- Ce poate fi mai periculos pentru politicienii cu probleme penale și planuri de devalizare a resurselor statului, decât un magistrat eficient și principial, mai ales unul care a reușit să obțină o rată mare de condamnări în instanță, în dosarele înstrumentate de structura pe care a condus-o? Dacă Laura Codruța Kövesi va fi numită procuror-șef european, nici PSD, nici ALDE, nici UDMR și nici măcar întregul PNL nu se vor mai putea considera la adăpost de rigorile legii. Evident, sentimentele pe care le-a generat fostul procuror-șef al DNA în rândul elitei politice aflate la putere - dar și în opoziție, dacă ne gândim la o bună parte din pnl-iști - sunt, atât de ură pentru magistratul care a permis instrumentarea dosarelor, cât și de frică față de perspectiva revenirii unei forme europene a DNA, pe care nu o vor putea destructura. Decizia finală va fi luată de Parlamentul European, unde fosta șefă a DNA are mari șanse, judecând după votul categoric de condamnare a derapajelor României, dar și de Consiliul European. În acest for, România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care va avea astfel prilejul să repare răul pe care l-a făcut, acceptând cu prea multă ușurință și fără luptă să o revoce din funcție. Dragnea va încerca probabil să o blocheze prin aliații săi iliberali de la Budapesta și de la Varșovia, dar este posibil ca statele europene majore să o susțină și să negocieze la sânge cu iliberalii. Va fi un test pentru forța UE de a-și impune standardele în domeniul anti-corupției, mai ales al fraudelor cu fonduri europene, și nu putem decât să sperăm că Laura Codruța Kövesi a primit niște asigurări în acest sens, la nivel înalt. Chiar dacă va fi numită, ea va trebui însă să lucreze cu procurorii delegați la nivel național. Ministrul (in)justiției Tudorel Toader vrea însă să-și aroge în exclusivitate dreptul de a numi procurorul delegat pentru România. Bătălia pentru salvarea anti-corupției se reia, așadar, dar victoria statului de drept este departe de a fi o certitudine.
- Tot mai mulți pesediști sau foști pesediști de vârf, cum sunt Corina Crețu și Adrian Țuțuianu, aderă la partidul lui Victor Ponta, Pro România. Există șanse reale ca Ponta să rupă masiv din electoratul PSD și astfel să scoată de la putere principalul partid din coaliția de guvernare? Și ce ar însemna asta pentru țară?
- Dacă Pro România reușește să obțină minimum 5% din voturi la alegerile viitoare, atunci poate intra în Parlament și poate pune în pericol majoritatea actuală, mai ales dacă problemele economice cu care se confruntă PSD se vor agrava. Este prematur însă să calculăm acum ce se va întâmpla în viitorul Parlament, care va fi ales la sfârșitul lui 2020. Important ar fi ca un număr mare de parlamentari PSD din actuala echipă să treacă la Pro România și să lase coaliția PSD-ALDE fără majoritate. Totuși, ar fi nevoie de prea mulți "transfugi", pentru că PSD contează oricum pe UDMR, cu prețul sacrificării interesului național, și pe reprezentanții minorităților. Să nu uităm că Victor Ponta a reușit să recruteze mai ales foști lideri PSD excluși de Dragnea, ca Adrian Țuțuianu și Ion Mocioalcă, și că doamna Crețu nu mai putea conta pe un loc eligibil pe listele PSD pentru europarlamentare. Nu este vorba încă de un exod masiv de la PSD la Victor Ponta și va fi greu ca acest exod să se materializeze atâta vreme cât Dragnea este la putere și are ce să le ofere psd-iștilor, mai mult sau mai puțin importanți. Totodată, Dragnea este pe cale de a livra PSD, exact ceea ce-și dorește, și anume - destructurarea statului de drept și, mai ales, a anti-corupției și asigurarea impunității în fața legii. Victor Ponta, deși nu a fost un apărător al anti-corupției, este mai puțin credibil în fața hoardelor penale din propriul partid, la acest capitol. Să admitem însă că s-ar găsi destui nemulțumiți în PSD care să treacă la Pro România și să-l lase pe Dragnea fără majoritate. Teoretic, în acest caz, guvernul ar putea cădea la o moțiune de cenzură. Negocierea unei formule guvernamentale post-Dragnea ar presupune însă mari compromisuri, căci Pro România este doar o variantă soft a PSD. Așadar, chiar dacă ne gândim că orice formulă este mai bună decât cea actuală, nu trebuie să uităm că salvarea democrației și a statului de drept nu poate veni niciodată de la psd-iști, indiferent în ce partid s-ar afla.