Vasilică

Cititor Formula AS
Dragă redacție,

Sărbătorile de iarnă s-au în­cheiat nu de mult. Mereu, ele îmi prilejuiesc amintiri de ne­uitat din copilăria mea, pe­trecută la țară, într-o co­mu­nă din județul Prahova. Aș vrea să vă istorisesc acum una din­tre ele.
Eram de vârstă preșcolară, când m-am împrietenit foarte tare cu un berbecuț pe care părinții mei îl păstraseră peste vară acasă, în timp ce oile ple­caseră la munte. Eram ne­despărțiți toată ziua. După ce făcusem cunoștință cu un co­coș care nu știa decât să sară pe mine când mă apropiam de el, acum găsisem un animal ca­re mă accepta cu bucurie în preajma lui și care se lăsa mân­­­gâiat, îmbrățișat, împins, tras de cornițe, lovit cu mingea și așa mai departe. Țopăia ve­sel ca un ied, iar eu alergam prin toată curtea, mândră de compania lui. Mă urma pre­tu­tindeni, lăsându-și mâncarea deo­parte, numai să fie cu mi­ne. Uneori, profitând de ne­atenția lui, mă ascundeam. Ob­­­serva imediat și mă căuta. La început curios, apoi ne­li­niș­tit, ca apoi, dacă nu mă gă­sea, să aler­ge dis­perat în toate păr­țile cu un be­hăit jal­nic. Mă gă­sea întot­dea­una, iar eu îl îm­­brățișam cu tan­drețe.
Aveam program de somn după-amia­ză, când mama țesea în veranda umbrită de viță-de-vie bătrână ca­re cres­cuse într-o bol­tă ce se în­tin­se­se apoi de jur-împrejurul ca­sei. Dormea și el lângă cele cinci trepte care despărțeau ve­randa de curte. Când mă tre­zeam și-mi auzea vocea, be­hăia dul­ce și mă aștepta să mer­gem îm­pre­ună după frun­za de sal­câm, în grădină, pen­tru hrana lui. A fost o vară foar­te fru­moasă, pe care n-am s-o uit, dar, ca întot­deauna, exista și un sfârșit și el e cel pe care-l bănuiți. Într-o zi, berbe­cuțul și-a lăsat blana pe gardul gră­dinii. A fost ca o sfâșiere în sufletul meu de co­pil. Iar când auzeam spu­nân­du-se despre cineva că e "prost ca oaia", nu pri­cepeam de ce, cum nu pri­cep nici a­cum. Ca orice vieta­te, și oaia poate avea puțină minte și mai ales are un suflet de care nu trebuie să ne batem joc. Oa­me­nii se pot apăra, dar un ani­mal e neputincios și ne­vinovat în fața răului. Mă gân­desc cu groază la mieluții pe ca­re unii copii sau chiar oa­me­nii mari îi iau de la sânul cu lap­te cald al mamei lor, ca să-i târască prin gări și prin trenuri, pe străzi, triști, nemâncați și pi­­cotind de somn. O fi o tra­diție cu "Pu­neți mâna pe Va­silică, să v-aducă noroc", dar mie mi se rupe sufletul pentru ei.
Cu sau fără "Vasilică", eu sper ca revista dvs. să aibă via­ță lungă și frumoasă și să ne bucure sufletul ca și până a­cum.

MARIANA P. - Sinaia