Stresul la vreme de iarnă - Remedii de prim-ajutor

Gilda Fildan
- Stresul ne întunecă întotdeauna starea de spirit. Dar pe durata anotimpului rece, cu zilele lui cenușii și umezeala care ne pătrunde prin haine, stresul se transformă în boală. Vă oferim aici câteva remedii de prim ajutor -

Încercați un tango

Când ne lăsăm cu totul furați de mișcare, psihicul își regăsește echilibrul. Tan­goul îi poate ajuta chiar și pe pacienții diag­nos­ti­cați cu de­pre­sie, du­pă cum a de­monstrat psiholoaga austra­liană Rosa Pin­nin­­ger, într-un studiu realizat pe această temă la Universitatea din New England. Ex­plicația? În primul rând, pașii de tango impun dansatorului o concentrare abso­lu­tă, care nu mai lasă loc pentru tristețe. Apoi, faptul că se dan­sează în compa­nia unui par­tener face să dispară sen­timentul de singu­ră­tate. Și nu în ultimul rând, dansul creează în general bună dis­poziție. De aceea, uneori este suficient să ne mișcăm spon­tan în ritmul unei melodii care ne place, pentru ca o zi ne­su­ferită să devină dintr-o dată una frumoasă.

Băi de lumină

Vă crește apetitul - în special de dulciuri - dar concomitent vă scade optimismul și nivelul de ener­gie? Deseori, cea care produce asemenea efecte în lunile noiembrie-martie este depresia sezonieră, cauzată de deficitul de lumină. Ea se poate trata comod, la domiciliu: așezați-vă pentru o oră sau două, de preferință dimineața, la distanță de o lungime de braț de o lampă cu lumină de zi, având intensitatea de minimum 2.500 lucși. În timpul ședinței de fototerapie vă este permis să luați micul dejun, să citiți o revistă, ori să lucrați - după cum doriți.

Apelați la puterea plantelor

Câteodată, lumina nu este de-ajuns pentru a vă risipi indispoziția. Atunci luați zilnic, în completare, un pre­parat care conține extract de sunătoare, cu concentrația de 900 mg. Pot fi astfel ameliorate depresiile ușoare, până la cele de gravitate medie. Sunătoarea are o ac­țiune solid fundamentată științific, nu provoacă efecte secundare, obișnuință sau dependență. De aceea, trata­mentul poate fi prelungit pe toată durata iernii. Același lucru se poate spune și despre extractul de Rhodiola rosea. În calitatea ei de plantă adaptogenă, aceasta crește rezistența nervoasă și capacitatea de adaptare a orga­nismului la diverse tipuri de stres. Este remediul cel mai indicat în situațiile stresante, când ne simțim epui­zați și apăsați de gânduri negre.

Bucurați-vă de tot ce vă oferă afecțiune

Cele mai mari suferințe sufletești sunt generate de prejudiciile aduse psihicului, vreme îndelungată, și de teamă. Căci în asemenea împrejurări, hor­monii stresului se mențin per­manent la un nivel ridicat. Leacul salvator, capabil să inducă sen­timente de fericire, este afecțiu­nea. Numeroase studii au de­monstrat că ea ameliorează stă­rile depresive și chiar durerile fizice. Tot ce alină sufletul func­ționează ca un medicament: mân­gâierile primite de la o per­soană iubită sau glumele unor prieteni care ne fac să râdem din toată inima. Și nu numai atât. Cercetătorii de la State University of New York au constatat că și un animal pe care îl îndrăgim ne poate dărui fericire: când ne jucăm cu un cățel, de exemplu, se poate observa, deja după 15 minute, o creștere a se­creției de dopamină și serotonină.

Suplimentați vitaminele B

Mulți oameni simt nevoia de ceva dulce, în momentele când sunt stresați. Greșit. În loc să ne aducă fericirea, o supra­doză de zahăr creează, dimpotrivă, o stare de moleșeală și descurajare. Aceasta se întâmplă din pricină că zahărul este un mare "mâncător" de vitamina B1. În lipsa ei, nervii slăbesc și nivelul de energie coboară dramatic. În general, o apro­vizionare suficientă a organismului cu toate vitaminele din complexul B este importantă pentru menținerea sănătății și a bunei dispoziții în peri­oadele stresante. Le gă­sim, printre altele, în pro­dusele din făi­nă inte­grală, carne, peș­te, lac­tate, varză creață și spa­nac. Însă dacă vă simțiți deja obosiți și apa­tici, eventual aveți și pro­bleme de con­cen­­trare, ar fi mai bine să vă com­pensați ca­rența luând un supliment cu vitamine B.

Lăsați homeopatia să vă energizeze

Dacă stresul vă provoacă nervozitate în cursul zilei, iar noaptea vă trezește din somn, vă puteți redobândi calmul cu remediul homeopatic Zincum metallicum D12 - câte 5 granule, de două ori pe zi. Sunteți obosiți și vă concentrați cu dificultate? În acest caz, luați Acidum phosphoricum D12.

Asigurați-vă aportul de fier

Dacă, uitându-vă în oglindă, vedeți o față obo­sită și tristă, pe care vă vine greu s-o mai recu­noașteți, e cazul să vă faceți o analiză de sânge pentru măsurarea valorii fierului, mai exact a feritinei. Când ea este redusă sub limita inferioară, a­ceas­ta indică faptul că or­ganismul nu dispune de o cantitate suficientă de fier. Lipsa lui dă naștere unor stări depresive și de extenuare, deoarece fierul este vehi­culul care transportă oxigenul până la fiecare celulă din corp, inclusiv din creier. Astfel, privarea de oxigen echivalează cu o "sufocare" a cre­ierului, care nu mai are posibilitatea să "respire" normal. În special ve­geta­rienii și veganii riscă o asemenea carență, întrucât fierul provenit din surse vegetale (cum sunt legumi­noasele, sfecla, broccoli sau fulgii de ovăz) nu poate fi valorificat de către organism la fel de bine ca acela asimilat din carne. De regulă, deficitul se compensează rapid prin admi­nistrarea unui supliment cu fier, însă tratamentul ar trebui urmat numai cu avizul unui medic. Pentru că o supradozare poate declanșa simptome de intoxicație: diaree și vomă.

Verificați-vă tiroida

Când observați că melancolia apare simultan cu o oboseală nesfârșită și o creștere inexpli­cabilă a greutății corporale, ar fi bine să soli­citați o investigare amănunțită a tiroidei. Dacă glanda produce prea puțini hormoni, aproape toate procesele metabolice din organism se desfășoară mai lent, ceea ce duce, deseori, la instalarea unei indispoziții cu tendințe depre­sive. În funcție de cauza și de gravitatea dis­funcției tiroidiene, medicul va recomanda fie tratamentul cu o iodură, fie terapia de sub­stituție cu hormoni. Stabilirea unei doze corecte va avea drept efect reechilibrarea metabolis­mului, ca și a psihicului.

Excludeți eventualitatea infecției cu un virus

Ați avut cu câteva săptămâni în urmă dureri în gât sau ați tușit? La adulți, virusul Epstein-Barr se manifestă frecvent prin simptome identice cu acelea ale ră­celii. De cele mai multe ori, persoana în cauză se simte lipsită de putere și deprimată încă o lună sau două după aceea. În unele cazuri, virusul poate ră­mâne în organism în stare latentă, pentru o perioadă mai lungă. Când redevine activ, el influen­țează din nou starea de spirit a purtătorului. Pentru a stabili dacă virusul Epstein-Barr există sau nu, este necesară o analiză de laborator. Dacă i se depis­tea­ză prezența, pacientul e sfătuit să aibă răbdare și să evite efor­turile. Vitaminele C și E, precum și zin­cul și seleniul, susțin or­ganismul în lupta sa cu virusul. În scopul de a stimula meca­nismele de auto­vindecare ale corpului, se poate apela și la re­mediul homeopatic Penicillium glabrum D4.

Practicați un antrenament de rezistență

Un jogging în ritm ceva mai lent previne depresia, dar poate s-o și amelioreze. Fiindcă determină creierul să-și mărească producția de dopamină, serotonină și noradrenalină, neuro­trans­mițători care acționează ca un veritabil tonic al sufletului. Mai multe studii științifice arată că, pentru a se obține acest efect anti­depresiv, sunt necesare trei sau patru antre­namente pe săptămână, fiecare având durata de 30-45 de minute, timp în care pulsul ar trebui să crească la circa 120 de bătăi pe minut. Cei ce nu pot alerga din motive de sănătate au la dispoziție, ca alternativă, mersul pe bicicletă.

Exerciții de atenție

Omul percepe realitatea înconjurătoare cu ajutorul celor cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul și pipăitul, din care se nasc gândurile, senzațiile, pe care le influențează. Dar foarte puțini oameni își folosesc, în viața de toate zi­lele, forța pozitivă a simțurilor. Cu ajutorul exercițiilor de atenție, ele pot fi din nou stimulate.
Atenția se poate exersa oricând și oriunde, pentru că ea înseamnă, de fapt, concentrarea pe ceea ce se întâmplă într-un anume moment, golindu-ți mintea de alte gânduri. La masă, de pildă, atenția presupune concentrarea pe felul în care arată bucatele, cum miros, ce consistență au, ce gustÖ Când mergi, nu te gândești la dosarul care te-așteap­tă la serviciu, pe birou, ci te concentrezi pe contactul tălpii și piciorului cu pământul, de la călcâi și până la vârf.
Cui i se recomandă? Oamenilor extrem de stresați, care nu mai bagă în seamă nimic din ceea ce îi înconjoară. Sim­țurile ascuțite deschid o nouă priveliște asupra lumii, care ne ajută să întâmpinăm greutățile relaxați, să le interpretăm dintr-o perspectivă mai optimistă.

Exercițiu pentru stăpânit nerăbdarea:
Face bine când trebuie să aștepți multă vre­me la o coa­dă, la super­mar­­ket, sau la doc­­tor, în sala de aș­tep­tare.
1. Încercați să conștientizați ce simțiți în vreme ce așteptați: plic­tiseală, nerăbda­re, furie, nervo­zi­tate.
2. Aprofun­dați senzația și gândiți-vă cum acționează asupra dvs.
3. Concentrați-vă pe corp. Ce simte? Mușchii sunt încor­dați? O să simțiți, pe loc, o relaxare binevenită.

Când devine situația cu adevărat gravă?

Dacă melancolia persistă cu va­riații nesem­ni­ficative pe o peri­oadă mai lungă și nici eveni­men­tele îm­bucurătoare intervenite pe parcurs nu reușesc s-o atenueze, ar putea fi vorba de o depresie clinică. În cazul când observați simptomele enume­rate mai jos, ar fi nimerit să vă adre­sați unui medic.
* Proasta dispoziție își face apariția încă de dimineață, imediat ce v-ați trezit. Este ca și cum n-ați întrevedea nicio rază de speranță pentru ziua care abia începe.
* Lipsa totală de energie și de inițiativă vă face inactivi.
* Aproape că nu mai simțiți reacții afective, ca bucuria sau dez­nă­dejdea.
* Vă chinuie nesiguranța și frica.
* Apar dificultățile de concen­trare. Vă pierdeți interesul pentru oamenii din preajma dvs. și pentru ceea ce se petrece în jur.
* Cele mai mici eforturi pro­voacă stări de oboseală maximă. Vă simțiți suprasolicitați.
* Aveți tulburări de somn și vă pierdeți pofta de mâncare.
* V-a scăzut mult stima de sine.