Fiecare european bea, în medie, circa 25 l de ceai pe an. Bine-ar fi dacă consumul ar crește, pentru că ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul de plante sunt mult mai sănătoase decât cafeaua. Și sunt cele mai vechi "medicamente" din lume. O ceașcă cu ceai - ce idee bună, mai ales acum, când ne simțim înfrigurați, din cauza umezelii și a ceții de-afară! Ceaiul nu ne dăruiește doar căldură și liniște interioară: planta medicinală - indiferent care - ajunsă în ceașcă înseamnă terapie. Numeroase studii arată că asemenea ceaiuri vindecă la fel ca medicamentele, doar cu puțină răbdare.
Afecțiuni ale vezicii urinare
STRUGURII-URSULUI
Nevoia permanentă de a urina, usturimea la urinat și durerile abdominale înțepătoare sunt provocate, de cele mai multe ori, de bacteriile Escheria-coli, aflate în intestin. Dar și statul pe ceva rece sau curentul pot inflama vezica.
Planta care ajută: Strugurii-ursului (Arcostaphylos uva-ursi) - conține substanțe active dezinfectante și antibacteriene, mai ales la nivelul vezicii urinare. Taninurile plantei calmează iritația. Dar nu trebuie depășită doza de 10 g de frunze pe zi.
Cea mai bună rețetă: Turnați o ceașcă cu apă clocotită peste 2 lingurițe cu strugurii-ursului, lăsați să se infuzeze 10 minute și beți câte o ceașcă cu ceai, de trei ori pe zi.
Mergeți la medic... dacă problemele nu cedează în trei zile, dacă aveți febră sau sânge în urină.
Infecție însoțită de febră
PIRUL
Fruntea vă arde și vă simțiți sleite de puteri. Temperatură ridicată înseamnă peste 37,8° (se măsoară în gură sau la subsuoară). Febra este o reacție de apărare a organismului la infecția cu agenți patogeni.
Planta care ajută: Pirul (Agropyrum repens) - conține substanțele vegetale care produc transpirația, favorizând scăderea temperaturii și eliminarea toxinelor din corp.
Cea mai bună rețetă: Se prepară un ceai din rizomi mărunțiți, fierți într-o cană cu apă. Se beau zilnic 3-4 ceaiuri îndulcite și călduțe.
Mergeți la medic... dacă febra durează mai mult de două zile și depășește 40°.
Nervozitate și inimă stresată
PASSIFLORA
Stresul, suprasolicitarea continuă și spaimele pot provoca agitație interioară, frământări, transpirație repetată, lipsă de concentrare și probleme cardiace de natură nervoasă.
Planta care ajută: Passiflora (Passiflora caerulea L) conține substanțe care au un efect calmant asupra sistemului nervos vegetativ și asupra inimii (în cazul nevrozei cardiace și al dereglărilor nervoase ale ritmului cardiac). Doza zilnică: între 4-8 g.
Cea mai bună rețetă: Se toarnă 150 ml de apă fierbinte peste o linguriță cu passiflora, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se beau zilnic 2-4 cești de ceai. Sau se bea încet, cu înghițituri mici, o ceașcă de ceai, cu 30 de minute înainte de culcare.
Mergeți la medic... dacă nervozitatea se transformă într-o stare de depresie, dacă problemele cardiace sporesc la efort fizic și dacă vă simțiți fără putere.
Hipotensiune
ROZMARINUL
Valori ale tensiunii arteriale situate sub 105/60 sunt considerate prea scăzute și pot duce la amețeli, tulburări de vedere (steluțe în fața ochilor), când vă ridicați brusc în picioare sau la o stare de oboseală.
Planta care ajută: Rozmarinul - prin componentele sale lărgește vasele, stimulând inima și circulația sangvină. Doza zilnică recomandată: 4-6 g.
Cea mai bună rețetă: Se opărește o linguriță cu rozmarin cu o ceașcă cu apă, se lasă să se infuzeze - cu capac - circa 5 minute și se strecoară. Se bea câte o ceașcă cu ceai dimineața și la prânz, de preferință călduț.
Mergeți la medic... dacă, în ciuda terapiei, sporesc amețelile și oboseala.
Probleme de somn
VALERIANA
Unii stau treji ore în șir, alții se trezesc, în mod regulat, pe parcursul nopții - din diverse motive: griji, temeri, lumină și gălăgie sau, pur și simplu, salteaua prea tare sau prea moale...
Planta care ajută: Valeriana - cu florile ei roz spre alb - conține peste 100 de substanțe calmante, cum ar fi acizii, rășinile sau alcaloizii. Doza maximă: 15 g pe zi.
Cea mai bună rețetă: Se opărește o linguriță cu rădăcină cu o ceașcă cu apă, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară. Se bea câte o ceașcă cu ceai, de 1-3 ori pe zi, ultima cu o oră înainte de culcare. Foarte eficient este ceaiul preparat dintr-un amestec de valeriană, conuri de hamei, passiflora, mentă și rozmarin.
Mergeți la medic... dacă dereglările de somn durează mai mult de 3-4 săptămâni.
Arsuri, dureri de stomac, greață
MENTA
Băuturi precum cafeaua sau vinul alb, dar și mâncărurile grase sau gazele produse în stomac pot să producă - pe stomacul gol - dureri convulsive în zona superioară a abdomenului, o senzație de apăsare sau arsuri.
Planta care ajută: Menta, care stimulează producerea fierii și destinde musculatura tractului digestiv. Doza zilnică: 3-6 g.
Cea mai bună rețetă: Se opărește o lingură cu vârf cu frunze uscate de mentă cu 150 ml de apă clocotită, se infuzează - cu capac - circa 5 minute, se strecoară și se bea câte o ceașcă cu ceai cald (nu fierbinte), de trei ori pe zi.
Mergeți la medic... dacă aveți dureri puternice, însoțite de vărsături și de febră.
Afecțiuni ale venelor
HRIȘCA
Un mare număr de femei se plâng, mai ales seara, de glezne umflate, de furnicături și de picioare grele, iar noaptea, de cârcei. Cauza principală a acestor probleme o reprezintă slăbirea țesutului conjunctiv (ereditară), favorizată de statul îndelung în picioare sau pe scaun, supragreutatea, preparatele cu hormoni, constipația cronică, ciorapii sau cizmele prea strâmte și prea multă căldură (de ex. sauna, băile etc.).
Planta care ajută: Hrișca. Stimulează permeabilitatea venelor, le întărește pereții și le contractă. Nu se iau peste 5-6 g pe zi.
Cea mai bună rețetă: Se fierb vreme de un minut 2 lingurițe cu hrișcă în 150 ml de apă, se lasă să stea ceaiul 10 minute și se beau - pe parcursul a 4-6 săptămâni - câte 2-3 cești pe zi.
Mergeți la medic... atunci când vă apar varice. Cu cât le tratați mai repede, cu-atât mai bine.
Probleme legate de menopauză
MIELĂREAUA
Modificările hormonale duc la bufeuri, la transpirație pe timpul nopții și la iritabilitate.
Planta care ajută: Mielăreaua (Vitex agnus castus) regularizează raportul dintre estrogeni și progesteron. Se iau maximum 6-7 g pe zi.
Cea mai bună rețetă: Se opăresc 2 lingurițe cu plantă cu o ceașcă cu apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară și se beau 3 cești de ceai pe zi.
Mergeți la medic... dacă simptomele se întețesc și devin supărătoare.
Constipație
SIMINICUL
Prea puține lichide, lipsa de mișcare și consumul redus de fibre, dar și medicamentele (mai ales calmantele) pot provoca această boală, de care suferă - în mod regulat - milioane și milioane de femei din întreaga Europă.
Planta care ajută: Frunzele de siminic (sena). Produc efectul laxativ la circa 8-10 ore după ce au fost consumate.
Cea mai bună rețetă: Se pune 1/2 linguriță cu frunze într-o ceașcă cu apă rece și se lasă 10 ore să se pătrundă. Se bea o ceașcă înainte de culcare.
Mergeți la medic... dacă nu aveți scaun încă 4-5 zile.