REȚETE DE SLĂBIT - Postul alternativ

Gilda Fildan
- După desfrâul alimentar al sărbătorilor, toată lumea se chinuie să slăbească. Noi vă propunem să slăbiți fără să suferiți, cu cea mai simplă dietă: 8 ore liber la mâncat, 16 ore (între care și perioada de somn) post -

1. Ce este postul alternativ?
A posti înseamnă a renunța voluntar la hrană pe o anumită perioadă. Așadar, spre deosebire de alte diete, în timpul postului alternativ nu va trebui să nu­mărați caloriile, ci orele în care aveți voie să mân­­cați. Ele se limitează la 8. Rezultă că, în restul zilei, veți avea 16 ore de post. Această formulă de slă­bit vă oferă două avantaje. Pe de-o parte, da­to­rită intervalul restrâns de timp în care vă ali­mentați, vi se permite să mâncați pe sătu­rate la mese. Pe de alta, postul alternativ nu vă restric­ționează con­su­mul unor ali­mente, care în alte diete sunt în ge­neral interzise.

2. Ce se petrece în organism în timpul postului alternativ?
Pentru a putea funcționa în parametri normali, corpul nostru își transformă non-stop rezervele de substanțe organice în energie. Cei dintâi utilizați ca ma­terie pri­mă sunt carbohidrații. Obținerea ener­giei din lipide este un proces ceva mai laborios și, toc­mai de aceea, organismul trece la arde­rea de­pozitelor de grăsimi abia în mo­men­tul când stocu­rile de carbohidrați s-au împu­ținat dramatic. Aceas­ta se întâmplă cam după 12 ore de la ultima masă. Prin urmare, dacă nu veți mân­ca nimic timp de 16 ore, este de presupus că organismul dvs. a fost obli­gat să-și atace rezervele excedentare de lipide, în vederea producerii de ener­gie. Ceea ce duce la scăderea greutății corpo­rale. Și nu numai atât. Specialiștiii în biochimie și biologie moleculară atrag atenția asupra unui efect colateral: îmbunătă­ți­rea stării de spirit. În cursul cer­cetărilor între­prinse de-a lungul anilor, ei au observat că oamenii care postesc sunt mai optimiști și mai bine dispuși.

3. Ce tipuri de post alternativ există?
Dacă optați pentru metoda 16:8, vă veți pro­grama mesele în interiorul unei ferestre temporale de opt ore. De exemplu, veți mânca între 10 și 18 sau între 13 și 21, după care urmează 16 ore de post (inclusiv orele în care dormiți).

4. De ce nu putem slăbi mâncând, pur și simplu, mai puțin?
Atunci când ne mulțumim doar să mâncăm mai puțin, organismul se adaptează la aportul redus de energie și își încetinește metabolismul. Veți începe să aveți senzația de frig, să vă concentrați cu difi­cul­tate și să pierdeți din masa musculară. Iar me­ta­bolismul dvs. bazal va rămâne la un nivel scăzut, multă vreme după ce ați abandonat dieta. Acesta este motivul pentru care de obicei, după asemenea diete, kilogramele date jos cu atâta efort reapar rapid - vorbim despre faimosul efect yo-yo. Cu pos­tul alternativ, lucrurile se pe­trec altfel. În loc să primească o cantitate mică de hrană pe o perioadă în­delungată, corpul este complet privat de ea, în li­mitele unui interval de­terminat, timp în care el tre­ce la arderea gră­similor. Masa musculară va rămâ­ne intactă.

5. Este adevărat că femeile pot practica postul alternativ și după metoda 14:10, adică prelungind cu două ore fereastra temporală când li se permite să se alimenteze?
De fapt, nu există dovezi științifice în sprijinul intervalului de 16 ore. La fel de bine, s-ar putea re­nunța la hrană 15, 17 sau chiar 18 ore. "În prezent, nu avem posibilitatea să stabilim cu precizie care este durata optimă", admite prof. dr. An­dreas Michalsen, șeful departa­men­tului de naturopatie de la Spitalul Charité din Berlin. Totuși, pentru a obține efectul dorit, femeile ar trebui să se abțină de la mâncare minimum 12 ore. Abia după acest mo­ment, pro­vizia de glicogen din ficat se epui­zează, astfel încât orga­nis­mul începe treptat să-și comute producția de energie pe o altă sursă, respectiv pe arderea gră­similor. "La femei, rezervele de glucide sunt ceva mai mici de­cât la bărbați și de aceea ele pot obține deja după 14 ore un efect de ardere a grăsimilor similar cu acela care se produce la bărbați abia după 16 ore", explică Andreas Michalsen. Cu toate acestea, și femeile pot rezista 16 ore cu stomacul gol, fără probleme.

6. În intervalul prevăzut pentru mese avem voie să mâncăm orice, inclusiv hamburgeri și cartofi prăjiți?
Postul este avantajos pentru sănătatea dvs., chiar și atunci când vă hrăniți ca de obicei. Prin urmare, dacă aveți poftă de un șnițel cu car­tofi pră­jiți, sunteți liberi să vă delec­tați cu el. Evi­dent, rezultatele vor fi mult mai bune dacă veți pre­fera un meniu com­pus din alimente ușoare, cât mai puține dulciuri și car­bo­hi­drați rafinați, în schimb, multe le­gume și fructe. Lucrul cel mai im­portant este să pos­tiți într-un mod potrivit cu stilul dvs. de viață. Iar când sunteți in­vi­tați undeva la masă, bu­curați-vă de ea fă­ră mustrări de con­știință. De a doua zi, rein­trodu­ceți pau­ze­le ali­men­tare conform schemei dvs. de post.

7. Ne este permis să mâncăm în cele opt ore o cantitate de alimente egală cu cea pe care am consuma-o într-o zi întreagă?
Desigur. Însă în curând veți băga de seamă că nu mai reușiți. Dacă aveți două mese principale în cele opt ore, veți simți după o vreme că ele satisfac pe deplin necesarul de hrană al corpului dvs. "Stu­diile au arătat că persoanele care postesc după me­toda 16:8 consumă zilnic cu 5-10% mai puține ca­lo­rii decât înainte, fără să-și propună acest lucru", precizează Andreas Michalsen. Firește că econo­mia de calorii contribuie la slăbit.

8. Este obligatoriu să ne refuzăm dulciurile în acel interval de opt ore?
Nu neapărat. Dar trebuie să știți că orice gustare pro­duce o creștere a gli­cemiei și determină pan­­crea­sul să elibe­re­ze insulină. Cantitatea de insulină secretată este direct proporțio­nală cu conținutul de za­hăr al alimentelor in­gerate. "Pos­tul alternativ va func­ționa cel mai bine da­că vă re­zumați la două mese principale, cu o mică gustare între ele", subli­niază Andreas Michalsen. Încercați să înlocuiți ciocolata și bomboanele cu nuci, fructe uscate (nu confiate) sau o prăjitură de casă, pre­parată cu foarte puțin zahăr.

9. Ce ni se dă voie să "înghițim" în cele 16 ore de post total?
În timpul pauzelor alimentare sunt permise apa și ceaiurile neîndulcite, de toate felurile: de plante, cu sau fără adaos de mirodenii, ca și ceaiul negru. Puteți bea și cafea, dacă lăsați deoparte zahărul. Este de preferat să renunțați și la îndulcitorii arti­ficiali, de asemenea și la deprinderea de a combina cafeaua cu lapte. Cei care n-o agreează simplă ar trebui să se gândească la faptul că lactoza conținută în lapte blochează topirea grăsimilor. Totuși, dacă laptele pus în cafea vă face într-adevăr fericiți, turnați-vă câteva picături în ceașcă, nu mai mult de jumătate de linguriță. Dar evitați măcar laptele de vacă. "El neutralizează compușii chimici cu efect pozitiv din cafea. Folosiți mai degrabă lapte de soia sau de migdale", ne sfătuiește prof. dr. Michalsen.

10. Care este regimul alcoolului? Putem bea vin și bere în cele opt ore în care ne alimentăm?
Și aici rămâ­ne valabilă regu­la de bază a pos­tu­lui alternativ: în intervalele când nu postiți, vă pu­teți hrăni absolut normal, deci aveți permisiu­nea să beți și alcool. În principiu, vinul sec se potrivește mai bine unui regim de slăbit decât berea, care con­ține mulți carbohi­drați. Și n-ar trebui să uitați că alcoolul în­gre­unează descompunerea grăsimilor din ficat.

11. Cât de repede putem spera să înregistrăm succese cu postul alternativ?
Aceasta depinde de greutatea dvs. actuală. Per­soanele cu un surplus considerabil de kilograme slăbesc mai rapid decât cele aflate foarte aproape de greutatea lor ideală. Încercați postul alternativ timp de trei săptămâni și apoi urcați-vă pe cântar. Încă înainte de pierderea în greutate se vor face sim­țite însă alte efecte ale postului: veți dormi mai bine, atacurile de foame vă vor încerca mai rar - astfel că ați putea să beneficiați, indirect, și de o reducere a stresului.

12. Putem face sport în timpul postului sau există riscul să ne provocăm astfel o hipoglicemie?
Bineînțeles că puteți face sport. Persoanele să­nă­toase nu au motive să se teamă de o scădere abrup­­­tă a nivelului de zahăr în sânge. "Și în con­diții de înfometare se poate practica un sport", ne asigură biochimiștii. Și s-ar putea să observați că aveți o vigoare sporită datorită faptului că postul al­ternativ vă ajută să dormiți mai bine noaptea. Sin­gura precauție: după o masă principală, ar tre­bui să acordați organismului dvs. o pauză de di­ges­tie de două sau trei ore, înainte de a începe un pro­gram de sport. În schimb, plimbări se pot face oricând.

13. Pentru unii dintre noi sunt foarte importante mesele luate în weekend, când toți cei ai casei se adună în jurul lor. Se poate posti doar în zilele de lucru sau aceasta va compromite rezultatele?
În general, la metoda 16:8 sunt permise două "zile de ghiftuială" săptămânal. Deci, este posibil să postiți în cursul săptămânii, iar în weekend să mân­cați după pofta inimii, împreună cu familia. Rezultatele nu vor apărea la fel de repede ca în ca­zul unui post consecvent, cu toate acestea, veți reuși să slăbiți.

14. Cât timp ar trebui să dureze un post alternativ?
Cu metoda 16:8 puteți posti oricât doriți: câteva săptămâni, luni sau tot restul vieții. Căci această formă de post alternativ nu constituie o dietă, ci un tip de alimentație. Odată ce organismul s-a obișnuit cu intervalele când nu primește hrană, nu-i mai vine greu să renunțe la ea pentru 16 ore sau mai mult.

15. Ce se va întâmpla după încheierea postului? Ne vom confrunta cu efectul yo-yo?
Așa cum am mai spus, postul alternativ nu este o dietă clasică, iar corpul dvs. își va reduce depo­zitele de grăsime pe termen lung, cu condiția să adoptați o alimentație sănătoasă. Numeroase per­soa­ne aleg să-și schimbe definitiv obiceiurile ali­men­tare și stilul de viață. Desigur, dacă după câte­va săptămâni sau luni veți decide să eliminați inter­valele de post, efectele pozitive vor înceta să se ma­nifeste.