Se lasă cu petrecere mare - ZDOB ȘI ZDUB

Dana Ene
- Februarie începe cu surle și trâmbițe. Trupa basarabeană, devenită între timp și internațională, cântă la București -

De peste 20 de ani, Roman Iagupov (voce), Mihai Gîncu (bas), Sveatoslav Staruș (chitară), Andrei Cebotari (tobe), Valeriu Mazilu (trompetă) și Victor Dandeș (trom­bon), adică Zdob și Zdub, a găsit cheia cea mai po­trivită către inima iubitorilor de muzică explozivă. Melo­diile lor originale, în care se întâlnesc energia ur­bană cu spiritul rural, răsună prin toate dis­cotecile. Și o mare parte din piesele lor, ce combină ele­men­te etno, folclorice, hip-hop, drum'n'bass, jungle și punk într-un mod unic și captivant, au devenit șlagăre fredonate din țară și până în diaspora.
La început de an 2019, au lansat cânte­cul "India mă chea­mă" și sunt pregătiți să ia din nou cu asalt topurile muzicale. Este un cântec plin de soare, ve­selie și umor, ca mai toate melodiile Zdubilor, re­zultatul unei călătorii a formației moldovene în țara maharajahilor, al unei vacanțe în statul Goa (o fostă colonie portugheză), pe coasta de vest a Indiei. Me­lodia este cuprinsă pe următorul disc al trupei, "Bestiarium", ce va fi lansat la toamnă. "Strategia noastră de marketing este aceea de-a lansa melo­diile una câte una, din două în două luni, sau chiar lunar, în așa fel încât la toamnă, când vom scoate discul, oamenii să le cunoască deja și să le fredo­neze", afirma Corina Caireac, managerul trupei, împreună cu solistul trupei, Roman Iagupov, la un post de televiziune din Republica Moldova.
Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, își dorea de mult să vadă India, căci practică de ani buni yoga și este interesat de cultura, tradițiile și spiritualitatea acestui popor. Așa că și-a convins co­legii să-l urmeze într-o vacanță însorită, în plină iarnă, pe malul Mării Arabiei. Și l-au urmat toți, cu mic, cu mare, de la producători la sunetiști. Iar ideea melodiei ce a încununat călătoria lor îi aparține lui Mihai Gîncu, compozitorul și basistul trupei. Mihai și-a amintit pe loc de copilărie, de vremurile în care în țările fostei URSS, filmele indiene erau la mare modă, și în mod deosebit "Jimmy - Dansatorul de Disco". Așa că a început să testeze o linie melodică folosind refrenul "Jimmy Dja, Jimmy Dja", iar colegii lui de trupă au fost cuceriți pe loc. "Ne-am odihnit, dar am și filmat. E o melodie care ne-a ieșit foarte ușor. E foarte simplă. Eu am scris ver­surile pe drum. Am introdus în melodie tot ce am știut despre India. Și la realizarea versurilor m-a ajutat și toboșarul nostru (Andrei Cebotari n.r.)", se confesa Roman Iagupov.
Cum nu își uită niciodată originile, băieții de la Zdob și Zdub au dus cu ei în India și ceva din Ba­sarabia, și anume, o cușmă de cârlan, realizată chiar de soția solistului trupei. Au profitat la ma­ximum de vacanță, s-au distrat pe cinste, moldo­venește, fără a se speria de boli. "In India am făcut vaccin cu țuică de caju", spunea râzând Ro­man... Iar cușma de cârlan a fost și starul prin­cipal al noului lor videoclip, un clip cald, colorat, solar, numai bun de încins atmosfera în zilele încă geroase de iarnă.
"India mă cheamă" este melodia cu numă­rul trei de pe albumul pe care Zdob și Zdup se pregătesc să-l lanseze. Este un disc cu un con­cept ecologic, iar melo­diile pe care le-au com­pus vorbesc în special despre relația Om-Na­tură. Mare parte din cântece au fost inspirate din drumețiile Zdubilor prin Carpați, din bas­mele românești și din folclorul autentic, însă au strecurat și câteva mici infuzii exotice, precum piesa din India. Tot pe acest nou album vor fi cuprinse și piesele "Ursul" și "Omul liliac", prezentate la finele anului trecut.
Când au avut timp să realizeze acest nou album?! Nu se știe, căci Zdob și Zdub au cântat și au dansat anul trecut în neștire. Au bătut cel pu­țin trei continente și au susținut chiar spre finele anului un mare turneu ame­rican. ?n SUA au ajuns în noiembrie 2018, și au avut opt concerte în șapte orașe, în decursul a zece zile. A fost un adevărat tur de forță, în ritm nebun, după cum declară chiar Zdubii. "New York. Queens. Fostul club-res­taurant «București», ca­re acum poartă denu­mirea de «BooN by Mol­dova». În sfârșit, avem parte de zamă, mămă­ligă și sarmale. Ne-a fost dor. A șasea zi de turneu în SUA... Sătui de bur­geri și pizza până peste cap... Turneul trupei curge într-un ritm ne­bun. Sute de mile cu avionul și autocarul, fragmente de somn și «avante» pe scenă, domni artiști! Nu-mi dau seama în ce limbă să vorbesc. Limba se îm­pleticește la fel și în română, și în engleză, și în rusă... Publicul e fain. Piesă după piesă, notă după notă... Toată lumea intră-n transă mu­zicală. Atmosfera se încinge! Oamenii, me­sele, podeaua, scena, decolteurile doamnelor, totul se mișcă într-un ritm nebun", scria unul dintre mem­brii trupei, pe pagina lor de facebook.
Când s-au întors în țară, au mai cântat pe 6 decembrie, în Club "Control", apoi, în sfârșit, și-au luat o mică și binemeritată vacanță.
Acum sunt din nou proaspeți și nerăbdători să încingă hora. Și o vor face sâmbătă, pe 2 februarie, în Berăria H, unde toată lumea este invitată să asculte și să danseze alături de ei pe "hardcore moldovenesc".
Biletele se găsesc în rețeaua iabilet și au prețuri cuprinse între 45 lei și 110 lei.