Scrisori de la cititori - De-a mama

Cititor Formula AS
Vorbește șoptit și ne bucură cu taina celor peste 91 de ani, pe care îi duce.

Este un copil cu sufletul curat și pri­virea du­ioasă. O mângâi cu obrazul meu, și de fiecare dată, mă sărută de trei ori. Vorbesc tot timpul cu ea, chiar dacă înțelege greu și tre­buie să-i repet fiecare cuvânt. Are o cu­min­țenie și o blândețe de sfântă. Așa a fost din­totdeauna. Cum­pătarea a moștenit-o de la mama ei, bunica mea, cu care începe să semene din ce în ce mai mult. Ne plimbăm prin casă și râde, când eu încep să dansez în jurul ei. La mers se ajută cu un baston, de care are mare grijă. De multe ori i-l iau, merg cu fața spre ea și o încurajez să vină spre mine. Tare mă bucur că se descur­că și chiar iuțește pasul să mă prindă de mână.
- Cine sunt eu?, o întreb ades.
- Mama mea, îmi răspunde.
- Nu, scumpa mea, tu m-ai născut pe mine. Deci, cine sunt eu?
- Păi dacă eu te-am născut, tu ești fata mea, îmi răspunde.
- Da, sunt singura ta fată și te iubesc.
Am întrebat-o de câteva ori, ca să ne veselim în discuțiile noastre:
- Care dintre noi două este mai fru­moa­să?

Prima dată mi-a răspuns că trebuie să mai fie o persoană cu noi care să aleagă. A doua oară, că amândouă suntem fru­moase. A treia oară, că eu sunt mai fru­moasă ca ea. Îmi place nespus această pos­tură a mea de copil și de mamă. Îmi este tare drag să-i mângâi fața, părul, mâinile, să o ung cu puțină cre­mă. Și-i pri­vesc ochii care încep ușor să se tul­bu­re. Spun ru­­­gă­ciuni și a­duc Slavă Dom­­nu­lui și mul­țu­mesc pentru ma­­ma mea, care tră­iește, încă, la 91 de ani. Ma­ma as­cultă și la sfâr­șit se în­chi­nă cu evlavie.
- Te iu­besc, îi spun, iarăși. Tu mă iubești? o în­treb.
Mama lasă privirea în jos, dă din cap că nu, după care, se uită în ochii mei și-mi răs­punde cu glas tremurat:
- Cel mai mult!
Oare simte că despărțirea este aproape?
Jocul gingaș al copilului de peste 91 de ani, care mă face pe mine, fiica ei, fericită, este un fel de a mă amăgi? De-a alunga frica dintre noi?
Te iubesc, draga mea mamă! Te iubesc și îți mulțumesc! Îmi încarc fiecare păr­ti­cică de suflet cu tine, ca să-mi ajungă încă o sută de ani.

LIANA - Târgoviște