Bâlci și mizerie

Toma Roman
Giumbușlucurile miniștrilor români la Bruxelles, unde țara deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, au făcut deliciul presei din întreaga lume.

Când premierul Dăncilă vorbește de "negaționalism" sau de "combaterea Holocaustului" (ca să pomenim doar do­uă dintre "perlele" în care a devenit specialistă), când mi­nistrul Daea - cel cu "Auschwitz-ul porcilor" - pero­rează des­pre piscinele din România, în care se scaldă cormoranii, când alt ministru nu știe nici măcar să-și citească linear și coerent discursul scris de acasă, nu poți să nu te întrebi cine a construit acest panopticum care se numește "gu­ver­nul de la București". Pe lângă efectele de un comic absurd, care fac de râs țara ce a produs asemenea specimene, bâlciul "spectacolelor" date de reprezentanții puterii din România în Parlamentul european are, în interiorul țării, și o consecință diversionistă. Fascinați de aventurile din serialul "Ce-a mai făcut Veorica?", cetățenii nu au băgat de seamă că, treptat, economia românească - zburdând, după aprecierile "experților guvernamentali", la cele mai înalte ritmuri de creștere din UE, intră într-o perioadă de declin, cu consecințe devastatoare pentru ansamblul co­munității. Primul semn, clar vizibil, pentru întreprinzătorii ce alimentează "motoarele" economiei prin producția pe ca­re o oferă pieței, este deprecierea monedei naționale. De mai multe săptămâni, leul este în scădere continuă față de euro, dar și față de alte valute. Inflația, ce devine tot mai ac­celerată, tinzând ca pe termen scurt să atingă nivelul de 5 lei pentru un euro, indică un curs primejdios al eco­no­mi­ei, care va face ca toate creșterile de salarii și pensii cu care se laudă guvernanții să se transforme în "apă de ploa­ie". De doi ani, guvernarea PSD-ALDE nu a făcut nimic pentru a asigura o creștere reală a economiei prin investiții în in­frastructura comunicațională, a domeniilor sănătății ori învățământului, bazându-se doar pe stimularea creșterii consumului, ca urmare a măririlor de salarii și pensii. Fără acoperire în producția internă, aceste măriri au dus la spo­rirea importurilor și, în consecință, la exportul de fonduri pentru realizarea ei. "Momentul adevărului" - în fapt, mo­mentul socotelilor a venit. Bugetul, alimentat din împru­muturi interne și externe, pe fondul unei recoltări de ve­nituri (ca urmare a încetinirii producției interne impo­zabile) tot mai slabe, este aproape epuizat. Construcția lui pentru exercițiul anului 2019 a devenit o sarcină extrem de dificilă, de care guvernanții încă nu s-au achitat. Fra­gi­li­zată la culme, economia românească riscă o prăbușire ca­tas­trofală, la orice început de criză (ciclică) internațională.
Cum s-a ajuns la această situație? Încă de la lansarea "Programului de guvernare" al grupării PSD-ALDE (care i-a asigurat victoria la "parlamentare" și accesul la putere), experții din domeniu au atras atenția asupra lipsei lui de sus­tenabilitate. Creșterile excesive de venituri pentru sala­riați și pensionari nu puteau fi garantate decât de o eco­no­mie, la rându-i, în creștere sănătoasă. Ritmul anual de peste 5% părea a justifica promisiunile și, implicit, speranțele românilor. O creștere sănătoasă presupune însă sporirea investițiilor în producție și în infrastructura care asigură distribuirea ei. PSD-ul a anunțat în "Program" și "mari proiecte" de dezvoltare, amânate însă până după rezolvarea problemei creșterilor de salarii și pensii. După părerea mea, întreg "Programul" era o diversiune electorală, liderii grupării PSD-ALDE știind foarte bine că promisiunile nu pot fi ținute fără sacrificarea creșterii reale a economiei. Scopul lor ascuns a fost, de la început, subordonarea Jus­tiției independente, obținerea amnistiei și grațierii, care să-i scape de dosarele penale și să-i absolve de acuzațiile de corupție înaltă. Chestiunea trebuia rezolvată dintr-odată, promisiunile economice putând fi, apoi, "jucate", prin di­verse manipulări propagandistice. Rostul OUG 13 ("Noap­tea, ca hoții") era tocmai această "albire legiti­ma­toare" a lui "Dragnea și compania", care - reabilitați urgent - ar fi pu­tut trece brutal la capturarea integrală a Statului și la cons­truirea unei "vitrine" controlate de "mari realizări". Calea mai lentă pentru care s-a optat, după blocarea, în urma re­voltei societății civile și a presiunilor inter­na­țio­nale, a "lo­viturii urgente", a presupus, pe lângă "precau­țiile" pro­pa­gandistice pentru acoperirea modificărilor adu­se legilor Jus­tiției, și îndeplinirea unora dintre promisiunile eco­no­mice populiste, legate de salarii și pensii. Calea lentă spre aservirea statului față de interesele particulare ale grupării PSD-ALDE a permis, însă, dezvăluirea incon­sis­tenței pro­gra­mului economic, din cauza consecințelor grave ale apli­cării lui intempestive. Un guvern aservit, alcătuit din nu­lități profesionale, alese pentru obediența și doci­li­tatea față de ordinele "stăpânilor", a transpus mecanic, în decizii ne­fundamentate, prevederile "generoase" ale "pro­gramului", consecințele fiind inducerea haosului în eco­nomie, stopa­rea oricărei investiții în dezvoltare, creșterea masivă a datoriei publice și golirea accentuată a bugetului de stat.
Prăbușirea leului în raport cu celelalte monede inter­na­ționale era previzibilă. Ea este doar începutul crizei ce ame­nință economia românească. Dragnea, Tăriceanu și "experții" lor economici, Vâlcov și Teodorovici, au însă im­presia că pot modela legile economice după voința lor, că le pot "ajusta" după modelul perfectat în cazul Justiției. După expedientele "injecțiilor" de fonduri recoltate prin împrumuturi (cu dobândă tot mai mare) de pe piața fi­nanciar-bancară, în salarii și pensii, guvernul vrea acum "să stabilizeze leul", apelând la "vânzarea" rezervei valu­tare a Băncii Naționale. În felul ăsta, BNR își va pierde ro­lul de moderator al fluctuațiilor valutare față de moneda na­țională, iar după epuizarea "rezervei" sale nu va mai putea interveni în niciun fel la prăbușirea acesteia. OUG 14, a "taxei pe lăcomie", care ar trebui să stopeze limitarea creditării de către un sistem bancar tot mai sceptic față de posibilitățile românilor - stimulați de creșterile de salarii și pensii - de a-și achita împrumuturile, a fost dată din aceeași înclinație voluntaristă a echipei Dragnea-Tări­ceanu, de a controla piața liberă, de a modifica realitatea eco­nomică după interesele lor. "Echipa" ar putea, la fel de bine, să decidă schimbarea "legii gravitației". Așa-numiții experți guvernamentali nu realizează că, în economie, mai ales în economia de piață, funcționează principii obiective pe care, oricât și-ar dori, nu le pot evita ci, cel mult, întârzia sau facilita funcționarea. Prin ceea ce fac, Dragnea și ai lui precipită țara către o criză gravă. Din "pâinea și circul" pe care le-au oferit, rămâne, acum, doar circul și mizeria care abia urmează.