Ce fel de relații avem cu lumea? - PEȘTII (19 februarie - 20 martie)

Tana Rosca
Sociabilitate cu dus și întors

Retragere în acvariu

Una dintre reprezentările simbolice ale acestui misterios ultim semn din zodiac constă în ima­ginea a doi pești suprapuși. Unul înoată într-o direcție, celălalt în cea opusă. S-a spus și s-a scris că cel de deasupra ar reprezenta nativul din Pești evoluat, care înoată în amonte, pe când cel de dedesubt ar fi nativul care se lasă dus de apă în aval. E și asta o teorie. Imaginea este însă perfect po­tri­vită și pentru a ilustra felul în care procedează Peștii când este vorba despre socializare. Ca orice semn mu­tabil (ceilalți fiind Gemenii, Fecioarele și Săge­tătorii), are nevoie de mai multă interacțiune cu alții, de un schimb intens de energie cu mediul. Dar - pentru că există un dar - zodia Peștilor este aso­ciată și cu noțiunea de izolare. Orice om, ajuns la capătul unui drum, are nevoie de o perioadă de li­niște pentru a asimila călătoria pe care a parcurs-o. La fel și Peștii, ultima dintre cele 12 zodii, au ajuns la un capăt de drum. Ei au nevoie să se retragă, mă­car periodic, pentru a lăsa să se sedimenteze noianul de emoții pe care le trăiesc zi de zi. Această nevoie de izolare față de agitația cotidiană explică și de ce găsim atât de mulți Pești lucrând în locuri aflate în afara circuitului social: spitale, biblioteci, muzee, mă­năstiri etc. În felul acesta, ei participă și la ritmul vieții de zi cu zi, dar beneficiază și de acel mediu izolat în care își găsesc centrul de liniște.
Nu toată lumea poate să lucreze însă în genul de instituții menționate mai sus, așa încât viața tipică a Peștilor este una de apropiere, aproape de fuzio­nare cu cei cu care au de-a face peste zi, dar au nevoie ca de apă (Pești fiind) de un timp al lor și de un acvariu al lor, în care să se retragă măcar câte o jumătate de oră pe zi. La fel de important este ca în perioadele în care se retrag pentru a se recompune, să nu fie sub nicio formă deranjați, și ca în acest ac­variu-sanctuar, care poate să fie și un colț al camerei cu un fotoliu confortabil, să nu aibă acces nimeni altcineva. Pare destul de greu de înțeles că persoana din Pești, care caută cu insistență prezența celorlalți, care intră atât de ușor în rezonanță cu cei din jur, se retrage brusc și devine inaccesibilă pentru un timp. Dar dacă nu ar face-o, ar uita, pur și simplu, cine sunt. Și-ar pierde centrul ființei. Cred că aceasta este o decriptare cel puțin la fel de potrivită a sim­bolului celor doi pești suprapuși, respectiv acest du-te-vino permanent, mișcarea către lume, cu inima larg deschisă, și fuga de ea.

Prima impresie

Și aici ne poate induce în eroare natura duală a Peș­tilor. Iată cum. Nicio zodie nu are în aceeași mă­sură cu cea a Peștilor capacitatea de a se confunda cu mediul. Dacă nu vrea să fie observat, nativul aces­tei zodii devine cumva nevăzut. Indiferent cât e de frumos sau de hidos. Este motivul pentru care Peștii excelează în cariera de detectiv particular. Iar dacă ne gândim bine, și peștii cu "p" mic, în toată varietatea lor, îmbracă o paletă extrem de amplă de camuflaj prin culoare și formă. De aceeași însușire dau dovadă și rudele lor bipede, când vor să se facă nevăzute. O fac cu bună știință și cu o cunoaștere in­tuitivă a procedeelor prin care pot să treacă neob­servați. Despre aceștia nu prea ne putem face o primă impresie, pentru că... nu-i băgăm în sea­mă.
Dar dacă același nativ din Pești care se confundă cu mediul, în timp ce urmărește un cuplu adulterin, apare pe scenă într-un restaurant karaoke, cei din sală nu-și vor putea lua ochii de pe el. E o calitate stranie și greu de înțeles, care face ca aceeași persoană care pare complet ternă, atunci când dorește să rămână invizibilă, să devină dintr-o dată strălucitoare ca o vedetă con­­sacrată. În cea dintâi situație, prima impresie lip­seș­te, în cea de-a doua, impresia e "uau!".

Când este singur

Și în singurătate, Peștii tot duali rămân. Cum așa? Păi, depinde de măsura în care și-au satisfăcut nevoia de interacțiune socială. Dacă s-au văzut cu multă lume, mai ales cu oameni care trăiau stări de spirit intense și diferite (să nu uităm că Peștii au reputația de a fi cel mai empatic semn zodiacal), ajunși acasă, nu mai au nevoie de nimic. Decât să se recompună. Cel mai mult îi ajută liniștea, me­di­tația, rugăciunea. Pe ultimele două le fac firesc, e o curgere naturală a energiei lor emoționale, înapoi către Sursa din care ei simt că au purces. Pe locul doi este muzica. Acesta este remediul secret care îl ajută pe nativul din Pești să își schimbe starea de spirit. Cu o condiție. Dacă alege muzică tristă, când este trist, evident că tristețea i se va accentua. Pentru a depăși stările apăsătoare de care sunt bântuiți destul de des, ar fi bine să învețe să aleagă mai întâi dispoziția în care doresc să intre și apoi să selecteze o muzică pe potrivă.
A doua variantă comportamentală o vedem la Pești atunci când nu și-au luat doza de comunicare cu semenii lor. În această situație, odată ajunși aca­să, ei se vor agita, fâțâindu-se de colo-colo, fără vre­un scop anume. Se vor pune instinctiv călare pe me­diile sociale, pentru a avea acces la energia de grup, de care (mai) au nevoie, înainte de a se retrage în li­niștea care, de la un punct încolo, le devine indis­pensabilă.
Există însă și variabile ale variantei doi, în care Peștii ajunși în acvariul-domiciliu, visează, pur și simplu, cu ochii deschiși, plutind departe de ce­nușiul vieții. Pentru numeroșii Pești cu înclinații ar­tistice, statul acasă poate însemna o perioadă de ins­pirație, pe parcursul căreia distilează experien­țele de peste zi într-un act artistic, cum ar fi improvizând o melodie la un instrument sau recitând o poezie în oglindă.

Cu cei din familie

Putem spune fără teama de a greși că Peștii sunt barometrul emoțional al întregii familii. De cele mai multe ori, fără să-și dea seama, preiau ceea ce ge­nerează inconștient membrii familiei lor. De aceea, stările prin care trec par să nu aibă nicio legătură cu ceea ce se întâmplă obiectiv în jurul lor. De exemplu, primesc un cadou și în loc să se bucure, se întristează. Ei nu se întristează pentru că au primit un cadou, evident, ci pentru că simt, cu detectorul lor emoțional cel fin, că persoana care le-a oferit darul ar fi dorit să le cumpere ceva mai scump, dar nu și-au putut permite. Reacția Peștilor este față de încărcătura emoțională din jur, mai ales în familie, față de care, cei mai mulți dintre ei nu reu­șesc să rupă niciodată cordonul ombilical. E ne­cesar ca cei din jurul lui să înțeleagă această per­cep­ție emoțională bogată și neobișnuit de nuanțată care le guvernează viața și să nu le ceară mereu să fie obiectivi sau raționali. În schimb, le este de mare folos dacă printre cei din familie se află cineva tonic și optimist, pe care să-l poată lua drept exemplu. În felul acesta, Peștii vor fi feriți de pericolul de a alu­neca înspre un comportament de victimă, de mi­moză, care se strepezește la cea mai mică atingere. Atâta timp cât nativul din Pești are chiar și un singur membru al familiei care să-l inspire prin umor și pozitivitate, el va fi ferit de capcanele victi­mizării. În felul acesta, el va rezona plin de com­pasiune cu suferințele fiecărui membru al familiei sale, fiind capabil de sacrificii reale pentru a le fi de folos celor dragi.

Ca frate

În privința relațiilor cu frații și surorile sale, junele Peștișor nu îndeplinește aceeași funcție de barometru emoțional, de sinteză a stărilor de spirit care circulă între membrii familiei. Dimpotrivă. Fiecare dintre relațiile de fraternitate este clar nu­anțată. În felul acesta, Peștișorul îl ajută pe fiecare dintre frați să se cunoască mai bine. E ca și când i-ar ține în față o oglindă, prin care îi spune: "uite, vezi, tu asemenea reacții le trezești oamenilor. Și eu sunt aici pentru a te ajuta să înțelegi acest lucru".
Foarte rar se va întâmpla ca un copil născut în Pești să provoace un conflict. Prin însăși natura lui (dacă nu cumva este un rechin deghizat), el detestă confruntările, și modalitatea lui de a face față unei situații conflictuale este să plece. De aceea, se va atașa categoric de acel frate pe care îl va percepe ca fiind cel mai calm și mai stabil. Părinții ar trebui să țină cont, atunci când Peștișorul va comite greșelile inerente copilăriei, că zodia răspunde îngrozitor de rău la critică. Până și o critică constructivă îl va cocoșa afectiv pe cel mic, în timp ce încurajările și aprecierile îl vor stimula și îi vor da aripi. Acesta este motivul pentru care ar fi greșit să facă anumite comparații defavorabile între Peștișori și frații săi, care se pot manifesta în detrimentul acestor relații.

Cum se poartă față de colegii de școală

Asta depinde în mare măsură de ei. Copilul Pești ac­ționează mai puțin, el reacționează. Adică răs­punde cu aceeași monedă. Le va zâmbi celor care-i zâmbesc, va păstra un comportament neutru față de cei care nu-l bagă în seamă și va răspunde cu en­tuziasm celor care vin cu entuziasm spre el. Există o singură excepție de la acestă "lege a rezonanței", după care se ghidează elevul sau studentul din Pești: situațiile conflictuale. Se va ține departe de conflict (cu excepția momentelor în care sare în ajutorul vreunui coleg agresat, caz în care poate da dovadă de o combativitate surprinzătoare). Atunci când este vorba despre el, preferă să se eschiveze. Fiind o fire împă­ciuitoare, nu va crea probleme nici educa­to­rilor, nici părinților.
Nativul din Pești are o manieră aparte de a în­văța. E destul de greu de descris, pentru că mintea lui absoarbe practic informațiile printr-un procedeu asemănător cu osmoza. Când elevul din Pești stă în bancă cu ochii ațintiți visători în zare, el nu e nici pre­zent, nici absent. O parte a lui este în clasă - și acea parte rezonează cu informația transmisă - , cea­laltă hălăduiește, ea știe pe unde. El poate în­țelege niște nuanțe pe care ceilalți elevi nici nu le ba­gă în seamă, dar poate fi incapabil să-și aducă aminte amănunte de ordin practic. S-au semnalat și cazuri în care copiii născuți sub semnul Peștilor învățau într-un fel misterios, dormind, pur și sim­plu, cu capul pe carte. Desigur, nu sunt toți la fel de norocoși. Unii dintre elevii Pești suferă cu adevărat de un deficit de atenție, fenomen observat mai ales la cei care sunt siliți să învețe în locuri inestetice. Aceș­tia au probabil o latură artistică sau imagi­nativă pronunțată, iar părinții ar putea să încerce în acest caz să vadă dacă odrasla lor nu e cumva înzestrată pentru muzică, desen, dans etc. În cazul în care se depistează un asemenea talent, el este de obicei peste medie și justifică efortul investițiilor materiale necesare pentru a-l dezvolta.

Cum se poartă față de colegii de serviciu

Din nou, trebuie să spunem "depinde". O mare importanță o are atmosfera de la locul de muncă. Cum am văzut că se întâmplă și la școală, până și estetica locului poate face diferența între o atitudine pozitivă, constructivă, a Peștilor, sau una închisă, resemnată și tristă. În primul caz, se vor bucura de popularitate printre colegi, căci cine nu agreează un coleg optimist și jovial? În cel de-al doilea, vor tre­zi, în cel mai bun caz, compătimirea. Trebuie să spu­­nem aici că Peștii nu sunt, din fire, persoane deo­­sebit de ambițioase sau competitive. Sunt însă ima­ginativi și re­zonează cu tot ceea ce se în­tâm­plă în jurul lor. Într-o at­mosferă de lucru relaxată, ei vor simți stările de spirit ale colegilor, vor fi preve­ni­tori față de ei, se vor face utili fără să aștepte să li se ceară să facă ceva sau vor deveni tera­peu­tul gru­pului. Când lu­crează într-o atmosferă tensionată, ultracom­pe­titivă, se vor încărca de acea energie anu­me, de­venind pe rând iritați, ner­voși sau, în ca­zuri ex­treme, chiar depresivi. Semn că preiau ener­giile co­legilor, devenind acea "oglin­dă" a grupului des­pre care am vorbit mai sus. Când nu simt că apar­­țin și emoțional unui grup, Peștii se închid în ei, pot în­cepe să chiulească, să mintă, pentru a evita situa­ții­le neplăcute, iar dacă aces­­te fenomene apar, în­seam­nă că ar trebui să caute alt loc de mun­­că.
Peștii se simt ca la ei în apă în mediile artisti­ce, ca edu­ca­tori, învă­ță­tori, pro­fe­sori, jur­na­liști, în medicină sau ca liber profesioniști. În ulti­mul caz, le prinde bine ci­neva (partener, im­presarul etc), care să le imprime (calm, dar ferm) o rit­micitate și o dis­ci­pli­nă în muncă, pâ­nă când se vor obișnui cu ea.

Ca vecin

Peștii sunt interesați de viața vecinilor lor. E și nor­mal, dat fiind că în fie­care dintre ei sălășluiește un mic detectiv particular. Ur­mă­resc discret tot felul de amănunte: cum se îm­bracă, dacă cumva devin mai neîngrijiți, ce preo­cupări au etc. Nu e ca și când și-ar băga nasul unde nu le fierbe oala. Curioși sunt din fire, dar aici este vorba despre altceva. Dacă cineva din Pești observă că un vecin mai în vârstă mai scapă o pungă de cumpărături și că în ultima vreme a fost mai pa­lid la față, nu va pierde prilejul să-i spună, în timp ce ridică sacoșa căzută și i-o duce până în aparta­ment, că are o verișoară medic, care practică redu­ceri pentru pensionari. Se va mărgini la atât, dar res­pectivul bătrânel va ști că poate să ajungă pe mâini bune când va avea nevoie de un medic, și că cel ca­re-i poate facilita ajutorul locuiește pe același palier. Cu aceeași finețe, vecinul din Pești va atrage atenția celor gălăgioși și va ști cum să lanseze inițiativa reabilitării blocului, fără a se mândri că a fost ideea lui. Se bucură să le fie de folos celor care îi bat la ușă, cu condiția să nu îl deranjeze în perioadele în care simte nevoia să stea retras. În afară de acei Pești care suferă de viciul băuturii, marea majoritate sunt vecini de nădejde, deopotrivă liniștiți și ser­via­bili.

Ca amic

Cameleonul nu este un Pește, dar Peștii pot în­trece cameleonii în versatilitate, pentru că se pot in­tegra în aproape orice gen de grup. Că e vorba des­pre un club de șah, o asociație de binefacere sau gaș­ca din fața blocului, nativul din Pești va arăta ca acasă printre membrii săi. Va adopta culoarea locală cu o precizie care ar provoca invidie oricărui ca­me­leon de rând. Iată cum ajunge să cunoască o mul­țime de oameni din cele mai diverse medii și cu cele mai diverse preocupări, pe care să-i considere amici. La acest capitol, vedem cel mai clar diver­sitatea de talente sociale de care dă dovadă nativul din Pești, care știe să vorbească cu fiecare pe limba lui, să se pună în pielea aproape oricărui personaj. Și face asta dând dovadă de un comportament cu totul inofensiv, prietenos, care îl face, din prima, un personaj agreabil.

Ca dușman

Se spune, mai în glumă, mai în serios, că la ca­pitolul iertare, există două tipuri de personaje. Pri­mul este cel care iartă însă nu uită, cel de-al doilea uită însă nu iartă. Peștii ilustrează cea de-a treia tipologie. Celor mai mulți dintre ei le vine ușor atât să ierte, cât și să uite. Acest al 12-lea, ultimul, dar nu și cel din urmă dintre semnele zodiacale, repre­zin­tă, din punct de vedere subtil, un fel de sinteză a ex­periențelor întruchipate de cele 11 zodii premer­gătoare. Peștii se nasc blazați. În ciuda sensi­bili­tății lor de mi­mo­­ză, de sur­prins, nu-i sur­prinde mai ni­mic. Ca și când le-ar fi văzut și trăit pe toate. Deja! De aceea, nu sunt șocați de ce sunt în stare oamenii să facă. Mulți Pești își pun întrebarea, atunci când sunt ținta unor răutăți sau a unor atacuri în toată regula: "Oare ce ex­periențe l-au transformat pe x-ulescu într-o persoană capabilă să facă așa ceva?". Această abordare de resem­na­re filozofică îi face pe Pești ca­pa­bili să ocupe primul loc în topul dispoziției și ușurinței de a ierta, dintre toate celelalte semne zodiacale. Ierta­rea pe care o acordă Peștii este o iertare de tip christic, în sensul că nu se așteaptă la admirație sau recunoștință din partea celor care i-au făcut să sufere. Este o iertare capabilă să spele de păcat atât victima, cât și ofensatorul. Nu e deci, de mirare, că dușmăniile care își iau drept obiect vreun nativ din Pești se sting repede.

Ca prieten apropiat

În cazul majorității Peștilor, statutul de prieten apropiat este unul variabil. Astăzi se simte în re­zo­nanță cu cei cu care obișnuiește să meargă la teatru, că tocmai au comentat cu pasiune ultimul spectacol la care au fost împreună. Mâine e plin de admirație față de îndemânarea și rapiditatea cu care prietenul i-a reparat bicicleta. Și tot așa. Sigur, ca orice om, are în jur oameni care-i sunt mai dragi decât alții. Apropierea cea mai profundă sufletească o simte însă față de două categorii de prieteni. Prima îi cu­prinde pe cei care excelează în același domeniu ar­tistic în care activează și ei și se bazează pe afinitate și admirație. Cea de-a doua este prietenia de ordin spiritual, pentru că orice nativ din Pești are drept cea mai înaltă dintre aspirații - elevarea sufletească.