"Se poate trata cervicita fără operație?"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru LAURA - Galați, F. AS nr. 948)

1. Vă scriu tratamentul pe care l-am urmat și eu pentru cervicită cronică - tot amânând aproape zece ani cauterizarea, de care nu a mai fost nevoie, datorită efectului salutar al acestui tratament. Atât pentru cervicite cronice, alte inflamații, eroziuni ale colului uterin, cât și pentru infecții cu Tricho­monas sau Candida, propolisul - datorită proprie­tăților lui bacteriostatice, regenerative, antifungice - are un efect foarte eficient. Schema de tratament este următoarea: * Seara se fac spălături vaginale cu ceai de gălbenele, după care se masează colul uterin (în măsura în care este posibil) cu unguent cu propolis (Propoderm), care se găsește la Api­cola, iar apoi se introduce un ovul tot pe bază de propolis, de la Apicola. Eu am folosit supozitoare (nu am găsit ovule), dar compoziția lor este iden­tică, doar forma diferă. * Dimineața se fac spălături vaginale cu un antiseptic de tipul Septovag, care se găsește la farmacie. De asemenea, am luat pe cale internă Proposept (tablete de 3x2 pe zi) și tinctură de propolis (10-20 de picături) după tabletele cu propolis. În urma tratamentului, leziunea s-a cica­trizat complet, iar secreția vaginală a dispărut. Pe perioada tratamentului se interzic relațiile sexuale, iar prudență în ceea ce privește tratamentul se impune doar la persoanele alergice la produsele apicole. Tratamentul durează 20 de zile, se ține după terminarea ciclului și se poate relua și luna următoare, în cazul când problema nu s-a rezolvat complet. Sper să vă fie de folos și vă doresc toate cele bune.
NICOLETA - Petroșani

2. Eu m-am vindecat de o rană pe col uterin, urmând un tratament pre­scris de medicii de la Spitalul Col­țea, unde am fost internată acum câțiva ani. Trata­men­tul a durat trei luni și a constat în injecții cu EFI­TARD, trei zile la rând, în timpul ciclului. Vindecarea s-a produs spec­taculos... Aveți grijă, nu vă negli­jați, căci boala e destul de periculoasă.
ELENA DUMITRU - București

"Am dureri menstruale insuportabile"
(Răspuns pentru Andreea - Sibiu, F. AS nr. 1037)


Având aceleași probleme ca dvs., în urmă cu trei ani, am dat peste cartea medi­cului american J. Frank Hurdle, "Doctor de casă", care m-a ajutat foarte mult. Doar cu trei sfaturi, ce trebuie res­pectate cu stric­tețe, nu veți avea niciun fel de pro­bleme. * În săptămâna care precede declanșarea ciclului menstrual trebuie intensificată activitatea fizică, care va fi continuată chiar și în timpul ci­clului. * În aceeași perioadă, trebuie redus consu­mul sării din alimentație, la fel ca și cantitatea de apă băută. * Împotriva dureri­lor din zona pel­viană se ia numai aspirină, în doze de 2-3 com­primate la fiecare 3-4 ore. După două luni, veți fi mulțumită de rezultatele aces­tui tratament.
T. ELENA - jud. Mureș

"Fiica mea are artroză mandibulară"
(Răspuns pentru CATRINA - Galați, F. AS nr. 1281)


Vă puteți adresa Clinicii Sto­mato­lo­gice Uni­versitare din Bu­cu­rești (Calea Plevnei), unde acum 11 ani, fiica mea, care avea aceleași manifestări, a fost inter­nată două săptămâni, timp în care i-au fost imo­bilizate maxilarele, fiind hrănită cu sonda, după care și-a revenit. Nu disperați și adre­sați-vă cu încredere clinicii men­țio­nate. Multă sănătate,
RUXANDRA - Tulcea

"De o lună aud cum îmi bate inima"
(Răspuns pentru VIOREL SIMION - Buzău, F. AS nr. 1303)


Și eu am suferit de aceeași boală ca dvs., în urmă cu 4-5 ani. Pulsațiile și țiuiturile în urechi se datorează excesului de colesterol din sânge și hipertensiunii arte­riale. Acum m-am vindecat com­plet, datorită următoarei diete alimentare: de pe masa mea nu au lipsit usturoiul și ceapa; mâncă­rurile le-am condimentat fără sare, doar cu pătrunjel, leuștean și tarhon; am evitat produsele din carne; am mâncat în exclusivitate legume și fructe, crude și înăbu­șite; zilnic am băut trei căni de apă în care am pus câte două lin­gurițe de oțet de mere și o lingu­riță de miere; primăvara și toamna am făcut câte două săptămâni cure de dezintoxicare cu ceai de urzică (neîndulcit); de la ou am mâncat numai al­bu­șul; am gătit doar cu ulei. În concluzie: m-am vindecat cu ajutorul alimentației vegetariene. După trei săptămâni de la schimbarea modului de a mă hrăni, am simțit o ameliorare vizibilă. Acum nu mai am nimic. Nu neglijați schimbarea alimenta­ției: e primul pas spre vindecare în orice boală.
MARIA N. - Alba-Iulia

"Am o cicatrice urâtă după o arsură chimică"
(Răspuns pentru NICU V., F. AS nr. 1316)


Am avut și eu cicatrice ră­mase de la arsuri, dar nu pe porțiuni mari, și le-am vin­decat cu următorul trata­ment naturist: se ung de două ori pe zi locurile cu pricina cu Pro­polis (pre­parat api­col) sub formă de alifie (Pro­po­derm). Concomitent, se ad­mi­nis­trea­ză pe cale orală propolis lichid (con­centrație de 30%, preparat tot de Api­cola), câte 30-40 de picături di­zolvate în apă căl­duță. Se beau de trei ori pe zi, cu o oră înaintea me­se­­lor. Pre­paratele se găsesc la maga­zi­nele Apimondia.
CRISTIANA PÂRVU - Cluj

"Am dureri de stomac și stări de greață"
(Răspuns pentru DANIELA F., F. AS nr. 1329)


În primul rând, se impune un re­gim alimentar de cruțare, din care sunt excluse grăsimile, prăje­lile, zahărul, tutunul și alcoolul, și carnea se mănân­că în cantități re­duse, și doar foarte slabă și fiartă. Timp de trei luni, în fie­care dimineață, pe stomacul gol, se bea suc din doi cartofi cruzi și un morcov. Trebuie luat imediat după preparare.
Iată și o altă rețetă, pe care am urmat-o cu rezul­tate bune: 20 g de sunătoare se pun la macerat în 20 ml alcool de 90°. Se ține într-un borcănel cu capac, vreme de două săptămâni, după care se ada­u­gă 200 ml ulei de porumb sau floarea-soarelui. Acest amestec se ține pe baia de abur două ore. Se stre­coară și se ia câte o linguriță, înainte de masă, de trei ori pe zi. Vă doresc multă sănătate. Numai cu multă voință și credință vă puteți vindeca.
IOANA B. - Pitești

"Soțul meu este bolnav de ciroză"
(Răspuns pentru CATI D., F. AS nr. 1337)


Am un tratament naturist deosebit de eficient în regenerarea ficatului, în cazul unor boli precum hepatita, ciroza și psoriazisul. Se face un decoct din trei litri de apă, în care se pune câte o linguriță din următoarele rădăcini de plante: urzică, pir, măcriș (arbust cu țepi) și dud, cât și o linguriță de rosto­pască. Trebuie să fiarbă până rămâne un litru. Pen­tru hepatită, se ia timp de o săptămână câte un pă­hărel (ca de țuică) cu ceai, cu o jumătate de oră îna­inte de masă, de trei ori pe zi. Cu acest de­coct m-am vindecat și de hepa­tită, dar și de psoriazis.
IOANA PETRE - Măgurele