Înscrisă, alături de alți procurori de top din Europa, în concursul pentru funcția de Procuror al Uniunii Europene, Laura Kovesi a ocupat locul 1 pe lista scurtă, de trei nume, pe care Comisia de selecție a transmis-o Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene. Experții au votat această listă pe 1 februarie 2019, după ce au intervievat 11 candidați, care, la rândul lor, se calificaseră până la faza interviurilor, în cadrul unui proces de selecție mai lung. Kovesi e urmată pe lista scurtă de doi procurori: Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania), dar șeful comisiei de selecție a ținut să puncteze că propunerea numărului 1 este procurorul din România.
Ce lovitură pentru Tudorel Toader, care, din postura de ministru de Justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, România, trebuie să supună atenției omologilor săi tocmai numirea ca șef al Parchetului European a celei pe care a demis-o în urma unei "ievaluări" care a atras furia societății civile din țara noastră. Cum era de așteptat, ministrul Toader e gata să pună piedici accederii unei românce într-o poziție atât de importantă din cadrul UE și a declarat, deja, că îi va informa pe colegii lui despre abuzurile din țară ale lui Kovesi. E puțin probabil ca omologii lui Tudorel Toader să nu asculte vocea experților indepedenți din comisia de evaluare și să-i dea crezare unui adversar declarat al Laurei Kovesi. Dimpotrivă, împotrivirea Guvernului Român ar putea să fie un atu pentru fosta șefă a DNA, care beneficiază, de altfel, de o imagine foarte bună în Occident, fiind adesea prezentată ca un campion al luptei împotriva corupției. Ca să ajungă Procuror al Uniunii Europene, Laura Kovesi are nevoie de un vot majoritar în cadrul Comisiei Europene (jumătate plus unu din state să fie de acord cu numirea ei, în condițiile în care România va vota, probabil, împotrivă) și de un vot majoritar în Parlamentul European, acolo unde mai mult ca sigur are asigurată victoria încă de pe acum. Indiferent de rezultatul acestor voturi - în esență, politice - Laura Kovesi a câștigat adevărata bătălie: aceea de a-și demonstra sieși, celor din jur și inclusiv ministrului Toader, că are respectul colegilor săi din Justiția europeană, care au votat-o prima pe lista pentru Parchetul UE. Până la urmă, aceasta este adevărata "evaluare" pentru un profesionist!
*
(În caz că va primi postul, Laura Kovesi va avea un mandat de 7 ani și va investiga infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier, care implică daune de peste 10 milioane de euro.)