ZODIACUL LUNII DECEMBRIE

Tana Rosca
- Luna cadourilor se anunță un succes. Marele benefic Jupiter și marele malefic Saturn s-au postat ca niște gardieni cerești, fiecare în zodia pe care o guvernează, pentru a întâmpina cu onoruri energia Sărbătorilor de iarnă. Așa că Jupiter, aflat în Săgetător, ne trezește credința, spiritul Crăciunului, iar Saturn în Capricorn ne infuzează cu spiritul său practic. În acest sens ne sprijină și descurcărețul Mercur, începând din 7, când își reia mișcarea directă în Scorpion, zodie care știe în ce și cât e cazul să investească. Începând din 13, însă, când trece în Săgetător, ne îmboldește să fim mai risipitori, mai ales dacă am plănuit sărbători în străinătate. Luna Nouă din Săgetător se petrece pe 7, fiind favorabilă discuțiilor clarificatoare, căci suntem deschiși și la puncte de vedere diferite de ale noastre și ne putem face liniște în suflet înaintea Crăciunului. Luna plină din Rac, din 22, ne face să râvnim la un Crăciun tradițional, înconjurați de rude, colinde și Moș. În preajma Revelionului, planetele creează o atmosferă mai sobră, deci ar fi bine să îl celebrăm așa cum am mai făcut-o în trecut, căci experimentele nu se anunță un succes -

BERBEC
Nu exagerați cu sinceritatea


Majoritatea dintre dvs. sun­teți onești și direcți, atunci când e cazul. În decembrie însă nu vă prea iese. Mai mult, e posibil să-i su­părați pe unii atâta, încât să vă de­vină dușmani. Mai bine vă abțineți de la prea multă sinceritate și re­marci radicale. În privința săr­bă­to­rilor de iarnă, mulți dintre dvs. co­chetează cu plecarea la drum lung, dar nu sunt prea siguri. După 12 vă limpeziți, dar întârzierea în decizie vă poate costa niște bani în plus. Asta contează mai puțin, atâta timp cât vă simțiți bine și cel mai pro­ba­bil așa va fi. În perioada Cră­ciu­nu­lui v-am sfătui să nu vă aven­turați pe pârtie cu stomacul plin sau sub efec­tul vreunei mahmureli. Pe 25 e ris­cul maxim, care vizează în­che­ie­turile brațelor, dar în special umerii.
BANI: Finalul de an se poate arăta mai bănos decât v-ați fi așteptat, ca urmare a unor in­vestiții bine gândite.
CARIERĂ: Nu e exclus ca șefii dvs. să insiste să ve­niți la muncă între Crăciun și Re­ve­lion. E vorba probabil despre un pro­iect ce poate face diferența, asi­gurați-vă doar ca familia să fie de acord.
DRAGOSTE: Doar în primele două zile ale lunii, perechea dvs. mai are răbdare cu liber­tățile pe care vi le luați. Puteți fi atrași și de o relație ascunsă.
SĂNĂTATE: Dacă nu țineți post, faceți măcar o cură de detoxifiere. Înainte de săr­bători, o să vă prindă bine.


TAUR
Alt Crăciun decât cel visat


Vă doriți un Crăciun cât mai bi­ne organizat, de preferință în străinătate sau în familia lărgită. Chiar așa cum vă imaginați e greu de pre­supus că va ieși. Pentru sufletul dvs. ar fi un adevărat balsam dacă v-ați dedica puțin timp sau niște bani unor acțiuni caritabile ori ați ajuta vreun prieten mai necăjit. Recom­pen­sele vor veni la nivel sufletesc, dar vor fi con­siderabile. Pe parcursul în­tregii luni, ar fi cazul să dați dovadă de ma­xi­mă pru­­dență la volan iar în perioada Cră­ciunului, mai ales pe 25, să nu con­­duceți deloc.
BANI: Până pe 7, nu e cazul să con­veniți asupra unor înțe­legeri de ordin financiar, nici verbal, darămite sub forma semnării unor documente în acest sens. A doua parte a lunii e mai potrivită, cu excepția da­te­lor de 25 și de 31.
CARIERĂ: A trecut un an și ju­mătate de când nu v-ați putut lua gândul de la carieră. În sfâr­șit, vă puteți liniști. Asta nu în­seam­nă că nu vă mai interesează suc­cesul pro­fesional, doar că nu vă mai obsedează.
DRAGOSTE: Sentimentele tandre încep să închege cuplul, începând din data de 7, când romantica Venus își face intrarea în Scorpion și vă însoțesc până dincolo de Revelion.
SĂNĂTATE: Vă va veni ușor să rămâneți treji în se­rile de sărbătoare, căci insomniile vă dau târcoale cam toată luna.


GEMENI
Cheltuiți moderat


Planeta dvs. guvernatoare, Mercur, se va afla în mișcare re­trogradă până pe 7. Asta nu în­seam­nă că Moș Nicolae nu-și va gă­si drumul către încălță­ri­le pregătite, dar poate în­semna că le poate încurca. Dacă fetița dvs. se va trezi cu o mitralieră în botinele ei roz, e clar că Moșul nu avea ochelarii pe nas și că această jucărie era destinată fratelui. Odată cu dezmeticirea primului Moș vă dezmeticiți și dvs., iar când apare Moș Crăciun, toate darurile își vor găsi destinatarul co­rect.
BANI: La capitolul cum­pă­ră­turi e bine să aveți în ve­dere că e posibil ca bonificațiile de sfârșit de an să fie mai mici decât vă așteptați sau anumite promisiuni ale șe­filor să nu se concretizeze. Un mo­tiv în plus pentru a cheltui moderat.
CARIERĂ: Mai ales aceia dintre dvs., care dintr-un mo­tiv sau altul rămân cumva la dis­poziția șefilor, în perioada săr­bătorilor, ar putea comite greșeli nu tocmai nesemnificative în jurul datelor de 25 și de 30. Ve­rificați datele și informațiile îna­inte de a acționa.
DRAGOSTE: Partenerul vă tratează cu vese­lie și umor din 13 încolo.
SĂNĂTATE: Menajați-vă rini­chii, ca să nu apară probleme după data de 3.


RAC
Fiți dvs. Moș Crăciun


Dvs. sunteți guvernați de blân­da Doamnă a nopții, fru­moa­­­sa Lună. Înainte de sărbătorile de Crăciun, pe 22, Luna plină se va pe­trece în semnul dvs. Asta în­seam­nă că în perioada de Lună crescă­toare (8-22), veți avea spor, nu doar în spinosul do­meniu al găsirii unor da­ruri potri­vite, ci și la capito­lul organi­zării și amenajării ca­sei. De aceea, n-ar fi o idee rea să invitați mai multă lume aca­să, pe pe­rioada acestor săr­bători de iar­nă, poate mai puțin pe 25. E însă mai bine ca Revelionul să îl petreceți în altă parte. Și cei care aleg să plece la drum pe perioada săr­bătorilor se pot simți bine, căci mi­­cul benefic Ve­nus îi însoțește, aju­tându-i să-și facă noi prieteni sau să înfiripeze o idilă.
BANI: Aveți mai puțină ne­si­gu­ranță cu privire la fon­du­rile necesare pentru a trece cu bine peste perioada de sfârșit de an, decât ați avut anul trecut, și nici nu se pre­figurează pierderi neprevăzute.
CARIERĂ: S-ar putea ca unii din­tre cola­bo­ratori să vă dea oarecare bătăi de cap, pâ­nă pe 7, ca urmare a mișcării re­tro­grade a lui Mercur, dar ul­terior, cu excepția datelor de 21 și 31, o scoateți la capăt cu brio.
DRAGOSTE: Vă bucurați de stabilitatea și profunzimea sentimentelor pe care le manifestă față de dvs. familia și partenerul.
SĂNĂTATE: Stomacul dvs. poa­te fi deosebit de sen­­­­sibil în preama Lunii pline. Evi­tați solicitarea coloanei prin ridicări.


LEU
Sărbători petrecute în liniște


Firea dvs. este una iubitoare de distracție, dar anul acesta, ten­tația de a anima petrecerile de sfârșit de an parcă s-a eva­po­rat. Nu e exclus să vă aduceți aminte de momente nu tocmai fericite, care au însoțit sărbătorile de iar­nă de odinioară. Sau poate nu mai simțiți farmecul acestor sărbă­tori, ci percepeți doar efor­turile care le însoțesc. Din acest motiv, v-ar prii mai degrabă un Cră­ciun și un Revelion liniștite, în sâ­nul familiei sau în compania restrânsă a prietenilor celor mai apropiați.
BANI: Puteți miza, desigur, pe veniturile directe, dar afa­cerile sau invstițiile pot produce mai puțin decât v-ați fi așteptat. Pe 21 și pe 31 este posibil să luați decizii ne­ins­pirate, dorind poate să îndreptați lucrurile, dar efectul poate fi contrar. Nu forțați nimic.
CARIERĂ: Fiți îngăduitori cu dvs. înșivă și nu lucrați până la epuizare înaintea Crăciunului, altfel s-ar putea ca în preajma Lunii noi din 22 să cădeți la pat - nu de vreo boală anume, ci de obo­seală. Permiteți-vă așadar odihnă.
DRAGOSTE: La acest capitol vi se compensează toate belelele de dinainte. E foarte posibil ca Moșul să vină cu un pa­chet-sur­pri­ză, conținând o mare iubire.
SĂNĂTATE: Pentru cei care sunt mai înaintați în vârs­tă, se poate să se facă din nou simțite afecțiuni de care au suferit în urmă cu circa 18 ani.


FECIOARĂ
Încurcături care costă energie


În casă și în familie domnește o agitație mare în primele zile ale lunii, mai precis până pe 7, cât timp șeful dvs., sprintenul Mercur, străbate cerul în mișcare retrogradă. Faceți și desfaceți planuri, stabiliți ceva cu amicii sau rudele, lor li se schimbă proiectele, iar dvs. trebuie să o luați de la capăt. Iată de ce este mai bine să vă ocupați de orga­ni­zarea sărbătorilor de iarnă după data de 7, mai precis din 13 încolo, când lucrurile se leagă și e improbabil să mai intervină încurcături. Doar pe 25 și 31 e cazul să fiți atenți, nu că s-ar putea suci din nou planurile dvs., ci ca nu cumva să vă propuneți prea multe și să nu aveți cum să le scoateți la capăt pe toa­te.
BANI: În primele două zile ale lunii ar fi de preferat să nici nu vă gândiți la bani, darămite să acționați. Nici în restul lunii lu­cru­rile nu arată grozav. Re­co­man­dări avem două. Nu vă atingeți de economii. Nu împrumutați bani prietenilor, chiar dacă insistă.
CARIERĂ: O lăsați și dvs. mai moale cu cariera, pe acest sfârșit de an, când o des­prin­dere de tot ce înseamnă muncă vă face foarte bine.
DRAGOSTE: Perechea vă poate da de furcă mai mult decât v-ați fi așteptat. Zilele critice sunt 7, 25 și 31.
SĂNĂTATE: Energia e jos până pe 7 și în jurul datei de 25, dar asta face parte dintr-un proces regenerativ.


BALANȚĂ
Încâlceli familiale


Noroc că vă aflați încă sub protecția micului benefic Venus, în primele două zile ale lunii, căci vă poate salva de niște consecințe neplăcute. Acestea pot fi legate de circumstanțe familiale, care pot avea de-a face cu situația unei persoane mai vârstnice sau de termenii unei relații de asociere. Nu e vorba despre situații care se cer rezolvate pe moment, dar dacă le lăsați să treneze, vă pot toca energia. E important să vă gândiți la o soluționare în etape a oricărei chestiuni de genul acesta, pentru că așa vă salvați sărbătorile.
BANI: Aceștia nu vă vor lipsi, spune aceeași Venus, generoasă cu dvs. din 3. Nu veți primi nici cadouri ieftine sau îndoielnice.
CARIERĂ: Cel mai important e să vă fie cât se poate de clar ce să cereți de la cei cu care lucrați. Colaboratorii dvs. pot fi zăpăciți sau pot primi informații contradictorii. Verificați de două ori ce vi se spune, precum și datele ambigue.
DRAGOSTE: Recunoașteți la perechea dvs. ieșiri năbădăioase, la care aceasta părea să fi renunțat. Aveți răbdare până pe 7 in­clu­siv, ulterior crizele sale de indepen­dență vor fi mai ușor de suportat.
SĂNĂTATE: Imunitatea poate fi scăzută până pe 7, iar de Crăciun nu este bine să vă pupați cu toată lumea, căci riscați infecții ale aparatului respirator.


SCORPION
Magnetism personal


Cât timp Mercur vă cutreieră zodia în miș­care retrogradă, adică între 2 și 7, n-ar fi bine să folosiți înțepături verbale împotriva celor ce v-au necăjit în trecut, cel mai probabil în urmă cu circa trei luni. Răscolirea trecutului se poate în­toarce ușor împotriva dvs. Între 2 și 8, însă, vă pu­teți regla conturile într-o manieră rezonabilă și constructivă, în urma căreia toată lumea să aibă de câștigat. Venus re­vine pe 3 în semnul dvs., unde a mai fost în septembrie și octombrie. Dacă atunci ați fost nesiguri de calitatea relațiilor dvs., acum ați câștigat o pers­pectivă corectă. Călătoriile lungi și relațiile cu cei din străinătate lasă mult de dorit, în special până pe 5, dar riscurile persistă până la final de lună.
BANI: Aceeași Venus vă poate atrage asocieri avantajoase. Energia Lunii noi din 7 se alătură celei jupiteriene, pentru a vă deschide noi oportunități de câștig.
CARIERĂ: Fie dvs., fie colegii, puteți fi cu­prinși brusc de stări acute de nervi. În­ceputul de lună e cel mai periculos din acest punct de vedere, dar ar fi bine să vă păstrați cumpătul.
DRAGOSTE: Venus vine din 3 să adauge o notă de dulceață puternicului dvs. mag­ne­tism personal - greu să vă reziste cineva.
SĂNĂTATE: Rinichii pot necesita îngrijire pe 1 și 2, sub formă de ceaiuri diuretice.


SĂGETĂTOR
Energie pozitivă suplimentară


Luna nouă din 7 are loc în semnul dvs. și co­in­­cide cu revenirea lui Mercur retrograd (tot în zodia dvs.) în mișcare directă. Așa se face or­dine și curățenie la locul de muncă, așa încât ma­rele benefic, Jupiter, de asemenea oaspetele dvs., să arate cu adevărat ce poate. Un exercițiu care-i poate întări efectele pozitive este de-a vă aduce aminte de ce reușite ați avut parte între 25 no­iem­brie 2006 - 18 decembrie 2007, pentru că ceva similar se va întâmpla acum. Gândiți-vă la creș­te­rea per­so­nală înregistrată atunci, la lucrurile în­vățate, care v-au făcut să înțelegeți mai bine lu­mea și viața.
BANI: Mulți dintre dvs. au de luat decizii mari în privința veniturilor directe. Pentru a nu greși - căci sunteți motivați să scăpați de probleme financiare - examinați atent fon­du­rile de care dispuneți. Evitați orice speculații.
CARIERĂ: Bârfele celor care urzesc împo­triva dvs. nu se vor mai putea ține în picioare după 3, când vine Venus să le deza­morseze.
DRAGOSTE: După Luna nouă în semnul dvs., și cu Jupiter alături, vă puteți pune pe cuceriri. Mai greu să apară vreo iubire profundă.
SĂNĂTATE: Tot de la Jupiter vine energia pozitivă suplimentară precum și o îmbunătățire a circulației venoase.


CAPRICORN
Nu vă căsătoriți cu cariera


A trecut ceva vreme de când v-ați simțit de­ta­șați de problemele dvs., de când le-ați putut pune în perspectivă. Este efectul lui Jupiter în Săgetător, pe care-l veți simți mai pe-ndelete după Luna plină din 7, care tot în Săgetător se întâmplă și care curăță zgura care s-a adunat în sufletul dvs., în special pe parcursul ultimului an. Aceia dintre dvs. care au avut gustul succesului, pot să-și dea seama de vremelnicia sa și să înceapă să caute în altă parte împlinirea. Pe parcursul următorului an puteți întâlni un personaj care să vă inspire.
BANI: Încet-încet vă dați seama că planurile dvs. nu mai sunt date peste cap de te miri ce circumstanțe ciudate și începeți să faceți ce știți mai bine: strategii pe termen lung. Din 3, unii prie­teni pot veni cu propuneri intere­sante.
CARIERĂ: Pe 1 și 2 puteți avea parte de o dita­mai provocarea pe plan profesional, care poate duce însă la nemulțumiri din partea familiei sau a partenerului, care se pot simți negli­jați.
DRAGOSTE: Perechea dvs. s-ar putea supăra rău, la început de lună, dacă își dă seama că sunteți căsătoriți cu cariera. Neglijați-o cât mai puțin.
SĂNĂTATE: Din 7 încolo începeți să vă simțiți mai energici. Circulația sanguină se îmbunătățește.


VĂRSĂTOR
Clarificări profesionale


Măcar până pe 5 ar fi bine să evitați con­du­sul, iar apoi să fiți cât se poate de prudenți la volan. Călătoriile lungi pot presupune și ele ceva disconfort, la fel ca unele complicații cu bani sau ne­înțelegeri cu prietenii. De exemplu, dacă ați aran­jat cu un prieten să vă ia de la aeroport, acela s-ar putea să fi înțeles greșit ora sau cursa. În so­cie­tate, vă sfătuim să vă țineți departe de contro­ver­­sele amicilor, până pe 7 inclusiv. Merită să aveți răb­­dare, căci după aceea încep zile în care su­biec­tele de conversație devin fascinante.
BANI: În prima săptămână a lunii și apoi, în jurul datelor de 22 și 25, puteți fi tentați să cheltuiți impulsiv. Nu mergeți la cumpărături cu prietenii puși pe cheltuială - aceasta poate fi con­ta­gioasă.
CARIERĂ: Anumite propuneri ale dvs., în­tâm­pinate cu scepticism de șefi, prin sep­tembrie-octombrie, pot reveni în actualitate. De data aceasta, primiți creditul care vi se cuvine.
DRAGOSTE: Nu e exclus ca în preajma săr­bă­torilor de iarnă, cineva mai sus în ierarhie să devină interesat(ă) de dvs.
SĂNĂTATE: Încheieturile dvs. sunt cam ru­gi­nite, iar de Crăciun ar trebui să nu riscați practicând sporturi de iarnă.


PEȘTI
Viața își regăsește sensul


Începutul lui decembrie vă poate găsi agitați și îm­prăș­tiați. E bine să porniți de la pre­miza că lucrurile nu sunt atât de greu de descâlcit precum par. Începeți cu câte un lucru mic, de care vă puteți ocupa în momentul respectiv. Nici nu vă gândiți la următorul. Luați din urmă câte ceva, nedus până la capăt. Și așa, din aproape în aproape, veți vedea cum, după 7, viața începe să ai­bă din nou sens. Dacă treceți prin aceste stări și în apropierea Revelionului, știți deja cum să re­zol­vați situații aparent complicate. Venus în Scor­pion sugerează că e mai bine să plecați undeva, de sărbători, măcar de Revelion.
BANI: Dacă vă puteți permite să nu vă ocu­pați mai deloc de chestiuni financiare, luna asta,ar fi perfect. A doua soluție ar fi să lăsați pe cineva de încredere să se ocupe de aceste pro­bleme.
CARIERĂ: Vedeți ce ați lăsat nedus până la capăt prin iulie - august, la capito­lul emailuri, confirmări etc. și faceți asta până pe 7, ca să puteți să băgați viteză mai apoi.
DRAGOSTE: Înainte de Crăciun, aceia dintre dvs. care sunt îndrăgostiți ar pu­tea să-și declare sentimentele sau să ducă relația la nivelul următor. Contextul este propice.
SĂNĂTATE: Cei care au suferit de insomnii dorm mai ușor. Și problemele de inimă și coloană se mai pot atenua.