Într-o după-amiază de sfârșit de noiembrie, a început să ningă. Seara, pe la zece, ninsoarea s-a întețit și a început vântul puternic. A nins toată noaptea. Spre ziuă a stat, dar vântul spulberase zăpada și, prin unele locuri, întrecea statura unui om. În liniștea albă, totul părea un tărâm de basm. Nu se auzea niciun zgomot, nu se vedea nicio urmă de pas. De la fereastră, părea o altă lume. Primul gând a fost să ies din casă, să calc în picioare albul imaculat al zăpezii. Afară era plăcut. Se mergea relativ ușor.
În încremenirea înghețată a iernii am auzit, dintr-odată, un scâncet. Un scâncet slab, abia perceptibil. M-am oprit. Am ascultat. Nimic. Peste oceanul alb plutea o liniște nefirească. Și totuși, scâncetul se auzi din nou. Slab, ca al unui copil. M-am apropiat și am întrebat cu glas tare: "Unde ești?"... Mi-a răspuns un mieunat sfâșietor. Undeva, într-un noian de zăpadă, se prăbușise o pisică. Aș fi vrut să o salvez, dar cum? Ne despărțea gardul de sârmă al unei grădini. M-am dezbrăcat de hanorac, mi-am scos cizmele, am sărit gardul și mi-am croit drum cu mâinile și picioarele prin nămeți. Când am ajuns, am descoperit o blăniță plină de gheață și doi ochi. Unul speriat, celălalt scos. Am luat arătarea în brațe și am făcut drumul întors. Acasă, am sfârșit amândoi în cadă.
Era un motan matur, metis, persan cu siamez, cu un ciotuleț de coadă. Avea o personalitate puternică și o inteligență ieșită din comun. Am făcut o vizită la veterinar și au avut loc pe rând: un vaccin, o castrare, o operație plastică la ochi și un tratament împotriva răcelii și otitei. Totul a durat mai bine de patru luni. L-am îndrăgit foarte mult și parcă am fi comunicat telepatic. Era un pisoi deosebit... și cu toate acestea... a venit o zi în care a trebuit să-i caut un stăpân.
A fost cuprins de tristețe, iar eu - de disperare. Când l-am lăsat acolo și am plecat, ceva mi-a spus că l-am pierdut. Nici nu s-a uitat la mine când mi-am luat rămas bun de la el. Am plecat cu sufletul greu. Peste câteva zile, plecam la munte. Noaptea l-am visat. Cu ochișorul lui sănătos se uita la mine și parcă îmi spunea: "De ce m-ai dat? Ei m-au aruncat. Nu mă iubesc. Îmi este foame și frig. Vino să mă iei de aici". L-am întrebat: "Unde ești, Ochișor? De unde să te iau?". El mi-a explicat cum să ajung acolo. Mi-a spus că stă la o bătrână săracă, într-o casă veche și mănâncă doar pâine. În visul meu, am văzut strada, casa cu grădina și bătrânica cu părul alb, strâns într-un coc la spate. M-am trezit și am simțit că visul a fost adevărat. Eram conștientă că trebuie să merg să-l salvez, dar, din nefericire, au mai trecut trei săptămâni. Mă gândeam intens la el, iar în stările mele de relaxare repetam în gând rugăciuni. Adormeam noaptea cu gândul la el, dar și cu lacrimile pe obraz. Înainte de a adormi, în starea de veghe, mă rugam la Sf. Modest să îl găsesc. Într-o noapte, am visat că mergeam pe un drum prăfuit. Deodată, colbul s-a prefăcut în nori. Mă uitam să-mi văd picioarele, dar vedeam doar norii ce îmi învăluiau pașii. Deodată, mi-am ridicat privirea și am văzut că am ajuns într-un palat de cleștar. Lumina era blândă și pătrundea prin pereții palatului, învăluind totul într-o lumină aurie, sădind în suflet o pace interioară. Acolo m-a întâmpinat un bătrânel mic și străveziu. Mi-a zâmbit și s-a uitat parcă peste capul meu, în zare. M-am întors și am văzut în spatele meu doi sfinți. Unul era Sf. Francisc de Assisi, iar celălalt era Sf. Modest. În faldurile hainei ce-l îmbrăca pe Sf. Modest, se alinta Ochișor, privindu-mă cu ambii ochi sănătoși. Am întins mâna să-l mângâi, dar m-am trezit. Mâna îmi era amorțită. Visul a fost vineri spre sâmbătă. Duminică am mers să-l caut. Când am coborât din mașină, am văzut casa din vis. Pe un coteț părăsit stătea Ochișor. Era trist, slab, cu blănița rărită și decolorată. Se resemnase. L-am strigat și a privit spre mine. S-a uitat și parcă nu putea să creadă. L-am luat în brațe plângând, iar el mieuna, povestindu-mi tristețile și dezamăgirile prin care trecuse din cauza oamenilor.
De atunci, nu ne-am mai despărțit niciodată. Noaptea, doarme lipit de picioarele mele, nu cumva să dispar din nou. Afecțiunea lui uriașă rămâne pentru mine un mister. M-a iertat pentru toate trădările, răsplătindu-mă cu o fidelitate pe care oamenii nu o cunosc.
HERA C. - Galați