Răspuns pentru LAURA - Târgu-Frumos, jud. Iași, F. AS nr. 1340 - "Caut un leac pentru dischinezie esofagiană"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Trebuie știut că dischinezia esofagiană este o tulburare destul de frecventă la per­soanele care au fost supuse unei en­doscopii (gastro­sco­pie), care nu este asociată cu le­ziuni organice ale peretelui eso­fagian, ci reprezintă o tulburare de motilitate, a cărei inci­dență crește odată cu înaintarea în vârstă. Această tulburare se poate instala însă și ca manifestare secun­dară, consecutivă unor afecțiuni, cum ar fi esofa­gita, hernia hiatală, diabetul zaharat, ul­cerul pep­tic, cole­cistita cronică sau boala de reflux gastro-esofagian. Tot­o­dată, dischi­ne­zia esofagiană poate avea drept cauză o pa­tologie a sistemului ner­vos sau o condiție patologică a țe­sutului conjunctiv sis­temic. Cu alte cuvinte, dischinezia esofagiană pri­mară poate să apară în urma unor deficiențe în dezvoltarea nervilor și mem­­bra­nelor musculare ale apa­ra­tului esofagian, cu im­pact di­rect în reglarea ner­voasă și umorală a pere­telui esofagian. Sigur că fiecare pa­cient pre­zintă un tablou clinic specific, în funcție de activitatea mo­to­rie a esofagului, atât în timpul in­gestiei de alimente, dar și în afara acesteia, pe fon­dul con­sumului de tutun, alcool, con­dimente iritante sau al unor alimente și băuturi excesiv de calde.
Așa stând lucrurile, trata­men­tul dischineziei esofagiene trebuie asociat cu un regim ali­mentar adecvat. Este ne­cesară o abor­dare ponderată a meselor zil­nice, care trebuie divizate în porții mici, nu prea calde, dar nici prea reci, evitarea ali­men­telor cu un conținut ridicat de fibre, stre­sului, a efor­tului fizic prelungit, a tutunu­lui și al­coolului.
Este importantă precizarea tipului de dis­chine­zie de care suferiți, de segmentul esofagian în care se ma­nifestă (proximal, distal etc.), pentru ca mai apoi să se treacă la tratamentul propriu-zis, alcătuit, în ge­neral, din medicamente pentru normalizarea moti­li­tății esofagiene (spasmolitice), blocante ale ca­na­lelor de calciu, sedative, anticolinergice sau, în ca­zu­rile severe care nu răspund la tratamentele con­venționale, la tratamentul chirurgical.
Pentru alte lămuriri mă puteți contacta tele­fo­nic! Să auzim numai de bine!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist MF, competență Ultrasonografie generală și consultații cu biorezonanță, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37
 
"Vreau să mă vindec de constipație și insomnie"
(Răspuns M. I. - Slatina, F. AS nr. 1340)


La suferințele de care vă plângeți există nenu­mărate soluții, astfel încât să vă găsiți cea mai bună cale pentru a vă simți din nou bine.
În primul rând, faptul că vorbiți de două simp­tome diferite, dar regăsite la una și aceeași per­soa­nă, arată că sunteți o persoană sedentară și stresată. Aceste două cauze trebuie îndepărtate urgent. Pen­tru sedentarism, soluția este foarte simplă: tre­buie sa încetați a mai folosi mașina pentru orice ac­țiune în afara casei. Mai mult mers pe jos, deși pare dificil pentru început, vă va ajuta mai mult de­cât credeți. De cele mai multe ori, odată cu miș­carea, dis­pare atât sedenta­rismul, cât și stre­sul.
O altă măsură este legată de ali­mentație. Este absolut necesar să re­duceți cantitatea de proteină de ori­gine animală (lapte, produse lactate, ouă, carne și produse din carne) la cel mult una-două mese pe săptămână, și să introdu­ceți, în schimb, următoa­rele: * Legume crude (țelină, mor­cov, ceapă etc.). Salate (salată verde cu semințe decojite de dovleac, sfeclă roșie, roșii, varză etc.). * Cereale integrale (grâu, secară, ovăz). * Fructe cu fibră multă: gutuie, măr verde, pară, ba­nană etc
Cina trebuie luată cel târziu până la ora 19.00 și se recomandă să fie cel mai puțin consistentă masă a zilei (o salată verde cu semințe de dovleac de­co­jite și cu 100 g de carne albă, cum ar fi pește sau pui la grătar). Trebuie redus sau înlăturat com­plet consumul de alcool, deoarece acesta favo­rizează deshidratarea. În plus, dacă ora de mers la culcare este în intervalul 22.00-22.30, va fi un avan­taj suplimentar pentru o mai bună odihnă, în ceea ce privește sistemul ner­vos și implicit, redu­cerea stre­sului.
Există și remedii naturale atât pentru reglarea tranzitului intestinal (sucuri cu micro­fibră naturale, probiotice de calitate superioară, shake-uri cu fibre pentru o mai bună di­gestie), cât și pentru un somn odihnitor și echilibrat (L-trip­tofan, melatonină etc., ce se pot găsi în ma­gazinele natu­riste).
Succes și sănătate multă!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufăr de tulburări somatoforme"
(Răspuns pentru ADRIAN - București, F. AS nr. 1307)


Cu un spectru larg de simptome combinate, psi­hice și somatice repetate, greu ex­plicabile în urma analizelor medi­ca­le, tulburările somatoforme sunt in­cluse în sfera psihiatriei și ipo­hon­driei, afectând anumite persoa­ne în plan social, profesional și psihologic, determinând individul să trăiască cu convingerea și în­grijorarea că are o afecțiune (ma­ladie), nedepistată, care îi poate pune oricând viața în pericol.
Se cunosc mai multe forme de tul­burări soma­toforme, în care pacienții prezintă o stare de anxie­tate și îngrijorare excesivă, aproape zilnică, neli­niște, dificultăți de concentrare mai ales la locul de muncă, iritabilitate, teamă greu de stăpânit în relația cu autoritățile etc. Aceste tulbu­rări sunt: * Tulburări de somatizare; * Tulburări somatoforme; * Tulbu­rări de panică; * Tulburare de personalitate de tip antisocial; * Tulburare de com­portament; * Tul­burări obsesivo-compulsive; * Tul­burare de stres post-traumatic; * Tulburare de an­xie­tate generali­zată; * Tulburare de atașare; * Tul­burare de con­versie (isterie) etc.
Tulburările somatoforme - cuprind un grup de afecțiuni cu istoric de simptome repetate (re­cu­rente) greu explicabile, în­­so­țite de depresie și an­xie­tate, cu repercusiuni în rela­țiile fa­miliale și perso­nale.
Preocuparea excesivă (exa­­gerată) pentru propria să­nă­tate, cu teama obsesivă că este bol­nav, carac­teristică persoa­­ne­lor anxioase, este des în­tâlnită, fiind clasi­ficată - sin­drom ipo­hondric. În general, aceste per­soane sunt sănă­toa­se medical, însă percep în mod distor­sio­nat unele mo­dificări fiziologice de zi cu zi (emo­ționale, cau­zate de stres etc.), deter­minându-le să se pre­zinte la medic.
Tratamentul alopat constă în psihoterapie, anti­depresive (Anxiar, Serlift, Xanax, Zoloft, Orfiril, Zyprexa), numai pe rețetă și terapie cognitivă (pro­cedeu/formă de psihoterapie prin care terapeutul "convinge bolnavul" că ideea de boală este falsă.
Tratamentul naturist cuprinde produse relaxante și antidepresive - Relax Well, Optimist, Persedon, Depresostop, Geranium, Antistres capsule și rețetă de plante - Steaua Divină, Meridian Stăpânul inimii, Sirop de măceșe, sirop de mentă, ulei esen­țial de mentă etc.
Alte produse cu efecte excepționale sunt: Stress Tame și 5-HTP (SECOM), producătoare de se­ro­tonină - substanța fericirii, persoana căpătând si­guranță de sine în diverse forme de depresii: en­dogenă, reactivă, tulburări bipolare și afective de sezon, simptomele ameliorându-se treptat, alun­gând pesimismul și incertitudinea. După adminis­tra­re nu se conduc automobile sau utilaje grele. Evi­tați consumul de alcool! Multă sănătate!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Sufăr de tahicardie și am amețeli continue"
(Răspuns pentru ALEXANDRU, F. AS nr. 1341)


Stresul în zilele noastre este un factor comun declanșator în foarte multe afecțiuni. Totodată, stre­sul poate duce la agra­varea sau cronicizarea unor afec­țiuni deja exis­tente și, de aici, la compli­cații majore ale stării de sănătate ce pot favoriza apariția unor boli incu­rabile. Stresul poate duce în același timp către forme de so­ma­tizare, atunci când există o suferință fi­zică, un disconfort, o durere, dar ana­li­­zele nu re­flectă existența simptomatologiei sau a bolii res­pective. Fără a neglija consultația unui me­dic spe­cialist, trebuie să fim atenți în ce condiții asociate stresului pot apărea unele simptome cum ar fi: pal­pitații, bă­tăi neregulate ale inimii, pro­ble­me gas­tro­in­tes­tinale (văr­sături, diaree, co­lon iri­tabil), ame­­țeli, atacuri de pa­nică, probleme circu­la­torii (fur­nică­turi, amor­țeli) etc. Măsurile pre­ven­tive vizează re­edu­ca­rea orga­nismu­lui și adoptarea unei stil de viață să­nătos: reducerea consumului de cafea, băuturi ener­gizante sau car­bo­gazoase, orga­nis­mul având nevoie de apă în prin­cipal; evitarea cinelor târzii cu ali­mente greu dige­ra­bile (carne, brânză, grăsimi), evi­tarea seden­taris­mului (exerciții ușoare ce pot fi adaptate la birou, evitând și contac­tul vizual cu monitorul câte­va mi­nu­te, sau mers pe jos după în­che­ierea pro­gramului), respectarea orelor de somn, a meselor regulate, dar și efec­tua­rea unor ac­tivități recreative în timpul liber, chiar dacă ai sen­zația că ești epuizat (sistemul nervos are nevoie de un re­start) și nu în ultimul rând, con­si­lierea psi­ho­logică poate fi de folos în restabilirea prio­rităților. Natura ne pune la dispozi­ție nenu­mă­rate elemente ajută­toare: ginseng (tonic, energi­zant), ginkgo biloba (pentru circulație cere­bra­lă), lăptișor de matcă sau polen crud (vita­mi­nizant). În cazul dvs., un protec­tor cardio­vas­cular eficient este Conzima Q10 Dual, o formulă cu mi­croparticule de coen­zi­ma Q10, ce prezintă un grad ridicat de absorbție și efect imediat de pro­du­cere a energiei cu efecte be­nefice inclusiv la nivel cerebral. Pe lângă reglarea bătăilor inimii, veți ob­serva îm­bu­nă­tă­țirea me­mo­riei, creșterea ca­pa­­ci­tății de concen­trare, re­zis­ten­ța cres­cută la efort fizic și psihic. Pen­tru că stresul este în­tâlnit aproape în ori­ce do­meniu pro­fe­sio­nal, dar și în plan per­so­nal, vă re­comand admi­nis­­­tra­rea unei formule ino­va­toare, brevetate, pe bază de proteină lactică și anu­me Stress Ma­nager. O formulă ce poa­te fi ad­mi­nis­trată pe parcur­sul zilei, fără a pro­du­ce efecte ne­dorite, cum ar fi mo­leșeală, somno­lență sau pro­ble­me de coor­do­nare, Stress Manager reduce an­xie­tatea, agi­tația, tensiu­nea nervoasă, atacurile de pa­nică, spo­rește atenția. Asociat cu plante care induc somnul și re­laxarea, în formula Hypnox Duo Max, aveți asigurat un somn liniștit, odih­nitor și de ca­litate, fără a vă trezi obosit sau epui­zat dimineața.