"Bugetul pe 2019 a stârnit nemulțumiri în tabăra Puterii"
- Cu o întârziere de trei luni, spre finalul lunii Ianuarie, a fost terminată proiecția de buget pe anul în curs, care, la ora când vorbim, urmează să fie trecută prin votul Parlamentului. Imediat a stârnit comentarii, suspiciuni și reproșuri. Proiectul de buget este realist? Și dacă nu, care sunt consecințele adoptării lui?
- Proiectul de buget a provocat nemulțumiri în primul rând în rândurile aleșilor locali din coaliția de guvernare. Ba, mai mult, și Liviu Dragnea, liderul PSD, are nemulțumiri, constatând că s-au dat prea mulți bani serviciilor secrete, în dauna vitaminei D pentru copii. Asta e ultima idee "de siguranță națională" a lui Dragnea. Dar răzgândirile și "descoperirile" lui Dragnea importă mai puțin decât vociferările primarilor din marile orașe. Ei au reclamat că li se taie serios din bani, în ciuda asigurărilor lui Dragnea că, de fapt, vor primi bugetele cele mai mari din istoria României. Gabriela Firea a afirmat că bugetul Primăriei Capitalei va fi cu 25% mai mic. Așadar, o reducere semnificativă. Din câte ni s-a spus, accentul bugetului cade pe trei zone nefericite: sănătate, educație și investiții. Nu știm, deocamdată, cum se va reflecta grija guvernanților pentru aceste sectoare, care au nevoie de infuzii financiare masive, nu de o alocare bugetară obișnuită. Și, mai mult, în paralel, trebuie urmăriți banii, întrucât în aceste zone sunt sifonați rapid prin rețele de căpușare vechi și eficiente. E o corupție atât de mare încât, oricâți bani ai da, nu se va îmbunătăți nimic. Prin urmare, e un buget care stârnește când nemulțumiri, când nedumeriri, căci, de exemplu, prevede o creștere economică de 5,5%, în vreme ce toate datele la zi nu-ți îngăduie o asemenea previziune optimistă. De asemenea, deficitul prognozat, de 2,55% din PIB, pare pus din burta lui Darius Vâlcov, care e "geniul" financiar al PSD. Tot cu un buget "beton" ca ăsta, anul trecut au fost mari probleme, și numai artificiile contabile și împrumuturile au mai cosmetizat lucrurile. Așa încât nu știm nici anul acesta ce va fi validat de realitate și ce nu din bugetul gândit de experții PSD-ALDE. Iluzii însă nu ne putem face, pentru că i-am văzut prea bine ce pot.
"Pro-România are mai mulți parlamentari decât ALDE"
- În PSD, nu doar că se acumulează nemulțumirile, dar dau și pe dinafară. Oamenii pleacă la partidul lui Victor Ponta, fost lider al PSD, și fost premier. Partidul lui, Pro România, pare pentru mulți salvatorul. Ce pot spera alegătorii obișnuiți de la un astfel de transfer între partide cu aceleași rădăcini?
- Cele două partide funcționează pe principiul vaselor comunicante, iar faptul că oamenii trec din unul în celălalt nu înseamnă o schimbare a calității lor sau a calității politicii pe care o fac. Nu avem de sperat nimic. Atâta doar că, pentru moment cel puțin, Liviu Dragnea rămâne fără majoritate parlamentară. Aici e jocul mare. Dacă PSD pierde majoritatea, nu-și va mai putea trece orice lege fluierând, iar Opoziția ar putea cere revocarea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Dar, ca și altă dată, Dragnea își va reface majoritatea, cumpărând parlamentari de la alte partide. Totuși, e semnificativ faptul că au plecat de la PSD Georgian Pop, omul de legătură cu SRI, Corina Crețu, comisar european, și fostul premier Mihai Tudose. Și încă: Pro România are acum mai mulți parlamentari decât ALDE. A devenit, așadar, o formațiune cu forță de negociere. Voturile sale vor conta la moțiunile de cenzură, la adoptarea unor legi importante... Însă, ca să-ți pui speranțele în Ponta, odinioară întruparea minciunii, arată cât de jalnică este viața noastră politică.
"Nu e clar ce a găsit USR în alianța cu PLUS"
- Să vorbim și despre alternativă. PNL bate pasul pe loc, dar USR s-a aliat cu PLUS, noul partid al fostului premier Dacian Cioloș. Să ne investim aici speranțele?
- După episodul în care și-a mazilit fondatorul, pe Nicușor Dan, USR începuse să fie mai vioi, mai ferm, mai prezent. Însă când să zici hop, au dărâmat gardul, pozându-se cu Viorica Dăncilă la guvern. Dar iată că acum s-au aliat pentru proximele alegeri cu PLUS - un partid cu origini cam dubioase și care deocamdată nu are nici vreo ispravă la activ, nici structuri teritoriale, nici lideri carismatici. Ba, l-au și pus cap de listă la europarlamentare pe Dacian Cioloș, stârnind nemulțumiri interne. Cioloș, care n-a exclus eventualitatea de a candida și la prezidențiale. De ce? Se crede mai bun decât Iohannis sau vrea doar să disipeze voturile din zona anti-PSD? Întâi ar trebui să ne lămurească: e de stânga sau de dreapta, este cu sau împotriva PSD, susține guvernul sau e în opoziție? Pentru că nu se înțelege nimic din ce spune. Are mereu jumătăți de frază, ca expresie a jumătăților de intenție și de măsură. Ar vrea să critice, dar se teme, ar vrea să se afirme, dar se dă modest și tot așa. Cred că nici el nu știe ce vrea și ce e cu el pe lumea asta. Nu are carismă și nu pare a se pricepe la nimic - poate doar la horticultură. Nu e clar ce a găsit USR în asocierea asta, ce anume speră să-i aducă alianța cu un partid necunoscut și neputincios și cu o figură politică fără vlagă și fără direcție. Cui folosește această alianță? Deci, nu, nu avem nici o nădejde nici dinspre această parte. Putem spune de pe-acum că au zbârcit-o, că ne-au dat semnale să nu așteptăm nimic de la ei. Din păcate, nici PNL nu se silește să se constituie într-o veritabilă alternativă la guvernare. E apă stătută.
"Cifrele din ultimele sondaje de opinie arată o scădere dramatică a încrederii electoratului în partide"
- Lipsa de alternativă e relevată și de rezultatele ultimelor sondaje de opinie, care plasează PSD la doar 17% din opțiunile de vot, urmat de PNL cu numai 15%, ALDE - 9%, USR - 7,6%, PLUS - 6% și Pro România - 5,6%. Celelalte partide sunt sub pragul electoral, înclusiv PMP și UMDR - formațiuni astăzi parlamentare.
- Bine, să luăm, ca de obicei, sondajele cu un grăunte de precauție. De pildă, poate fi explicată creșterea în sondaje a Pro România, că Ponta e vizibil și a provocat dezertări spectaculoase din PSD, deci ia voturi de acolo, dar de PLUS cine știe? Ce mare brânză a făcut PLUS până acum, ca să i se dea un asemenea scor? Nu cumva e crescut artificial, tocmai pentru a-l pune pe o pantă ascendentă? Dincolo de asta, cifrele din ultimul sondaj IMAS arată o scădere dramatică a încrederii electoratului în partide. Dacă a ajuns PSD la 17%, când el avea în jur de 30% aproape în orice situație, asta înseamnă că românii nu mai creditează aproape deloc partidele. Și, având în vedere prestația politicienilor, tendința de scădere a încrederii în partide se va menține. Ceea ce ne va pune într-o situație foarte grea, următoarea coaliției de guvernare făcându-se cu multe partide mici. Și vă dați seama, dacă acum, când la putere se află doar PSD și ALDE, care au venit împreună cu o zestre de voturi zdrobitoare, sunt totuși neînțelegeri la vârf, ce se va întâmpla când vor trebui să cadă de acord 5, 6, 7 lideri de partide. Va fi ca pe vremea Convenției Democratice, cu rezultate asemănătoare. Vom vedea în ce măsură aceste sondaje vor fi confirmate în alegerile pentru Parlamentul European și pentru Președinția României. Aceste scrutinuri ne vor indica mai bine tendințele.
"Începutul președinției României la Consiliul UE i-a lăsat pe toți cu gura căscată"
- Și-acum o ultimă întrebare: ce impresie a lăsat debutul României la președinția Consiliului UE?
- I-am lăsat pe toți cu gura căscată. Premierul Viorica Dăncilă și-a început prestația recitând din nou celebra sa replică: "N-am venit să dau socoteală". S-a întâlnit și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a spus în față că sprijină "descurajarea NATO în ansamblul ei", întrucât "România a devastat state puternice din UE" și "combate negaționalismul și holocaustul". Astea sunt isprăvile oratorice ale Dăncilei în spațiul european. Dar ai noștri sunt încântați, s-au dus și miniștri la Bruxelles, Petre Daea a făcut senzație - de astă dată nu cu oaia, cu care a devenit celebru pe plan național, ci cu cormoranii, despre care a zis că în România se scaldă în piscină... Președinția românească a Consiliului UE are de rezolvat dosare grele, dintre care Brexit-ul poate că e cel mai spinos, însă probabil că nu va apuca să facă mare lucru. În Martie, deja, vor începe pregătirile pentru alegerile europarlamentare, în Mai vor fi alegerile, iar în Iunie ni se încheie mandatul. Să sperăm că Dăncilă nu va fi lăsată să se dezvolte la adevărata ei capacitate distructivă și că nu va avea timp să mai "devasteze" și pe-acolo, astfel încât să pună sub semnul întrebării existența UE.