Sfinți de toamnă - Sfântul Nectarie din Eghina, grabnicul făcător de miracole

Cristian Curte
- Minunile care îi uimesc și astăzi pe credincioși -

Sfântul Nectarie s-a născut în Silivri, un mic oraș-port de pe malul Mării Mar­ma­ra. Copil fiind, asculta povești despre marinari și corăbii purtate de valuri spre porturi în­depărtate și țări străine. Lumea sa, mică și săracă, era foarte aproape de Constanti­no­pol, pe atunci capitala unui imperiu otoman care trăgea să moară. Silivri avea în schimb multe biserici, pentru că locuitorii săi, urmași ai mândrilor bizantini, erau greci credincioși. Când a venit pe lume, în anul 1864, era 1 octombrie, zi în care ortodoxia sărbă­torește Acoperământul Maicii Domnului. Eu nu cred că a fost o simplă coincidență, pentru că Prea Curata l-a ocrotit mai apoi pe tot parcursul vieții. La botez, părinții săi, Demos și Vasilichi Kefalas, i-au spus Anastasios, legându-i sufletul crud de Învierea lui Hristos. Erau săraci, Nectarie era al treilea copil din șapte, câți vor avea. Prea repede a rămas și orfan. Tatăl a murit pe când era încă mic, așa că a fost ne­voit să plece la Constantinopol, pen­tru a-și ajuta familia. Avea 14 ani. Lipsurile, suferințele și umilința i-au întărit însă credința în Dumnezeu. O credință așa de puternică, încât apăsat de sărăcie, avea să îi scrie o scrisoare Mântuitorului: "Hainele mi s-au rupt, pan­tofii mi s-au stricat și mi-e frig. Din ce-mi dă stapânul nu-mi ajunge nici de mâncare. N-am reușit să tri­mit aproape nimic mamei mele, care este să­racă. Ce să mă fac acum? Cum ies eu din iarnă, Doam­ne? Ajută-mă! Mă închin Ție. Robul Tău, Anas­tasios". Norocul a făcut ca scrisoarea să cadă în mâi­nile unui vecin, un negustor bogat, care i-a cum­părat și haine, și încălțări de iarnă. Într-un fel, Iisus îi răspunsese la epistola sa.
În capitala imperiului otoman, Nectarie a în­ceput și studiile în "Marea Școală a Neamului", o instituție grecească, întemeiată de patriarhul ecu­menic al Constantinopolului. După licență, avea să fie hirotonit episcop de Pentanpole în cadrul Pa­triarhiei Alexandriei din Egipt. Ar fi ajuns, pro­babil, chiar patriarh la rândul său, dacă succesul pe care îl dobândise prin predici și misiune nu ar fi stârnit invidia celorlalți episcopi, care au uneltit contra lui până când l-au îndepărtat. A plecat mâhnit de moar­te din Alexandria și a fost numit, după îndelungi umilințe, director al Semi­na­rului Teologic din Ate­na. Aici avea să facă prima sa minune, vindecând prin rugăciuni un elev grav bolnav, care nu mai avea scăpare. Și tot aici, în seminar, s-a vădit iubirea sa nețărmurită de oameni. Când un copil greșea cu ceva, sfântul nu îl pedepsea niciodată, dar postea aspru, socotind că din vina lui elevii sunt neas­cultători. Când doi dintre ei s-au luat la bătaie, i-a chemat și le-a spus: "Mă voi ruga și nu voi mân­ca nimic, până când ura dintre voi va lua sfârșit". Din dragoste pentru dascălul lor, copiii au ajuns să se poarte exemplar, doar pentru a nu-l vedea că se chinuie cu posturi negre pentru păcatele lor. În ultimii ani din viață, Sfântul Nectarie a ridicat o mânăstire de maici, pe insula Eghina, în care au intrat ucenicele sale din Atena. A trecut la Dom­nul în anul 1920, pe 8 noiembrie, de praznicul Sfinților Mihail și Gavriil, răpus de cancer. Avea doar 56 de ani. După moartea sa, Seminarul din Atena a vrut să monteze o placă de marmură peste mormânt, așa că maicile au fost silite să des­chidă cripta. Spre mirarea tuturor, trupul Sfântului Nec­tarie era neputrezit. Minunile care au început să apară de atunci înainte au determinat Sinodul Bisericii Ortodoxe Grecești să îl canonizeze în anul 1961, fixându-i ca zi de pomenire data de 9 noiem­brie.


Trei minuni

Flaneaua vindecătoare
Totul a început chiar la moartea sa, așa cum încep, de fapt, istoriile tuturor marilor sfinți - cu trecerea lor în lumea de dincolo. Ală­turi de Sfântul Nectarie, în salonul de spital în care a trecut la Domnul, se afla un bolnav paralizat de ambele pi­cioare. În urma unui accident, i se secționase măduva spinării. Nu avea nicio șansă, doctorii îi spuseseră asta limpede - avea să rămână pentru tot restul vieții țintuit în pat, cu picioarele oloage. Doar că, în momentul în care Sfântul Nectarie a murit, maicile de la mânăstirea Eghina l-au dez­brăcat de flaneaua cu care fusese îmbrăcat în spital. Pentru că nu aveau unde să o așeze, au pus-o peste pi­cioa­rele bete­ge ale pa­cien­tului din patul alătu­rat. Miracolul s-a pe­trecut pe loc. Bol­na­vul a spus că a simțit furnicături în picioare, de parcă ar fi trecut prin el un curent elec­tric slab. S-a ridicat din pat și a mers. Acesta a fost primul miracol de după moar­te. Vor ur­ma și altele, nenu­mă­rate.

Povestea părintelui Vitalis
Părintele Vitalis îl visa pe Nectarie me­reu. Era așa, ca în icoane, un bătrân fru­mos și blând. I-a spus că trecuse și el prin Kamariza și că iubise așezarea aceasta liniș­tită de la poalele munților. O iubise atât de mult, încât și-ar fi dorit să aibă aici o căsuță. Apoi, tot în vis, Sfântul Nectarie l-a rugat pe părin­tele Vi­talis să îi ridice un paraclis, ceea ce părintele a și făcut. Cincisprezece ani s-au scurs de la aceste vise, iar mulțimea a început să vină la paraclisul ridicat în cinstea marelui făcător de minuni din Eghina. Erau atât de mulți credincioși, încât micul lăcaș devenise neîncăpător, așa că părintele Vitalis a început construirea unei biserici mai mari. În timp ce se nevoia cu ridicarea ei, a început să aibă dureri în piept. Nu le-a luat în seamă. Viața lui, știa asta foarte limpede, era în mâinile lui Dumnezeu. Ce să îi facă medicii? Curând însă, boala l-a doborât. A început să tu­șească, scuipând sânge. A fost dus la spital. Medicii l-au examinat, apoi au dat triști din cap și i-au dat verdictul - cancer pulmonar metastazat. Mai avea de trăit doar câteva luni... Pe părintele Vitalis vestea a căzut ca un trăsnet. Marea biserică din Kamariza era încă în construcție. I-o închinase marelui tămăduitor de cancer, Sfântului Nectarie, cu care vorbise de atâtea ori în vis. Cum se face că se îmbolnăvise chiar de boala pe care patronul lăcașului său o vindeca? Mâh­nit, s-a dus la icoana sfântului și a vor­bit cu el, așa cum vorbești cu un prieten: "Ce se va întâmpla cu mine, sfinte? Eu mun­cesc întruna să îți ridic această bise­rică, atât de mulți se vindecă în jurul meu... Nu ai putere să îi spui Mântuitorului să mă mai lase în viață? De ce mi-ai spus în vis să îți ridic biserică, dacă nu o pot termina? Lasă-mă măcar să o termin, să slujesc doar o Sfântă Liturghie și după aceea să mor liniștit!". Și-a pus toată nădejdea în ruga aceasta, dar în zadar. Nu nu­mai că nu s-a vin­de­cat, dar boala a avan­sat. În postul Sfintelor Paști ale anului 1980, i-a fost din ce în ce mai greu să se miște. Cobora cu greu să se roage în biserica ne­ter­minată, fără nă­dejde că va trăi să o vadă ridicată.
Într-una din aceste zile, paracliserul a venit să îi spună că îl caută cineva. Părintele Vitalis și-a aruncat privirea după dveră. În biserică aștepta un călugăr mărunțel, cu barba albă și ochi blânzi, îm­brăcat într-o rasă ponosită. Când l-a văzut, a tresărit - se­măna izbitor de mult cu Sfântul Nec­tarie, așa cum îi apă­ruse în vis și cum ară­ta în fo­tografiile de epocă. A ieșit din altar și s-a apropiat. Nu se înșe­lase! De emoție, s-a prăbușit în ge­nunchi: "Sfinte Nectarie, nu te mai las să pleci pâ­nă când nu-mi spui dacă mă voi face bine sau nu! Nu te las să pleci! Însemnează-mă cu sem­nul Sfintei Cruci!". Apoi a încercat să îl îmbrățișeze. O clipă, doar o clipă, a părut că îl poate strânge la piept, dar apoi brațele au bătut neputincioase aerul. Sfântul Nectarie a mers și s-a închinat la toate icoanele catapetesmei, în afara celei care-l repre­zenta. După aceasta s-a întors spre părintele Vitalis și i-a spus plângând: "O, copi­lul meu, nu te mai supăra atât. Este doar o încercare. Te vei face bine și se va auzi asta în toată lumea!". Apoi s-a făcut nevăzut.
După întâlnirea miraculoa­să, starea părintelui Vitalis s-a înrăutățit și mai mult, așa că a fost dus la spital, unde medicii s-au gândit să încerce chiar să îl opereze. În timpul internării, a în­ceput să expecto­reze și să elimine un li­chid negru, apoi a că­zut într-un somn a­dânc. Când s-a tre­zit, un doctor i-a spus: "Nu te neli­niști! Un profesor din străină­tate te-a con­sultat cu atenție. Ți-a introdus pe călile res­piratorii un in­stru­ment special de investigare și a con­statat că tumorile canceroase pe care le aveai, între timp, au dispărut în chip minunat. Nu mai ai can­cer! Să te rogi, deci, de aici înainte, și pentru noi, toți cei de aici". Pă­rintele Vitalis a murit anul acesta, în 2018, pe 8 februa­rie. De la vindecarea sa minunată și până la trecerea la Domnul s-au scurs 48 de ani...

Cum a păcălit Casian moartea
Ioan Casian Farcaș a fost un copil trecut prin încercări cumplite. Când a venit pe lume, pe 27 ia­nuarie 2009, trupul îi era tot numai o rană. Mama a crezut că nu îl va putea îmbrăca niciodată. "Ih­tioză congenitală", i-au spus doctorii, o boală rară, din care puțini nou-născuți scapă cu viață. Casian a fost unul dintre cei foarte puțini. A trăit, dar, la numai un an, pe capul părinților a căzut o nouă lovitură. Au aflat că băiețelul suferă de cavernom portal, hipertensiune portală și tromboză pe vena portă. O malformație gravă, care dă de obicei va­rice esofa­giene cu sângerări abundente. La un an, Casian avea în față un drum presărat cu obs­tacole din care doar Dumnezeu putea să îl salveze. Pă­rinții săi, oameni credincioși, care îl botezaseră cu numele unuia din cei mai mari sfinți români, nu s-au lăsat și au luptat pentru el prin rugăciune. Și au avut nevoie de multe rugă­ciuni...
S-a întâmplat pe 3 noiem­brie, în 2014. Era pri­ma zi a vacanței de grădiniță. Casian s-a simțit rău și a vomitat sânge... La spital, doctorii i-au spus că se întâmplase ceea ce credeau - tromboza venei porte genera complicații sub forma unor varice esofagiene care sânge­rau. Era nevoie de o operație urgentă, dar nu știau dacă vor putea opri sângerarea sau nu. Dar intervenția a avut succes, oprind pe moment hemoragia. Era doar un prim pas, pentru că urma operația cea mare - îndepărtatea trombului de pe vena portă, o intervenție lun­gă și periculoasă. "În tot acest timp, cu fră­mântarea asta puternică, am avut și momente în care am picat psihic, am clacat" avea să mărturisească mai târziu mama lui Casian. "Plângeam întruna și mă gândeam: «Cum, Doamne, copilul ăsta așa de mic are nevoie de o operație așa de mare? Am fost cu el tot timpul la biserică, de mic a fost învățat cu rugăciunea, cu împărtășania, cu maslul, cum să fie așa bolnav?». Îl vedeam duminica cum merge și stă la împăr­tă­șanie, iar uneori, cântarea de dinainte de împărtă­șa­nie era mai lungă, dar el stătea cuminte, nici mă­car nu se uita înapoi. Aștepta ca un bătrânel să iasă părin­tele cu Sfânta Împărtă­șanie. Și mă gândeam: «Doam­ne, fie-Ți milă de el, uite cum stă, săra­cul, și ajută-l cumva să treacă peste asta. Milă îți este și când vezi suferind un stră­in, dar când suferă copilul tău?...»".
În durerea aceea adâncă, pă­rinții au alergat la duhovnicul lor, părintele Nectarie, de la Mânăstirea Recea din Mureș și s-au spovedit împreună cu Ca­sian. Fără să se gândească prea mult, tânărul ieromonah i-a dat micuțului un sfat simplu - să se roage mereu marelui făcător de minuni din insula Eghina, pe care îl avea și el drept patron, cu aceste cuvinte: "Sfinte Nec­tarie, dacă trebuie să mă ope­rez, să mă ope­rezi tu. Și, dacă nu mai trebuie, să mă vin­deci!". Casian nu e un copil obișnuit. Un­deva, în adâncul inimii lui curate, sfa­tul duhovnicului s-a întipărit ca o pecete într-o ceară moale și, la doar șase ani, a început să se roage ne­în­trerupt. A fost un timp de foc. Pă­rinții îl purtau la mas­luri, dădeau ru­gă­ciuni peste tot unde puteau. La un moment dat, pentru micuțul care aștepta operația se rugau preoți din 20 de biserici și mâ­năstiri. Din freamătul acesta al atâtor inimi, se plă­mădea, delicat, o mare mi­nune...
Coincidență sau pronie, operația s-a tot amânat din motive obiective - o infecție a băiatului care trebuia tratată, apoi o interdicție de a fi operați co­piii în spitale de adulți. Toate, parcă, pentru ca rugă­ciunile lui Casian să poată lucra. În fiecare seară, nesmintit, ca un călugăr cu experiență, el avea tăria de a-i mulțumi lui Dumnezeu. Îi mulțu­mea pentru familie, pentru scurta-i viață atât de plină de dureri și încercări, iar la final rostea rugă­ciunea învățată de la duhovnic - "Sfinte Nectarie, dacă trebuie să mă operez, să mă operezi tu. Și, dacă nu mai tre­buie, să mă vindeci!"
"Într-o seară, în postul Paștelui, după ce și-a ter­minat rugăciunea către Sfântul Nectarie, Casian a zis: «Mamă, știi ce mi-a zis Sfântul Nectarie? Băie­te, eu te-am operat! L-am auzit în capul meu». Pă­rinții n-au știut ce să creadă, că, uneori, copiii mai inventează, așa că i-au spus părintelui du­hov­nic, care l-a luat pe Casian la spovedanie. Părintele a spus apoi că băiatul nu inventează nimic. «Spune ade­vărul, nu minte». Pregătiți să se interneze pen­tru operația băiatului lor la spitalul de adulți, au zis să îi mai dea o șansă. L-au sunat pe medicul pe­dia­tru din Cluj și el a zis să meargă să-i facă o en­dosco­pie, să vadă cum sunt varicele. Când i-a făcut endo­scopia pe gură, părinții prezenți în cabinet vedeau și ei ecranul. Și doctorul zice: «Esofagul e curat. Nu mai sunt varice! Și splina i s-a micșorat în volum, de operație nu se mai punea problema». Bieții oa­meni nu credeau ce aud. Pe micuț chiar îl operase Sfântul Nectarie!". De atunci au trecut patru ani. Ca­sian Farcaș este astăzi un băiețel vesel și pe de­plin sănătos. O întruchipare reală a uneia din mi­nunile fără număr ale marelui Sfânt "de­grabă aju­tător", Nectarie.
(Amănunte privind vindecarea lui Casian puteți afla din cartea lui Dănion Vasile, "Pe mine m-a operat Sf. Nectarie".)


Pr. VISARION ALEXA
"Dacă există credincioși care se îndoiesc de faptul că avem sfinți grabnic ajutători, eu i-aș sfătui să meargă în locurile în care aceștia au viețuit"


- Printre credincioșii ortodocși circulă frec­vent termenul de "sfinți degrabă ajutători". Sfân­tul Nectarie se află printre ei. Este o superstiție sau unii sfinți au o putere mai mare decât alții?

- Nu, nu e o superstiție, avem o întreagă tra­diție în lumea creștină în direcția aceasta, o tradiție foarte veche, eu aș spune încă din vremea Mân­tuitoru­lui, unde există, de pildă, exemplul acesta al Sfântului Apostol Petru. El era foarte apropiat de oameni și foarte milostiv. Mai milostiv și mai apro­piat de oameni decât ceilalți apostoli. Ve­dem, din evanghelii, cum el intervine pentru oamenii bolnavi, amărâți, care aveau nevoie sau voiau doar să îl cunoască pe Iisus. El intervenea mereu în fața lui Hristos pentru ei, iar Hristos ținea cont de rugămințile lui Petru și îi ajuta pe oameni, ținea cont de mila pe care apostolul său o avea față de cei sărmani. De aceea, după Înviere, îl vedem pe Petru făcând multe mi­nuni. Astfel de sfinți sunt mereu prezenți în istoria creștinismului, sfinți care nu au trăit retrași, în pustiu, ci între oameni, foarte atenți, sensibili la ceea ce trăiau cei din jurul lor.
Sfântul Nectarie este, și el, prezent și sensibil la suferințele omenești. S-a preocupat continuu în timpul vieții de problemele celor care trăiau în insula Eghina. Pe lângă faptul că era omul lui Dumnezeu, sfătuitorul desăvârșit, duhovnicul tutu­ror, avea grijă și de bolile, de hrana localnicilor și de toate necazurile lor. Astăzi, există un medic pe insulă, pe atunci, nu era niciunul și era foarte costisitor să aduci cu o barcă unul din Atena. Așa că Sfântul Nectarie le-a ținut loc de doctor lo­cal­nicilor. Mai mult decât atât, s-a îngrijit să pre­facă insula. Înainte să vină el, era un loc pustiu, foarte arid, ars de arșiță, vara, și foarte uscat pe timp de iarnă. Dar Sfântul Nectarie s-a rugat și au ieșit din pământ în chip minunat mai multe iz­voare. Și tot el a plantat pe insulă o livadă de fistic, iar acum, Eghina este verde și foarte renumită pentru această cultură. De aceea, în Eghina nu există nicio casă fă­ră icoana sfântului și nu am întâlnit niciun lo­cal­nic care să nu îi știe viața sau să nu-l cinstească.

- Ajutorul acesta grabnic se simte într-un mod special?

- Dacă există credincioși care se îndoiesc de faptul că avem sfinți grabnic ajutători, eu i-aș sfă­tui să meargă în locurile în care aceștia au viețuit și să vorbească cu oamenii locului, care au fost ajutați atât de mult de ei. Am văzut ce a făcut Iisus pe pământ. Toată puterea pe care Hristos a avut-o le-a dat-o după Înviere sfinților Lui, pentru ca noi să avem credință. De aceea i-a și lăsat prin­tre noi - să vedem că nu e o utopie să crezi că poți să ajungi la asemănarea cu Dumnezeu. Dacă te ase­meni lui Hristos în milă, în dragoste, în deli­catețe față de nevoile oamenilor, vei săvârși toate minu­nile pe care el le-a săvârșit.