Cum să prevenim alergiile
Una dintre cele mai neplăcute probleme cu care ne confruntăm primăvara sunt alergiile. Când ne e lumea mai dragă, începem să strănutăm, să lăcrimăm și să ne suflăm nasul. Cauzele sunt nenumărate. Persoanele predispuse la alergii pot fi sensibile la te miri ce: praf, blana animalelor, mucegaiuri și alimente, dar mai ales, polenul copacilor. În al doilea rând, cei mai mulți dintre noi intră în primăvară după o lungă perioadă în care am stat închiși între patru pereți, fără să mai facem mișcare în aer liber, uneori evitând chiar să aerisim corespunzător casele, de frica frigului și a facturilor crescute la gaze. Iar asta reprezintă o rețetă sigură a dezastrului, mai ales pentru persoanele predispuse la alergii, cărora medicii le recomandă cu insistență să se asigure că au parte din belșug de aer curat. Larg răspândită este și teoria potrivit căreia unii exagerează cu imunostimulatoarele, care forțează bietul nostru organism să înceapă să se apere de orice, de unde și alergiile tot mai frecvente din zilele noastre.
Soluții
* Că e ploaie sau vânt, ninsoare ori ger, nu vă lipsiți de oxigenul nostru cel de toate zilele. Aerisiți casa cu sfințenie (mai bine dați banii pe factura de gaze decât pe medicamente) și faceți mișcare în aer liber, măcar câte zece minute pe zi (coborâți din autobuz un piculeț mai departe de destinație și parcurgeți restul distanței bucurându-vă de o scurtă plimbare).
* Asigurați-vă că mâncați și pe parcursul iernii suficiente fructe și legume cât să vă mențineți în formă.
* Nu abuzați de vitamine și de alte suplimente alimentare imunostimulatoare luate după ureche, fără sfatul medicului.
Dacă alergiile își fac totuși apariția, cel mai bine este să ne adresăm unui medic alergolog. După stabilirea diagnosticului exact, acesta ne va recomanda fie spray-uri nazale, antihistaminice sub formă de comprimate, ori picături pentru eliminarea disconfortului ocular. Cine dorește să se țină departe de medicamente are posibilitatea să apeleze și la alte metode, precum homeopatia sau imunoterapia. Aceasta din urmă presupune injectarea constantă a unei cantități micuțe din alergenul care ne dă de furcă.
(Cei cărora le creează probleme polenul din atmosferă pot urmări pe smartphone perioadele în care acesta înregistrează cote ridicate, evitând în acele zile să facă prea multe drumuri în aer liber. Li se recomandă, de asemenea, să folosească aparate de aer condiționat și aspiratoare cu filtre HEPA și să-și schimbe hainele de îndată ce ajung acasă.)
Anemia de primăvară
Deși trăim într-o epocă în care fructele și legumele se găsesc la tot pasul, indiferent de anotimp, iarna ele sunt adeseori scumpe și de proastă calitate. Așa se face că pe parcursul sezonului rece, tindem să ne dedăm excesiv prăjelilor, produselor lactate și carbohidraților, neglijând multe alimente bogate în vitamine, minerale și alte substanțe indispensabile unei stări bune de sănătate. Mai mult - cum iarna nu prea ne expunem razelor soarelui, ne putem trezi în prag de primăvară și cu o carență de vitamina D. Există însă și riscul ca dacă vă simțiți vlăguiți, aveți amețeli, sunteți exagerat de palizi și lipsiți de poftă de mâncare, să suferiți de o anemie mai veche, fapt ce poate fi lesne verificat cu ajutorul unei analize de sânge. Ce este de făcut în asemenea cazuri? În primul rând, nu vă speriați și puneți-vă pe mâncat următoarele alimente:
* ficat, ouă, cereale integrale, legume cu frunze de culoare verde închis (salată, spanac, busuioc, rucola, pătrunjel, urzici, ștevie), morcovi, ciuperci, sfeclă, fasole, semințe de dovleac, fistic - pentru un aport natural de fier.
* ardei, conopidă, broccoli, citrice, curmale, alune, nuci și "sfântul pătrunjel", pentru un aport natural de vitamina C, care să vă ajute să asimilați fierul.
Ca să vă reveniți și mai repede în formă, este recomandabil să evitați, în această perioadă de refacere, cafeaua și alcoolul. Puțină mișcare în aer liber va contribui de asemenea la restabilirea dvs., stimulându-vă apetitul și oferindu-vă o stare generală de bine.
Cum scăpăm de viroze
Un alt însoțitor antipatic al primăverii este viroza. În acest an, în care gripa a făcut ravagii, curmând peste o sută de vieți omenești, parcă ne temem și mai mult de prezența ei. De ce suntem însă predispuși și primăvara la viroze? Dincolo de alimentația adesea deficitară din sezonul rece, care ne poate reduce semnificativ imunitatea până la începutul lui martie, o problemă o constituie și vremea amăgitoare. De multe ori ne lăsăm păcăliți dimineața de razele strălucitoare ale soarelui, și ne pomenim la prânz că ninge, iar noi avem pe noi doar o jachetă ușoară anti-vânt și niște pantofi subțirei. Sau, dimpotrivă, ne înfofolim, topindu-ne de căldură prin vreo stație de autobuz și nerezistând tentației să ne descheiem paltonul, deși am transpirat și bate vântul. Frigul în sine nu ne îmbolnăvește, dar schimbările bruște de temperatură ne pot reduce pe moment imunitatea, lăsându-ne descoperiți în fața virușilor. La fel se întâmplă și cu alți factori specifici primăverii, precum umezeala crescută.
Soluții
O regulă de aur este igiena. Spălați-vă temeinic pe față și pe mâini când veniți acasă, descălțați-vă la ușă, schimbați-vă hainele și folosiți batiste de unică folosință. De asemenea, evitați pe cât posibil zonele aglomerate și, desigur, nu beți sau mâncați după alții. Faptul că cineva vă e drag ca un frate nu-l scutește de purtarea unor viruși.
Nu recurgeți la antibiotice. Dacă totuși v-ați îmbolnăvit, nu recurgeți la antibiotice, indiferent de ce vă spun vecinii și alți cunoscuți. Nu vă vor ajuta, pentru că ele nu acționează împotriva virușilor, ci dimpotrivă, vă vor slăbi și mai tare organismul, lovind năprasnic în ficatul dvs. Mulțumiți-vă cu clasicele analgezice și antipiretice care să vă ajute să scăpați de febră și durere, mâncați sănătos, optând pentru alimente cât mai ușoare și hidratați-vă corespunzător. Adevărate minuni pot face, dincolo de o odihnă corespunzătoare, ceaiul din ceapă sau din coji de nucă, care înmoaie tusea, supa de linte ori cea de pasăre, care vă redau vigoarea, și inhalațiile, care vă eliberează sinusurile.
Ce ne facem cu astenia de primăvară?
Nu, din nefericire nu este un mit. Astenia de primăvară nu numai că există, dar este poate cel mai greu de gestionat, dintre toate problemele asociate acestui anotimp. Și asta, pentru că însăși natura ei este cumva... difuză. Te doare capul, te macină o stare de tristețe, n-ai energie...
Soluții
Marele secret ține de menținerea îndârjită a unui regim de viață sănătos:
* Faceți cât mai multă mișcare, de preferință în aer liber, profitând de soare.
* Optați pentru o dietă echilibrată. Excesul de carbohidrați, de pildă, vă poate lăsa cu timpul în pană de energie, făcându-vă să vă simțiți vlăguiți.
* Vitaminizați-vă. Profitați din plin de legumele și fructele care se găsesc în această cumpănă dintre anotimpuri - de la andive, morcovi, țelină, mere și dovleci plăcintari, la ceapă verde, urzici, ridichi, lobodă, ștevie). Nu uitați să consumați cu încredere nuci, alune și semințe (crude).
* Ieșiți în lume. Fie că mergeți până la cel mai apropiat cinematograf, fie că faceți o excursie mai lungă, având drept punct culminant o plimbare tihnită prin pădure, important e să mai vedeți și altceva decât pereții casei, să vă "aerisiți" un pic spiritul și să vă amintiți să vă bucurați de viață.