Răspuns pentru VASILE L. - Iași, F. AS nr. 1338 - "Am un nodul la plămâni"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Trebuie știut că diagnosticul de nodul pulmonar se pune, de cele mai multe ori, în urma unui test imagistic efectuat din cu totul alte motive medicale, însă reprezintă o problemă care trebuie investigată suplimentar, fără a fi neapărat considerată din start un semn concludent de pa­tologie pulmonară malignă. Mai mult, nici dimensiunea nodulului depistat nu este un indicator re­levant pentru a concluziona exis­tența unei formațiuni tumorale, fie ea benignă sau malignă.
Literatura de specialitate precizează că, din tota­li­tatea nodulilor pulmonari evidențiați imagistic, doar 20-30% au potențial malign. Cu alte cuvinte, numai biopsia poate preciza dacă formațiunea no­dulară descoperită este de natură malignă sau be­nignă, concluzie coroborată cu analizele sangui­ne unde valoarea VSH-ului și formula leucocitară repre­zintă indici importanți pentru diagnosticul de certitudine. Astfel, o leucocitoză mare, prezența unei anemii ce nu se poate explica prin pierderi im­portante de sânge, scăderea bruscă în greutate, într-o perioadă scurtă de timp, hiperbilirubinemia (valori mari ale bilirubinei), pot fi semne îngrijoră­toare. Dacă în urma biopsiei reiese că nodulul este ma­lign, cel mai probabil se va recomanda excizia chi­rurgicală, mai ales dacă tumora prezintă caracter de invazivitate și risc de metastazare. În cazul în care testele imagistice și analizele sanguine nu sunt concludente pentru a diagnos­tica existența unei condiții pato­logice maligne, procesul de monitorizare trebuie continuat cu analize de sânge și examinări imagistice cu scop comparativ al evoluției, care se poate mo­difica în timp. Mai trebuie știut că riscul de malignizare al no­du­lului pulmonar crește odată cu vârsta și cu expunerea la anu­miți factori de risc (fumatul, expunerea la noxe, istoricul fa­milial și personal etc.).
În concluzie, depistarea unui nodul pulmonar, în cazul dvs., nu trebuie să conducă neapărat la certitudinea de neoplasm pul­monar, însă examinările perio­dice descrise anterior trebuie continuate.
Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Îmi sângerează limba"
(Răspuns pentru VIO, F. AS nr. 1307)


Cu rol foarte important în îndeplinirea unor funcții precum: mișcarea alimen­telor în timpul masticației și deglu­ti­ției, articulării cuvintelor și perce­perii gustului diferențiat (amar, acru, sărat și dulce), limba este supusă frecvent unor factori și substanțe care îi poate afecta mu­coasa (inclusiv mucoasa cavității bucale și cea a faringelui).
Suprafața limbii are aspect brăzdat, acoperită de "papile", proeminențe mici, înconjurate de "muguri gustativi". Pentru un tratament eficace, timp de 3 luni, renunțați la fumat, alcool, alimente iritante, supe și ciorbe fierbinți.
Folosiți o dietă cu sucuri proaspete (pere, mere dulci etc.) și sucuri de legume, în special morcovi + țelină.
Zilnic, 30 de zile, clătiți gura cu ceai de sânzie­ne. După mese, luați B complex, iar seara, înainte de culcare, clătiți gura cu 50 ml apă în care puneți 40 picături de propolis.
O cicatrizare puternică se obține clătind gura cu argint coloidal și masticând capsule de Carotenoid Complex, Tre-en-en și vitamina C.
Multă sănătate!

"Caut tratament pentru neuropatie senzitivă"
(Răspuns pentru MIRA - Timișoara, F. AS nr. 1340)


Cauzată de uzul frecvent de medicamente, al­cool, fumat, boala Charchot-Marie-Tooth, neu­ro­patia senzitivă, se caracterizează prin pierderea sen­sibilității cu debut distal, progresând apoi ușor spre proximal. Diagnosticul se pune pe baza teste­lor de sânge, neurofiziologice și biopsie de nerv.
Tulburările de sensibilitate se pot asocia cu afec­tarea nervilor care comandă organele interne (sis­temul nervos vegetativ), cu senzații de rău, pro­vocate de scăderea tensiunii arteriale, dureri mus­culare periferice, accelerarea bătăilor cardiace etc.
Tratamentul se face pentru prevenirea compli­ca­țiilor și ameliorarea simptomelor cu: Neuroopti­mizer, Ginkgo Biloba, Telom-R, Milgamma 100.
Multă sănătate!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Sufăr de mastoză fibrochistică multiplă"
(Răspuns pentru ROXANA M. F. AS nr. 1336)


Dezechilibrele hormonale pot fi enumerate printre posibilele cauze de apariție ale mastozei fi­brochistice în cazul femeilor. Simptomele cele mai des întâlnite constau în tensiune ma­mară, uneori secreții mamare, sâni du­reroși, infla­ma­ție, creșterea în vo­lum a sânilor, apa­riția unor chisturi de diferite di­mensiuni, reducerea elastici­tății țesutului, mâncărimea pielii. Este recomandată vizita la me­dic pen­tru orice modificare apă­rută, mai cu seamă dacă la pal­pare se con­stată anumite forma­țiuni de tip noduli, indiferent cât sunt de mici. Investigațiile me­dicale, analize, eco­grafii pot face diferența unui diag­nostic între o afecțiune în sta­diu incipient sau o boală mai gra­vă. Se impun câteva măsuri de pre­venție. O atenție deosebită tre­buie să acor­dăm alimentației prin evitarea consumului de carne, mai ales carne de pasăre (gâtlej, aripi, piept, fast food) din comerț, despre care se știe că are o concentrație destul de mare în hormoni. Exerciții fizice, purta­rea unui sutien sau bustieră preferabil din bumbac, de dimensiune potrivită care să nu lase urme pe corp și să nu pre­zinte "sârme", evitarea dulciurilor rafinate, al­coolul, țigările. Recomandat este consu­mul de legume și fructe în stare proaspătă: pere și mere în principal, lămâie, salate sau sucuri de sfeclă, mor­cov, dar și peste alb, slab. Minerale și vitamine (mag­neziu, vit B6, vit C), produse gemo­terapice (mlădițe de zmeur) sau suplimente naturale sunt de mare ajutor, pe lângă medicația alopată prescrisă de medic atunci când este cazul, în susți­nerea echilibrului hormonal și ameliorarea simpto­melor asociate dezechilibrelor de acest tip. Inocell este o formulă brevetată cu peste 20 de ani de studii în SUA care, prin combinația de substanțe din extracte vegetale influențează în mod pozitiv starea de sănă­tate a întregului organism, prin eliminarea toxinelor acumulate în exces, cu rezultate foarte bune în reducerea tulburărilor de tip hormonal în cazul femeilor pe tot parcursul vieții, inclusiv în perioada de menopauză.
Multă sănătate!