MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ - Leacuri pentru ridicarea moralului

Gilda Fildan
Decoct de lemn-dulce, grâu și curmale

Ingrediente: 30 g lemn-dulce, 45 g boabe de grâu, 21 curmale roșii.
* Lăsați toate ingredientele la înmuiat în 2 l de apă, timp de minimum 30 de minute, după care le veți fierbe la foc mic alte 30 de minute.
* Strecurați lichidul și fierbeți încă o dată in­gredientele, acum în ceva mai puțină apă. Ames­tecați ambele decocturi și păstrați-le în frigider.
* De 3 ori pe zi, după masă, încălziți și beți câte o porție de ceai. Întreaga cantitate se consumă în decurs de 3 zile.
* Efecte: Vi s-a întâmplat vreodată să izbucniți în lacrimi într-un magazin, fiindcă tocmai s-a vândut în fața dvs. obiectul pe care vi-l doreați cu ardoare? Este un caz clasic de epuizare nervoasă. Cu această mixtură, veche de două mii de ani, necazul dvs. va dispărea fără urmă.


Elixir contra suferinței din dragoste

Ingrediente: 50 g Poria Cocos (Fu Ling), 30 g rădăcină de Paeonia lacti­flora (Bai Shao), 30 g cinnamon, 30 g rădăcină de angelică, 30 g rădăcină de lemn-dulce, 30 fructe de jojoba.
* Această rețetă vă dă o mână de ajutor, pentru a depăși golul din inimă și tulburările de digestie provocate de o pierdere grea sau de suferința din dragoste.
* Înmuiați ingredientele minimum 30 de minute în 2 l de apă și apoi fierbeți-le încă 30 de minute la foc mic.
* Strecurați ceaiul și fierbeți din nou plantele, de astă dată în ceva mai puțină apă. Amestecați cele două decocturi și păstrați-le la rece.
* Încălziți și beți puțin ceai după fiecare din mesele principale. Va trebui să-l terminați în 5 zile.


Elixir benefic pentru anemia provocată de durere

Ingrediente: 50 g stafide, 30 g cătină.
* Fierbeți stafidele și cătina cu 2 căni de apă, până obțineți o zeamă îngroșată. Mai turnați apă între timp, dacă e nevoie.
* Se bea seara, înainte de culcare.
* Repetați procedura timp de minimum 10 zile.
* Fructele cătinei constituie un remediu ideal pentru regenerarea ochilor.
* Efecte: Vă reface rezervele de forță, atunci când aveți un somn neodihnitor, o stare permanentă de epuizare, v-a slăbit vederea și v-a apărut o sen­zație de uscăciune în gură.

Ceai de zmeură pentru tonifierea sângelui și ridicarea moralului

Ingrediente: 2 linguri de boabe de zmeură necoapte, uscate.
* Zmeura se pune în 500 ml de apă fierbinte și se dă într-un clocot.
* Apoi se infuzează 10 minute, după care lichi­dul se strecoară și se bea cald.
* Culegeți boabele de zmeură încă necoapte, deci cât sunt încă verzi - și uscați-le, ca să aveți o provizie în cămară. Dacă nu vă puteți procura fructele din grădina proprie, cereți unui vânzător din piață să recolteze special pentru dvs. o anumită cantitate de boabe verzi.
* Consumat pe o perioadă mai lungă, ceaiul poate fi de folos la impotență și ejaculare precoce.
* La fel ca fructele de cătină, zmeura nu acționează instantaneu, ci pe termen lung. Așadar, va trebui să vă înarmați cu răbdare.
* Efecte: Ajută la întărirea vederii slăbite.


Ceai alb-negru - ne liniștește când nu putem dormi

Ingrediente: 30 g fasole neagră, 20 g boabe de grâu, 7 curmale roșii, puțin zahăr candel alb.
* Puneți toate ingredientele într-un litru de apă, încălziți-le până la fierbere, apoi acoperiți vasul și lăsați-le să fiarbă 30 de minute la foc mic.
* Strecurați, turnați ceaiul într-un termos și consumați-l până la sfârșitul zilei.
* Continuați cura cel puțin o săptămână, dar pe o perioadă mai lungă ar fi și mai bine.
* Efecte: Ne liniștește, atunci când nu putem dor­mi, insomnia ne epuizează ner­vos și totodată a­vem o agitație con­tinuă și un tre­mur interior.

Fiertură din cochilii de stridie, contra neliniștii

Ingrediente: 50 g cochilii de scoici.
* Spălați bine cochiliile de stridie într-o oală, turnați apă deasupra lor până le acoperiți și fier­beți-le 40 de minute.
* Se scurge lichidul, se ține într-un termos și se bea repartizat pe toată durata zilei.
* Repetați procedura vreme de o săptămână.
* Pentru un tratament mai ușor de urmat, dar cu rezultate mai modeste, puteți lua de la un ma­ga­zin naturist pulbere din cochilii de stridie, ca leac împotriva simptomelor neplăcute de dinaintea me­nopauzei.
* Efecte: Combate amețelile, neliniștea inte­rioară, tremurul și spasmele, precum și neplăcerile caracteristice perioadei ce precede menopauza. Cu închiderea ei într-o carapace aproape de nepătruns, stridia reprezintă un prototip al forței yin. În același timp, fiertura din cochilii este un remediu extrem de eficient, datorită combinației deosebite de mine­rale pe care o conține.


Mixtură pentru întărirea inimii

Ingrediente: 150 g semințe de jojoba, 30 g rădăcină de lemn-dulce, 100 g rizom de Ane­marrhe­na (Zhi Mu), 50 g Poria Cocos.
* Dacă inima este insuficient alimentată cu sân­ge, ea începe să bată neregulat. Posibile conse­cințe: tahicardie și transpirații abundente în cursul nopții. Acest ceai îmbunătățește irigarea cu sânge a inimii.
* Puneți la înmuiat toate ingredientele, timp de 30 de minute în 2 l de apă, iar apoi fierbeți-le tot 30 de minute la foc mic.
* Strecurați decoctul, fierbeți încă o dată plan­tele în ceva mai puțină apă, amestecați ambele ceaiuri și păstrați-le la frigider.
* Încălziți și beți câte o porție, de 3 ori pe zi, după mese. Se consumă în 5 zile.


Ginkgo biloba pentru circulația cerebrală și vioiciune

Ingrediente: Ginkgo biloba.
* Preparați-vă de 2 ori pe zi câte o infuzie cu un pliculeț de ceai la o cană de apă, timp de minimum 8 săptămâni.
* Variantă mai comodă: luați un extract de Ginkgo de la farmacie. În cazul când aveți zgomote în urechi, do­zele vor fi mai mari.
* Efecte: Dacă începe să slăbească memoria, apar amețeli și zgomote în urechi, frunzele de Gink­go biloba îmbunătățesc irigarea cu sânge a cre­ierului.

(Preparatele chinezești se găsesc la Magazinul Plantea, Plafar și Farmacia dr. Chen, care are sucursale și în țară.)


Meditația - un prim pas spre fericire

Acolo unde nu ajută plantele, ajută meditația. Nu vă temeți: ea nu e deloc plicticoasă, obositoare sau ieșită din comun. Meditația este o stare absolut normală și face parte din viață, la fel ca mâncarea sau băutura. Vă amintiți cum, în copilărie, vă plăcea să stați întinși pe iarbă, urmă­rind plutirea norilor? Sau poate vă uitați la o picătură de ploaie, care se prelin­gea pe fereastră. Ori vă captiva dansul puzderiei de fire de praf în soare. Și privindu-le, uitați de tot ce se petrecea în jur. Orice copil poate medita spontan. Adulții să ia aminte și să le urmeze exemplul. Nu e nevoie decât să priviți cu atenție concentrată lucrurile din preajmă.
A medita nu înseamnă a visa cu ochii deschiși, ci pur și simplu a ființa. Meditația este vehiculul care vă transportă direct până la acel loc din ființa dvs. unde lucrurile nu pretind încă să aibă o în­sem­nătate anume, ci doar se mul­­țumesc să existe: o vibrație, o undă, un grăunte de praf. Din acest punct încep toate. Dacă dvs. vreți să evoluați spre ceea ce vă este menit să fiți - un om sănătos și fericit - de aici trebuie să începeți. Mereu și mereu. Faceți primul pas chiar astăzi. Pornind de la nori, de la picătura de ploaie, de la firul de praf...