RODICA CULCER despre... România contra C.E.

Redactia
- Chiar în ziua în care urma să fie audiată pentru postul de Procuror-șef al Uniunii Europene, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost citată la audieri în calitate de "suspect". Care este substratul aces­tui demers fără precedent? Cât de grave sunt acuzele aduse doam­nei Kovesi și ce im­pact vor avea asupra candi­daturii sale?

- Dacă ar fi dovedite, acuzele de luare de mită adu­se de inculpatul și condamnatul penal Sebastian Ghiță ar fi foarte grave. Doar că nici una din acu­za­țiile for­mu­late anterior de acest fugar, la adresa doam­nei Kö­vesi, nu au fost dovedite vreodată. Dimpotrivă, există documente oficiale, făcute publice, care atestă lipsa lor de temei. Tentativa de blocare a doamnei Kövesi de către secția de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ) apare, mai degrabă, ca o reacție disperată a puterii, la eșecul demersurilor ne­reu­șite ale ministrului Tudorel Toader, de a-i con­vin­ge pe oficialii europeni să o respingă pe Codruța Kö­vesi. Pusă la punct de UE, puterea PSD-ALDE a decis să acționeze în forță, punând în miș­care meca­nis­mele pe care ea însăși și le-a creat pentru insti­tuirea contro­lu­lui politic asupra justiției. Se confirmă astfel justețea cerinței Comisiei de la Veneția, privind renunțarea la această secție de investigare, consi­derată ca un ins­tru­ment me­nit să limiteze indepen­dența magis­traților. Impor­tant este acum cine va câș­tiga acest război: UE sau Drag­nea? Oficialii europeni văd foarte bine că SIIJ utili­zează o plângere penală aberantă, a unui fu­gar con­damnat penal, pentru a blo­ca candidatul pro­priei țări la o înaltă demnitate euro­peană, deși o comisie de 12 ex­perți internaționali a de­clarat-o pe Kövesi drept cea mai bine pre­gătită pentru postul de Procuror Șef al UE. Vice-pre­șe­dintele CE Frans Timmermans și-a reafirmat spriji­nul pentru Laura Codruța Kövesi și, jude­când după re­zoluția votată în no­iembrie de Parlamentul Euro­pean împo­triva de­rapajelor puterii de la București, este posibil ca ea să nu piardă sprijinul ma­jorității din PE. Puterii de la București nu-i mai rămâne decât s-o ares­teze, dacă vrea s-o blocheze. În aceas­tă pri­vință nu putem spera că Adina Florea, ma­rio­neta pe­na­lilor, ar avea bunul simț să se abțină, ci avem doar speranța că insti­tuțiile UE vor reuși să fie suficient de ferme cu guvernul Dăncilă, pentru a bloca asemenea măsuri extreme.

- Cât riscă România prin desființarea scutului antirachetă de la Deveselu, cerută de Rusia Statelor Unite?

- Dacă s-ar ajunge la desființarea scutului de la De­veselu, ca urmare a presiunilor Rusiei, nu numai Ro­mânia, ci întreaga lume s-ar afla într-o situație foarte periculoasă, pentru că ar însemna că Statele Unite au cedat în fața presiunilor lui Putin și i-au oferit pe tavă o parte din Europa și din Orientul Mijlociu. Unii ana­liști occidentali vorbesc despre o intenție a președin­telui Trump de a reîmpărți lumea în sfere de influență și vedem, deja, că Siria a fost, practic, abandonată de ame­ricani. O astfel de evoluție le-ar da dreptate celor care susțin - cu argumente solide - că Donald Trump ar fi de fapt o creație a puterii de la Kremlin. Riscul re­tragerii scutului nu constă atât în slăbirea capacității noastre de apărare, ci mai degrabă în faptul că, implicit, NATO, pe care ne bazăm pentru securitatea noastră, ar avea de su­ferit, iar Putin ar avea mână liberă în România. Și dacă Putin are mână liberă în România din partea președintelui SUA, atunci ne putem aștepta să se fo­losească și mai intens de guvernul PSD-ALDE, pentru a submina UE din interior, distrugerea UE și a NATO, fiind obiective asumate public de Vladimir Putin. Să fie o coincidență faptul că și Donald Trump este ostil față de UE și NATO? În acest context, este ui­­mitor cât de puțină atenție acordă mass media și opinia publică din România poziției Kremlinului față de civilizația occidentală și cu câtă nepăsare sunt tra­tate semnalele clare, vizibile cu ochiul liber, ale agre­sivității Rusiei. De pildă, de ce oferă toate com­paniile de cablu din România, postul de propagandă ruseas­că anti-occidentală, Russia Today? Lipsa de infor­mație și de edu­cație ar putea avea consecințe tragice pentru noi. Nu ne rămâne decât să sperăm că militarii și oamenii po­litici responsabili din SUA nu-l vor lăsa pe Donald Trump să cedeze în fața Rusiei, pentru că o Europă și, im­plicit, o Românie abandonate de SUA nu vor fi niciodată independente, cum clamează unele sirene ale populismului, ci un fief al Kremlinului, o pro­vincie a Eurasiei.