Abecedarul bucuriei - Să învățăm de la nordici

Gilda Fildan
- Să fii fericit și să simți o forță interioară care îți dă curaj și îți servește drept pavăză împotriva adversităților. E posibil așa ceva? Locuitorii Scandinaviei ne dau un exemplu vrednic de urmat, arătându-ne cum își simplifică traiul de fiecare zi cu filosofia lor practică -

Departe, în Nord, unde iernile sunt lungi și întunecoase, trăiesc cei mai fericiți oa­meni din lume, după cum arată sondajul anual "World Happiness Report". El ne spune că în prezent, primul loc este ocupat de finlandezi, în spatele cărora se aliniază, pe următoarele poziții, nor­­vegienii și danezii. Suedezii vin în ariergardă, prinzând și ei un onorabil loc 9. Din anul 2012, când a fost inaugurată această serie de studii, po­poa­rele nordice s-au plasat mereu printre primele ze­ce, dintr-un număr total de 155 de state. Compa­ra­tiv cu restul Europei, este semnificativ faptul că, de pildă, o țară cu o economie performantă, cum este Germania, n-a reușit să urce mai sus de treapta 15 a clasamentului.

Danezii și suedezii cunosc secretul fericirii

Ce-i face pe nordici să fie atât de mulțumiți de viața pe care o duc? Așa cum măr­turisesc chiar ei, unul dintre principalele motive îl reprezintă atitudinea specială a celor năs­cuți pe aceste meleaguri față de ei înșiși, de viața lor, de profe­sie și, nu mai puțin, de mediul aspru în care viețuiesc. Orien­tarea edu­cației primite încă din fragedă copilărie se sprijină pe un alt pilon, în fiecare dintre aceste țări. În Da­nemarca, ea se axează pe hygge, atmosfera intimă și plăcută, din care este exclusă orice agitație sau grabă. Suedezii au deplină încredere în lagom, aspi­rația spre econo­mia de mijloace, care în final îți adu­ce un plus: "Mai puțin înseamnă mai mult", pro­clamă ei. Am­bele principii se bucură de o prețuire crescândă, fiindcă oamenii tânjesc după mai multă substanță în evenimentele, dar și în detaliile mă­runte ce com­pun traiul lor cotidian. Mai ales atunci când stresul și grijile iau continuu amploare.

Sisu, pentru o viață insuflețită de optimism

O completare perfectă la hygge și lagom este conceptul finlandez sisu. În centrul lui se află preo­cuparea atentă pentru o consolidare a propriei ființe, în așa fel încât ea să rămână neclintită, în­deosebi în situațiile dificile, păstrându-și intacte curajul și calmul. Jurnalista finlandeză Katja Pantzar mărtu­risea într-un interviu: "Sisu este ins­tru­mentul de care mă folosesc în momentele când mă simt mică și slabă. El îmi dă energia necesară pentru a depăși asemenea stări și a-mi recâștiga opti­mismul."
Toate cele trei filosofii de viață au în comun faptul că se întemeiază pe principii ușor de inte­grat în traiul cotidian. Cum procedează concret nordicii, pentru a realiza aceasta? Iată cum.


DANEMARCA
Hygge - lucrurile mici care încălzesc inima


Turiștii sosiți să petreacă un concediu în Dane­marca sunt cuceriți de firea co­mu­nicativă și veselă a localnicilor, ca și de ritmul relaxat al vieții de aici. De unde vine această ar­mo­nie firească, întâlnită pretutindeni în jur?
Formula magică a mulțumirii generale se nu­mește hygge. Ea este susținută de o atitudine inte­ri­oa­ră ferm ancorată în psihicul danezilor: "Bucu­ră-te de fericirea oferită de lucrurile mici." Pentru aceas­ta, trebuie să ai grijă să-ți alcătuiești astfel viața, încât să fie cât mai plăcută pentru tine și cei care îți sunt dragi. Dacă am încerca să-l descriem printr-o imagine, hygge ar arăta ca un fel de culcuș cald, care te apără de stres și de alte vicisitudini. El are puterea de a trans­forma până și noap­tea bântuită de vis­cole, într-un simplu decor exterior al că­minu­lui, unde dom­nește o tihnă netul­bu­rată. Căci din chin­­tesența fericirii daneze face parte obligatoriu lo­cuin­ța aran­jată cât mai con­fortabil, cu ușa întotdeauna deschisă pentru fa­milie și prie­teni. O altă componentă indis­pensabilă din rețeta fericirii - plăcerea de a so­cia­liza - își gă­sește un cadru optim de manifestare în jurul mesei cu bucate gustoase.
Această formulă a stării de bine ar merita să fie răspândită și dincolo de granițele Danemarcei, căci ea poate reprezenta pentru oricine o minunată moda­litate de influențare pozitivă a psihicului. Vă prezen­tăm mai jos câteva dintre elementele ei con­sti­tutive.
* Lumânările aprinse - fără ele nu se poate, de­oarece lu­mina lor creează o ambianță a­grea­bilă și odihnitoare. Un danez consumă în medie apro­xi­ma­tiv șase kilograme de lumânări pe an.
* Prietenii - sunt invitați des, fie la masă, fie doar pentru a petrece o seară împreună, cu diverse dis­tracții și jocuri. Însă în Danemarca, gazda nu este lăsată să se descurce singură cu gustările. Se obiș­nuiește ca oas­peții să nu vină cu mâna goală, ci să con­tribuie cu câte ceva de mâncat, gata pregătit.
* Grija de sine - Deconectarea la saună este o tra­diție în țările din Nord. Dar liniștea in­terioară se poate ob­ține și prin alte me­tode: yoga, nordic wal­king sau o baie caldă, făcută seara, pe care să le trăiești conștient, atent la ce simți.
* Nimeni nu e perfect - serviciul nu este văzut ca o cor­voadă, ci ca o plăcere, conviețuirea în familie de asemenea - totuși, fără strădania de a atinge nea­părat perfecțiunea, pentru că aceasta n-ar face decât să producă stres.


FINLANDA
Sisu - o sursă permanentă de forță interioară


Prin conceptul finlandez "sisu" se înțelege ca­pacitatea de a aborda cu bărbăție împreju­ră­rile potrivnice, de la iernile grele și nop­țile polare, până la provocă­rile vie­ții, gestionându-le cât mai bine, cu aju­torul voinței și al per­se­verenței. De­viza este: "Nu există renunțare." A­cest principiu repre­zintă o valoroasă sur­să de forță lăuntrică, susține în­crederea în pro­priile aptitudini și generează mulțu­mire în orice si­tuație de viață te-ai afla. Sisu con­sti­tuie un tezaur de forțe mentale, ca răbdarea, cu­rajul, optimismul și siguranța de sine. În același timp, chib­zuința te ajută să discerni esențialul și să vezi lim­pede pentru ce anume merită să depui efort. Fin­landezii nu sunt adepții comodității. Sisu îi îm­pie­dică să se complacă într-un confort căldicel. Mân­că­rurile lor sunt sănă­toase și plăcute la gust, dar mai degrabă simple, ce­reale, lapte și pește. Ei poartă o îm­brăcăminte prac­ti­că, pe care o pot fo­losi în diverse ocazii. Din­tre mijloacele de trans­port, bi­cicleta ră­mâne prima lor ale­ge­re, in­clusiv iarna. În ano­tim­pul cu tem­pe­ra­turi ce coboară mult sub zero, una din­tre me­to­dele lor pre­fe­rate de combatere a stre­sului o constituie băile în lacuri înghe­țate, du­pă ce mai întâi se taie o cop­că în stra­tul de gheață de la su­prafața apei - iar înainte sau după baie se face obli­gatoriu o ședință de saună. Ori­cine își poate însuși principiul sisu. Iată cum vă puteți antrena.
* Puneți-vă întrebări - Ce ar trebui să schimb? Să fac mai mult sport? Să mănânc mai să­nătos? Să mă angajez în acțiuni de voluntariat?
* Începeți cu prudență - Nu vă lansați din ca­pul locului într-un maraton. Un nordic walking prac­ticat cu regularitate va fi un început mai bun. Im­portant este ca mișcarea, încă neobișnuită pentru dvs., să fie constantă și să vă facă plăcere.
* Asigurați-vă îmbrăcămintea necesară pentru vreme rea - Dotați-vă corespunzător pen­tru a vă proteja contra umezelii, a vântului și fri­gului. Apoi ieșiți în aer liber.
* Lăsați mașina acasă, mergeți cu bici­cleta - Desigur, un drum cu bicicleta consumă nu doar mai mult timp, ci și energie. În schimb, vă veți bucu­ra de starea minunată de spirit pe care ți-o dă mișca­rea.
* Nu renunțați - Tendința încăpățânată spre se­dentarism va refuza, la început, să cedeze în fața schimbărilor pe care doriți să le faceți în viața dvs. De aceea, trebuie să aveți răbdare.


SUEDIA
Lagom - fericirea se află la mijloc, nu în vârf, și nici jos


O sentință de largă circulație în Suedia sună astfel: "Lagom är bäst". La mijloc este cel mai bine, care amintește de celebrul dicton latin "me­diocritas aurea" (mijlocul este de aur). Nu exis­tă o traducere literală pentru termenul în sine care, într-o formulare mai liberă, ar putea să aibă ca sino­nim sintagma "o hotărâre bine cumpănită". Con­cret, el se referă la înțeleapta cale de mijloc dintre extreme: între umilință și trufie, între austeritate și opulență. Cu alte cuvinte, românescul "bun simț".
Lagom este o atitudine adânc înrădăcinată la suedezi, care tind să refuze cu hotărâre orice ex­ces. Pentru ei, mai puțin înseamnă totdeauna mai mult, a vorbi cu voce scăzută este mai bine decât să strigi. În sport are întâietate echipa, în viața privată - coeziunea familiei, în timp ce individul face cu discreție un pas înapoi. Și acolo unde se adună mai mulți la o ceașcă de cafea, de pildă, fiecare va lua din farfuria cu fursecuri numai atât cât trebuie, ca să lase destul și pentru alții. Aceas­ta nu este nicidecum o asceză auto­impusă, ci doar o mare delicatețe și atenție față de ceilalți. Căci propriile dorințe nu sunt trecute sub tăcere, ci ros­tite cu cla­ritate, însă totodată și cu modestie. În con­ti­nuare, puteți face cunoștință cu principalele mo­dalități prin care izbutesc suedezii să se menți­nă în ar­monie cu ei înșiși și cu oamenii din jur.
* Un echilibru sănătos în­tre profesie și viața perso­na­lă - se muncește conștiincios la serviciu, dar se evită pe cât po­sibil orele supli­mentare și se plea­că în concediu la data stabilită.
* Pauzele sunt obligatorii - Cea mai im­portantă are chiar și o denumire proprie: "Fika", pau­za pentru cafea, care în Suedia se bea, de obi­cei, în grup.
* Sobrietatea ca expresie stilistică - în Suedia se dorește ca atât îmbrăcămintea, cât și amenajarea locuinței, să fie simple și funcționale. Tocmai această caracteristică a făcut stilul sue­dez celebru în lume. Simplitate și armonie.
* Tot ce este de prisos trebuie evitat - surplusul de orice fel sufocă ambianța și pro­voacă dezordine. După ce te eliberezi de obiec­tele inutile, poți respira ușurat.
* Se mănâncă bine, dar cumpătat - suedezii preferă să gătească acasă și, din când în când, să se răsfețe cu câte ceva delicios. Și dul­ciurile se numără printre micile "păcate cu­linare" trecute cu vederea. Fără exagerări, desi­gur. Se păs­trează mereu echilibrul - oare poate exista ceva care să aducă mai multă mulțumire?