Efectul telefonului mobil asupra coloanei cervicale

Redactia
Sfaturi de prim-ajutor

Dacă suntem atenți putem observa foarte ușor cât de mulți oameni petrec zilnic ore în șir cu capul aplecat, privind telefonul mobil. Fie că este vorba de un e-mail urgent, de un mesaj din partea cuiva drag, de simpla navigare pe net, rețele de socializare sau jocuri, toate generează un impact devastator asupra coloanei cervicale.
Incidența durerilor cervicale și a modificărilor de structură a coloanei cervicale aproape s-a dublat în ultimii 10 ani. Cutia craniană are în medie între 4 și 5 kg, o greutate ce se distribuie egal în coloană dacă postura este una corectă. Atunci când capul este aple­cat în față pentru a privi telefonul, această greutate începe să crească exponențial, ajungând până la 27 kg. Această poziție a dezvoltat ceea ce se numește "sindromul Text Neck" sau stresul coloanei cervicale provocat de postura și poziția capului aplecat în față.
Cu ajutorul unui program s-a putut simula postura specifică de utilizare a telefonului mobil și astfel a fost observată presiunea la care este supusă coloana cervicală, în funcție de gradul de înclinare a capului.
Greutatea suplimentară se răsfrânge asupra muș­chilor, tendoanelor, discurilor vertebrale, modi­ficând în final curbura fiziologică. Aceste consecințe se pot resimți treptat ca: tensiuni musculare, contracturi musculare, oboseală nejustificată, limitare a mobili­tății, durere ce iradiază în regiunea umărului și chiar a brațului, putând să ajungă până la nivelul degetelor, sub formă de amorțeală sau furnicături.
Acestea din urmă sunt semne grave și e nevoie să vizitați urgent un neurolog.

Cât de des este întâlnit acest sindrom?

Din păcate, din ce în ce mai multe persoane suferă din cauza timpului petre­cut pe telefonul mobil. În medie, o persoană petrece zilnic pe telefonul mobil între 2 și 4 ore, aceasta în­semnând că pe an petre­cem între 700 și 1400 ore într-o poziție în care pre­siunea pe blocul cervical este între 20 și 27 kg. În­țelegând aceste date, la care nu mai adăugăm și ore­le petrecute la birou în care capul este tot în fle­xie, înțelegem de ce durerile din regiunea cervicală sunt atât de prezente în rândul unui număr din ce în ce mai mare de persoane cuprinse între 25 și 50 de ani.

Se pot trata afecțiunile provocate de acest sindrom?

Răspunsul e da, primul pas este acela de a reduce timpul petrecut pe telefonul mobil, limitându-l exclu­siv pentru lucruri importante sau urgente.
Al doilea pas simplu este ridicarea telefonului mobil, atunci când scriem un sms, la nivelul ochilor, astfel reducând presiunea mare la care este supusă coloana cervicală.

Ce putem face dacă deja simțim dureri în regiunea cervicală?

Când se resimt dureri în regiunea cervicală, se recomandă un masaj blând sau utilizarea gulerelor cervicale gonflabile, acestea din urmă fiind o soluție foarte bună și cu efecte benefice pentru relaxarea musculaturii din regiunea cervicală. Dacă în schimb durerea este intensă și/sau iradiază, se recomandă programarea la un doctor neurolog, expert în terapia durerii sau direct la kinetoterapeut. Prin kinetoterapie putem reduce contracturile provocate de postura deficitară, apoi principalul obiectiv este dezvoltarea musculaturii responsabile de stabilizarea coloanei cervicale. Unele exerciții vor fi de streching altele vor fi de creștere a forței, în final dezvoltând un echilibru specific zonei. Aceste exerciții pot fi ulterior realizate acasă sau chiar la birou.