Trebuie știut că dischinezia esofagiană este o tulburare destul de frecventă la persoanele care au fost supuse unei endoscopii (gastroscopie), care nu este asociată cu leziuni organice ale peretelui esofagian, ci reprezintă o tulburare de motilitate, a cărei incidență crește odată cu înaintarea în vârstă. Această tulburare se poate instala însă și ca manifestare secundară, consecutivă unor afecțiuni, cum ar fi esofagita, hernia hiatală, diabetul zaharat, ulcerul peptic, colecistita cronică sau boala de reflux gastro-esofagian. Totodată, dischinezia esofagiană poate avea drept cauză o patologie a sistemului nervos sau o condiție patologică a țesutului conjunctiv sistemic. Cu alte cuvinte, dischinezia esofagiană primară poate să apară în urma unor deficiențe în dezvoltarea nervilor și membranelor musculare ale aparatului esofagian, cu impact direct în reglarea nervoasă și umorală a peretelui esofagian. Sigur că fiecare pacient prezintă un tablou clinic specific, în funcție de activitatea motorie a esofagului, atât în timpul ingestiei de alimente, dar și în afara acesteia, pe fondul consumului de tutun, alcool, condimente iritante sau al unor alimente și băuturi excesiv de calde.
Așa stând lucrurile, tratamentul dischineziei esofagiene trebuie asociat cu un regim alimentar adecvat. Este necesară o abordare ponderată a meselor zilnice, care trebuie divizate în porții mici, nu prea calde, dar nici prea reci, evitarea alimentelor cu un conținut ridicat de fibre, stresului, a efortului fizic prelungit, a tutunului și alcoolului.
Este importantă precizarea tipului de dischinezie de care suferiți, de segmentul esofagian în care se manifestă (proximal, distal etc.), pentru ca mai apoi să se treacă la tratamentul propriu-zis, alcătuit, în general, din medicamente pentru normalizarea motilității esofagiene (spasmolitice), blocante ale canalelor de calciu, sedative, anticolinergice sau, în cazurile severe care nu răspund la tratamentele convenționale, la tratamentul chirurgical.
Pentru alte lămuriri mă puteți contacta telefonic! Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist MF, competență Ultrasonografie generală și consultații cu biorezonanță, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37
"Vreau să mă vindec de constipație și insomnie"
(Răspuns M. I. - Slatina, F. AS nr. 1340)
La suferințele de care vă plângeți există nenumărate soluții, astfel încât să vă găsiți cea mai bună cale pentru a vă simți din nou bine.
În primul rând, faptul că vorbiți de două simptome diferite, dar regăsite la una și aceeași persoană, arată că sunteți o persoană sedentară și stresată. Aceste două cauze trebuie îndepărtate urgent. Pentru sedentarism, soluția este foarte simplă: trebuie sa încetați a mai folosi mașina pentru orice acțiune în afara casei. Mai mult mers pe jos, deși pare dificil pentru început, vă va ajuta mai mult decât credeți. De cele mai multe ori, odată cu mișcarea, dispare atât sedentarismul, cât și stresul.
O altă măsură este legată de alimentație. Este absolut necesar să reduceți cantitatea de proteină de origine animală (lapte, produse lactate, ouă, carne și produse din carne) la cel mult una-două mese pe săptămână, și să introduceți, în schimb, următoarele: * Legume crude (țelină, morcov, ceapă etc.). Salate (salată verde cu semințe decojite de dovleac, sfeclă roșie, roșii, varză etc.). * Cereale integrale (grâu, secară, ovăz). * Fructe cu fibră multă: gutuie, măr verde, pară, banană etc
Cina trebuie luată cel târziu până la ora 19.00 și se recomandă să fie cel mai puțin consistentă masă a zilei (o salată verde cu semințe de dovleac decojite și cu 100 g de carne albă, cum ar fi pește sau pui la grătar). Trebuie redus sau înlăturat complet consumul de alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea. În plus, dacă ora de mers la culcare este în intervalul 22.00-22.30, va fi un avantaj suplimentar pentru o mai bună odihnă, în ceea ce privește sistemul nervos și implicit, reducerea stresului.
Există și remedii naturale atât pentru reglarea tranzitului intestinal (sucuri cu microfibră naturale, probiotice de calitate superioară, shake-uri cu fibre pentru o mai bună digestie), cât și pentru un somn odihnitor și echilibrat (L-triptofan, melatonină etc., ce se pot găsi în magazinele naturiste).
Succes și sănătate multă!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Sufăr de tulburări somatoforme"
(Răspuns pentru ADRIAN - București, F. AS nr. 1307)
Cu un spectru larg de simptome combinate, psihice și somatice repetate, greu explicabile în urma analizelor medicale, tulburările somatoforme sunt incluse în sfera psihiatriei și ipohondriei, afectând anumite persoane în plan social, profesional și psihologic, determinând individul să trăiască cu convingerea și îngrijorarea că are o afecțiune (maladie), nedepistată, care îi poate pune oricând viața în pericol.
Se cunosc mai multe forme de tulburări somatoforme, în care pacienții prezintă o stare de anxietate și îngrijorare excesivă, aproape zilnică, neliniște, dificultăți de concentrare mai ales la locul de muncă, iritabilitate, teamă greu de stăpânit în relația cu autoritățile etc. Aceste tulburări sunt: * Tulburări de somatizare; * Tulburări somatoforme; * Tulburări de panică; * Tulburare de personalitate de tip antisocial; * Tulburare de comportament; * Tulburări obsesivo-compulsive; * Tulburare de stres post-traumatic; * Tulburare de anxietate generalizată; * Tulburare de atașare; * Tulburare de conversie (isterie) etc.
Tulburările somatoforme - cuprind un grup de afecțiuni cu istoric de simptome repetate (recurente) greu explicabile, însoțite de depresie și anxietate, cu repercusiuni în relațiile familiale și personale.
Preocuparea excesivă (exagerată) pentru propria sănătate, cu teama obsesivă că este bolnav, caracteristică persoanelor anxioase, este des întâlnită, fiind clasificată - sindrom ipohondric. În general, aceste persoane sunt sănătoase medical, însă percep în mod distorsionat unele modificări fiziologice de zi cu zi (emoționale, cauzate de stres etc.), determinându-le să se prezinte la medic.
Tratamentul alopat constă în psihoterapie, antidepresive (Anxiar, Serlift, Xanax, Zoloft, Orfiril, Zyprexa), numai pe rețetă și terapie cognitivă (procedeu/formă de psihoterapie prin care terapeutul "convinge bolnavul" că ideea de boală este falsă.
Tratamentul naturist cuprinde produse relaxante și antidepresive - Relax Well, Optimist, Persedon, Depresostop, Geranium, Antistres capsule și rețetă de plante - Steaua Divină, Meridian Stăpânul inimii, Sirop de măceșe, sirop de mentă, ulei esențial de mentă etc.
Alte produse cu efecte excepționale sunt: Stress Tame și 5-HTP (SECOM), producătoare de serotonină - substanța fericirii, persoana căpătând siguranță de sine în diverse forme de depresii: endogenă, reactivă, tulburări bipolare și afective de sezon, simptomele ameliorându-se treptat, alungând pesimismul și incertitudinea. După administrare nu se conduc automobile sau utilaje grele. Evitați consumul de alcool! Multă sănătate!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Sufăr de tahicardie și am amețeli continue"
(Răspuns pentru ALEXANDRU, F. AS nr. 1341)
Stresul în zilele noastre este un factor comun declanșator în foarte multe afecțiuni. Totodată, stresul poate duce la agravarea sau cronicizarea unor afecțiuni deja existente și, de aici, la complicații majore ale stării de sănătate ce pot favoriza apariția unor boli incurabile. Stresul poate duce în același timp către forme de somatizare, atunci când există o suferință fizică, un disconfort, o durere, dar analizele nu reflectă existența simptomatologiei sau a bolii respective. Fără a neglija consultația unui medic specialist, trebuie să fim atenți în ce condiții asociate stresului pot apărea unele simptome cum ar fi: palpitații, bătăi neregulate ale inimii, probleme gastrointestinale (vărsături, diaree, colon iritabil), amețeli, atacuri de panică, probleme circulatorii (furnicături, amorțeli) etc. Măsurile preventive vizează reeducarea organismului și adoptarea unei stil de viață sănătos: reducerea consumului de cafea, băuturi energizante sau carbogazoase, organismul având nevoie de apă în principal; evitarea cinelor târzii cu alimente greu digerabile (carne, brânză, grăsimi), evitarea sedentarismului (exerciții ușoare ce pot fi adaptate la birou, evitând și contactul vizual cu monitorul câteva minute, sau mers pe jos după încheierea programului), respectarea orelor de somn, a meselor regulate, dar și efectuarea unor activități recreative în timpul liber, chiar dacă ai senzația că ești epuizat (sistemul nervos are nevoie de un restart) și nu în ultimul rând, consilierea psihologică poate fi de folos în restabilirea priorităților. Natura ne pune la dispoziție nenumărate elemente ajutătoare: ginseng (tonic, energizant), ginkgo biloba (pentru circulație cerebrală), lăptișor de matcă sau polen crud (vitaminizant). În cazul dvs., un protector cardiovascular eficient este Conzima Q10 Dual, o formulă cu microparticule de coenzima Q10, ce prezintă un grad ridicat de absorbție și efect imediat de producere a energiei cu efecte benefice inclusiv la nivel cerebral. Pe lângă reglarea bătăilor inimii, veți observa îmbunătățirea memoriei, creșterea capacității de concentrare, rezistența crescută la efort fizic și psihic. Pentru că stresul este întâlnit aproape în orice domeniu profesional, dar și în plan personal, vă recomand administrarea unei formule inovatoare, brevetate, pe bază de proteină lactică și anume Stress Manager. O formulă ce poate fi administrată pe parcursul zilei, fără a produce efecte nedorite, cum ar fi moleșeală, somnolență sau probleme de coordonare, Stress Manager reduce anxietatea, agitația, tensiunea nervoasă, atacurile de panică, sporește atenția. Asociat cu plante care induc somnul și relaxarea, în formula Hypnox Duo Max, aveți asigurat un somn liniștit, odihnitor și de calitate, fără a vă trezi obosit sau epuizat dimineața.