* Digestie dificilă, dispepsie - tripsina, o enzimă conținută în coaja castraveților murați, ajută organismul să digere și să asimileze cu ușurință proteinele. Apoi, bacteriile prietenoase din aceste murături normalizează flora tubului digestiv, prevenind indigestiile, balonarea, disconfortul abdominal după masă. Persoanele care întâmpină probleme în asimilarea mâncărurilor bogate în proteine sau grăsimi, precum și cele care au frecvent indigestii ori probleme biliare, ar trebui să consume la mesele principale castraveți murați.
* Diabet zaharat - castraveții murați în apă cu sare conțin o cantitate infimă de zaharuri, dar în schimb au în componență substanțe stimulatoare ale activității pancreasului, precum și din cele care măresc receptivitatea organismului la insulină. Consumul lor este un adevărat tratament pentru prevenirea și tratarea diabetului, ei putând fi mâncați fără niciun fel de restricție cantitativă.
* Colesterol și trigliceride mărite - fibrele alimentare și stimulatorii activității hepatice din castraveții murați sunt adevărați inamici ai grăsimilor și colesterolului în exces din sânge. Consumați constant vreme de măcar trei luni (minimum 300 de grame pe zi), ei vor scădea valorile trigliceridelor și ale colesterolului și vor proteja vasele de sânge de depunerea acestora.
Gogonelele murate - anticancerigene
* Hepatită virală - un studiu german a demonstrat că în gogonele sunt secretate substanțe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea virușilor hepatitici, blocând în special proliferarea virusului C. Gogonelele sunt atât de active terapeutic încât, în combinație cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu succes persoanelor care nu au răspuns la cele mai avansate tratamente pe bază de interferon.
* Boală canceroasă - o cercetare făcută în Coreea de Sud a arătat că tomatele verzi conțin citostatice naturale, care determină autodistrugerea anumitor formațiuni tumorale. Cele mai receptive la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele pulmonare, precum și cancerul de col uterin.
* Efort fizic - gogonelele sunt printre cei mai buni susținători de efort. Ele cresc rezistența la mișcare fizică prelungită, dar ajută și la creșterea masei musculare, fiind mult mai sănătoase și eficiente pe termen lung decât steroizii (substanțe hormonale toxice) folosiți de amatorii de culturism. Ele sunt utile și pentru copiii sau adolescenții cu o dezvoltare fizică întârziată, cu o constituție firavă.
Conopida murată - hormoni și nervi
* Chisturi ovariene, dismenoree, tulburări de menopauză - conopida murată este un excelent reglator al activității ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult mai eficient decât multe din medicamentele hormonale de sinteză. Se consumă în cure de lungă durată, alternativ cu varza murată, cu care este înrudită și care are proprietăți terapeutice similare. Consumul acestor două legume din familia cruciferelor înlătură durerile menstruale, previne fenomenele extreme de la intrarea în menopauză și protejează organismul în timpul menopauzei.
* Prevenire Alzheimer, Parkinson, boli nervoase degenerative - principiile active din conopidă sunt un veritabil protector al sistemului nervos în fața proceselor degenerative. Persoanele care consumă mari cantități de conopidă sau broccoli murate se bucură, la vârsta a treia, de o memorie și de o coordonare neuromotorie mai bună. De asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental și fizic până la vârste foarte înaintate.
* Boli cardiovasculare - conopida conține mari cantități de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Pe urmă, această legumă murată împiedică oxidarea grăsimilor și colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiacă și tulburările circulatorii cerebrale. Nu în ultimul rând, conopida murată previne formarea și migrarea cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidifiant sanguin.
Varza murată - imunitate și obezitate
* Infecții respiratorii, tratamente cu antibiotice - un studiu făcut în Coreea de Sud a arătat că animalele de experiență hrănite cu varză murată, după ce au fost infectate cu celebrul și temutul virus al gripei aviare (H5N1), au supraviețuit într-o proporție mult mai mare decât cele tratate prin metode alopate. Cum este posibil acest lucru? Prin calitățile imunostimulatoare ale verzei, date de conținutul de vitamina C și complexul B, dar și de bacteriile prietenoase pe care le conține. Acestea din urmă sunt un ajutor prețios și în timpul tratamentelor cu antibiotice, deoarece previn instalarea ciupercii candida și deficiențele imunitare care apar frecvent după această terapie medicamentoasă.
* Astm, alergii cutanate - persoanelor cu sensibilitate alergică puternică, tradusă prin astm bronșic sau urticarie, li se recomandă zilnic salata din varză murată, preparată cu ceapă și hrean. În curele de lungă durată, varza murată reglează reacțiile sistemului imunitar, diminuând intensitatea proceselor alergice și ameliorând, gradat, bolile produse sau potențate de acestea.
* Supragreutate, obezitate - două castroane mari cu salată de varză acră conțin mai puține calorii decât o felie de pâine cu unt sau câteva pătrățele de ciocolată. Mai mult, varza are o cantitate impresionantă de fibre alimentare - substanțe nedigerabile, care constituie o adevărată capcană pentru grăsimile și zaharurile din alimente. Nicio persoană cu supragreutate sau obezitate nu ar trebui să ignore varza murată în timpul sezonului rece, când hrana este mai bogată în calorii și săracă în legume și fructe proaspete. Pentru cei care nu suportă varza murată sau care vor o variație în dietă se recomandă și folosirea castraveților, gogonelelor și a pepenelui murat.
Varza roșie murată - energizant și anticancerigen
* Boală canceroasă - varza roșie murată este o adevărată pavăză contra cancerului pentru întreg traiectul digestiv. Ea previne și ajută în tratamentul cancerului bucal, esofagian, de colon și de rect. Zeama sa (moarea de varză roșie) este un adjuvant în cazul cancerului hepatic, pulmonar și de prostată. Trebuie știut și faptul că antioxidanții pe care îi conține ajută la neutralizarea, chiar și la mai mult timp după ingerare, a unor agenți cancerigeni puternici, cum ar fi aditivii sintetici din mezeluri, pesticidele din legume și din apă, ori gudroanele din fumul de țigară.
* Boli autoimune - pot fi ameliorate prin cure de minimum trei luni cu varză roșie murată. Conținutul uriaș de vitamina C și pigmenții din această legumă ajută sistemul imunitar să se auto-regleze, diminuând intensitatea proceselor auto-distructive.
* Parodontoză - se tratează cu salată de varză roșie murată, tăiată foarte fin, așa încât să nu solicite suplimentar dentiția. De asemenea, se fac clătiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu moare de varză roșie. Clătirea se va face vreme de câteva minute, plimbând cu presiune moarea prin toată gura, după care zeama de varză se înghite. Tratamentul durează 6-12 luni, iar efectele sale sunt de multe ori surprinzător de puternice în această afecțiune, altfel, aproape imposibil de tratat.
Precauții
Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse la consumul de murături sunt foarte rare și reduse ca intensitate, fiind cel mai adesea deranjamente digestive: diaree, balonare, ușoare colici abdominale. Pentru cei care au contraindicat aportul de sare, din cauza hipertensiunii sau a anumitor afecțiuni renale, se recomandă desărarea prealabilă, în multă apă, a murăturilor.