Conf. Dr. AVRAM FIȚIU - "În decursul ultimilor 2000 de ani, Europa nu a mai cunoscut un popor care să-și vândă o treime din pământ pe timp de pace, cum au făcut românii&qu

Ion Longin Popescu
Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca

Profesor la Universitatea de Agronomie din Cluj-Napoca, consultant în domeniul proiectelor europene, Avram Fițiu a în­cheiat recent un amplu studiu dedicat condiției actuale și de perspectivă a țăranului și a mediului ru­ral românesc, construind un solid piedestal știin­țific pentru propășirea celor peste 4 milioane de familii prezente astăzi în satele românești.

"Prin dispariția țăranilor dispare grupul social purtător al tradițiilor poporului român și al identității naționale"

- În discursul său rostit la intrarea în Aca­demie, marele poet Lucian Blaga aducea un me­morabil "Omagiu țăranului român", pentru stabilitatea sa în istorie. Studiul dvs. începe, în schimb, cu un avertisment: dacă țăranul român nu se schimbă odată cu vremurile, va dis­părea. Despre ce schimbare vorbiți, domnule pro­fesor?

- Țăranul trebuie să se schimbe prin educație. Nu să dispară, ci să se adapteze, păstrându-și liniile esențiale care-l definesc. Am muncit 19 ani la acest studiu, avându-l în minte pe tatăl meu și munca grea din gospodăria țărănească la care am luat parte, și eu, în copilărie. Spațiul rural se află în schimbare totală, trebuie redefinit. O acțiune de interes național, în care trebuie implicați și spe­cialiștii, universitățile agricole, studenții și colegii mei, profesori. Țăranul devine o țintă educațională pentru toți, inclusiv pentru Ministerul Agriculturii. Pornim de la constatarea generală că factorul politic românesc din ultimii ani a conturat pentru țăran o transformare istorică, fără să-l consulte însă. Scos din spațiul interesului public, țăranul român s-a simțit dat deoparte, și-a pierdut motivația și impli­carea, lăsându-se manipulat politic și economic. În loc să aibă un partid țărănesc puternic, țăranii și-au pus soarta în mâinile altor partide, deși, din punctul de vedere al celor mai mulți dintre politicieni, gos­po­dăria țărănească tradițională ar trebui lăsată să dispară și, în locul acesteia, să apară ferme indus­triale.

"Consecințele desființării clasei țărănești sunt devastatoare"

- Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea țăranii, așa cum îi cunoaștem din istoria țării și, mulți din­tre noi, din propriile biografii?

- Prea puțini sunt la noi cei care înțeleg con­secințele dezastruoase ale dispariției țăranilor. Apo­logeții acestui fenomen catastrofal (și nu sunt pu­țini), nu-și dau seama că, odată cu țăranul, dis­pa­re chiar grupul social care le-a asigurat supra­vie­țuirea politică după '90. Ce prevede acest scena­riu? Să-i scoată pe țărani din sate și să-i determine să vină la oraș, în ghetouri, să stea cu mâna întinsă la guvern. E vorba de câteva milioane de oameni! Vor să-i "dezmorțim", adică să-i scoatem în stra­dă? E adevărat, multe gospodării țărănești vor dis­pă­rea de la sine, dar multe vor rămâne. Grija lor tre­buie s-o avem! Să vină acești purtători de mâ­ne­cuțe ai politicii în Banat, unde italienii au cumpărat 80% din pământuri. Banatul a fost cândva fruncea, dar acum a rămas pustiu, teren de speculă și robie pentru deposedații de loturi, care și-au terminat demult puținii bani încasați din tragica vânzare a gliei bătrânești. Consecințele desființării clasei țărănești, după modelele profund viciate ale unora, sunt devastatoare: 1. Dispare un țesut social care a jucat, în ultimii 29 de ani, rolul de tampon pentru pacea socială din țară; 2. Dispare singurul grup omo­gen, capabil de a crea stabilitate economică pe termen scurt și mediu; 3. Dispare un grup social ce va lăsa locul unor grupuri etnice de imi­granți din Orient (Pakistan, India, Vietnam, China etc.); 4. Dispare grupul social purtător al tradițiilor po­porului român și, implicit, al identității naționale; 5. Dispare grupul social cu cea mai ridicată na­talitate, atât de necesară pentru o țară aflată în scurgere de populație; 6. Dispare grupul social care deține în proprietate românească mare parte din patrimoniul funciar al țării (pentru securitatea alimentară a României, păstrarea fondului funciar este esențială); 7. Dispare grupul social care asigură coloana vertebrală a enoriașilor bisericii națio­nale, dezechilibrând stâlpul principal al societății românești; 8. Dispare grupul deținător al unui pa­trimoniu gastronomic inestimabil pentru gene­ra­țiile viitoare; 9. Dispare grupul capabil să producă alimente gustoase și sănătoase, ca alternativă la produsele chimizate oferite de sistemele agricole industriale; 10. Dispare grupul social care prote­jea­ză mediul înconjurător, prin practicile sale agrare, ecologice.

- Se vorbește mult și despre "punctele slabe" ale agriculturii țărănești...

- Da, aceste puncte există, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i desființăm pe țărani. Iată câteva minusuri de care trebuie să fim conștienți, pentru a lua măsuri în acord cu politica agricolă comună a UE: vârsta înaintată a țăranului; lipsa de cunoș­tin­țe de piață, pentru a-și vinde produsele; lipsa mij­­loacelor de producție, a tractoarelor și ma­și­nilor agricole; lipsa unui sistem propriu de infor­mare; lipsa unui sistem propriu de creditare; lipsa unui sistem coerent de organizare sindicală; lipsa de organizare a "lanțului alimentar"; lipsa de iniția­tivă; gândirea pe termen scurt; individualismul și altele.

- Vă temeți de dispariția țăranilor. Guvernanții nu se tem. Vând pământul, nu știu istorie, nu pri­cep mersul vieții la țară și nu pot stabili direcțiile de salvare a satului. Se mai poate face ceva?

- Clasa politică iresponsabilă pe care acest popor (dacă i se mai poate spune popor) a votat-o cu ochii închiși consideră că pulverizarea, în 10-15 ani, a unei clase sociale milenare este un act de bravură și mare progres. Să transformi în milogi ai statului 9 milioane de români reprezintă un act de tră­dare națională ce trebuie pedepsit, măcar mora­li­ceș­te. Să duci la disperare și deznădejde 9 mi­li­oane de români care își pierd statutul de stăpâni ai pă­mân­tului înseamnă atentat la siguranța națio­nală a Ro­mâniei. Prac­tic, cla­sa politică românească nu i-a dorit pe țăranii demni, care nu s-au lăsat manipulați cu un ki­lo­gram de za­hăr. Ca urmare, a dat ordin de lichidare spi­ri­tua­lă, socială, culturală și economică. În min­tea în­ghețată a politicienilor de toate culorile, clasa țără­nească e depășită de istorie. Întrucât ță­rănimea nu este orga­ni­zată, omul politic nu se sin­chi­sește să-i apere in­te­resele. Incult și lipsit total de patriotism, acest po­litruc habar nu are de impor­tan­ța și rolul istoric al țărănimii, nu e în stare să înțe­leagă satul și catas­tro­fa care-l paște. De regulă, o mare parte din clasa politică românească este for­ma­tă din foști directori de IAS, care vor să pună mâ­na pe orice hectar de­ținut de țăran. Această țesă­tură politică putredă moș­tenește convingerea so­vietică, cum că țăranul și biserica reprezintă feno­mene retrograde, ce se împotrivesc progresului și trebuie distruse.

"Suntem generația care ne-am trădat strămoșii"

- În scenariul dvs., așa de sumbru, vor dis­pă­rea și așezările țărănești?

- Noi suntem generația care ne-am trădat stră­moșii, prin vânzarea unei treimi din pământul țării. În viața unui popor, se succed generații și ge­ne­rații, pre­cum în viața unei familii. Unele generații cons­tru­iesc, altele apără ce-au acumulat strămoșii. As­tăzi pământul se vinde! În decursul ultimilor 2000 de ani, Europa nu a mai cunoscut un popor care să-și vândă o treime din pământ pe timp de pa­ce, cum au făcut românii! Suntem unici în această pri­vință și înspăimântăm de-a dreptul alte popoare ve­cine din Uniunea Europeană. Dacă în ultimele două mi­lenii, am avut generații statornice, care s-au încă­pă­țânat să lucreze și să apere acest pământ, ge­ne­rațiile de după 1990 sunt complet dezrădă­ci­nate de glia acestei țări, din punct de vedere su­fle­tesc și fi­zic. Noi suntem generația care a creat cel mai mare val de emigrație pe timp de pace din Uniu­nea Euro­pea­nă, ceea ce dovedește un atașa­ment foarte redus față de glia strămoșească. Am înstrăinat peste o tre­ime din pământul acestui neam. Nu prea mai avem ni­mic scump pe lume. Ne pă­ră­sim cu ușurință fa­mi­­­liile, pământul și mormintele strămoșilor. Un po­por construit pe o astfel de generație nu are cum să supraviețuiască. Din punct de vedere fizic, pe tren­dul actual de vânzare a pă­mân­tului către străini, în maximum 7 ani (2025) ro­mânii vor vinde ultima pal­­­­mă de pământ din cele 15 milioane de hectare de terenuri agri­cole. Nu este, evident, nicio tra­gedie, pământul țării nu se mu­tă în alte zări, ci se schimbă doar stă­pâ­nii, slugile și limba vorbită pe aceste pla­iuri.