.

Cui îi este contraindicat postul complet de o zi?
În general, puține sunt persoanele care să nu reziste la un post de 24 de ore pe săptămână. Postul este contraindicat persoanelor cu o vitalitate extrem de redusă, cu o glicemie scăzută, în convalescență.

Câteva secrete ale acestei metode
* Cele mai bune rezultate cu acest post se ating prin includerea sa în regimul de viață o dată pe săptămână (este preferabil să se mențină aceeași zi, de exemplu vinerea), ca o obișnuință.
* O ieșire din post gradată, respectând fiecare etapă, este o metodă sigură de control al apetitului.


Postul negru de mai multe zile

Reguli pentru perioada de post:
* La peste 3 zile de post (chiar mai puțin pentru persoanele cu o vitalitate mică), postul se ține sub supraveghere medicală. Du­ra­ta unei zile de post este de la ora 0 la ora 24.
* În timpul perioadei de post se bea în mod obli­ga­toriu minimum 1 litru de apă pe zi. S-a re­marcat că apa călduță este mai bună în posturile lungi decât apa rece. În postul negru, ținut pentru vindecarea cance­ru­lui, se va consuma apă dis­tilată.
* Dacă apare o stare de devitalizare extremă, astenie, epistaxis (curgerea sângelui din nas), se con­sultă imediat medicul cu­rant, care se va pro­nunța dacă mai este cazul sau nu să fie continuat postul negru.
* Mai ales în primele zile, va fi necesar ca efor­turile fizice și intelectuale să fie dozate foarte atent. Perioada de somn va înce­pe cel târziu la ora 22.30.
Durata postului este varia­bilă, în funcție de resursele in­dividuale și de scopurile ur­mă­rite. Cu excepția cazurilor disperate, este bine să nu se înceapă cu un număr mare de zile de post, pentru că organismul va recepționa această proce­dură ca pe un șoc, cu atât mai mult cu cât nu este obișnuit să-și gestioneze resursele în asemenea situații.

Reguli la ieșirea din post:
* Primele 6 ore după ieșirea din post se con­sumă doar fructe și, eventual, miere.
* După fructe se vor consuma timp de 2 zile doar supe de legume pasate, piureuri cu foarte pu­țin ulei, compoturi, infuzii îndulcite cu miere. Pâinea se va consuma doar în a doua zi.
* În a treia zi vor fi introduse în alimentație iaur­­tul, polenul recoltat de albine, cerealele (sub formă de fulgi), în cantități mici - alimente care conțin gră­simi: alune și arahide neprăjite, nuci, susan (semințe neprăjite sau pastă) și proteine: gălbenuș de ou, soia (boabe), cașcaval cu conținut redus de grăsime.
* Timp de o săptămână de la încetarea postului, nu se consumă: carne și preparate din carne, alcool, prăjeli, cafea, margarină, conserve, zahăr, băuturi și dulciuri cu conservanți, coloranți, aromatizanți și corectori de gust sintetici, supe instant concen­trate.
Mesele vor fi regulate, mai dese dacă simțiți ne­voia, dar bine dozate. Trecerea ulterioară la un re­gim bogat în calorii, bazat pe carne, prăjeli, pro­du­se de patiserie și cofetărie, paste făinoase, unt și brânzeturi este cât se poate de contraindicată.

Cui îi este recomandat postul negru de mai multe zile?

Este indicat în:
* Cancer - este una din principalele "terapii-șoc" ale medicinii naturiste. Durata sa este cu­prinsă (în acest caz) între 7-40 zile și se face sub supraveghere medicală; în loc de apă, se consumă apă distilată. Rezultatele sale sunt impresionante: stoparea evoluției și chiar resorbția tumorilor, evitarea metastazelor. Era forma principală de tra­tament contra cance­rului promovată de re­gre­tatul terapeut naturist Valeriu Popa, având re­zultate spectaculoase, în zeci de cazuri.
* Obezitate - este cea mai radicală cură de slă­bire. Într-adevăr, în acest fel se pot "da jos" 8-14 kg pe săptămână. În Anglia, de exemplu, există spi­tale unde, sub un control medical ri­guros, se rea­lizează un tratament prin post, pen­tru remedierea cazurilor grave de obezitate. Sin­gurul "risc" pe care îl prezintă din acest punct de vedere această autoterapie constă în punerea rapidă și cât se poate de dizarmonioasă a kilogramelor la loc, dacă după acest post nu se schimbă stilul de viață și atitudinea față de alimentație.
* Curățare rapidă a organismului - postul ne­gru de mai multe zile poate fi adoptat și de per­soanele sănătoase, ca metodă forte de "curățare" a organismului, ca autodisciplinare a voinței și a autocontrolului, cu condiția să nu se exa­gereze.

Cui îi este contraindicat postul negru de mai multe zile?


Nu este recomandat în primul rând persoanelor subponderale, cu o vitalitate scăzută, hipotensive, cu carențe grave de minerale și vitamine. În aceste cazuri, sunt de preferat curele cu fructe și legume sau cu cereale integrale.