Un hamster numit Pufiță

Cititor Formula AS
Ne-am cunoscut într-o după-amiază caldă, la în­ceput de octombrie, când Bucureștiul pă­rea purificat, după o scurtă ploaie.

Puiul de hamster primit cadou era speriat de moarte, tremura ca varga și încerca să muște ca să evadeze din căușul pal­mei. Noi, trei adulți serioși, așezați în patru labe pe co­vor, ne uitam cu ochi plini de mirare la făptura mică, stranie și intrată în panică. Șase ochi căprui fixau cu insistență cele două măr­geluțe de smoală care ne priveau, la rându-le, speriate. După momentele lungi de reci­procă analiză, a urmat un salt, și bizara vietate a țâșnit zăludă prin încăpere. Dezmeticită, i-am în­tre­bat pe ai mei: "Dragilor, la ce ne trebuie flăcăul ăsta? Animalele sunt făcute pentru mediul lor natural, nu să respire același aer cu noi, într-o cămăruță de bloc". În acel moment, sentința părea irevocabilă: va fi oferit unui copil cu­minte. Fiica mea, studentă pe-atunci, mai mult din curiozitatea unei experiențe inedite decât din încântare, și-a exprimat dorința de a-l păstra un timp. Zis și făcut. Pufiță (nu era posibil să se nu­meas­că altfel, căci era tot numai un puf) a fost depus într-o cu­tiu­ță, unde primea bobițe, salată și semințe. Ziua dor­mea culcușit sub talaș, seara învia și, după ce prin­tr-un ve­ri­tabil ceremonial se spăla cu mi­nu­țiozitate, în­cepea să mi­șu­ne sau, dimpotrivă, în­cre­me­­nea me­­ditativ, în două lă­buțe, ca un bibelou de lux. Ob­ser­vân­du-l, n-am putut să nu re­marcăm cât de per­fect era: auriu, cu ochii atât de mari și de rotunzi, încât jurai că-s două boabe negre de coa­căze coapte.
Când ținea între lă­buțe hrana și rodea iute și con­centrat, ca o veveriță, era adorabil! Nu l-am mai dat... Seara, când eram adunați în sufra­ge­rie, la tele­vizor, căpăta libertate. Urmau mo­men­tele lui de fe­ricire. Era ieșit din comun de cu­rios. Alerga de jur îm­prejurul pereților, ins­pec­ta obiectele, cerceta te­re­nul, se cățăra, cădea în câte o vază, dispărea în vreun ser­tă­raș...
După vreun an, nu se mai simțea amenințat. Ne re­cunoștea drept protectori. Era energic, în elementul lui. Îndrăznesc să cred că ajunsese să ne iubească. Ce savant, oricât de experimentat, poate pretinde că în­țe­lege perfect mecanismul gândirii și simțirii unei astfel de făpturi?
Cert este că-și știa de-acum numele și venea iute, iute, dacă era strigat. Când băteai ușor pal­ma de po­dea, își întrerupea goana și într-o clipă simțeai două lăbuțe moi, ca un pluș, și o gâdi­lătură fină de mus­tă­cioară. Apoi, considerând că ne-a răsplătit cu su­fi­cientă afecțiune, își continua cursa.
Nu a fost un băiețel rău și nu a cauzat strică­ciuni. O zi proastă totuși a avut și s-a răzbunat pe firul te­le­fonului, pe care l-a tocat bucățele, bucățele... O fi avut și el revolta unor neîm­pli­niri: lipsa unei soții, a unor puiuți, a libertății depline...
Dacă sosea un musafir, refuza să iasă de du­pă bi­blio­tecă, oricât ar fi fost de implorat. Cum pleca in­trusul, se ivea și își relua șotiile. Când s-a îmbolnăvit, a fost dus la medic, ca un mem­bru al familiei, cu drep­turi depline. Doamnele mâțe, care așteptau la rând, așa bolnăvioare cum erau, au holbat ochii pline de in­teres când au zărit capacul cutiei de carton ri­di­cân­du-se și capul lui Pufiță răsărind maiestuos.
A murit de bătrânețe, la aproape trei ani. Mer­gea cu dificultate, dinții i se clătinau, buza de jos îi atârna. Abia mai lingea puțin lapte. La urmă, când a pa­ralizat, am fost extrem de afec­tați. Se chinuia să ridice capul când ne simțea prezența și nu mai izbutea. L-am îngropat în spatele blocului, sub o tufă mare de liliac. De atunci, familia noastră se uită cu simpatie la ham­sterași, dar unul atât de drăgălaș n-am mai zărit. Pro­babil, între ai lui, a fost "un frumos", un privilegiat, la care Dumnezeu a zăbovit mai mult când l-a creat. Sau... cine știe? Poate dra­gostea noastră ne-a făcut să-l vedem unic.

IORDANA H. - București