Mugurel

Cititor Formula AS
Era o primăvară de vis.

Fluturi albi valsau în văzduh, petale multicolore se legănau pe aripi de zefir, o ploaie mă­runtă de polen se scutura pe aripile diafane ale gâzelor. Zâna florilor sosise cu alai de funigei.
Un imn de slavă intonat de o claviatură nevăzută prea­­slăvea natura. Triluri de pri­vighetori, secondate de ci­ri­pitul păsărelelor, se auzeau din crâng. De lângă o mlă­diță de alun, doi ochi mari, mig­da­lați, blânzi, umbriți de gene lungi, mă priveau. Era un pui de căprior mic, nea­ju­torat, speriat. În jur, tot felul de viețuitoare mișunau prin tufele pădurii de fo­ioase. Lupta pentru existență era la ea acasă. L-am ridicat din culcușul cald de frunze. I-am simțit botișorul catifelat, cu nări tremurânde. Am simțit pe obraz o adi­e­re... un sărut. Am în­țeles. O necu­vân­tă­toa­re mă im­plora din pri­viri să o sal­vez. Am privit în jur. Credeam că voi zări ciuta cău­tân­du-și pu­iul. Nimic nu se ve­dea, nimic nu se auzea. Stă­team și as­cultam liniștea pă­durii.
L-am adus pe mi­cuț aca­să. Nu într-un bloc cu mul­te etaje, ci într-o gos­po­dă­rie așezată la liziera unei păduri cu întinderi verzi și aer ozo­nat. A fost imediat in­tegrat în familia mea. De la început, copiii l-au adorat pe acest pui drăgălaș, cu blănița maronie, ninsă de o puzde­rie de pi­cățele al­be, cu picio­ru­șele lungi și subțiri pe care parcă se le­gă­na. L-am botezat Mu­gurel pe acest fiu al pădurii. Ca să nu sim­tă lipsa ma­mei lui, l-am hrănit cu bi­be­ronul. Creștea vă­zând cu ochii, zburda prin­tre aleile cu flori, prin livadă. Se împrie­te­nise și cu oamenii, și cu ani­ma­lele. Iarna, ne vizita și în casă. A fost invitat și la Pomul de Cră­ciun. Nu exista ani­ver­sare, nu exista bucurie în casa noastră fără prezența lui Mugurel. El era întot­dea­una invitatul de onoare.
Ce mult ne-a înseninat viața această făptură delicată! Zilele treceau ca-n file de poveste. Deodată, l-am văzut pe Mugurel cam neliniștit. Sălta, încerca să împungă. În­tr-adevăr, îi dă­duseră corni­țele. Îi plăcea să se zbenguie sin­­gur, se apro­pia de lu­mi­ni­șul pădurii care de­venise un fel de "hotar" pentru el, fă­cea o zvâcnitură cu trupul lui mlă­dios, se întorcea, iar ple­ca... Părea neliniștit. Ce­va îl chema.
Acum, pădurea era înveș­mân­tată în frunze galbene și purpurii care, spulberate de vânt, hoinăreau printre ra­mu­rile goale ale copa­ci­lor. Ci­ri­pi­tul păsă­re­lelor amu­țise. Doar o ciocă­ni­toare se auzea bătând în trunchiul unui go­run bătrân. În amurgul unei seri de toamnă, Mugurel s-a hotărât. A privit lung în ur­mă, parcă a zis: "Vă mul­țumesc!".
Ferm, decis să se întoarcă acolo de unde a plecat, Mu­gurel ne-a părăsit. Parcă era un balerin cu ținuta lui sobră, ele­gantă, tan­dră. L-am pe­trecut cu pri­virea până când nu l-am mai văzut. Pierise printre co­paci.
Poate, acolo, în "lumea celor care nu cuvântă", Mu­gu­rel și-a regăsit mama, fra­ții, prietenii. O lacrimă caldă mi-a tremurat printre gene. Noi trebuie să-ți mulțumim, Mu­gurel, pentru că ne-ai răs­plă­tit cu dragostea ta. Bun ră­mas, Mugurel! Bun rămas!

MARIA R. - Gorj