Pe 1 Decembrie, la televiziunea Pro TV, a fost difuzat filmul "Maria - Inima României", produs de John Florescu, creator de filme documentare din New York. În zilele premergătoare marii sărbători, am avut șansa unei scurte întâlniri cu domnia sa. Cu această ocazie, am realizat un interviu despre personajul principal al filmului, Regina Maria. Puțină lume știe că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără contribuția ei. Regina a influențat politica mondială în favoarea României, stăruința ei fiind fără egal.
JOHN FLORESCU
Creator american de filme documentare
"Regina Maria nu a fost și nu este bine înțeleasă de către poporul român"
- După filmul dedicat Regelui Mihai ("Războiul Regelui"), ați realizat o capodoperă despre Regina Maria ("Maria - Inima României"). E limpede că ați învățat istoria țării noastre mai bine decât mulți români. Ce v-a impresionat în cazul celei mai frumoase și mai inteligente dintre reginele Europei?
- Părerea mea despre Regina Maria este că nu a fost și nu este bine înțeleasă de către poporul român. Mai ales românii de azi au o viziune limitată despre rolul ei, ca urmare a influenței comuniste catastrofale. Istoricul englez Hannah Pakula, autoarea volumului "Ultima Romantică", spune că nici după o sută de ani, poporul român nu știe aproape nimic despre regină. Alături de regizorul britanic Trevor Poots, de producătorul Viorel Chesaru și editorul Mircea Lăcătuș, am fost în jurul lumii, am cercetat 15 arhive din tot atâtea capitale, ca să aflăm cât mai multe despre inegalabila regină. Concluzia este clară, așa cum scrie ziarul The New York Times, în 1926: "Regina Maria este cea mai vie și cea mai de neuitat personalitate a Primului Război Mondial". Iar în România, acum, noi nu știm bine cine a fost această genială personalitate regală.
- Pe 1 decembrie 1918, Casa Regală s-a întors la București de la Iași, unde se refugiase în timpul războiului, după ocuparea germană a Bucureștiului. După câteva zile, Regina i-a primit pe liderii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, în frunte cu Iuliu Maniu. Cum a avut loc această întâlnire, despre care se știe destul de puțin?
- Întrucât regina era bolnavă, delegația ardeleană a fost primită întâi de regele Ferdinand. Erau de față cei mai importanți lideri care au organizat Marea Adunare de la Alba Iulia. După câteva zile, Regina îi primește, și ea, și scrie emoționată: "Stând pe canapea, i-am primit pe Maniu, Vaida Voievod, Goldiș, Popp și episcopii Miron Cristea și Hossu. Emoție mare, o bucurie cu sufletul la gură și multe speranțe pentru viitor. Asigurări entuziaste de loialitate".
"O regină ca aceasta trebuie primită cu onor militar"
- Bucuria Marii Adunări de la Alba Iulia a fost umbrită de ecourile Conferinței de la Paris, unde România fusese lăsată pe dinafară. Salvarea a venit de la Regina Maria, trimisă ca ambasador de excepție la negocierile de la Paris. Iată ce scrie ea în jurnalul ei: "Aliații noștri înclinau să ne lase baltă. Ascultam zvonurile cu pumnii strânși și inima palpitând. (...) Apoi, într-o bună zi, pe neașteptate, regele m-a întrebat dacă aș fi de acord să plec în străinătate pentru a pleda acolo cauza noastră. «Eu? Să merg la Paris și la Londra? (...) Un fior de mândrie mi-a străbătut toată ființa. Eu? Desigur; eu eram cea chemată - da, cred că mă simțeam capabilă să-mi susțin pledoaria chiar și în fața «celor trei mari»! [SUA, Anglia, Franța] [...] Da, voi merge, am spus - o să fac tot ce pot. Era o misiune pe care o puteam îndeplini, mă simțeam capabilă s-o fac, nu eram nici nervoasă și nici speriată". Cum s-au desfășurat evenimentele?
- Într-adevăr, primul ministru, Ion I.C. Brătianu, și ceilalți lideri de la București, au fost nevoiți să plece acasă de la negocieri. Franța și Anglia, ca să nu mai vorbim de America, au refuzat pretențiile românești și nu aveau de gând să recunoască Marea Unire a României. Una dintre cauzele "fierbinți" ale refuzului era semnarea de către guvernul român a tratatului de pace cu Germania. Slavă Domnului că, la presiunea Reginei și a fiului său, Carol al II-lea, Regele Ferdinand nu a parafat acest tratat rușinos. De îndată ce a ajuns la Paris, unde a plecat la rugămintea regelui și a primului ministru, Ion I. C. Brătianu, Maria a fost primită și decorată de președintele Franței, Raymond Poincaré, cu "Marele Cordon al Legiunii de Onoare", și a fost primită de severul prim ministru George Clémenceau, cel supărat pe guvernul român, pentru tratatul cu Germania. În luna aprilie, s-a întâlnit cu președintele american, Woodrow Wilson, dar și cu colonelul House, consilierul prezidențial care conducea efectiv SUA. A negociat, și-a folosit seducția și inteligența, a fermecat presa internațională. Știa că apariția în ziarele și revistele vremii avea mare importanță în opinia publică și, deopotrivă, în lumea politică. Știa să facă lobby, atât în rândul președinților și regilor, cât și la nivelul mediu al opiniei publice. "Știu că am oferit o imagine frumoasă țării mele, prin zâmbetul meu", concluzionează Regina. La care Clemenceau a adăugat binevoitor, cu multă simpatie: "O regină ca aceasta trebuie primită cu onor militar, cu generalul Foch în frunte!". În fine, emoționată de primirea avută la Academia Franceză, unde a fost aplaudă la scenă deschisă, și de primirea cu frenezie a parizienilor, Regina a închiriat câteva camere la celebrul Hotel Ritz, unde i-au fost aduse sute de buchete dintre florile cele mai frumoase din Paris. Neavând unde să le pună, hotelul a făcut un apel în tot Parisul, în căutare de vaze de flori! Acea inundație florală a creat o imagine cum nu s-a mai văzut niciodată până atunci la elegantul lanț de hoteluri Ritz.
- Ajunsă la Paris, Maria a fost întrebată de jurnaliști cu ce scop a venit... A spus aceleași faimoase cuvinte rostite în fața lui Clémenceau și a celorlalți șefi de stat, în sala Conferinței de Pace. Vă rugăm să le recapitulați, pentru cei care nu știu momentul.
- Celebrul ei răspuns, făcut public în 1926, a sunat astfel: "Fiecare țară are nevoie de o imagine. Deci, când vă adunați cu toții pentru deliberări, vreau ca România să aibă, și ea, o față. Sunt aici să fiu acea față, să fac România ceva mai personală decât apare ea în statistici și hărți". Era conștientă de impactul vorbelor sale. Dar, mai ales, al faptelor sale. Impresionat puternic de succesul reginei, primul ministru Brătianu a spus că ea a rezolvat în trei-patru zile ceea ce el n-a reușit în șase-șapte luni... Imediat după căderea regimurilor comuniste, l-am întrebat pe ministrul de Externe al Ungariei, Geza Jeszenszky, ce a însemnat pentru țara sa pierderea Transilvaniei. "A fost o tragedie", a răspuns. Recent, același ministru a acordat un interviu revistei "Pașaport diplomatic", în care s-a dovedit realist, ca unul care a înțeles că granițele țărilor europene stabilite la Paris-Trianon, în 1919-1920, nu se pot schimba. El a spus, printre altele, că în ziua de azi, o luptă între țări vecine, ca România și Ungaria, ar fi absurdă, afirmând bărbătește: "Niciun maghiar nu ar fi gata să moară pentru Transilvania". În 1990, când am avut convorbirea cu domnia sa, a recunoscut ca un bun vecin: "România a fost norocoasă. Ungaria și-ar fi dorit să aibă o Regina Maria la Paris, în anii aceia...".
- Grație Reginei, România Mare a intrat în nucleul greu al Europei, alături de puterile Antantei, Franța, Rusia și Anglia. Fiind de origine anglo-rusă (tatăl englez, mama rusoaică), regina a fost considerată un important factor de influență al Antantei în România. A făcut uz de originea ei?
- Ambasadorul Franței la București o admira foarte mult. Acest ministru al epocii afirma deschis: "Regina Maria este de două ori aliata noastră, o dată prin naștere, iar a doua oară prin inima ei". Fără îndoială, prin legăturile cu casele regale rusă și britanică, Regina le-a scris regelui George al V-lea și țarului Nicolae al II-lea, verii ei primari, lungi scrisori în care le spunea de ce dorește România să devină un stat național unitar. În acest fel, ea a reprezentat o valoroasă sursă diplomatică a continentului. "Era ușor pentru mine", scria într-un Jurnal, "să am legături neoficiale cu ei și, desigur, eram gata să-mi servesc țara pe orice cale". Faptul a fost observat și de generalul Mordaq, șeful Cabinetului Militar al primului ministru francez, care a spus deschis, impresionat de inteligența și farmecul reginei: "Se spunea - și nu erau departe de adevăr - că ea era adevăratul bărbat al familiei regale române. În Franța au fost întotdeauna apreciați oamenii îndrăzneți, de orice sex ar fi, ceea ce explică popularitatea reginei Maria, încă de la sosirea în țara noastră".
"Avea ochii albaștri ca florile de cicoare"
- Se spune că participarea armatei române la bătălia din Ungaria, din 1919, contra bolșevicului Bela Kun, când Budapesta a fost cucerită, a produs o mare admirație în Occident. Îi salvau astfel românii pe occidentali de pericolul sovietic?
- Mai mult ca sigur! Și aceste lupte ale singurei armate care mai exista în Europa, armata română, au contribuit la succesele obținute de România la Paris. Puterile occidentale erau foarte speriate de revoluția bolșevică, mai ales după ce viața întregii familii a țarului Nicolae fusese curmată în mod barbar. Amenințarea bolșevismului tortura Vestul. De aceea, Regina a știut să folosească acest detaliu istoric, oferind liderilor reuniți la Paris "sprijinul armatei române". În al doilea rând, România era "partenerul perfect", în stare să curețe rămășițele bolșevice din Ungaria și să elibereze Europa civilizată de teama comunismului. România putea copleși Ungaria în orice moment, ceea ce a și făcut.
- Am văzut emoționantul dvs. film despre Regina Maria, "Maria-Inima României". Întrucât ați colorat o mare parte dintre filmările de epocă, am observat că regina noastră avea ochii albaștri...
- Într-adevăr, ochii ei erau de un albastru pătrunzător, puternici, feerici. Era o femeie frumoasă, cea mai frumoasă regină din Europa. Strănepoata ei, prințesa Margareta, numește această culoare pe englezește: "blue cornflower blue eyes". Ochi albaștri ca florile de cicoare.
Regina Maria - File de jurnal
Conferința de Pace de la Paris
"Am plecat în sunetul muzicii Marseillaise"
"Toate onorurile care îmi sunt arătate sunt arătate țării mele. Și dacă Parisul și-a pierdut capul după mine, cu atât mai bine: deschide calea pentru munca pe care o am de făcut. Parisul este auriu, însorit, cu miros de primăvară (...) Am fost primită cu onoruri militare, și imnul nostru național a fost cântat foarte frumos, ca un imn solemn. Întâlnirea cu Clémanceau a fost decisivă. Bătrânul om de stat a venit alergând pe trepte să mă întâmpine și părea mai degrabă un om tânăr. Am urcat la etaj, urmați de numeroși oficiali, apoi am intrat în biroul lui, pentru o convorbire tête-à-tête. Întotdeauna mi-am imaginat că-l voi plăcea pe Clémenceau, și chiar așa a fost. Arată ca un om bătrân, dar altfel nu are nimic de acest gen în el, și nici cea mai mică parte a creierului lui nu este îmbătrânită sau rigidă. Are ceva din stilul direct al unui soldat și este cu certitudine un încăpățânat. A susținut anumite revendicări pe care le cere României și de care se ține ca o lipitoare, și au fost câteva momente când ne-am încrucișat privirile ca doi luptători. Dar eu am venit să modific atitudinea față de România, și asta însemna să mă lupt, așa cum m-am luptat în bătăliile din anii tragici de război. (...) Nu știu dacă am reușit să-l conving, dar știu că nu l-am plictisit. Doar ce m-am ridicat să plec, pentru a nu-i răpi timpul prețios, atunci, fără înduplecare, mi-a făcut semn să stau jos: «Am destul timp pentru dumneavoastră; nu vă precipitați, vorbiți răspicat, îmi place așa». Nu știu dacă am atins vreo coardă sensibilă a inimii sale, dar fața mea i-a adus o imagine plăcută despre România, zâmbetul meu fiind mult mai convingător decât dezbaterile politice obositoare. Mi-a fost confirmat sentimentul lui de simpatie, prin ceea ce i-a spus, mai târziu, lui Antonescu: «O regină ca a voastră poate fi primită numai cu onoruri militare, cu mareșalul Foch în frunte». Am plecat în sunetul muzicii Marseillaise, aerul fiind umplut de praf auriu..."
Întâlnire cu președintele american Woodrow Wilson
"10 aprilie 1919. Președintele Wilson a venit să mă vadă devreme în această dimineață, împreună cu soția sa, și avea zâmbetul din fotografiile pe care le știam. L-am primit cu obișnuitul meu stil simplu și direct, în așa fel încât conversația nu a stagnat nicio clipă, deși trebuie să spun: era supărător de limitat. Am vorbit multe lucruri din ordinea de zi, am atins de asemenea și subiectul bolșevismului, și i-am putut da câteva detalii savuroase despre cum erau cu adevărat bolșevicii, lucru pe care nu-l știa. Am explicat, de asemenea, speranțele statelor mici, pentru care el se declarase a fi un apărător, și acest fapt ne-a adus discuția despre Liga Națiunilor, și a început să proclame importanța ideii sale favorite, și cum în mod special statele mici vor beneficia de Ligă."
Constantin Argetoianu, despre Regina Maria: "Este una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale"
"Războiul rămâne pagina Reginei Maria, pagină cu care se poate făli, pagină care se va așeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranșee printre combatanți, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine. Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate, pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că Regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești. Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și din nou, în 1918, când aproape numai datorită ei regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale."