Însă una dintre tradițiile "de import" care s-a lipit de inima noastră sunt Concertele de Anul Nou, inspirate de celebrul spectacol organizat anual în Viena, de orchestra Wiener Philharmoniker, începând din 1939. Este un spectacol de gală care mai păstrează fulgurații imperiale și pentru care românii amatori de acorduri romantice sunt gata să se îmbrace în rochie lungă și frac. Și chiar dacă nu au încă prestigiul Concertului de la Viena, concertele noastre, oficiate de Anul Nou, încep să aibă tradiție în anumite orașe ale României, precum Sibiul și Bucureștiul.
"Povești și dans" la Sibiu
Tradiția de a sărbători Anul Nou printr-un elegant concert de muzică clasică continuă la Sibiu, prin ediția a zecea a Concertului de Anul Nou, eveniment organizat de UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România). Nume mari ale scenei românești, dar și din străinătate, vor crea pentru publicul sibian o seară ca de poveste, cu un program cu totul și cu totul special.
Tema evenimentului se numește anul acesta "Povești și dans", se va desfășura la Sala teatrului Thalia și va avea două reprezentații, pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, cererea de bilete fiind foarte mare. Amfitrion va fi Marius Constantinescu, reporterul TVR cunoscut din interviurile de excepție realizate la Festivalul "George Enescu". Va concerta Orchestra ICon Arts din Sibiu, care va evolua sub bagheta lui Peter Ash, compozitor și dirijor american stabilit în Marea Britanie, invitat special cu prilejul acestui eveniment jubiliar. În vârstă de 57 de ani, Peter Ash este și dirijor al "London Schools Symphony Orchestra", iar cea mai cunoscută compoziție a sa, "The Golden Ticket" (Biletul de Aur), lansată în 2010, a fost inspirată din romanul lui Roald Dahl - "Charlie și fabrica de ciocolată".
Alături de publicul din Sibiu, la trecerea dintre ani vor fi prezenți și soliști de reputație internațională, precum îndrăgita cântăreață de tango de origine argentiniană Analia Selis, care va evolua alături de soțul ei, Răzvan Suma - unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai momentului, și Ciprian Dancu - reputat clarinetist. Pe scenă vor urca, de asemenea, soliștii-balerini ai Teatrului de Balet din Sibiu, cu o coregrafie aparte, semnată de Adela Floricioiu.
"SIBIU! Tango de Revelion! Abia aștept!" - scria entuziastă Analia Selis pe pagina ei de facebook. Analia este deținătoarea cetățeniei române și se simte extrem de mândră de această "performanță". Ea a lansat de curând concertul Tango simfonic, ediția a II-a, "Milonga de mis amores", și este pregătită să pornească la anul cu el la drum, să poarte tangoul argentinian prin întreaga Românie.
Programul "Poveștilor" din Sibiu va cuprinde lucrări ale compozitorilor E. Grieg, A. Piazzolla, J. Sibelius, G. Gershwin, C. Saint-Saëns, B. Bartók, dar nu vor fi ocoliți nici compozitorii autohtoni, deci nu vor lipsi lucrări românești, compuse pentru clipele de sărbătoare care anunță venirea anului nou.
Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri alese, oferite de marca românească de renume internațional, Jidvei.
Și pentru ca marele eveniment muzical să aibă corespondent și în ținuta vestimentară, ea trebuie să fie, obligatoriu, de protocol!
(Biletele sunt disponibile în rețeaua MyTicket și Entertix, dar și la Casa de bilete a Filarmonicii din Sibiu, la două categorii de prețuri - 60 și 90 de lei.)
Arii clasice și dansuri - la București
În Capitală, chiar în primele zile ale anului nou, mai exact pe 7 ianuarie, Fundația Calea Victoriei vă invită la cea de-a VI-a ediție a Concertului Extraordinar de Anul Nou - "Celebrate 2019: Classical arias and dances!".
Magia muzicală este creată de dirijorul Tiberiu Soare și de Symphactory Orchestra, care vor avea alături trei soliști de operă remarcabili: mezzosoprana Maria Miron (Jinga), bas-baritonul Cătălin Țoropoc și soprana de coloratură Mădălina Andreea Barbu.
Vă puteți încânta sufletul cu splendide creații ale unor mari compozitori de muzică clasică și operă, precum Mozart, Rossini, Donizetti, Brahms, Ceaikovski, Bizet, Strauss, Delibes, Gounod și Puccini. Din program nu vor lipsi valsuri, marșuri, precum și dansuri care și-au păstrat farmecul, în ciuda trecerii timpului, dar și arii, duete și terțete faimoase, povești de dragoste însuflețite de vocile vibrante și pline de patos ale celor trei soliști invitați.
(Spectacolul se desfășoară la Sala Mare a Teatrului Național din București, iar biletele se pot cumpăra numai prin rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 95 de lei, la categoria a III-a, și 150 ron la categoria I.)