Răspuns pentru DANA H., F. AS 1305 - "După sarcină, am rămas cu pete maronii pe față"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Ceea ce descrieți în scrisoarea dumneavoastră pare să fie o afecțiune cuta­nată, numită melasmă. Po­re­clită și "masca sarcinii", este o tulburare benignă, ca­racte­rizată printr-o apariție pe pie­lea feței a unor zone închise la culoare. Nu se știe exact cauza acestei tulburări, dar ea se datorează creșterii nivelu­lui de pigment numit mela­nină (și bronzul de la soare se datorează acestui pigment) pe straturile cu­tanate, respectiv epidermă și dermă. Factorii genetici, hormonali și de ex­punere solară par să contri­buie în mod semnificativ la apariția bolii.
Cauzele melasmei sunt:
- Factorii genetici - până în 40% din pacienți au un antecedent familial.
- Tenul - pacienții cu tenul mai închis tind să aibă mai des melasmă.
- Expunerea solară - boala apare pe ariile expuse pielii la soare și tinde să se agraveze vara și să se amelioreze iarna.
- Factorii hormonali - melasma apare des în perioada de sarcină (15-50% din cazuri), dispă­rând adesea, până într-un an după naștere. Este rar întâlnit înainte de pubertate. Este clar asociată folosirii contraceptivelor hormonale și există o asociere cu bolile tiroidiene.
- Medicamente - există medicamente care pot provoca melasma (hormonii contraceptivi și feni­toina - medicament pentru epilepsie). De ase­menea, orice agent aplicat local, care irită fața, ar putea provoca melasma.
- Alte leziuni - melasma este mai frecvent în­tâlnită la femeile cu alte leziuni pigmentare, cum sunt efelidele (pistruii) sau alunițele. Melasma nu este considerată un factor de risc pentru cancerul cutanat.
Simptome
Culoarea melasmei poate fi maroniu deschis sau foarte închis, iar pigmentarea pielii este de două feluri:
- Pe față - centrofacială (frunte, obraji, nas, deasupra buzei superioare, pe bărbie); malară (nas și obraji) și mandibulară (în zona fălcilor).
- Pe antebrațe - o formă rară, întâlnită mai ales la amerindieni și la femeile care fac trata­ment hormonal cu progesteron.
Posibile tratamente alternative:
- Evitarea expunerii solare - expunerea la soare este un lucru sănătos, dar ar trebui evitată în orele de vârf (10:00-16:00), iar cremele fotopro­tectoare sunt o parte importantă a tratamentului. (Creme fotoprotectoare care blochează UVA și UVB.)
- Creme cu vitamina C - blochează activitatea cu­prului, care este important în procesul de fa­bricare a melaninei.
- Evitarea stresului - este un element impor­tant pentru apariția melasmei. El poate dezechi­libra hormonal organismul, predispunând la me­lasmă.
- Hormonii contraceptivi - deși sunt folosiți pe scară largă, eu sfătuiesc toate femeile să îi evite. Menstruația este un lucru important, iar medica­men­tele care o suprimă nu au cum să fie sănătoase pentru orga­nism.
- Fumatul - deși nu este în mod cert legat de melasmă, con­tribuie la procesul de îmbătrânire a pielii, și lezează plămânul, un organ energetic important pentru piele.
- Mișcarea - pe de o parte, este foarte bună pentru organism, menținându-l tânăr, dar expune­rea solară pe care o implică ar putea crește riscul de melasmă. Fotoprotecția pielii în timpul gim­nasticii în aer liber este esențială.
- Dieta - se recomandă alimentele vegetale, care sunt, în sine, antioxidanți. Totuși, unele dintre ele, cum ar fi fasolea, mază­rea, soia conțin și fitohor­moni, care ar putea constitui factori de risc pentru melas­mă.
- Homeopatia - este ex­celentă pentru melasmă. Am publicat un studiu de caz le­gat de melasmă. Un trata­ment individualizat este ideal.
(Melasma poate fi con­fundată cu alte tulburări grave, cum ar fi melanomul malign, boala Addison și he­mocromatoza, astfel încât, este bine să vă sfătuiți cu me­dicul specialist, dacă dum­nea­voastră credeți că suferiți de această boală.)
Vă urez succes!


Dr. LUCICA SIMA - ROMVAC COMPANY SA - Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

"Prietenul meu are psoriazis la unghii"
(Răspuns pentru RADU G. - Vaslui, F. AS nr. 1348)


Aplicarea terapiei 100% naturale, cu produsele din gama Imunoinstant, pentru pacienții cu pso­riazis unghial, este deosebit de eficientă. Pentru reușita terapiei, este necesar să se efectueze ante­rior o biopsie cutanată, la un medic chirurg der­ma­tolog, care să susțină acest diagnostic. După obținerea rezultatului biopsiei, medicii terapeuți din cadrul Cabinetului de Medicină Complemen­tară Romvac îl așteaptă pe prietenul dumneavoa­stră, pentru o consultație și stabilirea unui pro­tocol terapeutic. Menționez faptul că produsele din ga­ma Imunoinstant au la bază Imunoglobulina Y - an­ticorp specific, extras din gălbenu­șul ouălor hiperimune provenite de la găina ouătoare (Gallus domes­ticus). Acestea se caracterizează prin acti­vitate antimicrobiană, antiinflamatoare și imu­no­modulatoare. Proteinele imunologic active con­ți­­nute asigură imunizarea pasivă a organismului, fiind astfel un sprijin important pentru funcția imu­nitară.

"Mama mea are probleme după operația de ruptură de perineu"
(Răspuns pentru SANDA, F. AS nr. 1351)


În cazul mamei dumneavoastră, usturimile la urinare pot fi determinate ori de microleziuni se­cundare cu vindecare lentă, ori de o infecție loca­lă, respectiv urinară. Pentru a elimina cu certitu­dine o posibilă infecție, este necesar să se efectue­ze analize microbiologice din probe de urină, la un laborator specializat. Infecțiile urinare nu se pot diagnostica doar în urma unui simplu consult clinic. După efectuarea analizelor de laborator (uro­cultură, hemoleucogramă, sediment de urină ș.a.) și obținerea unor rezultate concrete, medicii terapeuți din cadrul Cabinetului de Medicină Com­­plementară Romvac vă așteaptă pentru o con­­sultație și stabilirea unui protocol terapeutic bazat pe produsele 100% naturale din gama Imu­noinstant. Principalul component biologic ce stă la baza întregii game de produse IMUNO­INSTANT este Imunoglo­bu­lina Y - anticorp specific extras din gălbenușul ouălor hiper­imune, pro­ve­nite de la găina ouătoa­re (Gal­lus domesticus). Produsele din gama Imunoinstant se caracteri­zează prin activitate antimicrobiană, anti­infla­ma­toare și imunomo­dulatoa­re, fiind de mare ajutor în prevenirea și comba­terea infec­țiilor cu germeni patogeni. În plus, pro­teinele imu­nolo­gic active conținute asigură imuni­za­rea pasi­vă a organismului, fiind astfel un sprijin im­portant pen­tru funcția imunitară.


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Răcesc foarte repede și mă vindec doar cu antibiotice"
(Răspuns pentru OANA - București,
F. AS nr. 1343)


Stimată doamnă, pentru răceală, vă recomand unguentul naturist POCO, care este foarte bun în bo­lile gâtului și tractului respirator. Seara, vă veți in­troduce în fiecare nară o mică cantitate de POCO, cu ajutorul degetului mic, pe o adâncime nu mai mare de 1,5 cm și, printr-o ușoară rotire, o veți aplica uniform pe pereții interiori ai nări­lor. Astfel, POCO va acționa asupra în­tregului tract respirator. Concomi­tent, pielea gâtului, zona sub care se află amigdalele, o veți unge cu puțin unguent POCO, cu un ușor ma­saj, POCO având capacitatea de a acționa prin piele. Aceste două manevre le veți executa zilnic, timp de cel puțin 20 de zile, până vă va trece răceala.