Revanșa Laurei Kovesi - prima pe listă pentru Parchetul UE

Ciprian Rus
Dată afară de la Direcția Națională Anticorupție fără ca măcar să i se dea șansa să se apere în fața acuzelor aduse de ministrul Tudorel Toa­der, fosta șefă DNA, Lau­ra Codruța Kovesi, își ia o revanșă răsunătoare pe plan european.

Înscrisă, alături de alți procurori de top din Europa, în con­cur­sul pentru funcția de Procuror al Uniunii Europene, Laura Kovesi a ocupat locul 1 pe lista scurtă, de trei nume, pe care Co­misia de selecție a transmis-o Parla­men­tului European și Consiliului Uniunii Eu­ro­pene. Experții au votat această listă pe 1 februarie 2019, după ce au inter­vie­vat 11 candidați, care, la rândul lor, se ca­li­fi­caseră până la faza interviurilor, în cadrul unui proces de selecție mai lung. Kovesi e urmată pe lista scurtă de doi procurori: Jean-François Bohnert (Fran­ța) și Andres Ritter (Germania), dar șeful comisiei de selecție a ținut să puncteze că propunerea nu­mărului 1 este procurorul din România.
Ce lovitură pentru Tudorel Toader, care, din postura de ministru de Justiție al statului care asigură Președinția Con­si­liului UE, România, trebuie să supună atenției omologilor săi tocmai numirea ca șef al Parchetului European a celei pe care a demis-o în urma unei "ievaluări" care a atras furia societății civile din țara noastră. Cum era de așteptat, ministrul Toader e gata să pună piedici accederii unei românce într-o poziție atât de importantă din cadrul UE și a declarat, deja, că îi va informa pe colegii lui des­pre abuzurile din țară ale lui Kovesi. E pu­țin probabil ca omologii lui Tudorel Toa­der să nu asculte vocea experților in­depedenți din comisia de evaluare și să-i dea crezare unui adversar declarat al La­urei Kovesi. Dimpotrivă, împotrivirea Gu­vernului Român ar putea să fie un atu pentru fosta șefă a DNA, care bene­fi­cia­ză, de altfel, de o imagine foarte bună în Occident, fiind adesea prezentată ca un campion al luptei împotriva corupției. Ca să ajungă Procuror al Uniunii Europene, La­ura Kovesi are nevoie de un vot ma­joritar în cadrul Comisiei Europene (ju­mă­tate plus unu din state să fie de acord cu numirea ei, în condițiile în care Ro­mâ­nia va vota, probabil, împotrivă) și de un vot majoritar în Parlamentul Euro­pean, acolo unde mai mult ca sigur are asi­gurată victoria încă de pe acum. In­diferent de rezultatul acestor voturi - în esență, politice - Laura Kovesi a câștigat adevărata bătălie: aceea de a-și de­mons­tra sieși, celor din jur și inclusiv minis­tru­lui Toader, că are respectul colegilor săi din Justiția europeană, care au votat-o prima pe lista pentru Parchetul UE. Pâ­nă la urmă, aceasta este adevărata "eva­­­luare" pentru un profesionist!

*

(În caz că va primi postul, Laura Ko­ve­si va avea un mandat de 7 ani și va in­ves­­ti­ga infracțiuni care aduc atingere inte­re­selor financiare ale UE, cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau cazuri de fraudă în ma­te­­rie de TVA la nivel trans­fron­talier, care im­­plică daune de peste 10 milioane de euro.)