Cinci gesturi care destind

Redactia
- Trăsături crispate, ten ofilit, ochi umflați; pentru a le face un bine obrazului și părului nostru, se impun câteva masaje cotidiene. Practicați-le cu tandrețe, în mod consecvent -

1. Conturul ochilor: gimnastica antiumflături și rețineri de apă
Fină, mobilă, în permanență des­hi­­dra­tată, zona din jurul ochilor cere o în­grijire corectă prin folosirea unei cre­me speciale. Aplicați-o cu gesturi ușoa­re, care să stimuleze circulația, să dre­ne­ze și să decongestioneze. În program - apli­carea cremei, prin tapotări ușoa­re, cu vârful degetelor, apoi masaje pe ar­cada sprâncenelor, cu arătătorul, din­spre nas către tâm­plă, ciupirea ușoa­ră a pleoapei mo­bile de sus, în aceeași direc­ție, ma­sajul pleoapei infe­ri­oare, pe sub gene. Practicat în fiecare dimineață și sea­ră, masajul conturului de ochi împie­dică formarea ridurilor subțiri și înlă­tură pungile de sub ochi.

2. Fața: cât mai generos cu putință
Nu trebuie să ai o di­plo­mă în masaj ca să-ți întreții tenul. E suficient să ur­mezi indicațiile pre­conizate de mărcile de cosmetice în prospectele care înso­țesc cremele sau, pur și simplu, să aplici masajul din instinct, urmând li­niile obra­zului, ridicăturile și adân­ci­turile lui, tâm­plele, nasul, bărbia și gâ­tul. În ge­neral, se recomandă repe­ta­rea ace­leiași mișcări de 30 de ori, exe­cutată tot timpul de jos în sus, în cer­curi largi. După 10-15 minute, tră­să­tu­rile feței sunt deja destinse, dar fruc­tele efortului le veți culege a doua zi.

3. Gâtul: de jos în sus
Aplicați mai întâi crema pe decol­teu, apoi urcați către maxilare, cu de­ge­tele întinse ca niște lopeți. La final, loviți-vă repede dedesubtul bărbiei, cu dosul pal­melor.

4. Pișcături delicate
E o metodă clasică de masaj fa­cial, numită "Jacquet", care se prac­tică în toa­te marile cabinete de cos­metică din Occident. Ea constă în apucarea, între index și de­getul mare, a unei por­țiuni mici de piele, fără să fie trasă în sus, nici deplasată. Pur și simplu se mută de­­getele care strâng pielea pe toată su­prafața obrazului.

5. Masajul capului
De câte ori aplicați șamponul pe păr sau un produs special de îngri­jire a lui (cre­me, loțiuni, spume), nu uitați să vă­ ma­sați pielea capului cu mici miș­cări cir­culare, folosind toate degetele. Por­niți de la tâmple spre creștet, apoi către ceafă și înapoi. Este o mișcare excelentă pentru a di­namiza circulația sanguină și pentru a oxigena bulbul pilos.