Știm să facem pauze?

Gilda Fildan
- Ca să ne fie de folos, o pauză trebuie să însemne mai mult decât ne-muncă -

Cum să ne păstrăm mintea ageră, fără a obosi

Celebrul scriitor american John Steinbeck se așe­za zilnic la masa de scris. Dar în scurt timp nu-l mai găseai acolo. Prozatorul era extrem de pro­ductiv: distins în 1962 cu premiul Nobel pentru li­te­ratură și considerat de critici "un gigant al lite­relor americane", el a publicat numeroase cărți ce s-au bucurat de prețuire în lumea întreagă, deve­nind rapid bestseller-uri. Să amintim aici doar câ­teva titluri: "La răsărit de Eden", "Oa­meni și șoareci", "Fructele mâniei", "Iarna vrajbei noas­tre". Am putea crede că, pentru a crea această operă uria­șă, autorul a trudit zi și noapte cu condeiul în mână. Ei bine, nu. După ce umplea două pagini, le lăsa deoparte, se ridica și mergea să se ocupe de mă­runțișurile care așteptau să fie reparate prin casă. Abia apoi revenea la scris. Stilul său de lucru consta într-o alternanță permanentă de concentrare și relaxare.
Investigațiile întreprinse de neurologi în pre­zent, cu mijloacele imagisticii medicale moderne, confirmă pe deplin justețea metodei practicate de Steinbeck. "Pauzele nu sunt nicidecum niște sim­ple intervale de liniște, în care principalele noastre organe funcționează în regim de repaos", subli­niază psihologul Alex Soojung-Kim Pang. Dim­potrivă, în așa-zisa stare de odihnă, creierul este deo­sebit de activ. "El are ne­voie absolută de ase­me­nea mo­mente de răgaz, pentru a pre­lucra, a pune în ordine infor­mațiile primite și a sta­bili noi co­nexiuni", explică Pang, care îi consiliază pe an­gajații din Silicon Valley, prin urmare știe exact în ce mod își poate men­ține productivitatea o minte ageră și creativă, fără a obosi. "În răstim­purile de odihnă, creierul nostru stochează ca­lupuri de date preluate în me­morie, ordonează elemente ce apar­țin de trecut și caută solu­ții pentru problemele pre­zen­te", spu­ne Pang. Inspirațiile spontane, care vin uneori să ne salveze, atunci când ne aflăm în difi­cultate, se datorează tocmai acestei munci subte­rane a creierului. Stăm sub duș - și deodată ne apa­re, fulgerător, soluția optimă pe care am căutat-o za­darnic zile în șir. Sau ne chinuim cu un e-mail im­portant și, în vreme ce ne îndreptăm spre bufetul unde vom mânca în pauza de prânz, ne răsare deodată în minte cea mai potrivită variantă de răs­puns, care ne va permite să formulăm clar și toto­dată pe un ton cordial, ceea ce avem de comunicat.

Dacă muncești fără pauză, riști un sindrom de oboseală cronică

Cu toate acestea, de multe ori suntem tentați să nesocotim însemnătatea micilor întreruperi în cursul programului de lucru. Iată la ce concluzii a ajuns studiul german numit "Stressreport Deutsch­land" ("Raport asupra stresului în Germania"): aproape un sfert din persoanele chestionate au re­cu­nos­cut că renunță frecvent la pauze. Princi­pa­lele motive: "un volum prea mare de mun­că" și "nu le găsim loc în derularea unei zile de lucru". Ne­știu­torii speră, fără excep­ție, că vor avea rezultate mai bune, dacă vor munci non-stop. Studiile de­mon­strează însă că lucrurile stau exact invers: când tragi din greu, fără pauză, devii din ce în ce mai lent și calitatea muncii tale scade tot mai mult. Totodată, se agravează diverse simptome ca: proas­ta dispoziție, epuizarea, tulburările de somn și durerile de cap. De altfel, angajatorii au obli­gația să acorde o pauză de masă de 30 de minute și alte câteva scur­te, "de necesitate", de exemplu pentru un drum la toaletă sau unul până la auto­matul de cafea.
Cei ce nu se opresc din când în când ca să-și tragă sufletul irosesc o valoroasă sursă de energie. "Multora nu le este clar faptul că obo­seala și recu­perarea pot ajunge la un echilibru doar în limita aceleiași zile", precizează psiho­lo­gii. Cu alte cu­vinte, pentru a fi cu adevărat efi­cientă, relaxarea trebuie să se petreacă imediat după etapa de con­centrare intensă. Dimpotrivă, cine se silește să lucreze continuu întreaga zi va fi stors de puteri seara. Iar dacă va face aceasta săp­tămâni și luni la rând, riscă un sindrom de oboseală cronică.

Tabieturile care ne ajută

Un lucru trebuie înțeles limpede: ritmul vieții moderne nu permite ca providențialele oaze de odih­nă să se ivească de la sine. "Lumea de astăzi nu ne face cadou timpul necesar pentru pauze, trebuie să ni-l luăm noi", ne sfătuiesc psihologii. Ei ne oferă și o sugestie concretă: "Rupturile logice dintre di­verse activități repre­zintă spa­țiile ideale pentru mici inter­vale de odihnă." Ați terminat re­feratul? Ați dat telefoanele pe care le aveați notate în agendă? Ați încheiat întâlnirea cu un client sau un partener de afaceri? Atunci, acesta este momen­tul perfect pentru a trece în regim de relaxare. Ridicați-vă de pe scaun, faceți niște întin­deri de membre sau câțiva pași încoace și încolo prin încăpere, priviți pe fereastră, acordați minții dvs. un repaos.
Există și tabieturi care ne ajută să luăm o pauză. De pildă, cafeaua de dimineață, băută împreună cu o colegă, sau mica plimbare împrejurul clădirii în care munciți, în pauza de prânz. Tocmai aceste pauze de scurtă durată constituie prilejuri de rela­xare deosebit de eficiente. Studiile arată că efectul de recuperare a energiei cheltuite este maxim în pri­mele minute de repaos. De asemenea, cerce­tătorii au constatat că persoanele care își compen­sează consumul de energie pe parcursul zilei nu numai că se mențin la un nivel constant de pro­ductivitate, dar evită și stările de epui­zare inter­venite seara. Așadar, pauzele ne aduc un beneficiu dublu: pe de-o parte, ele ne ușurează mun­ca de peste zi, iar pe de alta, ne păs­trează destulă putere pentru sfârșitul zilei, pentru a ne ocupa de prieteni, hobby-uri, sport sau lectura unei cărți bune.

Pauza ideală

Relaxarea nu se declanșează prin­tr-o simplă apăsare de buton, ci se desfășoară în trei pași.
1. Detașați-vă de activitatea în care sunteți implicați. Ar fi de preferat s-o faceți nu numai mental, ci și la modul propriu, în spațiu: îndepărtați-vă de birou, de locul dvs. de muncă, oricare ar fi el.
2. Acum urmează pauza propriu-zisă: dedica­ți-vă unei activități plăcute, total deosebită de munca dvs., ba chiar aflată în contrast cu ea. Astfel veți reuși să vă odihniți fizic și mental.
3. Întoarceți-vă la munca dvs. Nu o faceți brusc, ci intercalați o scurtă etapă de adaptare. Pre­gătiți-vă mental și afectiv pentru următoarea etapă din programul dvs. de lucru.


Cele mai bune tipuri de pauză

Ciclurile de 90 de minute
După aproximativ 70 de minute de muncă la un nivel maxim de concentrare, randamentul creie­rului scade. În următoarele 20 de minute, ar trebui să tre­cem în revistă și să sortăm informațiile primite an­terior. După 90 de minute, avem nevoie de o pauză în toată regula.

Pauzele scurte
Cele mai indicate sunt două-trei pauze scurte, de circa 5 minute, dimineața și după-amiaza. Pen­tru rezultate optime, faceți mișcare și alegeți o acti­vitate care să contrasteze, pe cât posibil, cu munca dvs. După o întâlnire de afaceri, ieșiți pentru câteva minute la aer curat. După efortul de a concepe și redacta un referat, relaxați-vă cu o șuetă la o cafea.

Pauzele pentru ochi
Nu stați tot timpul cu ochii în monitor. Cinci minute pe oră, întoarceți privirea în altă parte, rotiți capul sau faceți grimase. Există și alte moduri de a întrerupe munca la calculator: dați un telefon sau triați hârtiile de pe birou și aruncați-le pe cele inu­tile.

Pauza de prânz
Pentru a fi eficientă, o pauză de prânz nu trebuie să aibă mai puțin de 30 de minute. Dacă durata ei este insuficientă, corpul și mintea nu vor izbuti să se detașeze de activitatea profesională pe care ați părăsit-o temporar, iar mâncarea vă va apăsa în sto­mac ca un bolovan. Ideal ar fi să vă rezervați câteva minute pentru o mică plimbare pe afară, la aer.

Siesta energizantă
Un pui de somn, nu mai lung de cinci minute, va împărți ziua în două și vă va reface forțele. Retra­geți-vă într-un loc un­de știți că nu veți fi de­ranjați de ni­meni, luați un mă­nunchi de chei în mână și relaxați-vă. În clipa când a­jun­geți în faza de somn profund, chei­­le vor cădea pe jos, iar zgo­motul vă va trezi. Stu­diile arată că oamenii care și-au făcut un obicei din aceas­tă siestă au o capa­ci­tate de percepție superioară în raport cu cei ce refuză să doarmă puțin după prânz.