Demachiante naturale din frigider

Iulia Vlad
Pentru a menține pielea curată și proaspătă, e necesar să o cu­rățăm, dimineața și seara, înainte de culcare, pentru a îndepărta machiajul și/sau impuritățile - transpirație, se­bum, praf.

Chiar dacă nu vă machiați, curățarea cu lapte sau emulsie nu tre­buie să lipsească din îngrijirea zilni­că. Pentru aceasta, laptele dema­chiant este de neînlocuit. Întins pe față și pe gât, în cantitate mică, apoi bine șters prin mișcări circulare, cu ajutorul unui tampon de vată, laptele sau emulsia are darul de a extrage din profunzimea pielii reziduurile. De­ma­chierea trebuie urmată de clătit cu apă curată și de aplicarea loțiunii tonice potrivite tipului de ten.
Iată câteva ingrediente naturale, care pot înlocui cu succes dema­chian­tele din comerț. Produsele proas­pete, din bucătărie sau din grădină, fac mi­nuni pentru pielea noastră.
Laptele și iaurtul nedegresate curăță pielea în profunzime și o lasă netedă și sănătoasă. Aplicați pe un tampon de vată puțin lapte sau iaurt și ștergeți pielea cu mișcări circulare. Repetați până ce tamponul de vată este curat. Clătiți-vă cu apă minerală.
Smântâna - excelentă ca emul­sie demachiantă, se recomandă mai ales tenului uscat, lipsit de vitali­tate.
Untul de cacao - este un dema­chiant de zile mari, perfect pentru tenul matur, ridat, îmbătrânit, ofilit, uscat, dar și cel normal. Apli­cați o "boabă" de unt de cacao pe pie­le - se lichefiază la temperatura cor­pului și este ușor de întins.
Gălbenușul - un gălbenuș este suficient pentru două aplicări. Partea nefolosită se păstrează la frigider, într-un mic recipient, nu mai mult de 12 ore. Se întinde pe piele după ce a fost bine amestecat cu câteva picături de ulei.
Uleiul - mai multe tipuri de ulei pot fi folosite pe post de dema­chiant. Uleiul de măsline și cel de migdale, pentru ten uscat sau nor­mal, iar cel de sâm­buri de struguri și cel de jojoba, în special pentru tenul mixt, gras sau sensibil. În cazul folosirii uleiurilor, ele se îndepărtează cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în apă fiebinte și stors.
Vaselina cosmetică pură (petroleum jelly sau petrolatum - se găsește la farmacie) este un produs natural, fără conservați și chimicale, foarte eficient în curățarea pielii.

Demachiante de casă

Următoarele demachiante sunt foarte eficiente și blânde cu pielea. Se păstrează la frigider, nu mai mult de patru zile. La fiecare utilizare, nu uitați să agitați recipientul. Se șterge fața cu ele, după care se clătește cu apă călduță.

Lapte și mușețel
Ingrediente: un pahar cu lapte, 2 linguri cu flori de mușețel.
Puneți laptele pe foc, și când înce­pe să clocotească, adăugați mușe­țe­lul. Lăsați să fiarbă la foc foarte mic, fără să clocotească, și amestecați încontinuu, 5 minute. Lă­sați la infu­zat 30 de minute, apoi stre­curați.

Lapte și ulei
Ingrediente: o jumătate de pahar cu lapte, o lingură cu ulei de măsline sau floarea-soarelui.
Combinați cele două ingrediente amestecându-le bine.

Iaurt și suc de castraveți
Ingrediente: 50 ml iaurt gras, 50 ml suc proaspăt de castraveți.
Puneți iaurtul într-un castron și adăugați sucul de castraveți.