Cine se teme de Alianța Vestului?

Ciprian Rus
Anunțată de mai multă vreme, inițial ca "Patrulaterul Vestului", Alianța Vestu­lui a fost lansată la sfârșitul săptămânii tre­cute, la Timișoara.

Pri­marii din Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea și Arad au bătut palma pentru o ini­țiativă comună, care să îi ajute în susținerea inves­ti­țiilor, a locurilor de mun­că, a infrastructurii și pen­tru o mai bună absorbție a fondurilor eu­ro­pene în zona de vest a României. Cum era de așteptat, imediat s-au găsit niște par­lamentari de la PSD care să acuze că proiectul reprezintă o amenințare pentru integritatea teritorială a României. Avizați că urmau să fie atacați pe această temă, cei din Alianța Vestului au ținut să cla­rifice din start, prin vocea lui Emil Boc, primarul Clujului, că "acest proiect nu are nicio legătură cu vreun proiect de se­pa­ratism teritorial - și resping categoric orice asociere în această direcție - acest proiect nu este îndreptat împotriva Guver­nului. Urmărim să avem orașe puternice și dezvoltate pentru a avea o Românie mai bogată și prosperă, pentru toți ro­mânii. România va fi mai bogată și ro­mânii vor rămâne în țară, dacă toate mo­toarele dezvoltării țării vor crește, îm­preună cu Guvernul, șansele de investiții și locuri de muncă, pentru o mai bună calitate a vieții aici, la noi acasă". De alt­fel, mai multe dintre direcțiile obiec­ti­ve­lor comune ale celor patru mari orașe con­verg spre ideea ca Alianța să reducă, pe cât posibil, valul de migrație spre Occi­dent, pentru ca investitorii noi și cei aflați deja pe piață să aibă acces la cei mai buni an­gajați. Nu trebuie decât să arunci un ochi pe obiectivele Alianței, ca să îți dai seama că sunt mai logice și mai articulate decât toate programele de guvernare din ultimii doi ani. De aici, și teama PSD-ului. Căci în vreme ce din promisiunile sale nu s-a realizat nimic palpabil în ulti­mii ani, obiectivele Alianței Vestului se ba­zează pe munca făcută în ultimele man­date de primarii din Cluj și Oradea, mai vizibil, dar și de cei din Timișoara și Arad. Sunt lucruri care se văd, sunt lucruri care se schimbă, spre deosebire de Bucureștiul Gabrielei Firea, ca să nu mai vorbim de guvernarea Vioricăi Dăncilă, în general.
Formal, toți cei patru primari fac parte din PNL. Dar și aici, diferența dintre pres­tanța și rezultatele muncii lor, și figura pali­dă a opoziției făcute de Ludovic Or­ban, se vede din avion. Vechea aripă PDL-istă din PNL se simte dată la o parte de multă vreme. Acum, cu patru orașe mari laolaltă și cu o agendă comună, cei patru "aliați" vor avea un cuvânt greu de spus în lupta internă din PNL. Așa că nu doar PSD, ci și PNL are motive să se teamă de Alianța Vestului, un concept care, departe de a duce cu gândul la regionalizare, poa­te însemna și o uniune a forțelor pro-occi­dentale, într-un moment de derapaj anti-UE, tot mai pronunțat în rândul partidelor de guvernământ. Cu echipe puternice în spatele ei, cu rezultate serioase în CV, nu doar cu promisiuni, cu alegerile care bat la ușă, Alianța Vestului poate deveni un important actor politic!