Virtuțile SALVIEI

Iulia Vlad
Plantă aromată și parfumată, Salvia e acoperită de glorie, nu doar ca remediu puternic de să­nătate, ci și ca remediu de frumusețe. Datorită efectului ei revigorant, anti­septic, astringent, cicatrizant, antiin­flamator, de curățare și împrospătare, Salvia este o binefacere pentru piele și păr, și intră în compo­ziția multor rețete ușor de realizat acasă.

Tonic facial cu salvie și lămâie

Ingrediente: o ceașcă cu ceai concentrat de sal­vie, 2 linguri cu suc proas­păt de lămâie.
Puneți la fiert 250 ml de apă și când clocotește adăugați 3 linguri cu sal­vie uscată. Lăsați lichidul la infuzat până ce se răcește, strecurați-l și ames­tecați-l cu sucul de lămâie. Se poate păstra la frigider maximum 3 zile. Se loțio­nează fața proaspăt spă­lată seara, la culcare.

Mască de salvie, ulei de măsline și miere

Ingrediente: o lingură pulbere de salvie (obținută prin măcinarea fină a salviei uscate), o linguriță ulei de măsline, o lingură cu miere.
Se amestecă bine uleiul de măs­line cu pulberea de salvie, apoi se încorporează și mierea. Se aplică pasta obținută pe față, se lasă să ac­ționeze 20 - 25 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. Hrănește și revigorează tenul obosit și ofilit.

Mască de salvie, argilă și propolis

Ingrediente: 4 linguri cu ceai con­centrat de salvie, 3 linguri argilă, 5-6 picături de tinctură de propolis.
Amestecați argila cu ceaiul de salvie până la omogenizare, apoi adăugați tinctura de propolis. Aplicați pasta pe tenul proaspăt spălat. După 20 de minute, clătiți-vă cu apă călduță, apoi rece. Prin efectul său astrin­gent, antimicrobian și de curățare, îmbunătățește aspectul tenului gras sau mixt.

Decoct de salvie pentru păr

Ingrediente: 4 lin­guri cu salvie, 3 căni cu apă.
Se fierbe apa cu salvia timp de 5-10 minute, la foc mic. Se lasă apoi să se răcească în vasul acoperit, se stre­coară și se aplică pe părul proaspăt spălat. Nu se clătește. Se lasă să se usuce odată cu părul. Are efect nuan­țator delicat pentru părul închis la culoare - îi oferă reflexe frumoase, iar firele de păr alb sunt estompate. Părul capătă un aspect sănătos.