Prințul Charles, printre credincioșii români din Londra

Ciprian Rus
- Moștenitorul tronului Marii Britanii a participat la o slujbă ortodoxă -

Într-un moment când Marea Britanie tra­ge să se rupă de Europa și zice "stop" la străini, Prințul Charles dă o nouă dovadă de deschidere și de atașament față de România, participând la Londra, în mijlocul comunității noastre, la o slujbă or­to­doxă. Un moment de mare emoție, la care avem bucuria să vă facem părtași, cu ajutorul unor români, care au avut șansa să participe la eveniment.

În mijlocul românilor

Pe zi ce trece, Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, devine tot mai mult "unul de-al nost"! Dacă la început vorbea despre frumusețile Transilvaniei, ca un turist fermecat de ce vede, în ultima vreme, vorbește deschis despre legăturile sale cu Ardealul și se mândrește (pe bună drep­tate, căci documentele istorice o demons­trează!) că e urmaș din stirpea regală a lui Vlad Țepeș și a vechilor dinastii de domni munteni. Acum doi ani, invitat de pres­ti­gioasa Universitate "Babeș-Bolyai", care i-a acordat titlul de "Doctor Honoris Cau­sa", Prințul a ținut neapărat să se recu­leagă la mormântul de la Teiuș, al soților Zam­fira Noro­cea și Petru Racz, cei mai vechi stră­moși ai săi români din Ardeal. Nu exis­tă ocazie să nu vorbească de bine România, nu există cauză românească pe care să o poa­tă servi și să nu o facă, atât cât îi permit programul încărcat și limitele impuse de importanta sa poziție în monarhia brita­ni­că... Nu mai departe de anul trecut, scriam în paginile "Formulei AS", despre ultimul proiect de anvergură al Prințului: albumul "Transylvania Flori­le­gium", în care 36 de artiști internaționali de renume au fost chemați să surprindă, cu talent de pictor dar și cu acuratețe știin­țifică, superba floră săl­batică a României.
Dar ultimul gest de atașament față de români al Prințului Charles a surprins pe toată lumea! Într-un moment de maximă tensiune politică, în care Marea Britanie vrea să se rupă de Uniunea Europeană și să-și închidă granițele în fața străinilor, Prințul Charles a decis să meargă în mijlocul comunității românești din Lon­dra, participând, ca semn de prețuire față de spiritualitatea noastră ortodoxă, la o slujbă ținută la Parohia Română "Sfân­tul Gheorghe", în vechea biserică "St. Dustan in the West".

Costume populare pe străzile Londrei

Zvonul că Prințul Charles urma să vină la slujbă circula de vreo două săptămâni, în cer­cul românilor care merg duminică de duminică la biserica "St. Dustan in the West", din ca­pitala britanică. Pregătirile au fost ca de mare praznic: nu doar vechea biserică englezească a fost primenită "ca pe Paște", dar și oamenii care au asistat la slujbă au ținut să dea aer de sărbătoare întâlnirii cu Alteța sa Regală. "Am ajuns mai devreme în zona bisericii «St. Dus­tan in the West» și am intrat la un mic restau­rant, în așteptarea slujbei", îmi povestește Alex Coman, un tânăr român care locuiește la Londra. "Și cum stăteam eu așa, în fereastra lo­calului, vedeam tot mai mulți oameni îmbră­cați în costume populare românești, făcându-și loc, grăbiți, prin forfota teribilă din Londra. Erau așa de colorați și așa de frumoși - toată lumea se uita după ei! - că mi-a tresărit inima de bucurie". "Merg foarte des la slujbe la bi­se­rica românească, dar atmosferă ca atunci când am intrat în «St. Dustan», nu am mai po­menit! Era în aer o emoție de sărbătoare ade­vărată!". Pasionat de fotografie, Alex a scos imediat aparatul foto și a surprins în imagini eve­nimentul. "Alteța Sa a fost primit în cel mai pur spirit românesc al ospitalității, cu pâi­ne și sare și cu multe zâmbete", își amin­tește Alex.

Un "om al oamenilor"

Preoții români, în rândul cărora s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale, dar și reprezentați ai Bisericii Anglicane, au pregătit o slujbă specială, cu ocazia vi­zitei Prințului Charles: slujba Icoanei Maicii Domnului "Pantanassa", cântată după tradiția psaltică bizantină, în lim­bile română, engleză și greacă, de către grupul psaltic al parohiei. "Prințul a urmărit cu atenție slujba și a fost impre­sionat de corul bisericii. Atmosfera a fost încărcată de emoție. S-a văzut lim­pe­de afecțiunea comunității românești pentru prințul Charles, recunoștința față de dragostea și atașamentul lui de România", mărturisește Alina Balatchi, româncă din Marea Britanie. "Chiar dacă a fost respectată eticheta impusă de coroana britanică în ceea ce privește primirea unui astfel de oaspete, Prințul Charles ne-a dovedit încă o dată că rămâne un «om al oamenilor», insistând să-i cunoască pe membrii parohiei ro­mâ­nești".
"A fost un moment deosebit, nici măcar nu puteam gândi că ar fi posibil să trăiesc așa ceva în viața mea! Peste ani și ani o să păstrez intactă lecția de viață pe care am primit-o de la Alteța Sa. M-au im­pre­sionat ușurința lui de a comunica, modes­tia, zâmbetul aparte și întrebarea gata pre­gătită pentru fiecare dintre noi. A apreciat va­loarea și vechimea frumoaselor costume popu­lare tradiționale pe care le purtam și s-a arătat interesat de obiceiurile locurilor din care ne tragem. Ne-a întrebat și de starea de spirit pe care o avem aici, în Regatul Unit, ne-a întrebat și de planurile noastre de viitor", spune Clara Paltinea, o bunică româncă din Anglia, care a avut fericirea de a schimba câte­va vorbe cu Prințul.
La finalul slujbei, Charles a ținut să îi salute personal pe toți membrii corului, după care a admirat minute bune frumoasa catapeteasmă ortodoxă din Biserica "St. Dustan in the West", adusă în Anglia de la Mânăstirea Antim din București, a aprins apoi lumânări și s-a rugat la icoanele din biserică. La despărțire, Prințul a primit din partea credincioșilor români un superb șal din lână de Hațeg. Un cadou sim­bolic, față de sprijinul moral pe care românii din Marea Britanie l-au simțit prin prezența Prințului în mijlocul lor. "Să știm că un om ca el se gân­dește cu drag la noi e mare lucru, mai ales în momentele astea...".


(Autorul îi mulțumește lui Alex Coman, pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol și pentru fotografiile pe care ni le-a pus la dispoziție. Mai multe foto­grafii realizate de Alex puteți găsi pe site-ul său, https://www.alexcoman.co.uk/.)