ALEXANDRU ANDRIEȘ - "De mult n-am mai scos albume de satiră, însă acum e momentul potrivit"

Dana Ene
Premieră de gală la Hard Rock Café

Alexandru Andrieș este unul dintre cei mai îndrăgiți și prolifici muzicieni ro­mâni. Un artist cu talente multiple și o mare pasiune pentru ceea ce face. Cântă cu succes blues, jazz și folk, scrie versuri, compune, dar nu a lăsat niciodată deoparte arhitectura, un alt fel de artă, căreia i s-a dedicat. În cei peste 40 de ani de carieră muzicală, a lansat peste 80 de albume, ajun­gând să fie astfel solistul român cu cea mai bogată discografie. A susținut mii de concerte, bucu­rând inimile a milioane de români, și a fost ridicat la rangul de Cavaler al Ordinului Meritul Cultural, "pentru contribuțiile deosebite în activitatea artis­tică și culturală din țara noastră".
Din păcate, mai ales în ultimul timp, aparițiile lui în concert au fost din ce în ce mai rare, drept care fanii îi fac adeseori "reclamații". Un reproș pe care îl acceptă fără prea multe comentarii. Ab­sen­teismul lui de pe scenă nu este chiar o nouta­te, căci nu a fost niciodată o persoană din cale afară de sociabilă: "Dacă ați fi vorbit acum 30 de ani cu oricine mă cunoștea, inclusiv mama, tata, sora, bunica, bunicul, mătușa, tanti Lica, unchiul Mitică, stră­bunica și prietenele ei din ve­cini, n-ați fi putut bănui că urma să devin o persoană cu­nos­cută, cineva bun să dea in­ter­viuri, să apară la televizor (rar, ce-i drept, dar totuși!), să-și dea cu părerea de una, de alta. Ați fi aflat în schimb că sunt mofturos, că le mănânc sufletul cu încăpățânarea mea absolut inexplica­bilă, că doar cu cleștele scoți vorbele din gura mea, și doar noaptea las din mână creionul ăla nenoro­cit, cu care-am zmângălit tot ce se putea zmângăli prin casă, ba chiar și prin ve­cini...", spunea el. Iar trecerea timpului și faima nu l-au schimbat prea mult: "Ce bine că acum 30 de ani nu se interesa nimeni de mine, nu-i așa? Știu, o să vreți acum să știți cum s-a întâmplat, cum se în­tâmplă în conti­nuare... de ce așa, de ce nu altfel, dacă într-adevăr nu am telefon sau... Asta-i tot, zău că da. Dacă vă place, e-n regulă. Dacă nu vă place... știu și eu? Încercați și mâine, cine știe...", com­pleta el cu un umor dulce-amărui.
Dar poate tocmai de aceea, pentru că este atât de "scump la vedere", spectacolele lui sunt și mai speciale. Un astfel de eveniment rarisim va fi și con­certul pe care îl susține în premieră, pe scena din Hard Rock Café București, pe 15 februarie. Este primul lui spectacol de anul acesta și prima dată când ajunge la Clubul din Herăstrău. Dar nou­tatea nu este dată doar de locul unde își va susține concertul, ci și de materialul pe care îl va promova, căci în decembrie, anul trecut, Andrieș a lansat un album nou-nouț, cel cu numărul 84 din cariera sa - "Petrică are o oaie". E un disc cu 16 piese de satiră socio-politică, fiecare dintre ele surprinzând cu ironie și umor aspecte din societatea româ­nească de azi: "De mult n-am mai scos albume de sa­tiră, însă acum e momentul potrivit. Cânt ce se întâmplă acum. Nu a fost nevoie să inventez ceva", spunea el, la lansarea discului.
Și a avut, într-adevăr, din ce să se inspire, căci societa­tea politică actua­lă ar putea s-o rivalizeze cu succes pe cea din vre­mea lui Caragiale. De exem­plu, melodia ce a dat și titlul noului album al lui Andrieș, "Petrică are o oaie", a fost inspi­rată de ministrul Agri­cul­turii, Petre Daea, că­ruia artistul i-a dedicat cântecul, căci până la cu­getările recente despre cor­morani, Daea era cu­nos­cut prin pasiunea lui pentru oi.
Un alt personaj poli­tic care a fost folosit drept sursă de inspirație este și Liviu Drag­nea. Lui i se potrivește mă­nușă piesa - "Patru asasini", o aluzie di­rectă la declarațiile pe care le-a făcut liderul PSD în vară, atunci când povestea la tv că au venit în România patru asasini străini cu scopul de a-l lichida.
"Milițienii v02", "Ce congres fru­mos" și "Tele­jurnal penal" sunt va­rian­te noi ale cântecelor "Mi­lițienii", "Ce oraș frumos" și "La telejurnal".
Veți putea asculta toate aceste melodii noi și multe altele, în primul concert din 2019 al lui Alexandru An­drieș. Și nu va urca de unul singur pe scenă, ci va avea alături de el o serie de mu­zi­cieni de calibru, precum: Berti Barbera, Călin Gri­go­riu, Maria Ioana Mîntulescu și Sorin Romanescu.
Pentru concertul lui An­­drieș de pe 15 februarie din Hard Rock Café, bile­tele se găsesc în rețeaua iabilet.ro și au prețuri cu­prinse între 120 lei - VIP, cu loc la masă în fața sce­nei, întâlnire cu Ale­xandru Andrieș, fotografie și CD semnat de artist, și 50 lei - în picioare.

O biografie sumară:

Alexandru Andrieș (prie­­tenii îi spun "Alexe") s-a născut pe 13 octombrie 1954, la Brașov. A studiat arhitec­tura la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București, unde azi este Profesor Con­fe­rențiar Doc­tor. Este membru în Uniunea Arhi­tecților din Ro­mâ­nia (din 1980), în Uniunea Scri­itorilor (din 1994), în Uniunea Com­pozitorilor și Muzico­lo­gilor din România (din 1994), Asociația Ziariștilor din România și în alte comitete și co­miții.
A debutat solistic în 1974, pe scena Club A, a ur­mat în 1979 Festivalul de jazz&rock Brașov, unde a cântat cu trupa Basorelief, și abia în 1984 a debutat discografic la "Electrecord" cu albumul "Interioare".