TURISM
CNN: Apusenii, în topul destinațiilor din Europa
Celebra rețea de televiziune americană CNN face reclamă turismului din România, într-unul dintre recentele sale documentare. Cum știm deja, occidentalii au o slăbiciune pentru Ardeal. Doar că de data asta nu mai e vorba despre vechiul areal săsesc din jurul Sibiului și Brașovului, ci despre inima Ardealului românesc: Munții Apuseni. Apusenii și satul Vadul Crișului au fost incluse într-un top de 17 destinații care definesc cel mai bine Europa. În prezentarea CNN, cele două comori turistice din țara noastră apar imediat după Insulele Lofoten din Norvegia și Picos de Europa, cel mai mare parc național din Spania.
"Munții Apuseni sunt destinația ideală pentru o vacanță de vară, cu temperaturi răcoroase și cărări neaglomerate, prin păduri bătrâne și piscuri de calcar", sună descrierea celor de la CNN. "Urșii și lupii împânzesc acești munți. Alpiniștii pot încerca o serie de ascensiuni pe rute care pot fi găsite pe malul Crișului Repede, la sud de Vadu Crișului". Pe lista celor mai bune 17 destinații europene de vizitat se numără și Efes (Turcia), Avignon (Franța), Peninsula Dingle (Irlanda), Pompei (Italia), Salzburg (Austria) sau Düsseldorf (Germania).
ECONOMIE
"Dacia" turează motoarele la Mioveni
Automobile Dacia, una dintre cele mai mari companii din România, a demarat la Mioveni un amplu program de extindere, care va duce capacitatea fabricii la peste 400.000 de mașini pe an și va necesita construcția de noi clădiri. Extinderea vine după ce, timp de un deceniu, capacitatea de producție a fost de 350.000 de unități, în timp ce în Maroc, producția a crescut de la 50.000 la 400.000 de unități. Dacia va investi 100 milioane euro în acest program de extindere, care va dura doi ani. Acum, la Mioveni, se produc 1.400 de mașini/zi. Această extindere va ajuta la creșterea producției la modelul Duster, foarte cerut pe piețele din UE. Și numărul de angajați va crește cu 300, ca parte a acestui program. În plus, este de așteptat să vină noi furnizori pe platformă. Se estimează ca la final de 2020 și început de 2021, capacitatea de producție să ajungă la 406.000 mașini/an.
INOVAȚIE
Automobilul fără șofer, versiune "à la Cluj"
Concernul Bosch a prezentat recent un model de autovehicul autonom de tip "shuffle", care înglobează soluții de automatizare, conectivitate și electrificare. Unele dintre ele sunt concepute în cadrul noului centru al concernului de la Cluj.
"Tehnologia schimbă din ce în ce mai mult lumea. Bosch arată ceea ce este deja posibil astăzi. De la un vehicul conceptual și frigidere conectate, care oferă sfaturi privind depozitarea alimentelor, la mașini inteligente de tuns gazon, care «învață», în timp ce își fac treaba - spectrul de soluții este imens". Obiectivul Bosch este să dezvolte un sistem de conducere complet automatizat, fără șofer, care va intra în producție până la începutul următorului deceniu.
Bosch a demarat anul trecut construirea propriului centru de inginerie la Cluj-Napoca. Compania investește 25 de milioane de euro în proiect. Noua clădire, de 17.000 mp, va concentra, din acest an, activitățile din mai multe locații din Cluj. În prezent, 400 de angajați își desfășoară activitatea în sediile centrului.
ECOLOGIE
Exploatarea cu cianuri de la Certej, blocată de justiție
Veste extraordinară de pe frontul ecologic: Tribunalul Cluj a anulat planul urbanistic zonal necesar autorizării exploatării pentru proiectul minier al companiei "Deva Gold", din Certeju de Sus, Hunedoara. Specialiștii de la Mining Watch România spun că din cauza anulării planului, emiterea oricăror acte de autorizare, de exemplu emiterea de autorizații de construire, devine imposibilă. "Este de departe cel mai important pas făcut în oprirea acestui proiect minier ilegal. Instanța de judecată a arătat că avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianură și ar crea doar 221 de locuri de muncă, s-ar fi realizat cu încălcarea legii". Acțiunea în justiție pentru anularea planului urbanistic zonal al proiectului minier a fost demarată, în 2016, de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Aceeași asociație a obținut în 2015 anularea PUZ pentru realizarea proiectului minier de la Roșia Montană, hotărâre care a dus la sistarea definitivă a procedurii de autorizare a Proiectului Roșia Montană. Proiectul "Deva Gold" se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională, cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 metri și, respectiv, de 70 metri înălțime, sunt un motiv suplimentar de îngrijorare, deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocșa Mică și Certej. Activiștii de mediu susțin că o mare parte a proiectului este localizată în situl "Natura 2000" din Munții Metaliferi, iar mina, cu o producție anuală estimată de 3 milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 hectare de păduri, pentru a amplasa două cariere deschise și două iazuri de decantare.
PATRIMONIU
Patrimoniul românesc, apreciat de străini
Televiziunea britanică BBC a realizat cu ocazia "Zilei mondiale a teatrului" un top al celor mai frumoase teatre din lume. Ei bine, "Naționalul" din Iași apare pe locul doi, într-o companie cât se poate de selectă, alături de celebrul Bristol Hippodrome din Marea Britanie, Teatro "La Fenice" din Veneția sau Palais Garnier din Paris. "Naționalul" din Iași a fost proiectat de doi arhitecți vienezi, acum mai bine de 100 de ani. La începuturi a funcționat sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, primind, în 1956, numele poetului Vasile Alecsandri. Monumentul, a cărui frumusețe stă în minunate detalii arhitecturale, este deschis nu doar pe timpul spectacolelor, ci și în restul zilelor, pentru ca oricine să-l poată vizita.
O altă bijuterie arhitecturală din România, Castelul Karolyi din Carei, a atras atenția producătorilor de la Hollywood și este "vedeta" unei pelicule care a avut recent premiera în Statele Unite ale Americii. Renovat cu 5 milioane de euro din fonduri europene, castelul a reprezentat decorul producției "The Princess Switch", o comedie romantică de Crăciun. Filmările au început în februarie, iar pe lângă actorii veniți din America, în film apar și peste 100 de localnici din Carei, aleși în urma unui casting. Castelul a fost, de-a lungul anilor, garnizoană militară, sanatoriu TBC și liceu zootehnic. A fost refăcut în 2012, iar de atunci e promovat la târgurile de turism din țară și străinătate.