Răspuns pentru AURA - București, F. AS nr. 1349 - "Doresc tratament pentru sindromul Zollinger-Ellison"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În mod sigur, sindromul Zollinger-Ellison nu este cauzat de hiperaciditatea gastrică, așa cum vi s-a spus, ba din contră, acest sindrom reprezintă o situație rară, în care anu­mite formațiuni tumorale, denumite gastrinoame, se formează în orga­nism, cel mai frecvent la nivelul pan­creasului și duodenului, și care se­cre­tă o substanță (gastrina) ce stimu­lează excesiv producția acidă a sto­ma­cului. Drept urmare, multe persoa­ne cu sin­drom Zollinger-Ellison fac, la un moment dat, un ulcer peptic în evoluția bolii. Mai mult, ulcerele asociate cu sindromul Zollinger-Ellison sunt în mod tipic mai persistente și răspund mai greu la tratament decât ulcerul peptic obișnuit. Din păcate, sindromul Zollinger-Ellison, spre deose­bire de ul­ce­rul peptic obișnuit, poate lua frecvent formele unei boli grave, în principal atunci când gastri­noamele se împrăștie lent, de obicei la gan­glionii limfatici și la nivelul fi­catului. În plus, așa cum amin­team, ulcerul asociat acestui sindrom este frecvent sever și nu este ușor de tratat cu medi­ca­mente convenționale sau chirurgical. Ca în majo­ri­tatea altor boli severe, cu cât diag­nos­ticul este stabilit mai devre­me, cu atât șansele unei reveniri favorabile sunt mai mari.
În privința tratamentului, trebuie menționat că, uneori, se poate aborda un protocol tera­peutic prin care sunt identi­ficate și extirpate una sau mai multe formațiuni tumorale, res­ponsabile pentru producerea excesivă de acid la nivelul stomacului, însă numai dacă sunteți o persoană tânără (nu vă pre­cizați vârsta) cu o stare de sănătate bună. În cazul în care aceste tumori sunt atât de mici sau atât de multe încât nu pot fi identificate și extir­pate, veți fi nevoit să luați, în continuare, medica­mente pentru reducerea secreției acide. Cele mai eficiente medicamente sunt inhibi­toarele pompei de protoni, precum Omeprazolul, Lansoprazolul, Rabeprazolul sau Pantoprazolul, care prezintă avantajul de a suprima producția aci­dă a stoma­cu­lui pentru o perioadă de timp. Bineîn­țeles, pentru acest gen de afecțiune, veți fi nevoit să luați doze mai mari de medicamente și pentru o perioadă mai mare de timp decât ați face-o pentru rezolvarea unui ulcer peptic obișnuit. În același timp, vor fi necesare și alte investigații (monito­rizare), pentru a afla dacă mai apar sau se răspân­desc formațiu­nile tumorale.
Medicina naturistă complementară vă poate veni și ea în ajutor, prin utilizarea unor remedii care au drept scop atenuarea hiperacidității gastrice și cicatrizarea leziunilor formate la nivelul mucoasei gastrice și intestinale. Dintre acestea, vă recomand produsul Gastrocalm (4x1 comprimate pe zi), Gascure sirop (3x1 lingurițe pe zi, înainte de mese), pulberea de Răchitan (o jumătate de linguriță, de 3-4 ori pe zi) cu puternice efecte ci­catrizante și antihemoragice și, în special, L-Glu­tamina, un aminoacid semiesențial care realizează o protecție solidă a sistemului digestiv, indicat în ulcere, dia­ree, boala Crohn, infecții digestive, atro­fia mu­coa­sei intestinale etc.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Ce înseamnă boala Alzheimer și cum se tratează?"
(Răspuns pentru EMILIA - Brăila, F. AS 1306)


Stimată doamnă,
Boala Alzheimer este o formă de demență de origine necunoscută, caracterizată prin moartea ce­lu­lelor din creier, ducând la pierderea funcțiilor de cugetare, prin urmare, afectând comportamentul celui afectat. Boala Alzheimer a fost descrisă pen­tru primă dată de Dr. Alois Alzheimer, un medic psihiatru german.
În sine, boala nu este mortală, pacienții mor de complicațiile bolii sau de alte probleme de sănătate. Boala Alzheimer este mai des întâlnită la cei peste vârsta de 60 ani, deși forma moștenită/familială tinde să apară mai devreme. Există, în esență, două forme ale bolii - cea sporadică și cea moștenită. Cea moștenită genetic, constituie sub 5% dintre ca­zuri, este mai agresivă și apare la oamenii mai tineri, chiar în deceniul al treilea de viață.
Factorii de risc:
- Vârsta - boala este mai des întâlnită la oa­menii cu vârstă de peste 60 ani.
- Antecedent familial - prezența bolii la rudele de gradul întâi - părinți, frați, surori, crește riscul moștenirii ei.
- Sindromul Down - mulți oa­meni cu sindromul Down suferă de boala Alzheimer. În cazul lor, boala apare cu 10-20 ani mai devreme decât la alți oameni.
- Traumatisme craniene - trau­matismele craniene repetiti­ve ("de­mența pugilis­tică"), prezintă un risc crescut al bolii.
- Somnul prost - cei care au probleme de somn au risc sporit de boala Alzheimer.
- Obezitatea și rezistența la insulină - sunt considerate fac­tori de risc, ele afectând meta­bolismul glucozei la nivelul cre­ierului.
- Hipertensiunea - este, și ea, asociată cu această boală.
- Unele infecții - sunt asociate bolii Alzheimer, cum ar fi herpes simplex, precum și Treponema și Borellia.
- Depresia - este asociată multor forme de demență, inclusiv boala Alzheimer.
Manifestările clinice ale bolii:
- Boala Alzheimer preclinică - în acest stadiu, pacienții par normali, atât clinic, cât și la testarea mintală, dar pot avea în creier semnele bolii mult înainte de manifestările clinice.
- Boala Alzheimer ușoară - pierderea memo­riei, confuzie, anxietate, dificultate în a face acti­vități cotidiene sau a lua decizii.
- Boala Alzheimer moderată - pierderea me­moriei și confuzia sunt sporite, scăderea capacități de concentrare, dificultatea de a gândi logic, difi­cul­tatea în a recunoaște familia și prieteni, incapa­citatea de a învăța lucruri noi sau a se des­curca în situații noi, fraze sau mișcări re­petitive, spasme musculare oca­zionale, halucinații, para­noia, nervo­zitate; contro­lul motor împiedicat (pro­bleme în a ieși din mașină sau a aranja masa), pier­derea con­tro­lului impulsu­ri­lor (dezbră­care atunci când nu e cazul, limbaj vulgar).
- Boala Alzheimer se­veră - în acest stadiu, pa­cienții nu mai pot recunoaște familia și prietenii, sunt complet dependenți de alții pentru îngrijirea lor. Prezintă pierdere în greutate, convulsii, infecții cutanate, somnolență, incontinență urinară și fe­cală, gemete, mormăit.
Tratamentele alopate includ medicamente me­nite să modifice concentrația unor substanțe din creier care transmit impulsuri între neuroni. Pot avea efectul de a încetini evoluția bolii. De aseme­nea, se instituie tratamente pentru simptomele bolii, cum ar fi anxietatea, nervozitatea etc.
Abordările naturiste pot fi atât preventive, cât și ca forme de trata­ment.
- Rugăciunea - având în vedere faptul că o viață spirituală este esen­țială pentru o minte sănătoasă, va tre­bui să învățăm să ne schimbăm prio­ritățile. Rugăciunea sinceră (nu doar repetarea pe de rost a unor cuvinte neînțelese) poate stabili această co­nexiune, dăruind optimism și pace sufletească.
- Exerciții de relaxare - gimnastica Tai Qi, meditație sau activități ce elimină stresul pot fi de mare folos în prevenție, căci ne feresc de modi­ficările fizice la nivelul sistemului nervos.
- Mișcarea fizică - este considerată o măsură protectoare, căci oferă organismului un stimul continuu. De asemenea, în fazele incipiente ale bolii, ar putea ajuta la încetinirea evoluției acesteia.
- Dietă - se recomandă cu precădere fructe, vegetale, uleiuri vegetale.
- Fumatul - ar trebui oprit.
- Cofeina - Băuturile cu un conținut ridicat de cofeină trebuie evitate, pentru a nu provoca sau accentua anxietatea.
- Mediul înconjurător - acesta va trebui să fie astfel aranjat, încât să-l ajute cât se poate de mult pe bolnav: scări și balustrade solide, covoare care să nu alunece, pentru a evita căderile, telefoane cu numere de prim ajutor, să nu existe aglomerații de mobilă în casă.
- Vitamina E.
- Plante medicinale - Curcumină, Ginkgo biloba, Rozmarin.
- Activități sociale - ascultarea de muzică, dansul, grădinăritul - oferă un stimul care poate ajuta în menținerea capacităților intelectuale.
- Acupunctură - poate restabili conexiuni care permit energizarea creierului.
- Homeopatia - este un tratament excelent pentru această boală. Tratamentele de folos includ Alumina, Anacardium, Calcarea carbonica și Plumbum metallicum. Însă tratamentul cel mai efi­cace este cel individualizat.
- Grupe de sprijin - sunt importante atât pentru cei care suferă de boala, cât și pentru aparținători. Înțelegerea a ce înseamnă boala Alzheimer și ce poate fi făcut sunt de mare importanță în îngrijirea pacienților.
Vă urez succes!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Se poate vindeca definitiv refluxul gastro-esofagian?"
(Răspuns pentru MATEI - Iași, F. AS nr. 1345)


Ați încercat pentru tratarea afecțiu­nii digestive toate variantele, mai pu­țin pe cea câștigătoare: argila ALGO! Se folosesc doze mari de argilă (200 g zilnic), timp de 6-8 săptămâni, după care este recomandată cura de între­ținere cu cantități mici de argilă, pe o durată ne­determinată. Această cură natu­rală vă scu­tește pe viitor de alte probleme, vă men­ține întreg metabolismul în echi­libru, vă elimină toxinele și me­talele grele din organism, fără a avea niciun efect secundar. Vă recomand să consumați în timpul curei și două cutii cu probiotic Bio-Kult cu 14 tulpini (îl puteți procura la tel. 0764.265.267). Pentru a comanda argilă la preț de producător, sunați la tel. 0258.865.677. Nu ați menționat prezența sau absența herniei hiatale! În cazul în care aveți și această problemă, contac­tați-mă telefonic pentru mai multe sfaturi utile!