"Nu suntem stresați pentru că n-avem timp, ci n-avem timp pentru că suntem stresați"
În copilărie, zilele ni se păreau nesfârșit de lungi. Ele nu se măsurau în ceasuri, ci păreau o eternitate, în care își găseau locul o sumedenie de activități: joaca de-a v-ați ascunselea, cățăratul în copaci, plimbările cu bicicleta, construirea castelelor de nisip. Odată ajunși la vârsta adultă, timpul începe să se comprime și avem în permanență impresia că zilele sunt prea scurte ca să ne putem ocupa de tot ce ne-am propus. Când ne deșteptăm dimineața, ne vin imediat în minte lucrurile pe care nu le-am rezolvat ieri, iar seara, ne ducem la culcare cu sentimentul apăsător că n-am reușit să facem tot ce aveam de gând. Avem, într-adevăr, prea puțin timp la dispoziție? Psihiatrul american Edward Hallowell e de părere că această presiune pe care o resimțim necontenit rezultă mai puțin dintr-o lipsă efectivă de timp și că ea este cauzată mai curând de alți factori: "Nu suntem stresați pentru că n-avem timp, ci n-avem timp pentru că suntem stresați", susține el.
Fiecare persoană își dorește mai mult timp liber pentru prieteni, excursii, sport. Mai ales timpul acordat familiei este în pericol. Unul dintre motive constă în faptul că numeroase mame sunt active profesional, deși treburile gospodărești se împart astăzi mai echitabil între parteneri decât în urmă cu un deceniu. În plus, în etapa de mijloc a vieții, între 30 și 40 de ani, se concentrează foarte multe țeluri, pe care oamenii încearcă să le atingă: își doresc o viață de cuplu împlinită, copii și totodată trebuie să progreseze profesional, pentru ca la un moment dat să-și poată cumpăra o casă, ori să-și realizeze alte visuri. Și, tocmai fiindcă acționează concomitent pe mai multe planuri, există primejdia ca acestea să-și pună frâne reciproc și să se ajungă la un blocaj.
Viața sub presiune
Când, în sfârșit, ni se ivește un mic răgaz, constatăm că ne devine din ce în ce mai greu să ne desprindem de obsesia eficienței. Dispunem de timp liber și nu ne putem bucura de el. Trăind continuu la o turație înaltă, nu mai suntem capabili să ne deconectăm. Ni se pare chinuitor să nu producem și să gustăm pur și simplu clipa.
O consecință a presiunii timpului este aceea că suntem mai puțin atenți la nevoile corpului nostru. Facem economie de timp băgând ceva în gură pe apucate, ceva care, de regulă, e ori prea dulce, ori prea sărat, ori prea gras. Ca să putem bifa până la capăt lista noastră de urgențe, tăiem cursul de yoga sau renunțăm la jogging. Muncim mai târziu seara și potrivim deșteptătorul cu o jumătate de oră mai devreme. Deși o hrană echilibrată, bogată în vitamine, un program de sport ori de meditație și suficient somn ne-ar putea reduce stresul mai eficient decât pretinsa economie de timp. Dacă vom fi relaxați și concentrați - în loc să ne crispăm și să avem prea puțin zahăr în sânge -, vom face față mai bine sarcinilor noastre și le vom rezolva mai repede.
Fiecare cu ritmul lui
Pentru a fi mai organizați, ne procurăm o agendă nouă sau citim unul dintre ghidurile practice existente pe tarabe, care ne învață cum să valorificăm timpul la maximum. Însă, pe termen lung, rezultatul obținut cu asemenea lecturi e îndoielnic. Edward Hallowell caracterizează managementul timpului drept "o formă modernă de dietă. Toți ar vrea să-l practice, puțini îl practică cu succes și chiar și aceștia se întorc într-o bună zi la vechile deprinderi". Ne aduce mai mult folos să identificăm capcanele timpului și să ne stabilim prioritățile. Pe cât posibil, ar fi bine ca fiecare să-și găsească un ritm personal pentru viața de zi cu zi. El ar trebui să asigure spațiul cuvenit muncii, familiei și destinderii, alternând fazele agitate cu cele calme, fazele productivității cu cele ale distracției. Cuantumul de timp pe care este cineva dispus să-l aloce diverselor domenii ale existenței sale diferă mult, în funcție de tipul individual, și poate suferi modificări în decursul vieții. Dar veți observa că micile pauze introduse în fluxul cotidian - de la cinci minute până la un week-end - nu înseamnă o pierdere, ci dimpotrivă, un câștig de timp.
Să identificăm capcanele timpului
1. Lipsa unui plan
Adesea ajungem în criză de timp fiindcă ceilalți și-au făcut planul mai rapid decât noi și, mai grav încă, ne-au inclus și pe noi în el. Proiectele profesionale, programele cu oră fixă, dar și festivitățile de familie ori călătoriile ne pot da senzația că suntem presați de timp, atunci când nu ne-am fixat propriile noastre priorități. În astfel de cazuri, ne dăm dintr-odată seama că suntem captivi în planurile altora. Stresul ia naștere în momentul când nu mai avem posibilitatea să controlăm o situație. Drept urmare, ne simțim hăituiți și nu ne mai fac plăcere nici acele lucruri care ar trebui să ne destindă.
2. Activități paralele
A fi pluriactiv trece drept una dintre principalele însușiri care îți garantează succesul pe piața muncii, în zilele noastre. Fals, afirmă neurologii. Creierul nostru nu e câtuși de puțin apt să urmărească mai multe acțiuni simultan, mai ales dacă ele sunt la fel de complicate. Atunci, neputându-și "prelucra" sarcinile concomitent, el sare de la una la alta, din trei în trei secunde. Pluriactivitatea funcționează doar în cazul în care una dintre sarcini este fie foarte ușoară, fie o chestiune de rutină. De exemplu: când gătim ori facem curățenie prin casă, putem foarte bine să ascultăm o muzică antrenantă.
3. Pacostea internetului
Fără discuție, Internetul și telefonul mobil sunt invenții extraordinare, care ne aduc multe înlesniri. Pe de altă parte însă, datorită lor putem fi găsiți oriunde ne-am afla și suntem întrerupți în momentele când am dori să ne concentrăm asupra altui lucru. Ele au, prin urmare, proprietatea paradoxală de a ne dărui timp și totodată de a ni-l lua înapoi. În plus, toate mijloacele de comunicare dotate cu monitor - televizorul, computerul, jocurile video - pot deveni de-a dreptul cronofage: ele fac timpul să treacă repede, fiindcă ne stimulează simțurile și ne captează atenția. Totuși, la sfârșit, noi rămânem cu prea puțin din cele văzute. E ca și cum o porțiune din viața noastră ar dispărea, înghițită într-o gaură neagră.
4. De câți bani am nevoie, de fapt?
Când se văd confruntați cu necesitatea de a alege între alternativele "mai mulți bani" sau "mai mult timp liber", oamenii optează în general pentru mai mulți bani. De aceea sunt atât de atractive gărzile și schimburile de noapte, deși cu timpul șubrezesc organismul: pentru că ele oferă un câștig mai mare. Ar trebui să ne întrebăm cu toată sinceritatea: de câți bani am nevoie, de fapt? Și ce înțeleg eu prin calitatea vieții? La ce aș putea să renunț, ca să obțin în schimb mai mult timp pentru mine, pentru copii și pentru tovarășul meu de viață?
Să câștigăm timp
Cu ajutorul acestor principii veți conștientiza mai clar cum anume vă cheltuiți timpul. Aceasta vă va îndemna să vă rezervați timp pentru lucrurile cu adevărat importante pentru dvs.
Doar 5 sarcini pe zi
Nu vă alarmați, nu e necesar să planificați fiecare minut al zilei. În schimb, este esențial să nu pierdeți din vedere obiectivele fixate pe termen lung. Prioritățile au mai mare însemnătate decât un plan extrem de minuțios, cu multe detalii. Ar trebui să vă puneți întrebarea: "Ce e important pentru mine?". Și începeți cu lucrurile plăcute. Cât timp v-ați rezervat pentru partener și pentru copii? La ce program sportiv n-ați vrea cu niciun chip să renunțați? Gândiți-vă mai departe. Ce trebuie făcut săptămâna asta? Dar până la sfârșitul lunii? Și nicio clipă nu trebuie să vă lipsească privirea de ansamblu. Edward Hallowell ne sfătuiește să nu notăm în agendă mai mult de cinci sarcini pe zi.
Ceasul interior trebuie întors
Cronobiologii și somnologii fac deosebire între "bufnițe" și "ciocârlii". "Bufnițele" sunt active noaptea, însă dimineața se dau cu mare greutate jos din pat. Spre deosebire de "ciocârlii", care se trezesc în zori și au chef de lucru mai ales dimineața. Desigur că ne putem căuta un loc de muncă potrivit tipului căruia îi aparținem, dar avem și posibilitatea să ne distribuim sarcinile pe durata zilei în așa fel încât să nu ne chinuim cu o problemă spinoasă tocmai în intervalul când suntem lipsiți de energie. Rețineți: ceasul interior trebuie întors cu regularitate, la fel ca un ceas vechi, de buzunar. Pentru asta, ar trebui să beneficiați cât mai mult de lumina zilei. Ieșiți la soare ori de câte ori e posibil.
Trăiască rutina!
Cine obișnuiește să facă un lucru la o anumită oră sau într-o anumită zi a săptămânii - de pildă, ordine în casă ori curățenie - nu mai pierde timp inutil cu amânările și reprogramările. În felul acesta, evitați obligația de a hotărî din nou dacă și când veți face lucrurile respective, spune psihiatrul Edward Hallowell. Pe măsură ce le transformăm într-o rutină, vom fi din ce în ce mai disponibili pentru a ne dedica altor lucruri, explică el.
Fiți buni cu dvs.
Când suntem stresați și anxioși, ne rezolvăm sarcinile cu dificultate și nu atât de bine cum ar trebui. Nu ne putem concentra și asta ne face să intrăm în criză de timp. În asemenea momente, străduiți-vă să vă acordați cât mai multă atenție dvs. înșivă. Căutați-vă compensații pentru lucrurile neplăcute și munciți cu gândul că va urma o pauză. Pur și simplu, fiți buni cu dvs. Mâncați ce vă place. Și, în primul rând, dormiți îndeajuns!
Dacă veți învăța să vă ascultați vocea interioară, vă va fi mai ușor să vă găsiți ritmul. Când lucrați foarte bine? De cât somn aveți nevoie? Dacă veți găsi un ritm care vă convine, el vă va ajuta să rezistați și în perioadele de stres.
Eliminați mâncătorii de timp
Gândiți-vă ce anume trebuie într-adevăr făcut în gospodărie și la serviciu. Unele lucruri mănâncă timp, dar aduc puține beneficii. Acolo unde se poate, reduceți exigențele, renunțați la perfecționism. Cât de bine trebuie să arate, la urma urmei, salata sau prăjitura pregătită pentru petrecerea prietenilor dvs.? Și oare ei v-ar lua-o în nume de rău, dacă le-ați aduce doar o mică atenție?
Câteodată ne cramponăm de unele lucruri, cu toate că n-ar fi necesar - numai pentru că ne-am angajat să le facem. Astfel ratăm șansa de a îndeplini ireproșabil altceva, poate chiar ceva mai important. Însă nu trebuie să priviți totul prin prisma eficienței. Poate că tocmai voiați să încercați o rețetă nouă, iar petrecerea vă oferă prilejul nimerit. Sau cele mai inspirate idei vă vin în timp ce călcați, pentru că - nu-i așa? - călcatul vă amintește de vremurile frumoase când erați copil și o priveați pe mama netezind rufele. Același lucru se poate spune despre felul cum zăboviți dimineața sub duș ori în fața oglinzii din baie. Acestea sunt mici răgazuri firești, pe care corpul și mintea noastră și le iau singure, pentru a-și recăpăta liniștea sau creativitatea. Nu e cazul să vi le interziceți.
Principiul capului limpede
Scriitorul Ernest Hemingway (1899-1961) spunea: "Întotdeauna am lucrat până când am avut sentimentul de a fi realizat ceva și m-am oprit când am știut ce urmează să se întâmple. Asta îmi dădea siguranța că pot continua în ziua următoare". Sentimentul plăcut de a fi realizat ceva ne permite să ne bucurăm de timpul nostru liber. Iar faptul că știm ce ne așteaptă a doua zi (sau după pauza de prânz) ne ajută să revenim liniștiți la locul de muncă.
În general, ar trebui să vă păstrați capul limpede, concentrându-vă asupra unei singure sarcini la un moment dat. În ce privește orice alte gânduri care încearcă să se insinueze între timp - fie că e vorba de o idee genială, fie de un gând referitor la cumpărăturile urgente sau la lecția de muzică a copiilor -, nu vă ocupați de ele imediat. Mulțumiți-vă să le notați. Apoi, eventual după un mic ocol (cum ar fi o scurtă privire pe Internet sau o ocheadă spre ferestrele murdare, ce ar trebui spălate cât de curând - reveniți la ocupația dvs. de dinainte.
Părerea specialiștilor:
Pauzele protejează organismul
Orice om are nevoie de momente de relaxare în cursul zilei. Numărul lor diferă de la un individ la altul. Deseori, nici măcar nu suntem conștienți de existența lor, organismul își ia singur aceste pauze, fără ca noi să ne dăm seama. Așa sunt clipele când visăm cu ochii deschiși. De aceea, din punct de vedere medical, metodele de relaxare reprezintă elemente importante în fluxul de evenimente al zilei. Căci ele ne pot feri de bolile provocate de stres. Psihologii utilizează anumite tehnici, ca de exemplu relaxarea musculară progresivă a lui Jacobson ori antrenamentul autogen, parțial și masajele. Eficacitatea acestor tehnici este atestată științific. Dar în viața de toate zilele sunt valabile alte reguli decât în medicină: aici, tot ce ne ajută să ne deconectăm fără a ne dăuna e binevenit. Un studiu recent arată că antrenamentul de rezistență, practicat cu regularitate - de pildă, jogging-ul sau mersul pe jos în ritm susținut -, combate eficient depresiile.
Cum să folosim timpul
Cine își îngăduie dese schimbări de ritm evită pericolul de a-și crește turația atât de mult, încât la un moment dat să nu se mai poată deconecta. Pauzele mici produc efecte mari.
5 minute. Deschideți fereastra și plimbați-vă puțin prin cameră. După ce vă așezați, rezemați-vă comod de spătar și respirați profund, din abdomen. Faceți rotații cu umerii, pentru a decontracta spatele. Beți un pahar de apă.
10 minute. Preparați-vă o cană cu ceai și beți cu înghițituri mici. În comerț se găsesc diverse amestecuri cu efect calmant - preferați un ceai fără aromă artificială. Sau amestecați flori de tei și frunze de mentă în proporții egale, din fiecare câte o linguriță rasă la o cană cu apă. Ceaiul vă încălzește, însă nu vă trage la somn. Sprijiniți picioarele pe un taburet, pentru a destinde venele. Lăsați-vă în voia gândurilor și visați puțin cu ochii deschiși.
10 minute. În orașele mari există cabinete ce oferă scurte ședințe de masaj. Probabil că un tratament Shiatsu de zece minute nu va putea să vindece durerile de spate, dar va normaliza fluxurile energetice și - ceea ce este poate chiar mai important - vă va ajuta să vă concentrați asupra momentului prezent și a corpului dvs., deconectându-vă. Luați în calcul și drumul până la cabinet și înapoi, care trebuie de asemenea să contribuie la relaxarea dvs. Unii practicieni de Shiatsu sunt dispuși să vă viziteze la birou.
10 minute. Faceți un masaj al mâinilor. Scoateți inelele, ungeți mâinile, punând de două ori mai multă cremă ca de obicei, și masați-vă pe îndelete un deget după altul, până când crema intră în piele. Dacă mâinile vă rămân puțin lipicioase, nici o problemă. Lăsați-le să se odihnească o vreme în poală.
15 minute. Bucurați-vă de locuința dvs. Priviți plantele din ghivece, tablourile de pe pereți. Scotociți prin rafturile cu cărți și cele cu CD-uri, răsfoiți un pic ici și colo. Veți fi surprinși de câte lucruri ați adunat în bibliotecă. Poate vă vine cheful să ascultați un disc ori să deschideți o carte pe care ați cumpărat-o cândva și ați pus-o în raft, fără s-o citiți.
20 de minute. Meditați la un obiect, o lumânare, o bucată de lemn sau o piatră. Studiați-i aspectul. Ce culori apar în flacăra lumânării? Pipăiți piatra, vedeți dacă are suprafața aspră sau netedă. Fixați-vă atenția, încercând să vă concentrați total asupra obiectului ales.
20 de minute. Plimbați-vă puțin pe lângă casă ori mergeți pe jos la cumpărături sau la o întâlnire pe care ați stabilit-o. Lăsați mașina în parcare! Ieșiți la aer proaspăt, faceți mișcare, iar lumina naturală a zilei vă va ajuta să vă reglați ceasul interior.
30 de minute. Dacă știți să cântați la un instrument (și nu riscați să stârniți protestele vecinilor), interpretați o bucată muzicală care vă place. Totul se va întâmpla de la sine: când vă concentrați asupra muzicii, uitați de restul lumii.
30 de minute. O baie caldă la picioare e binevenită. Picioarele se răcesc nu numai din pricina mersului prin frig, ci și a statului îndelungat pe scaun. Baia la picioare activează circulația locală, destinde tot corpul și previne răceala.
30 de minute. Ascultați o lectură. Unele posturi de radio difuzează emisiuni literare, în cadrul cărora se citește o jumătate de oră dintr-o operă contemporană sau dintr-o creație clasică, aparținând literaturii universale. Cine nu prinde un asemenea post ori găsește că emisiunea se transmite la o oră nepotrivită își poate procura o carte în format electronic, pe care o va asculta în etape, atunci când îi convine. Curgerea molcomă a frazelor, vocea plăcută a celui care citește, imaginile poetice, poate și un conținut captivant - toate acestea vă transportă pentru un timp într-o altă lume.
30 de minute. Trageți un pui de somn. Nimic nu deconectează așa de bine ca somnul. Doar cine doarme suficient e receptiv și capabil să asimileze cunoștințe noi. Totuși, n-ar trebui să dormiți mai mult de 30 de minute în cursul zilei. Dintr-un studiu recent, efectuat la University of Missouri (SUA) rezultă că nu este nevoie decât de o siestă cu durata de zece minute, pentru a spori capacitatea de lucru. Cine doarme mai mult de o jumătate de oră, avertizează cercetătorii, va fi mai puțin productiv după aceea și s-ar putea să aibă insomnie noaptea. Deci, mai bine puneți ceasul să sune.
45 de minute. Faceți un peeling pe tot corpul. Dacă nu vă veți zgârci nici cu timpul, nici cu produsul cosmetic pentru peeling, veți profita încă multă vreme de aici înainte de aceste 45 de minute. Fiecare porțiune a pielii trebuie tratată cu multă cremă exfoliantă, apăsând ușor, timp de un minut. Apoi intrați sub duș, iar la sfârșit, rămâneți câteva clipe înfășurați în halatul de baie, pentru a gusta senzația minunată a pielii împrospătate și mătăsoase.
1 oră. Mergeți la un bazin, ca să înotați o jumătate de ceas. S-a demonstrat că înotul este sportul de rezistență ideal pentru relaxare: automat respirăm mai calm, ne găsim ritmul propriu, zgomotele ajung la noi estompate. Totodată se întărește musculatura spatelui și se elimină apa din țesuturi.
1 oră. Citiți câteva pagini dintr-un roman. Sugestia redacției: "Dragoste virtuală", de Daniel Glattauer. Una dintre cele mai captivante povești de dragoste scrise în ultima vreme. Eroul primește din greșeală un e-mail de la o necunoscută, o femeie căsătorită. Cei doi se apropie din ce în ce mai mult, dar ar trebui ei într-adevăr să se întâlnească? Spiritual, lejer, surprinzător.
2 ore. O plimbare în parcul din apropiere. Percepeți deliberat schimbările petrecute în natură. Mai există sloiuri de gheață pe lac? Au apărut muguri pe crengile copacilor? Cum variază culoarea norilor? Așa vă concentrați cu totul asupra clipei prezente.
2 ore. O vizită la muzeu vă poate scoate din rutina zilnică. Există și posibilitatea de a fi însoțiți de un ghid, astfel încât chiar și ochiul neavizat va descoperi o mulțime de lucruri în picturile expuse. A lăsa privirea să stăruie pe tablouri reprezintă un bun exercițiu de concentrare. Cel mai frumos va fi să mergeți împreună cu cineva, iar apoi să schimbați păreri despre cele văzute.
2 ore. Nu exagerați cu viteza la jogging, așa încât frecvența bătăilor inimii să fie moderată. După aceea, faceți-vă timp să întindeți bine mușchii și să vă relaxați cu un duș cald.
3 ore. Un timp rezervat copiilor. Secretele bucătăriei fac parte din pregătirea pentru viață a tinerei generații, dar după cum se constată în zilele noastre, "calificarea" ei în această direcție are tot mai multe lacune. Drept urmare, 72% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani nu se descurcă singuri și rămân etern abonați la "pensiunea mama". Tocmai de aceea, nu este lipsit de însemnătate să le arătați cât de distractiv poate fi să tai legumele pentru supă, să amesteci condimentele într-un sos ori să încerci o rețetă nouă de prăjitură. Pentru ca acțiunea să nu degenereze în haos, desfășurați-o metodic și planificați destul timp, ca să faceți ordine după aceea.
3 ore. N-aveți cum să vă grăbiți la saună, deci nu vă calculați prea strâns intervalul de timp. Numai astfel vă puteți abandona ritmului lent de acolo. Veți face mai multe ședințe de saună. Odihniți-vă după fiecare din ele, aceasta va spori efectul de relaxare, iar băile alternative calde și reci la picioare vor activa circulația cu blândețe. Nu uitați acasă șosetele groase!
1/2 zi. Atât vă este de ajuns pentru o mini-excursie. Faceți o plimbare lungă, în pas întins, apoi trageți-vă sufletul în atmosfera tihnită a unei cafenele. Dacă vremea e caldă, vă puteți așeza la sfârșit și într-o grădină-restaurant.
1 zi. O zi întreagă fără obligații! Cel mai bine te poți detașa de rutina zilnică, atunci când părăsești mediul obișnuit. Schimbați decorul, mergeți în natură, faceți o drumeție - poate chiar în zăpadă, dacă e iarnă. Dar vă puteți deconecta și acasă, răsfățându-vă cu o baie caldă, citind sau gătind felurile care vă plac în mod deosebit.
1 weekend. Timpul necesar pentru un scurt concediu. Dar, după ce ați sosit la destinație, instalați-vă fără grabă și nu vă lansați imediat în tot felul de activități pripite. Preferați, de pildă, o plimbare lungă pe faleză ori prin pădure.