"Sufăr de rinichi polichistici"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 962)

Recomand tratamentul cu tămâie albă (macină piatra și dizolvă tumorile be­nig­ne), pe care l-a prac­ticat o rudă de-a mea și s-a vindecat. Tra­ta­mentul durează patru săptămâni. În prima săp­tă­mâ­nă, se înghite în fieca­re dimineață, cu apă, pe sto­ma­cul gol, un bob de tă­mâie albă (cât un bob de mazăre mij­lo­ciu) cu gri­jă să nu atingă dinții (pro­voacă carii). Pentru mai mul­tă siguranță, tămâia se poate băga în miez de pâi­ne, care se înghite fără să fie mestecat. În urmă­toa­rele trei săptă­mâni, se ia bobul în aceleași condi­ții, dar doar din două în două zile. (În București, tămâia albă se poate pro­cura de la magazinul Pa­triarhiei.) În prezent, ruda mea duce o viață foarte activă.
CRISTINA - Ploiești

"Soțul meu are ginecomastie"
(Răspuns pentru DANA, F. AS nr. 1083)


Citesc cu regularitate revista "Formula AS", pe care abia aștept s-o iau când apare. Sunt un pen­sionar de 91 de ani. Anul trecut, am avut la sânul drept o situație asemănătoare cu cea descrisă de d-na Dana. Nu i-am dat nicio impor­tanță la înce­put, dar am văzut că se umflă și se întărește și, to­tuși, n-am consultat niciun medic. Cineva care a avut ceva asemănător mi-a sugerat ca, sub îndru­marea unui medic, să fac următorul trata­ment: frecții, la 2-3 zile, cu un unguent care se găsește la farmacie, Fenilbutazonă. Frecțiile se fac seara, la culcare, dar fără a apăsa prea tare pe zona bolnavă. După 20-25 de zile, n-am mai avut nimic, și nici n-a recidivat umflătura. Îi urez soțului dvs. să obți­nă aceleași rezultate ca și mine. Cu stimă,
ALEXANDRU G. - București

"Am scaune cu sânge"
(Răspuns pentru MARIN - București, F. AS nr. 1095)


Vă sfătuiesc să aveți încredere și să utilizați următorul tratament care în mod sigur vă va vinde­ca: procurați din far­­macii sau de la magazinele Plafar ră­dă­cină de obligeană. Din această plantă, bine mărunțită, se pu­ne o linguriță rasă la un sfert de litru de apă rece (fiartă în prealabil și răcită la temperatura came­rei). Se amestecă bine și se lasă peste noapte în vasul respectiv. Dimi­neața, cea­iul obținut prin macerare se încălzește puțin (să fie călduț) în baie de apă caldă (vasul cu ceai se pune într-un alt recipi­ent cu apă fierbinte). Din ceaiul de obli­geană astfel obți­nut se beau zilnic în to­tal șase înghițituri, câte două la fiecare din cele trei mese principale, din care pri­ma înghițitură înainte de masă, pe stomacul gol, iar a doua înghițitură după ce s-a luat masa. Ceaiul se bea neîn­dul­cit și nu mai mult de cele șase în­ghițituri. Ceaiul de obligeană vindecă toate afec­țiu­nile de stomac și de intestine, chiar dacă sunt cronice, inclusiv diareea cu sân­ge.
L. P. - Miercurea-Ciuc

"În urma unei căzături, mama are dureri cumplite de spate"
(Răspuns pentru ADRIAN, F. AS nr. 1126)


Am avut și eu o fractură de coloană în zona coccisului, în urma unei căzături pe gheață. Du­re­rea a fost cumplită. În urma radiografiei, s-a sta­bilit diagnos­ticul: dis­­juncție sacru-coccis. Am apelat la un corset elastic sigur, stând în pat și fă­când miș­cări mi­nime. În plus, am practicat un leac, reco­mandat de regretata Elena Niță Ibrian, pentru fracturi și entorse - pâine neagră stropită cu spirt. Am făcut un săculeț din tifon, am pus în el pâinea neagră (dar eu am stropit-o cu bitter suedez) și l-am ținut zi și noapte sub corset, vreme de o săptă­mâ­nă. Operația se repetă ori de câte ori pâi­nea se usucă (înainte de apli­carea com­presei, pielea se unge cu alifie de gălbe­nele). Dure­rile au încetat ca prin farmec, iar mobi­litatea coloanei a revenit, chiar dacă nu în totalitate. Oricum, mi-am re­luat acti­vitatea. Preventiv, pentru a evita o even­tuală inflamație, iau zilnic calciu lac­tic, câte o tabletă de două ori pe zi, și tot de la mine putere am făcut și o cură de vita­mine. Acum, văd cu ui­mire că nici la schim­barea vre­mii nu mă mai doare nimic. Am și uitat prin ce am trecut. Do­rindu-i multă sănă­tate colectivului re­dac­țional al revistei, pen­tru a dovedi aceeași abne­gație față de ne­voile nea­mului, rămân de­votata dvs. cititoare,
ADRIANA A. - Suceava

"Sufăr de bronșită cronică de origine microbiană"
(Răspuns pentru ION P. - Hunedoara, F. AS 1249)


Stimate domnule, am în­țe­les care este doleanța dvs. în ceea ce privește afecțiunea de care sufe­riți. Analizând cu aten­ție simpto­mele pe care le descrieți, am ajuns la urmă­toarea concluzie. În primul rând, vă recomand o infuzie de scai vânăt.
Intern: 250 ml apă + o lin­guriță de plantă opărită. Se bea o cană pe zi, încet, cu înghi­țituri rare. Dar, având în vedere cronici­zarea bronșitei pe care o recla­mați, vă recomand și un ceai mai com­plex, din mai multe plante me­dicinale: ciubo­țica-cucului, coa­da-ca­lului, coa­da-șorice­lului, ienupăr, izmă, pătla­gină, pin, tătă­neasă, tei, trifoi-roșu, vetrice. Din toate plantele se folosește câte 1 linguriță la 250 ml de apă.
Doza este de 2-3 căni pe zi, dar având în vedere vârsta dvs., care nu cred că depășește pe a subsem­natei, v-aș recomanda ca mai întâi să începeți cu două căni pe zi și, ulterior, să măriți doza.
Necesarul de apă pentru prepararea ceaiului depășește 2 litri. Tre­buie așadar păstrat la rece, și doza zilnică se va reîn­călzi, fără a se da în clocot, altfel nu va avea efectul scontat.
Recomandabil este și masajul reflexogen la un cabinet specializat, pentru masarea următoarelor puncte de reflex: 14, 39, 40, 41, 21, 13.
MARIA M. - Ibănești, județul Mureș

"Am diagnosticul infertilitate primară"
(Răspuns pentru CAMELIA - Italia, F. AS nr. 1290)


În cazurile de infertilitate, tra­tamentul homeopatic poate acționa prin eliminarea unor blo­­caje apărute în urma diver­selor traume emo­ționale, fizice sau de altă natură. În urma unei con­­sultații detaliate, se pot evi­den­ția anumite cauze care tre­buie tratate. Ar fi de re­co­mandat să urmați în paralel cu trata­men­tul alo­pat și un tra­ta­ment homeopatic. Remediile homeo­pa­tice nu au efecte secundare și pot fi folosite și în cursul sarcinii, contribuind la menți­ne­rea și buna evo­­luție a aces­teia, fără niciun pericol asupra fătului.
DORINA PETRE - Buzău

"Caut un remediu pentru hipoacuzie neuro-senzorială bilaterală"
(Răspuns pentru MARIAN S. - Ploiești, F. AS nr. 1292)


Uleiul de ricin este un remediu excelent în multe afecțiuni și chiar în hipoacuzie. Chiar eu mi-am recăpătat auzul cu ajutorul lui. Se introduce în ureche un tampon de vată subțire și lung, în­muiat la capăt în ulei de ricin cald (tamponul trebuie să ajungă cât mai aproape de timpan). Se ține de seara până dimineața. Rezultatul se va simți după primele 4-5 zile.
SEBASTIAN - București

"Caut un remediu pentru ulcer duodenal"
(Răspuns pentru MIRUNA, F. AS nr. 1296)


Cu mulți ani în urmă, am avut și eu un ulcer duo­denal cu nișă. Fiind pe sistem neurovegetativ, am fost internată în spital, un­de mi s-a făcut somno­terapie timp de trei săp­tămâni. Mi se injecta zilnic în venă Plegoma­zin și eram hră­nită în exclusi­vitate cu lapte dulce, frișcă și glucoză per­fu­zată. După acest trata­ment, nișa s-a închis, iar acasă am urmat o cură pro­gre­sivă cu suc de varză crudă (dar bine coap­tă). Varza con­ține vitamina U, bene­fică în afec­țiunile stoma­cu­lui, dar care se degra­dează foar­te re­pede în suc. De aceea, se mi­xează doar o jumă­tate de foaie de varză, spăla­tă foarte bine și uscată per­fect. Su­cul ast­fel obținut se fil­trează prin tifon foarte curat și se bea atât cât intră într-un degetar, de trei ori pe zi, cu o jumă­tate de oră îna­intea mese­lor principale. Du­pă două zile, cantitatea se du­blează (se folosește o foaie întreagă) și tot așa, până ce se ajunge la 50 ml suc pentru o porție (deci 150 ml pe zi). Trata­men­­tul se face o lună, și o lună se întrerupe. În funcție de rezul­tatele obți­nute, se reia sau nu. Mie mi-au ajuns cele 30 de zile. De reținut: regimul ali­men­tar trebuie riguros respec­tat (fără prăjeli, to­cături, sosuri, condi­men­te, afu­mături, conser­ve, al­cool, tutun, cafea). De aseme­nea, ceaiurile din plan­­te să nu vă lipsească, în spe­cial cele de sună­toare și mu­șe­țel. (Infuziile se lasă 15 minute în vas.) Se beau căl­duțe, nu fierbinți sau reci. Vă do­resc sănă­tate, răbdare și perseverență. Impor­tant: sucul de varză se prepară pen­tru o sin­gură porție.
ELENA A. - București

"Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?"
(Răspuns pentru MIHAI - Piatra-Neamț, F. AS nr. 1316)


De-a lungul anilor, am făcut de șase ori sinu­zită. Nu există tratament naturist pentru această boală. Dacă s-a cronicizat după trata­mentul cu antibiotice, raze ultrascurte și instilații nazale, atunci se recurge la puncție, când se introduce prin fosa na­zală tot un antibiotic. În caz de sinuzită acută, după 1-3 puncții se elimină pu­roiul. Dacă lichidul extras e ca zeama de varză, urât mirositor, e vor­ba de o si­nuzită cronică netratată corect.
MIHAELA

"De trei ani mă chinuie dermatita seboreică"
(Răspuns pentru ALINA, F. AS nr. 1317)


Vă recomand urmă­toa­rele: cumpă­rați de la far­macie vaselină salicilată (2-3%), circa 200-300 g. Luați apoi un tam­pon de vată compact (bine strâns), îm­bibați-l cu unguent și frecționați puter­nic zonele atinse de boală, până ce se to­pesc toate crustele. Dacă părul de pe cap este prea abundent, se poate scurta pu­țin. Dacă se fricționează insis­tent, pielea devine roșie și crustele dispar. Se for­mează un alt tampon și se fricționează mai departe, până ce se curăță tot corpul de aceste cruste. Se poate face după aceea o baie cu apă caldă și săpun de toaletă. După baie, se pot face frecții cu soluția: acid salicilic - 1 g, rezorcină - 2 g, alcool de 70° - 100 ml. Chiar dacă crustele sebo­rei­ce reapar, procedeul prezentat mai sus se repetă până la deplina vin­decare.
Dr. NICOLAE C. - Arad