Chiar dacă nu vă machiați, curățarea cu lapte sau emulsie nu trebuie să lipsească din îngrijirea zilnică. Pentru aceasta, laptele demachiant este de neînlocuit. Întins pe față și pe gât, în cantitate mică, apoi bine șters prin mișcări circulare, cu ajutorul unui tampon de vată, laptele sau emulsia are darul de a extrage din profunzimea pielii reziduurile. Demachierea trebuie urmată de clătit cu apă curată și de aplicarea loțiunii tonice potrivite tipului de ten.
Iată câteva ingrediente naturale, care pot înlocui cu succes demachiantele din comerț. Produsele proaspete, din bucătărie sau din grădină, fac minuni pentru pielea noastră.
Laptele și iaurtul nedegresate curăță pielea în profunzime și o lasă netedă și sănătoasă. Aplicați pe un tampon de vată puțin lapte sau iaurt și ștergeți pielea cu mișcări circulare. Repetați până ce tamponul de vată este curat. Clătiți-vă cu apă minerală.
Smântâna - excelentă ca emulsie demachiantă, se recomandă mai ales tenului uscat, lipsit de vitalitate.
Untul de cacao - este un demachiant de zile mari, perfect pentru tenul matur, ridat, îmbătrânit, ofilit, uscat, dar și cel normal. Aplicați o "boabă" de unt de cacao pe piele - se lichefiază la temperatura corpului și este ușor de întins.
Gălbenușul - un gălbenuș este suficient pentru două aplicări. Partea nefolosită se păstrează la frigider, într-un mic recipient, nu mai mult de 12 ore. Se întinde pe piele după ce a fost bine amestecat cu câteva picături de ulei.
Uleiul - mai multe tipuri de ulei pot fi folosite pe post de demachiant. Uleiul de măsline și cel de migdale, pentru ten uscat sau normal, iar cel de sâmburi de struguri și cel de jojoba, în special pentru tenul mixt, gras sau sensibil. În cazul folosirii uleiurilor, ele se îndepărtează cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în apă fiebinte și stors.
Vaselina cosmetică pură (petroleum jelly sau petrolatum - se găsește la farmacie) este un produs natural, fără conservați și chimicale, foarte eficient în curățarea pielii.
Demachiante de casă
Următoarele demachiante sunt foarte eficiente și blânde cu pielea. Se păstrează la frigider, nu mai mult de patru zile. La fiecare utilizare, nu uitați să agitați recipientul. Se șterge fața cu ele, după care se clătește cu apă călduță.
Lapte și mușețel
Ingrediente: un pahar cu lapte, 2 linguri cu flori de mușețel.
Puneți laptele pe foc, și când începe să clocotească, adăugați mușețelul. Lăsați să fiarbă la foc foarte mic, fără să clocotească, și amestecați încontinuu, 5 minute. Lăsați la infuzat 30 de minute, apoi strecurați.
Lapte și ulei
Ingrediente: o jumătate de pahar cu lapte, o lingură cu ulei de măsline sau floarea-soarelui.
Combinați cele două ingrediente amestecându-le bine.
Iaurt și suc de castraveți
Ingrediente: 50 ml iaurt gras, 50 ml suc proaspăt de castraveți.
Puneți iaurtul într-un castron și adăugați sucul de castraveți.