Cel mai puternic medicament al zilelor noastre: ALIMENTAȚIA

Gilda Fildan
- Ce ar trebui, de fapt, să punem în farfurie și ce ar trebui să aruncăm la gunoi, ca să fim sănătoși? -

Fumigenele din farfurie

Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 50% și 70% dintre afecțiunile cronice sunt pro­vocate de alimentație. O cifră incredibilă! Din păcate, până în prezent, orice tentative de a modi­fica stilul de viață și mai ales comportamentul ali­mentar al oamenilor au dat greș. De aceea, cerce­tă­torii în domeniul alimentației solicită măsuri mai ferme din par­tea statului, de pildă - un im­pozit pe băuturile acidulate și dulci, sau impri­marea unor buline în culo­rile semaforului (roșu-galben-verde) pe ambalajele produselor alimen­tare, pentru a sem­nala gra­dul de risc la care sunt supuși cum­părătorii. Desigur, astfel de măsuri ar avea utilitatea lor, totuși dietetica rămâne princi­pala direc­ție de urmat: ce mâncăm, cum și cât. Din păcate, obținerea unor date științifice solide nu este de­loc o treabă ușoară. Studiile de nutriție sunt mult mai dificil de realizat decât cele farma­cologice. Industria alimentară, care își des­face marfa pe uriașa piață a supermarketului lansează mereu fumigene, într-o încercare tenace de a îm­pie­dica evaluarea clară a produselor. Sunt ca­mu­flate în mod deliberat rezultatele și cifrele cerce­tării, care confirmă ceea ce, de altfel, știm cu toții de multă vreme: zahărul, grăsimile ani­male și al­coolul sunt extrem de dăunătoare sănă­tății.

Hrana, vedeta televiziunilor

Greu de găsit un alt plan al existenței noastre, care să ne influențeze atât de profund sănătatea, ca alimentele, însă tocmai în acest domeniu me­dicina se confruntă cu grave neajunsuri profesio­nale. Căci cine se ocupă de alimentație? Nutri­ționiștii care po­sedă, desigur, cunoștințele teore­tice necesare, dar cărora le lipsește cel mai adesea experiența con­tac­tului zilnic cu pacienții. Așa se întâmplă că ei fac de regulă recomandări aproape imposibil de pus în practică. Medicii curanți ig­no­ră temele legate de alimentație, care nu se re­găsesc în programele uni­ver­sităților, din care cauză, studenții nu învață nimic despre ele. Să nu ne temem de cuvinte: este o ade­vă­rată catastrofă. De neînțeles, cu atât mai mult cu cât tocmai în alimentație avem de-a face cu o verita­bilă explo­zie. De la cărți de bucate și emisiuni culi­nare, care înregistrează audiențe record pe canalele de televiziu­ne, până la o mare diversitate de diete la modă și nenumărate ghiduri de nutriție, toate arată că hrana noastră se bucură în prezent de o atenție pe care n-am fi anticipat-o în urmă cu cinci decenii. În trecutul nu prea îndepăr­tat, die­tetica era ca și absentă. Cel mult bolnavii operați recent pri­meau o dietă ce voia să fie un regim de cruțare, iar diabeticilor li se recomandau gustări între mese (care nu le aduceau nici un folos medical, ci dim­potrivă) și li se numărau caloriile și feliile de pâine (obi­cei total perimat între timp). Opinia unanimă a medicilor interniști de odinioară: nu contează ce mănânci, principalul este să ți se prescrie medicația co­rec­tă. Și consta­tăm cu regret că mulți dintre ei nu și-au modifi­cat-o semnificativ de atunci. Pacienții se plâng mereu că medicul lor închide discuția în mo­mentul în care ei aduc vorba despre alimen­ta­ție. Nu se ține seama de fap­­tul că afecțiuni ca reuma­tis­­mul, hipertensiunea sau du­rerile cronice de cap pot fi influențate pozitiv, într-o mă­sură conside­rabilă, prin op­țiu­­nile alimentare. Fiindcă așa cum am mai spus, se con­­sideră că 50%-70% din­tre patologiile noastre sunt provocate de o ali­menta­ție greșită sau, cel puțin, s-au agravat din pricina ei.
De asemenea, numeroși pacienți declară cu perfectă îndreptățire că nu mai știu care meniu ar fi sănătos, deoarece publicațiile și televiziunile pun în circulație, de ani de zile, afirmații contra­dictorii. Grăsimile sunt când rele, când bune; ba ți se cere să renunți complet la carbohidrați, ba ți se reco­mandă cerealele integrale; un pahar cu vin roșu îți protejează inima, în schimb două vor dăuna fica­tului - și câte și mai câte. Până la urmă, ce e adevă­rat și ce nu?

Evitați, pe cât posibil, alimentele prelucrate industrial

Fără îndoială, industria alimentară și susți­nătorii agriculturii practicate în sistem industrial exercită o influență masivă asupra cercetării știin­țifice. De pildă, în anii '60 și '70, când deja se știa clar cât de nesănătos este zahărul, anumiți specialiști de re­nume, de la Harvard Medical School, erau recom­pensați cu remunerații mas­cate, pentru a accepta să semneze în paginile unor reviste prestigioase arti­cole în care negau ade­vă­rul, prin omisiuni abile. Marile concerne, precum Coca-Cola, susțin și plă­tesc de decenii colective de cercetare din univer­sități și din institute pretins independente, care au un cuvânt greu de spus în recomandările alimentare oficiale. La fel de hotă­rât acționează industria cărnii și cea a laptelui, îndeosebi în SUA. Au apărut siste­matic și conti­nuă să apară studii care, sub pulpana "științei", prezintă rezultate frumos cosmetizate pentru cate­goriile respective de alimente. Totuși, dincolo de toate aceste manipulări, neurobiologia ne arată limpede că un consum abundent de alimente grase și dulciuri determină creierul să secrete substanțe asemănătoare cu drogurile de mare risc!

Dean Ornish, medicul care a revoluționat cardiologia

"Hrana să vă fie medica­ment", ar fi spus gre­cul Hi­pocrat, strămoșul medicinei de astăzi. Car­dio­logul american Dean Or­nish merge pe același principiu. În anii de studiu la Universitatea Har­vard, începuse să aibă îndo­ieli, întrebându-se dacă nu cumva medicina clasică nesocotește pe nedrept posibilitățile simple și la în­de­mână ofe­rite de terapiile naturale. În cartea sa, in­titulată "Reversing Heart Disease" ("Să inversăm cursul bolilor cardiace"), el își amintește: "Mă ui­mea faptul că medicilor li se părea normal să deschi­dă toracele pacienților, să le excizeze un vas de sânge de la pi­cior și să-l atașeze la inimă, însă găseau că este inutil să le explice necesitatea de a face miș­care și de a alege o alimentație sănă­toasă".
Ornish se familiarizase cu yoga încă din ado­les­cență și era vegetarian. El a verificat avantajele dietoterapiei, printr-un experiment clinic intrat în analele medicinei: "Lifestyle Heart Trial", desfă­șurat la "California Pacific Medical Center" din San Francisco. Au participat 48 de cardiaci grav bol­navi, care au fost împărțiți în două grupuri. În timp ce primul grup și-a continuat tratamentul medica­men­tos, ca și până atunci, cel de-al doilea a fost in­struit în privința alimentației și a meto­delor de redu­cere a stresului. Pentru participanții care fuseseră obișnuiți cu un meniu tipic ame­rican, bogat în car­ne, dietoterapia lui Ornish a însemnat un punct de cotitură. El le-a prescris pentru un an o dietă aproa­pe vegană, extrem de săracă în grăsimi, iar rezul­tatele au fost senzațio­nale. Nu numai că pacienții eliminaseră enorm din surplusul de greutate, dar totodată li se nor­malizaseră tensiunea și nivelul colesterolului. Dar succesul cel mai spectaculos con­sta în faptul că depunerile de pe pereții arterelor coronare înce­pu­seră să dispară, după cum o arătau angio­grafiile coronariene. În același interval de timp, la primul grup de control, se constataseră creș­teri ale grăsimilor din sân­ge, ale hipertensiunii și gradului de rigidizare a arterelor. Ulterior, Or­nish și-a confirmat aces­te rezultate prin monitorizarea pacien­ților săi pe o perioadă de cinci ani, iar apoi, printr-un al doilea stu­diu, mai amplu.
Astăzi, programul nutrițional al lui Dean Ornish este o terapie consacrată în SUA. Printre pacienții car­dio­logului se numără per­so­nalități de prim rang, ca fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, care suferise deja o operație de bypass și avea mon­tate stenturi. Când s-a văzut amenințat de o nouă intervenție chirurgicală, el a apelat la dieta Ornish, care l-a ajutat să devină suplu și mult mai sănătos. "Mi-am zis că, dacă nu fac nimic acum, s-a termi­nat cu mine", poves­tea într-un interviu televizat cel ce fusese toată viața un mare amator de gogoși umplute cu cremă.
Dar acestea nu sunt singurele efecte pozitive obținute cu dieta propusă de doctorul Dean Or­nish. În cadrul unui alt studiu, el a dovedit că la pacienții cu cancer de prostată pot fi inhibate genele care favorizează declanșarea sau progresul unei boli ma­ligne la nivelul prostatei.

Principiile dietei Ornish

• Baza alimentației zilnice o reprezintă pro­du­sele din cereale integrale, legumele crude și fierte, fruc­tele. Ele previn, respectiv ameliorează atero­scle­roza.

• Necesarul zilnic de proteine este acoperit din surse vegetale (ex. leguminoase - linte, fasole us­cată etc. - și soia). Lactatele sunt reduse dras­tic.

• Alimentele care conțin zahăr, produsele din făină albă și alcoolul dețin o pondere minimă în meniul zilnic.


Carbohidrații - sănătoși sau nesănătoși?

Votați cu cerealele integrale!

Carbohidrații trebuie priviți diferențiat. În for­ma lor naturală, așa cum îi găsim în cerealele integrale sau în pâinea și pastele din făină inte­grală, ei ajută la menținerea sănătății, micșorând riscul de infarct și accident vascular cerebral. Numeroasele studii realizate pe această temă arată că riscul de boli cardiovasculare și cancer se reduce semnificativ, dacă vom consuma zilnic cel puțin trei porții de cereale inte­grale (90 grame), ceea ce ar însemna, de exemplu, două felii de pâine. Datorită fap­tu­lui că cerealele conțin încă germenele și învelișul exterior al boabelor (eli­minate la măciniș pentru a se ob­ține făina albă), pro­dusele din făi­nă integrală constituie surse exce­lente de fibre și, totodată, ne apro­vi­zio­nează organismul cu vitamine din com­plexul B și minerale, ca magneziul și zin­cul. Însă industria inundă piața cu alimente rafinate, sărăcite de nutrienți, așa cum sunt pâinea și pastele din făină albă sau orezul șlefuit. Cei mai dăunători sunt carbohi­drații prezenți în bău­turile dulci, lipsite de orice valoare nutrițională. Ame­ricanii, care le consumă în cantități im­presio­nante, le numesc, pe bună dreptate, "liquid candy" ("bomboane li­chide").
Cerealele pentru micul dejun (musli) au fost recomandate inițial de către me­dicul naturopat ame­rican John Harvey Kellogg, cu intenția de a convin­ge populația să renunțe la slăninuța și ouăle cu care își începea ziua, înlocuindu-le cu un aliment mai sănătos. Însă și aici, producătorii au căutat (și, din nefericire, au găsit) căi de maximizare a profitului. Așa încât cerealele simple au trecut printr-o serie de mu­tații, metamorfozându-se, în cele din urmă, în­tr-un desert preparat din făină albă cu mult zahăr, adesea și cu adaos de vitamine sintetice, întrucât cele naturale se pierd în cursul prelucrării. În pre­zent, chiar și magazinele bio oferă, de la an la an, tot mai puțini fulgi de ovăz și tot mai multe ce­reale cu glazură de ciocolată și müsli îndulcit.
Nutriționiștii au motive să presupună că astfel de carbohidrați nesănătoși se află la originea epi­de­miei de obezitate ce ia pro­porții în Europa și Ame­rica. Organis­mul descompune rapid făina albă, obținând din ea zahăr. La fel de repede sunt trans­for­­mate în energie și grăsimile. Preparatele de fast-food creează atâtea probleme de să­nătate, tocmai fiindcă ele combină acești doi factori negativi - fie în varianta dulce, cum sunt gogoșile ameri­cane (donuts), fie în cea sărată: pizza și ham­burgeri. Drept ur­mare, pancreasul se­cre­tă masiv insulină și favorizează creșterea în greutate (motiv pen­tru care insulina este utilizată și la în­grășarea animalelor). Apoi nivelul insulinei coboară rapid și apare sen­zația acută de foame, ceea ce nu se întâmplă în ca­zul cerealelor integrale, care dau senzația de sație­ta­te.

Zahărul afectează creierul și duce la cancer

Printre cele mai nocive alimente care umplu rafturile magazinelor se numără și chipsurile de cartofi. În cadrul unui studiu realizat la Universi­tatea Erlangen din Germania, animalelor de labo­rator li s-a dat să mănânce chipsuri, pentru ca mai târziu cercetătorii să descopere modificări, în peste optzeci de arii cerebrale, mai ales în cele care au legătură cu stresul, adicțiile, somnul, aten­ția și senzația de satisfacție. De asemenea, ei au observat că o combinație de carbohidrați și gră­simi provoa­că tendința de a mânca necontrolat (hi­perfagie). Acest studiu și altele cu concluzii similare justifică presupunerea că sindromul defi­citului de atenție, care a devenit atât de frecvent în ultimul timp la copii, este provocat cel puțin în parte de alimentația nesănătoasă și, în special, de meniurile de fast-food care, pe lângă carbohidrați și grăsimi, mai conțin și aditivi sintetici, cunos­cuți pen­tru acțiunea lor negativă asupra sistemu­lui nervos.
Odinioară, zahărul era dozat cu economie, asemenea unei mirodenii, și întrebuințat cu un scop anume: la prepa­rarea deserturilor. În seco­lele trecute, ponderea lui în totalul energiei obți­nute din alimente nu depășea 3%-4%, în vreme ce astăzi urcă până la 15%-18%. În prezent, știm că zahărul atacă nu nu­mai smalțul dinților, ci, în egală măsură, inima și creierul. În opinia bio­chimis­tului american Lewis C. Cantley, consu­mul exagerat de zahăr reprezintă una dintre cauzele cancerului. Oricum, se cunoaște deja faptul că ris­cul de a dezvolta o boală malignă este mai ridicat la supraponderali și diabetici, compa­rativ cu res­tul populației.
Data viitoare, când vă veți face cumpărăturile la un supermarket, citiți cu atenție textul tipărit cu litere mărunte pe ambalaje, căci zahărul se ascunde aproape peste tot: în pizza congelată, ketchup, iaurt, mezeluri și, aproape fără excepție, în mâncărurile gata pre­parate. Fiindcă orice ali­ment fad sau cu gust ne­plăcut poate fi îmbunătă­țit dacă i se adaugă zahăr (ori sare). Însă consumul nostru nesăbuit nu se ex­plică numai prin trucuri­le la care recurge indus­tria alimentară, ci și prin fap­tul că zahărul are pro­prie­tatea de a crea de­pen­den­ță. Obișnuit să-și extragă energia din el, creierul îl așteaptă avid și, în mo­men­tul când îl primește, reacționează cu senti­men­te de satisfacție, fără să țină seama de ur­mări (organele noastre au și ele "pofte", exact ca noi).
Așadar, ce aveți de făcut, pentru a vă hrăni să­nătos? Ori de câte ori este posibil, mâncați pro­duse integrale în locul celor din făină albă. Prăji­turile și pizza se pot prepara și cu făină integrală. Și fe­riți-vă să cădeți în capcana fructozei, căreia i se face acum o publicitate asiduă. Pe multe pro­duse veți găsi incripția "cu îndulcitor natural" sau "numai fructoză". Ni se induce ideea că ne pu­tem bucura de gustul dulce, fără a ne expune la riscul creat de zahăr. În realitate, lucrurile stau cu totul alt­fel. Fructoza favorizează sinteza grăsimi­lor la nivelul ficatului, mărește ponderea coleste­ro­lului "rău" (LDL) și duce la steatoză hepatică (ficat gras). (Ea nu constituie o mare problemă atunci când mâncăm fructele ca atare, fiindcă în această situație fibrele și nutrienții, vitaminele și sub­stan­țele vegetale secundare reechilibrează ba­lan­ța.) Și mierea conține fructoză, dar în combi­nație cu mul­te principii nutritive care o fac foarte sănătoasă.