Bătălia pentru colonizarea Lunii a început

Alina Olteanu
Chinezii și firicelul de bumbac

Impactul mediatic al noii misiuni spațiale chi­neze Chang'e 4 a făcut ca bătrâna Lună să revină în mod spectaculos în atenția pu­blicului. Pentru prima dată, omenirea a avut prilejul să asiste la explorarea părții întunecate a Lunii și să afle ce se întâmplă, de pildă, dacă încerci să cultivi aici plante aduse de pe pământ. Redeșteptarea interesului pentru Lună nu se datorează însă numai misiunii chineze Chang'e 4, ci și ambițiilor, tot mai fățiș exprimate de principalele agenții spațiale ale lumii, pre­cum NASA, ESA și Ros­cos­mos, vizând construirea unui amplasament permanent pe sa­telitul natural al Terrei și even­tuala sa colonizare.

Ce vor chinezii să facă pe Lună

Ambițiosul program de ex­plorare lunară Chang'e și-a pri­mit numele de la zeița chi­neză a Lunii. El a fost gândit să se desfășoare în trei mari etape. Prima etapă a presupus amplasarea pe orbita circumlunară a unei son­de simple - obiectiv atins de Chang'e 1 în 2007 și de Chang'e 2 în 2010. Al doilea mare obiectiv, care a fost acum și el atins (de misiunile Chang'e 3, în 2013 și Chang'e 4, în ianuarie 2019), a fost aselenizarea unei sonde și a unui rover spațial. În cea de-a treia etapă, chi­ne­zii își propun, cu aju­torul misiunilor Chang'e 5 și Chang'e 6, să trimită pe pământ mostre lunare. Care este însă scopul final al acestor demersuri extrem de complexe și de costisitoare? Ei bine, chinezii își doresc, nici mai mult, nici mai puțin decât trimiterea pe termen lung a unui echipaj uman pe Lună. Miza fundamentală a programului Chang'e este, așadar, aceea de a de­termina dacă regiunea îndeplinește sau nu criteriile pentru stabilirea unei colonii sau baze umane pe satelitul Pământului, obiectiv ce se dorește a fi atins în preajma anului 2036.
Partea întunecată a Lunii, pentru prima dată în lumina reflectoarelor
Unul dintre cele mai mediatizate succese ale programului chinez de explorare lunară s-a produs chiar în primele zile ale acesui an. Sonda Chang'e 4, lansată în 7 decembrie 2018, din regiunea cen­trală Sichuan, a reușit să aselenizeze pe 3 ianuarie, cu succes, pe fața ascunsă a Lunii, moment ce a marcat o premieră absolută. Chang'e 4 a aselenizat în Bazinul Aitken, din Polul Sud al Lunii, o regiune vastă cu un diametru de aproximativ 2.500 de kilo­metri și o adâncime de 13 kilo­metri, cu scopul de a studia mediul lunar, radiația cosmică și interacțiunile dintre vântul solar și suprafața Lunii. Zona a fost considerată ca pre­zentând interes întrucât are o cantitate mare de apă înghețată, rămasă aici fiindcă a fost ferită de radiațiile solare care ar fi dezintegrat-o. În timpul primei zile lunare, sonda și roverul selenar (botezat Yutu 2 sau Iepurele de Jad 2 - după ani­ma­lul de companie al zeiței chineze a Lunii - și dotat, între altele, cu o cameră panoramică, un radar ca­pabil să penetreze solul, un spectrometru în infra­roșu și un instrument pentru analiza undelor seis­mice) s-au fotografiat reciproc, iar camera instalată în vârful sondei a realizat în premieră fotografii pa­noramice ale feței în­tu­ne­cate a Lunii. Emisfera se­lenară invi­zibilă de pe Terra nu mai fusese foto­gra­fiată și car­to­grafiată decât cu aju­torul sondelor spațiale, prima fiind son­da sovie­tică Luna 3, în 1959.

Cartofi, rapiță și bumbac

Misiunea Chang'e 4 nu s-a redus însă la stu­die­rea geologiei locale, chi­nezii propunân­du-și să efectueze un mic, dar spec­taculos experiment, în cadrul căruia să testeze efectele gra­vitației reduse a Lu­nii și ale radiațiilor solare prezente aici asupra insectelor și plan­te­lor. Ex­pe­ri­mentul, numit "mini­biosfera lunară", a fost selecționat din­tre cele 257 de su­gestii făcute, în 2016, de mai mulți studenți chinezi. El a fost conceput de nu mai puțin de 28 de uni­ver­si­tăți chineze, în frunte cu facultatea din Chong­qing, și s-a desfășurat într-un mic con­tainer si­gilat. În recipient au fost intro­duse se­mințe de bumbac, rapiță, cartof, ara­bidopsis (o micuță plantă erbacee), ouă de musculițe de oțet și drojdie, cer­cetătorii sperând ca toate acestea îm­preună să stabi­lească un ecosistem sim­plu pe suprafața Lunii.
De ce au ales însă oamenii de știință plan­te precum cartofii și arabidopsis? Po­trivit lui Liu Hanlong, director al experi­mentului și vicepreședinte al Universității Chongqing, perioada de creștere a arabi­dop­sis-ului este scurtă, planta fiind astfel extrem de convenabil de observat. "Iar cartofii ar putea deveni o sursă im­portantă de hrană pentru viitorii călători spațiali... Expe­ri­mentul nostru ne-ar putea ajuta să acu­mu­lăm suficiente cunoștințe pentru a construi o bază lunară și o colonie pe ter­men lung pe Lună", a adău­gat cercetorul chinez.

O imagine care a făcut istorie: bumbacul încolțit pe Lună

Experimentul a debutat pe 3 ianuarie 2019, la doar câteva ore după aselenizare, când temperatura recipientului cu plante a fost ajustată la 24 de grade Celsius și semințele au fost udate. La mijlocul lunii ianuarie, au apărut primele informații privind încolțirea semințelor de bumbac, însoțite și de o fotografie, care a făcut înconjurul lumii. La foarte scurt timp după aceea, opinia publică a aflat însă că experimentului i s-a pus capăt la doar 212 ore de la debutul său. Explicația? Temperatura exterioară scă­zuse la minus 53 de grade Celsius, ca urmare a pogorârii nopții lunare, astfel încât în interiorul cilindrului nu se mai putea menține o temperatură optimă, apropiată de 24 de grade. Deși, din punctul de vedere al creării unei biosfere, experimentul nu s-a soldat cu un succes, el a folosit, potrivit deca­nului Institutului de Tehnologie Avansată a Uni­versității din Chongqing, la obținerea "unei uriașe cantități de informații valoroase". La rândul său, Charles Cockell, astrobiolog în cadrul Universității din Edinburgh, a apreciat că experimentul realizat de chinezi pe Lună reprezintă "prima demonstrație tehnică a faptului că putem crește plante pe un alt corp planetar". "Pentru viitoarele tentative de explorare spațială cu echipaj uman, vrem să fim capabili să proiectăm sisteme de menținere a vieții. (...). Acesta este un pas semnificativ în construirea unor asemenea sisteme. El ar putea totodată să deschidă calea trimiterii unui sistem automatizat de menținere a vieții pe Lună, care să se activeze înainte de sosirea oamenilor", a adăgat el.
În ceea ce privește organismele deja aduse pe suprafața Lunii, cercetătorii asigură că acestea se vor descompune treptat în recipientul creat special pentru acest experiment și nu vor crea pagube mediului selenar.

Nopțile lunare, mai reci decât se credea

Îndată ce a venit noaptea lunară, care durează două săptămâni, sonda chineză a intrat în hibernare. Pentru a rezista la frig, aparatul a avut la dispoziție doar o alimentare minimă cu energie, prin inter­mediul unui generator. Chang'e 4 a redevenit activ odată cu apariția primelor raze de Soare, care au trezit la viață și roverul spațial Yutu 2, aflat la doar 18 metri distanță de sondă. Verificând temperaturile înregistrate de sonda chineză în prima noapte petrecută pe partea nevăzută a Lunii, cercetătorii au constatat că acestea au fost mai mici decât se așteptau, ele scăzând până la -190 de grade Celsius și fiind mai mici față de cele înregistrate de mi­siunile americane pe partea văzută a satelitului nostru natural. "Dife­rența este probabil din cauza com­poziției solului dintre cele două părți ale Lunii", a apreciat Zhang He, director executiv al misiunii Chang'e 4.


Noua cursă spațială

SUA intră în competiția pentru Lună

Deși, vreme de zeci de ani, comunitatea științifică interna­țio­nală nu mai părea să acor­de o prea mare atenție Lu­nii, ea părând mai degrabă tentată de o eventuală co­lonizare a planetei Marte, interesul pentru satelitul natural al Pământului s-a redeșteptat subit. Acest lucru s-a întâmplat, pe de-o parte, datorită pro­gra­­mului spațial chinez de­scris mai sus, dar și după descoperirea faptului că pe Lună ar putea exista ghea­ță. În 2004, preșe­dintele american George W. Bush a cerut creionarea unui plan pentru trimiterea pe Lună a unei noi misiuni cu echipaj uman, până în anul 2020. Programul a fost ulterior anulat, iar admi­nis­trația Barack Oba­ma și-a concentrat mai degrabă atenția - și fondurile - asupra Stației Spațiale Inter­naționale și a unor programe vizând planeta Marte și o serie de asteroizi. Actualmente, "Administrația Donald Trump" își dorește dezvoltarea unei stații orbitale selenare, numite Lunar Orbital Platform-Gateway. În proiectul de buget pentru 2019, NASA a solicitat fonduri pentru pregătirea lansării, în 2022, a primului element al noii stații spațiale, care ar putea fi gata după alte două lansări, până în anul 2025. Stația Lunar Orbital Platform-Gateway, similară din punctul de vedere al conceptului cu Stația Spațială Internațională (dar mult mai mică decât aceasta), ar urma să fie dotată cu instrumente științifice de ultimă generație și să faciliteze deru­larea de experimente științifice în multiple domenii, de la astrofizică, fizică și chimie, la biologie și la psihologie umană. Platforma orbitală selenară va fi de asemenea dotată cu instrumente pentru derularea unor observații asupra Pământului și Soarelui.
Mai ambițioși decât Donald Trump s-au arătat însă reprezentanții mai multor companii americane, care plănuiesc crearea unor colonii selenare. Pro­iecte în acest sens au creionat, de pildă, Elon Musk, fondatorul "SpaceX", dar și miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul "Amazon" și "Blue Origin". Prima organizație privată din lume care a primit însă autorizația de a trimite o misiune către Lună a fost Moon Express, în 2016. Compania, înființată de miliardarul Naveen Jain, cercetătorul IT Barney Pell și omul de știință Bob Richards, ar putea de­ve­ni a patra entitate din istorie care va aseleniza, după SUA, China și Rusia.

Planurile Rusiei se împletesc cu ale Chinei
În anul 2016, Rusia și-a propus să finalizeze construirea unei colonii umane pe Lună, până în anul 2030. La început, baza selenară ar urma să fie ocupată de numai pa­tru per­soane, numărul oa­menilor putând să crească apoi treptat, până la cel mult 12. Până atunci, pre­ședintele rus Vladimir Pu­tin a vorbit despre pla­nurile imediate ale țării sale, privind o studiere mai aprofundată a su­pra­feței lunare, spre deose­bire de cea desfășurată în perioada sovietică. "Spe­cialiștii noștri vor încerca ase­le­ni­zarea pe polii lu­nari, deoarece avem mo­tive să credem că acolo există apă. În aceste zone se poa­te face și alt­ceva: de acolo pu­tem lansa mi­siuni spațiale pen­tru explorarea al­tor planete", a declarat Vladimir Putin, în cadrul unui interviu a­cor­dat anul trecut.
Date fiind bu­nele relații ruso-chineze, la în­cepu­tul anului 2018, agenția spa­țială rusă Ros­cos­mos și Admi­nis­trația Spațială Na­­țională din Chi­na (CNSA) au sem­nat un acord de cooperare în explorarea Lunii și a Spa­țiului. Cu un an înainte, cele două agenții sem­na­seră și un pro­gram de cooperare în privința explo­rării spațiale, pentru perioada 2018-2022. Pro­gra­mul de coo­pe­rare are șase componente, care se re­feră la explo­rarea Lunii, știința și tehnologia refe­ritoare la spa­țiu, sateliți, componente și mate­riale, urmărirea de la distanță și resturile spațiale.

Europenii vor o bază lunară construită cu ajutorul imprimantelor 3D
Ambiții mari au și reprezentanții Agenției Spa­țiale Europene (ESA), care consideră Luna o po­tențială escală în drumul spre Marte și care apre­ciază că o colonizare a satelitului natural al Terrei va deveni posibilă în următoarele două de­cenii. Pla­nurile ESA prevăd ca, din 2020, să fie trimiși pe Lu­nă o serie de roboți care să demareze construcția fa­cilităților unei baze lunare. Mate­rialele de cons­trucție ar urma să fie realizate din solul lunar ames­tecat cu o serie de compuși, mix­tura respectivă fiind trecută printr-o uriașă impri­mantă 3D. Baza lunară, odată construită, va găzdui și primii oameni care vor instala restul echipa­mentelor. Potrivit esti­mă­rilor ESA, prima bază lunară ar putea fi func­țională până în 2030.