Brăduțul

Cititor Formula AS


În luna mai a anului 1999, am fost invitați să sărbătorim ziua "Sfinților Împărați Cons­tantin și Elena" în mijlocul naturii. În zori de zi am pornit la drum. Către amiază eram deja foarte aproape de Sinaia. Din dorința de a evi­ta aglomerația, am poposit într-o poieniță, nu departe de drumul național.
Aerul tare de munte, proaspăt și rece, aproa­pe că ne-a amețit. Aveam senzația că nu mai știm să respirăm: plămânii erau neîn­că­pători, iar urechile ne pocneau, deși altitudinea nu era prea mare. De jur împrejur, brazii își înălțau coroanele ascuțite către bolta senină a cerului. La câțiva pași de noi, spre versantul nordic al muntelui, într-o vale blândă, un pâ­râu își croise voinicește albia, încântându-ne au­zul cu susurul lui sprinten - uneori în­vol­burat ca valurile mării pe timp de furtună, al­teori molcom și suav ca un cântec de dor, de lea­găn și de pace...
Pe malurile pârâului un șir de brăduți te duceau cu gândul la freamătul pă­durii ce se va înălța peste ani aici. La pleca­re, deși probabil nu am fi avut voie sau cel pu­țin ar fi trebuit să cerem permisiunea cuiva, am scos câțiva bră­duți și i-am adus cu noi acasă.
Pe doi, mai măricei, i-am plantat în gră­di­nița din fața blocului, printre trandafiri și mul­țimea florilor de aici. În scurt timp s-au uscat, deși păreau că s-au prins. Al treilea, cel mai micuț, plantat într-un ghiveci, a avut o soartă ceva mai aparte. În primăvara următoare ne-a bucurat sufletele și ochii cu primii mugurași, semne certe că viața lui intrase pe un făgaș bun. Până spre finele anului, coroana lui s-a îmbogățit cu crenguțe noi, tulpina s-a mai în­groșat puțin și câștigase câțiva cen­ti­metri.
Frumosul nostru brăduț, simbol al vieții veș­nice, a trăit bucuria de a fi împodobit cu be­teală argintie, presărată din loc în loc cu câțiva clopoței miniaturali și multicolori. Era și el, alături de noi, participant la Revelionul dintre milenii. În primăvara lui 2001, toate vârfurile coroanei sale s-au umplut cu mugurași noi. Ară­ta extraordinar, ca o mică zeitate venită din de­părtările astrale. Din zi în zi, acele bră­du­țului căpătau vigoare și verdele lor crud se în­chidea din ce în ce mai mult. Curând erau ai­doma celorlalte, crenguțele căpătând iarăși câți­va centimetri în lungime.
Aveam grijă să nu-i lipsească apa. Gân­dindu-mă că la munte, ploi reci, mărunte, i-ar fi spălat adesea cetina, uneori îi pulverizam apă și pe coroană. Aerul se umplea de miros de rășină proaspătă. Dar peste vară, din cauza căldurii de pe balcon, frumoasele ramuri ale brăduțului au început să pălească rând pe rând, până s-au uscat definitiv...
Brăduțul nostru, prieten drag și iubit, nu a putut suporta atmosfera sufocantă și aerul toxic al marelui oraș. Egoismul meu l-a ucis. Cu zadarnice remușcări mă întreb cui să cer ier­tare azi pentru nesocotința cu care am curmat atâtea vieți... Acolo, în munte, din trei brazi se­meți ar fi crescut un pui de pădure... Dar cine știe: poate că brazii se transformă și ei în în­geri, veghindu-și frații dintre care au fost răpiți.

Niculina B. - București