Două lansări "cu cântec" - ȘUIE PAPARUDE și PARTIZAN

Dana Ene
- Trupe bucureștene extrem de simpatizate și susținute de fani înfocați, Șuie Paparude și Partizan își încep anul cu lansare de discuri. Un prilej numai bun ca să încingă și câte un concert, cea mai bună metodă de a testa calitatea produsului -

Șuie Paparude
"Mergem mai departe"


Mihai Câmpineanu (Michi); Mihai Dobre (Do­brică) și Alexe Marius Andrei (Bean), adică Șuie Paparude, au uimit in­ternetul la sfârșitul anu­lui trecut, când - pe 30 decembrie, chiar înaintea concertului de final de an, au lansat online atât un nou vi­deoclip - "Mergem mai departe", cât și un album, pe care le-au oferit fanilor gratuit. Discul este al zecelea din cariera lor și apare la o distanță de opt ani de la "E suflet în apa­rat" (2010).
Formația s-a lansat în 1993, într-o formulă cu cinci membri, și a abordat un stil alternative-new-wave. Mihai Câmpineanu (clape) și Mihai Dobre (bas) sunt singurii "rezistenți" din 1994 încoace. Primul album, autointitulat "Șuie Paparude", l-au lansat în 1995. ?n decursul anilor au avut parte de colaborări mai îndelungate cu nume cunoscute de pe scena muzicală românească, precum: DJ Vasile (Lucian Stan), Junkyard (Cezar Stănciulescu) sau Bean (Alexe Marius Andrei - care este chiar actualul lor solist). Au cântat cam peste tot, de la cluburi și festi­va­luri, la piețe pu­blice și stadioane, în țară sau în străi­nătate, în deschi­derea unor trupe mari, precum De­peche Mode sau 2 Unlimited, și au acumulat nume­roa­se premii. S-au reinventat și adap­tat mereu timpuri­lor și tehnologiei și au umplut săli în­tregi sau stadioane, chiar și atunci când au trăit mai mult din amintiri.
Acum, însă, revin cu material muzical consis­tent - 20 de piese nou nouțe, cuprinse pe un disc aparent fără nume. Și pentru că tot au distribuit deja materialul la liber pe internet, de la începutul lunii acesteia au postat pe pagina lor de facebook, zilnic, câte o melodie: "După câțiva ani de pauză, mer­gem mai departe... Începând de azi vom posta toate piesele, câte una pe zi. Începem cu: «Ține-mă de mână»". Răspun­sul a fost rapid. ?ntr-un timp extrem de scurt, unele dintre piese au fost ascultate online de peste 12 mii de oameni, în timp ce ultimul lor videoclip, "Omul de Gheață", a fost vizionat de aproape 600.000 de internauți.
E un semn clar că fanii au așteptat cu nerăbdare să asculte cântece noi. Nu este deci de mirare că toate biletele pentru concertul lor, programat în clubul "Expirat" (pe 30 ianuarie a.c.) s-au epuizat. ?n schimb, mai aveți șansa să-i ascultați live (pe 16 februarie) la "Berăria H", în cadrul festivalului "Positive". Vor cânta alături de alte trupe, precum: OCS (Omul cu Șobolani), byron, Les Éléphants Bizarres, Robin and The Backstabbers, Cred Că Sunt Extraterestru, Grimus, Jurjak, E.M.I.L., Gojira & Planet H, Melting Dice și The Amster­dams. (Biletele pentru o zi de festival au prețuri cuprinse între 39 și 130 lei și pot fi găsite în re­țeaua iabilet.)


Partizan

O altă trupă "clasică" de la noi, Partizan, lansează la finalul lunii ianuarie un nou material discografic, într-un format retro ca pe vremea bu­nicii, pe vinil. Da, azi vini­lul e din nou la mare modă și e cău­tat pentru calitatea su­netului său.
Partizan este un produs 100% românesc și reprezintă emanația naturală a străzii bu­cureștene. Trupa a fost fon­dată în 2001 de Adrian Pleș­ca și a suferit numeroase schimbări în decursul anilor. Este o forma­ție de rock alter­nativ cu in­fluen­țe post punk, alcătuită azi din: Adrian Pleș­ca "Artan" (voce), Răzvan Moldovan "Suedezu" (voce, chitară), Au­gustin Nicolae (bas) și Andrei Bărbulescu (tobe).
De la înființarea ei, trupa a lansat doar două discuri: "Am cu ce" (2002) și "București" (2003). Acum însă revin în forță cu acest vinil intitulat "Timpuri Noi" (cum altfel?), realizat în ediție limitată, în colaborare cu "Food Hood".
Materialul discografic va fi lansat pe 31 ianuarie și conține trei melodii pe fața A - "Pompierii", "Nu e loc" și "Albele furtuni" - și trei re­mixuri ale melodiei "Pom­pie­rii" pe fața B.
Lansarea va avea loc în "Club Control" din Capi­tală (str. Constantin Mille, nr. 4), iar biletele se găsesc în rețeaua iaBilet.ro, la pre­țul de 30 lei sau 60 de lei (cu vi­nilul inclus). Vinilul va pu­tea fi achiziționat și în seara eve­nimentului, direct din club, unde va costa tot 60 de lei.
Partizanii se vor prezenta la concert și cu ceva forțe noi, anume - formația de muzică indie din Botoșani, The Kryptonite Sparks.