"Caut o terapie care atenuează migrenele"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1194)

Migrenele apar din cauza dilatării vaselor de sânge la nivelul capului. Ele provoacă mari dureri de cap, însoțite de greață, vărsături, sensibilitate la lumină, la zgomote sau probleme de vedere. Mi­grenele sunt mai frecvente la femei decât la băr­bați. Ele se manifestă în momentele schimbărilor atmo­sferice de temperatură sau de presiune atmo­sferică. Acestea se tratează cu uleiuri esențiale de eucalipt, busuioc, levănțică, mentă.
* Faceți un masaj ușor pe frunte și tâmple cu puțin ulei, stați în poziție orizontală, respirând aroma.
* Puneți pe o batistă câteva picături de ulei de mentă și inhalați profund de câteva ori. Aroma acestor uleiuri relaxează nervii care provoacă dure­rea.
* Puneți pe frunte 2 pliculețe de ceai de mentă umezite, timp de 5 minute.
* Legați-vă cu o eșarfă sau o bentiță (înmuiată în oțet de mere) în jurul capului.
* Beți ceaiuri medicinale de: rozmarin, ceai negru, ceai de iasomie, în care adăugați câteva cui­șoare și beți câte o cană pe zi (infu­zie).
* Un alt remediu pentru durerile de cap care are proprietăți antiinfla­ma­torii este ghimbirul. Se prepară o so­luție din­tr-o jumătate de linguriță de ghimbir într-un pahar cu apă. Ghim­birul se folosește și sub formă de capsule sau picături.
* Luați după fiecare masă câte o linguriță de miere polifloră, cu ceai de mentă sau coada-șoricelului.
* Un regim alimentar evitând ali­mentele grele: mezeluri, tocătură, cio­colată. Consumați multe legume, fructe, cereale, carne albă, pește.
* Luați masa la ore regulate.
Sănătate și numai bine!
E. ZAMFIR - Drăgășani

"Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?"
(Răspuns pentru MIHAI - Piatra-Neamț, F. AS nr. 1316)


Personal, cunosc mai multe metode de vinde­care a sinuzitei.
* Încercați să beți în fiecare zi câte 2 căni de borș, una dimineața și alta seara, timp de 3 săptă­mâni.
* Puneți într-o cârpă de bumbac, de preferință de culoare roșie, o rădăcină de hrean pisată. Așa împăturită se aplică pe cap, în partea din spate, de la ceafă mai în sus. Se ține mai mult timp, și atunci când se simte o arsură, se ia cârpa cu rădăcina de hrean și se aplică din nou când este posibil. Se repetă de mai multe ori.
* Se fac seara inhalații cu ceai de mușețel și busuioc. Se face ceaiul și se stă cu un prosop pe cap, deasupra abu­rilor, timp de 10 mi­nute, în fiecare seară.
Vă doresc tot binele din lume!
DUMITRU NEGULESCU - Buzău

"Caut un leac pentru eliminarea lichidului de la genunchi"
(Răspuns pentru ȘERBAN V., F. AS nr. 1335)


Vă propun un tratament naturist pentru eliminarea lichidului la ge­nunchi: foi de varză crudă și zdro­bită, care absoarbe lichidul prin piele. Acestea vin­decă și arterita, pielea neagră devine roșie, apoi revine la culoarea normală. Foile de varză zdrobite se pun pe o fașă și se aplică pe genunchi, în special seara, când piciorul nu se mișcă. Am urmat și eu procedeul și are rezultate. Vă doresc sănătate, iar "Formulei AS" mulțumiri, căci se îngrijește de cei bolnavi și năpăstuiți. N-am avut niciodată un ziar perfect ca acesta.
Cu respect,
V. POPESCU - Dâmbovița

"S-a operat cineva de prolaps genital?"
(Răspuns pentru A.P. - Brașov, F. AS nr. 1339)


Stimată doamnă,
Nu ezitați să apelați cu încre­dere la medici și să vă operați în situația dată. Disconfortul creat de un prolaps total este mult mai ne­plăcut decât problemele pe care le implică operația. Mama mea s-a operat în urmă cu 4 ani și de atunci nu mai întâmpină nicio dificultate, muncește și cară greutăți fără restricție. Operația a fost făcută la spitalul Panait Sârbu (Giulești) din București, unde îi recomand pe soții Enache, medici tineri, cu specializare în astfel de probleme. Orice tratament natural și exercițiile Kegel nu se recomandă în ast­fel de situații, sunt doar conexe, nu țin locul ope­rației.
Multă sănătate vă doresc!
MIHAELA S. - București

"Soțul meu are diabet și glicemia o ia razna"
(Răspuns pentru ANTONIA M., F. AS nr. 1341)


Vă fac următoarele recomandări pentru soțul dvs.:
* Tratament 2-3 luni cu ar­gila d-lui Bocan (ar­gila Algo) în dozele recomandate, apoi per­ma­­nent, pe stomacul gol, dimi­neața, o dată pe zi.
* Probiotice, oțet de mere cu miere și murături în sare sau zeama lor luată înainte de fie­care masă (oțetul: 2 linguri în puțină apă filtrată, fără clor; moa­rea: 100 ml).
* Usturoi: un cățel de us­turoi dimineața pe sto­ma­cul gol (îl feliați și îl înghițiți cu apă). Consumați cât mai mult usturoi la masa de seară.
* Cât mai multe legume, în special crucifere (varză albă, roșie, conopidă, broccoli, hrean, gulie, muștar).
* Soluție Lugol 5%: 13 mg, 2 picături. (Găsiți la farmacia Academiei, în București.) În fiecare zi, până la rezolvarea proble­mei. Iodul e foarte efi­cient împotriva fungilor, care se înmulțesc din cau­za glicemiilor mărite. E, de asemenea, un chelator foarte bun al mercurului, pe care toți îl avem în țesuturi, datorită poluării uriașe din jur. Dacă odată cu administrarea iodului începeți să aveți probleme cu rinichii, beți ceai de brusture, astfel încât să mutați detoxifierea pe colon.
* Evitați pe cât posibil pâinea și pastele, orice produs care conține gluten. Înlocuiți pâinea cu mămăligă sau cartofi. Evitați laptele și lactatele de vacă și oaie. Preferați-le pe cele de capră.
* Mâncați doar pește (nu de crescătorie).
* Beți 2-3 căni de ceai pe zi (roiniță, soc, vâsc, frunze de nuc, teci de fasole...).
* Folosiți uleiuri esențiale (vă recomand măr­cile Fares și Steaua Divină).
Estimez perioada până la vindecare de apro­ximativ 1 an, însă estimarea e foarte generală și se referă la diabetul de tip II.
Vă urez multă sănătate,
RUXANDRA ȘTEFAN