Răspuns pentru CONSTANTIN PECILĂ, F. AS 1256 - "Am o roșeață pe față de care nu mai scap"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Valabil și pentru
"Fața mea e acoperită de rozacee în stare avansată"
(Răspuns pentru CORINA, F. AS 1255)


Stimată doamnă, stimate domn,
Ceea ce ați descris în scrisorile dvs. sunt forme diferite ale unei maladii cu­ta­nate numite rozacee. Ea este consi­derată o ma­ladie infla­matorie, de cau­ză necu­noscută. Afec­tează pielea în mod prepon­de­rent, dar poate afecta și ochii.
Rozaceea se poate îm­părți în următoarele forme:
* Forma eritemato­telan­­giec­ta­tică - Pacienții acuză senzații de ustu­rime, arsură, mâncărime, care poate fi exa­­cerbată de apli­carea cre­melor. Ea este caracte­rizată prin roșeață (eritemul) feței, în special zona centrală a frun­ții, zona nasului, a bărbiei. Zona afectată este aspră, lipsindu-i senzația ule­ioasă ce caracte­rizează alte for­me de rozacee.
* Forma papulopustuloasă - Este forma cla­sică a bolii. Pa­cienții sunt adesea de sex femi­nin. Prezintă papule și pustule (coșuri fără puroi și coșuri cu puroi), eritematoase (roșii), pe un fundal roșu, localizat pe partea centrală a feței.
* Formă fimatoasă - Se ma­nifestă prin îngro­șarea neregu­lată a nasului, bărbiei, frunții și chiar a pleoapelor.
* Formă oculară - Se ma­nifestă prin senzații de uscăciu­ne, "fire de nisip" la nivelul ochilor, ochi roșii.
* Există o formă granuloma­toa­să rară, care este caracterizată de papule mari, eritematoase, locali­zate îndeosebi în zona frunții și zona din jurul nasului.
Factorii de risc care predispun la acneea ro­zacee:
* Sexul feminin.
* Vârsta peste 30 de ani.
* Fumatul.
* Piele de culoare deschisă, mai ales dacă a fost lezată prin expunere solară.
* Antecedente familiale de rozacee.
O serie de factori pot declanșa sau agrava ro­za­ceea:
* Consumul alimentelor calde sau condi­men­tate.
* Consumul băuturilor alcoolice.
* Expunerea la soare sau la vânt.
* Extreme de temperatură ambientală.
* Cosmetice.
* Starea psihică.
* Exerciții fizice.
* Medicații care dilată vasele sang­vine, cum ar fi unele medicații de hipertensiune.
Din punct de vedere naturist, rozaceea poate fi consecința unei tulburări ale energiilor ficatului sau a unei tulburări la nivelul intestinului gros, ceea ce provoacă manifestări inflamatorii.
Posibile abordări naturiste:
* Protecția solară (purtarea pălăriilor cu bor larg, creme fotoprotectoare).
* Minimum de cosmetice (fondurile de ten cu tentă verde ajută la acoperirea culorii roșii).
* Dietă săracă în condimente și bogată în le­gume și vegetale, care pot ajuta, prin culoarea lor verde, energia ficatului.
* Sunt de evitat alimentele foarte procesate. Acestea sunt deja sleite de vitamine și minerale, prin procesare, și tind să provoace inflamația la nivelul intestinal, ceea ce poate să refuleze la nive­lul pielii, prin pustule (coșuri cu puroi).
* Fumatul și consumul al­coolului trebuie evi­tate. Ele pot declanșa și agrava boala.
* Deși exercițiile fizice pot agrava rozaceea prin creșterea circulației sângelui, este bine să le prac­ticați, dar în mod moderat, căci ajută la tonusul fizic și psihic general.
* Exercițiile din domeniul Tai Qi sau Qi Chong, precum și meditațiile și rugăciunile since­re, ajută la calmarea interiorului, la îmbunătățirea stării psihice.
* Argintul coloidal, consu­mat în cantități mici, ar putea ajuta în acneea rozacee.
* Plante medicinale - ulei de oregano (Origa­num vulgare) ar putea fi de folos. De asemenea, ceapa tăiată mărunt, aplicată pe pustule (coșuri cu puroi), poate ajuta la ameliorarea mai rapidă a acestora.
* Suplimente ce conțin sele­nium și vitamina E.
* Homeopatia este un mod ex­celent de a trata rozaceea, în toate formele ei. Este un pro­ces mai lent, dar efectul este de du­rată. Am publicat cazuri de rozacee tratate homeopatic, atât în țară, cât și în străinătate.
* Acupunctura ar putea echi­libra energiile ficatului și ale intestinului gros, care sunt dezechilibrate în această boa­lă.
* Deoarece atât simptomele, cât și aspectul fizic ale bolii pot afecta starea psihică a pacien­tului, reducând calitatea vieții, este de recomandat ca pa­cienții să caute grupuri de sprijin. Acestea sunt con­stituite din oamenii care trec sau au trecut prin această problemă, precum și din prieteni și rude de încredere, care pot oferi sprijin psihic.
Vă urez succes!

Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

"Pe tatăl meu îl ustură foarte tare tălpile"
(Răspuns pentru MAGDA V., F. AS nr. 1339)


În practica medicală curentă întâlnim nume­roase afecțiuni care se manifestă cu modificări la nivelul plantelor (exact ca în cazul tatălui dvs.), manifestări care se produc cu mult timp înainte de a se constitui în condiții patologice cu diferite alte localizare.
Spre exemplu, boa­la diabetică se poate sus­piciona prin dureri la oasele labei picio­rului, gleznelor, prin amorțeli și senzație im­portantă de frig sau de arsură, cu edemațierea dis­cretă a picioarelor, defor­marea articu­la­țiilor dege­telor, infec­ții trenante la ni­velul pielii și un­ghiilor pi­cioarelor. Artrita deter­mină in­stalarea senza­ției de frig la picioare, pa­loarea și subțierea pielii, cianozarea degetelor, ul­cerații, spasme discrete sau crampe etc. Guta se manifestă prin umflare, ro­șeață, căldură locală și dureri spontane, mai ales la mișcarea arti­cu­lației inflamate. Nevrita toxică este o altă afecțiune care se exprimă la nivelul tălpilor (și nu numai) prin usturimi (cazul dvs.), parestezii (amorțeli) sau lipsa de sensibilitate care progresează pe picioare de jos în sus, sensibi­litate diminuată sau absența la atingere, abolirea reflexelor osteo­tendinoase.
Totodată, multe boli reuma­tis­male inflamatorii (spondilita an­chilozantă, poliartrita reumatoidă etc.) sau degenerative (artrozele) pot debuta cu manifestări la nivelul picioarelor, mai exact la nivelul ar­ti­culațiilor labei piciorului, ex­pri­mate prin deformări, înroșiri ale tegumentului, du­reri de natură inflamatorie, apariția monturilor etc.
În același timp, trebuie știut că multe boli car­diovasculare, respiratorii, neuropsihice, tulburările de vedere sau chiar boli ale urechii interne sunt declanșate și întreținute de suferințe care se lo­calizează la nivelul tălpilor.
Acestea ar fi, pe scurt, condițiile patologice posibile, determinate de instalarea unor modificări de natură senzitivă la nivelul tălpilor și labelor picioarelor și, în consecință, cred că în cazul tatălui dvs. ar fi necesară o evaluare corectă a specia­lis­tului neurolog, evaluare care poate aduce lămu­riri precise în privința unui diagnostic etiologic de cer­titudine.
Desigur, nu exclud necesitatea efectuării unor teste pluridisciplinare care să cuprindă examinări ce țin de alte specialități medicale, cum ar fi, în principal, diabetologia, cardiologia, reumatologia.
Să auzim numai de bine!


Dr. ALINA STOICOVICI

"Sufăr de amigdalită de tip cazeum"
(Răspuns pentru ANGELA PASCAL - Botoșani, F. AS 989)


V-aș recomanda să încercați să vă ridicați imu­nitatea organismului cu tinctură de arnică, 30 de picături diluate în puțină apă sau ceai, de trei ori pe zi, timp de 3 săptămâni, apoi faceți pauză. În acest timp ar fi bine să faceți și gargară cu 2 lin­gurițe tinctură de arnică, diluate în 100 ml ceai de mușețel sau de gălbenele. Efecte deosebite are propolisul (5-20 g pe zi), meste­cat 10-15 minute la distanță de mesele principale. Se poate încerca și cu Proposept, com­primate, 3-6 g pe zi, care se țin cât mai mult timp în gură, ulti­mul, seara, la culcare. Multă să­nătate!

"Răcelile dese mă sleiesc de puteri"
(Răspuns pentru C.T. - Buzău, F. AS 1002)


Nu precizați dacă ați făcut și o imunogramă, care să arate sta­rea sistemului imunitar. Faptul că răciți frecvent nu arată că imuni­ta­tea dvs. este deficitară, iar transpirațiile indică un dezechi­libru la nivelul centrului termo­reglării din hipotalamus. După cum singur ați constatat, un regim alimentar vegetarian și niște cure cu ceaiuri nu pot rezolva singure problema, deoarece s-a încercat tratarea efectelor, nu a cauzelor. Medicina naturistă pre­supune o schemă com­­plexă de tratament care include o serie de cure, dietoterapie, fitoterapie, reflexoterapie, cromo­tera­pie etc., asociate în funcție de fiecare per­soană. Plante cu echina­cea pulbere, 1 lin­gu­riță, de 4 ori pe zi, ținută 15 minute sub limbă și apoi înghițită cu apă de izvor, arnică (tinctură, 30 pică­turi de 3 ori pe zi, cu 30 de minute îna­inte de masă), cătină etc. stimulează imunitatea orga­nis­mului, dar nu sunt suficiente. Acestea ar trebui aso­ciate cu reflexoterapie, care să curețe și să sti­muleze sistemul limfatic, timusul, hipota­lamusul; eventual cromoterapia și altele.
Multă sănătate și să auzim de bine!