Rețete chinezești contra răcelii (2)

Gilda Fildan
Tusea violentă și tusea cronică

În viziunea medicinei chineze, aceste două for­me de tuse nu provin neapărat de la plămâni, ci sunt declanșate de fierbințeală. Atacul fierbințelii poate porni din interior, dar și din exte­rior. Tusea este adesea chinui­toa­re. Cei afectați de ea nu pot dormi și tușesc "de-și dau plămânii afară", mai ales în timpul nopții. Deseori, ei suferă de o tristețe as­cunsă, care poate fi atât de veche, încât ei înșiși aproape că n-o mai conștien­tizează. E îngropată a­dânc în tainițele sufletului lor, iar la suprafață a rămas "doar" tusea. Încercați să mergeți până la ră­dăcinile acestei tristeți și s-o retrăiți conștient. Amintiți-vă când a apărut ea pentru prima dată. Și întrebați-vă ce anume s-a petrecut atunci.

Măsuri practice

Ceai contra fierbințelii
Ingrediente: 1 lingură de lemn-dulce, 3 lin­guri de mentă, 3 linguri de flori de cri­zan­teme, 1 lingură de za­hăr alb.
* Puneți lemnul-dulce în 1/2 l de apă și fier­beți-l 10 mi­nute la foc mic. Apoi adău­gați menta și florile de crizanteme, acoperiți vasul și lăsați-l la infuzat timp de încă 10 minute.
* Se îndulcește cu zahăr, se pune într-un termos și se bea cald.
* Efecte: răcorește fierbințeala în cazul unei gripe apărute brusc, cu tuse, febră, senzație de ustu­rime în gât sau răgușeală.

Uscăciunea plămânilor și a pielii

Sistemele de încălzire și aparatele de aer condi­ționat din locuințe și birouri reprezintă una dintre principalele cauze ale unor suferințe cum sunt tusea seacă și pielea uscată. Aceste simptome pot fi extrem de neplăcute și de lungă durată. La uscă­ciunea cronică a pielii nu mai acționează nici cremele, de aceea este importantă umezirea tegu­mentelor (precum și a plămânilor) din interior.

Măsuri practice

Ceai din sâmburi de caise
Ingrediente: 1 lingură de sâmburi de caise (bio), 3 linguri de flori de crizanteme.
* Tăiați mărunt sâmburii de caise și dați-i într-un clocot în 300 ml apă, împreună cu florile de crizanteme, după care acoperiți vasul și infuzați 10 minute. Ceaiul se bea cald, cu înghițituri mici.
* Repetați procedura de 3 ori pe zi.
* Sâmburii îi găsiți în magazinele naturiste, dar în sezon îi puteți lua și de la fructele proaspete, spăr­gându-le coaja lemnoasă cu un ciocan.
* Efecte: ajută contra tusei ușoare, însă per­manente și enervante, ca și a pielii uscate, umezind din interior mucoasele și pielea, care tind să se irite și să se înroșească în urma contactului cu aerul uscat din încăperi.

Spumă de lapte pentru plămâni
Ingrediente: 1 cană de lapte de soia, 1 ou, miere.
* Dimineață, îndată ce v-ați trezit, încălziți laptele de soia până la fierbere. Apoi luați-l de pe foc, adăugați oul și bateți-l cu un tel, până când devine spu­mos. Îndul­ciți-l puțin cu miere.
* Faceți același lucru zilnic, până la ameliorarea simpto­melor.
* Un adjuvant util sunt și fructele-boabe. Pentru stările de epuizare fizică, medicii chinezi recomadă boabe roșii, dulci-acrișoare, cum sunt coacăzele, căpșunile, zmeura și mai ales dudele.
* Efecte: calmează tusea iritativă, epuizantă, de­seori provocată de uscăciune, ajută în perioada de după naștere, diete, operații sau radioterapie, ca și în stările de slăbiciune ale vârstnicilor. În afară de piele, poate fi uscat și scaunul.

Zeamă de floarea-soarelui
Ingrediente: 2 flori mici, 200 g zahăr candel.
* Îndepărtați petalele florilor și păstrați numai partea lor centrală, discul acoperit de semințe. Spă­lați-le sub un jet de apă rece (eventual cu dușul), apoi scuturați-le bine, tăiați-le în bucăți, puneți-le într-o oală plină cu apă și fierbeți-le 40 de minute la foc mic, împreună cu zahărul can­del, în vasul aco­perit cu un capac. La nevoie, mai completați în­tre timp apa, astfel încât la sfârșit să aveți 2 litri de zeamă dulceagă.
* Scurgeți lichidul, păstrați-l într-o sticlă și beți câte o porție din el seara, vreme de 6 zile.
* Efecte: ajută contra tusei iritative chinuitoare, a uscăciunii mucoaselor și de aseme­nea a scaunului uscat.

Leac pentru tuse la copii
Ingrediente: 1 lingură de miere, 1/2 linguriță de semințe de susan.
* Amestecați bine ingredientele în jumătate de cană de apă foarte fierbinte și dați copiilor s-o bea.
* Efecte: ușurează expectorarea și, în acest mod, permite copiilor mici să aibă un somn mai liniștit.

Ceai calmant pentru copiii care, în afară de faptul că tușesc, sunt și foarte agitați sau triști
Ingrediente: 1 g lemn-dulce, 0,5 g ghimbir uscat.
* Fierbeți ingredientele în 1/4 l de apă 10 mi­nute, la foc redus. Apoi strecurați lichidul și aștep­tați să se mai răcească. Cel mic îl va bea călduț.
* Dacă este prea iute, copilul îl va refuza. Așadar, diluați-l atât cât va fi necesar, pentru a putea fi băut.
* Cantitățile menționate aici corespund trata­mentului zilnic al unui copil de 3 ani. Nu le depășiți, în schimb le puteți micșora, dacă doriți, căci uneori problemele se rezolvă chiar și cu o lingură din acest decoct.
* Este o rețetă clasică, un remediu aproape mi­ra­culos, capabil să domolească neliniștea noctur­nă a copiilor care au coșmaruri, transpiră, plâng ori se trezesc ca să vomite. În cursul zilei, îi liniș­tește pe cei nervoși și lipsiți de poftă de mâncare, cu probleme digestive, cum ar fi constipația sau cram­pele, ca și pe cei care tușesc și produc mucus bron­șic abundent.
* Nu uitați că și copiii au suferințele lor. Gân­diți-vă că, la urma urmei, nu e ușor să fii mic, lipsit de apărare și dependent de ce-ți oferă adulții. Mulți sunt agitați, nervoși, stăpâniți de o neliniște interioa­ră. În special cei foarte mici preiau deseori senti­mentele părinților sau ale altor persoane aflate în preajmă. De aceea, dacă vreți să aveți copii veseli, trebuie să fiți în primul rând dvs. relaxați și bine dispuși.

Două ingrediente benefice: mierea și susanul
Foarte îndrăgite în medicina tradi­țională chi­neză, mierea și susanul (de astă dată nu semințele, ci uleiul de su­san) fac minuni pentru mucoa­se și piele.
Uleiul de susan îl găsiți comercializat ca aliment în magazinele naturiste. Aplicat și întins pentru a forma o peli­culă subțire, el reduce inflamațiile de la nivelul pielii și grăbește vindecarea arsurilor și a rănilor minore, fără a lăsa pielea unsuroasă. Acțiu­nea lui este binefăcătoare și pentru buzele uscate și cră­pate. Dacă aveți mucoasa nazală uscată, puneți de mai multe ori pe zi câteva picături de ulei de susan în fiecare nară.
Mierea "trage apa" și totodată împiedică înmul­țirea bacteriilor. Pentru un nas inflamat și plin de cruste care îngreunează respirația, încălziți puțină miere într-un ibric (atenție: n-o fierbeți!), apoi luați cu ajutorul unui bețișor pentru urechi o picătură de miere caldă și introduceți-o în nas.

Ceai de ginkgo biloba cu scorțișoară
Ingrediente: 1 baton de scorțișoară și 2 lin­guri de frunze de ginkgo biloba.
* Încălziți 1/2 l de apă în care ați pus un baton de scorțișoară, iar la 10 minute din momentul când a început să fiarbă, adăugați și frunzele de ginkgo biloba. Luați vasul de pe foc, acoperiți-l cu un ca­pac și lăsați-l la infuzat alte 10 minute.
* Preparați-vă de trei ori pe zi câte o cană de ceai, pe care îl veți bea cald.
* Efecte: contribuie la activarea circulației arteriale, îmbunătățind astfel irigarea cu sânge a nasului, urechilor și degetelor de la mâini și pi­cioare, dacă acestea se albesc de obicei la frig și apoi se înroșesc la căldură sau arată ca și cum ar fi degerate.

Oțet detoxifiant
Ingrediente: 50 g rădăcină proas­pătă de ghimbir, 100 ml oțet de orez, 50 g zahăr brun.
* Radeți fin ghimbirul și fier­beți-l 5 minute în 200 ml apă îm­preună cu zahărul și oțetul. Îl veți bea porționat, pe întreagă durata zilei.
* Efecte: calmează senzațiile de mâncărime provocate de alergiile alimentare.

Apă cu sâmburi de grepfruit
Ingrediente: 25 g sâmburi de grepfruit.
* Zdrobiți sâmburii într-un mojar, turnați peste ei puțină apă clocotită și lăsați-i să stea așa peste noapte.
* Dimineața mixați totul până obțineți o pastă, pe care o treceți apoi printr-un tifon. Aplicați-o cât mai des pe porțiunile de piele afectate, printr-un masaj ușor.
* Efecte: calmează și vindecă pielea iritată, roșie și supurantă.

Fumigații nazale cu arahide
Ingrediente: 7 arahide crude, proaspete, că­rora nu li s-a îndepărtat pielița maronie.
* Puneți arahidele într-o tigaie metalică, emai­lată sau nu. Tigaia trebuie să fie uscată.
* Răsuciți o bucată mare de pergament sau hârtie de copt, făcând din ea o pungă de forma unei pâlnii, care să aibă deschiderea cam de mărimea tigăii. Capătul ascuțit al pungii trebuie să fie puțin deschis.
* Așezați punga cu gura în jos deasupra ti­găii, astfel încât vârful să stea înălțat, ca un coș de fum.
* Înfierbântați ara­hidele, clătinând ușor ti­gaia, până când pieli­țele lor brune încep să ardă.
* Inhalați fumul care se ridică din "coșul de hârtie", de câte trei ori în fiecare nară, în vreme ce țineți închisă cealaltă nară, presând-o ușor cu un deget.
* Repetați zilnic, timp de o lună, folosind de fiecare dată alte arahide.
* Important: inspirați superficial, ca să nu tușiți - și în niciun caz nu trageți fumul adânc în plă­mâni.
* Efecte: o cură eficientă, chiar dacă puțin mai costistoare, pentru nasul care curge și este înfundat în permanență.

Împachetare cu banane
Ingrediente: coaja de la 1 banană bio.
* Spălați bine coaja bananei, tăiați-o mărunt și mixați-o cu puțină apă. Întin­deți-o pe piele, acoperind-o cu un șervet înmuiat în apă caldă și apoi stors.
* După jumătate de oră, îndepărtați împachetarea și spălați-vă cu multă apă călduță.
* Dacă aveți senzația că pielea este puternic tensionată, puteți folosi ca re­mediu emolient câteva picături de ulei de susan sau de migdale, amestecate cu puțină apă.
* Efecte: fără să usuce pielea, cal­mează mâncărimile și are o acțiune răcoritoare și astringentă asupra tumefierilor și a supurărilor.

Vi s-a înroșit nasul?

Când vorbim despre un nas roșu, spunem că arată "ca un gogoșar". Chinezii se amuză nu­mindu-l altfel: "nas de bețivan". Băuturile al­coolice tari au energie fierbinte. De aceea, după ce le-am consumat, se produce o înroșire a pielii și în special a nasului. Însă nu numai alcoolul are acest efect, ci și unele alimente. În asemenea situații, medicii chinezi prescriu o "procedură de curățire" care combate, nu doar culoarea nefi­reas­că a nasului, ci mult mai multe neplăceri.

Procedură de curățire împotriva acumulării de fierbințeală (răceală)
Ingrediente: 10 g rădăcină de revent, 200 ml suc de grepfruit, 5 linguri ulei de susan.
* Nu consumați proteine animale o zi întrea­gă și renunțați la masa de seară.
* În loc de cină, beți un decoct preparat din rădăcina de revent, fiartă 5 minute (nu mai mult!) într-o cană de apă. Înainte de a merge la culcare, beți sucul de grepfruit amestecat cu uleiul de su­san.
* În abdomenul dvs. va începe curând o ade­vărată revoltă: mișcare și zgomote. Le puteți do­moli, folosind o buiotă cu apă caldă. Dacă vi se face sete, beți apă fiartă, fierbinte.
* Spre dimineață se va produce golirea intes­tinului. Mâncați cât mai puțin în ziua respectivă și susțineți-vă sistemul digestiv cu ceai de ghim­bir.
* Efecte: ajută contra respirației urât miro­sitoare, asociată cu înroșirea obrajilor și a nasu­lui, limbă încărcată, dureri de cap, constipație și herpes recidivant.