Răspuns pentru VALERIAN - Cluj, F. AS nr. 1299 - "Am paralizie de nerv facial a frigore"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimate domn, pareza facială este un fenomen care afectează nervul cra­nian nr. VII. Există 12 nervi cra­nieni (nu­merotați I-XII, fiecare a­vând și o denumire). Acești nervi de­servesc o serie de func­ții, cum ar fi ner­vul olfactiv (nerv cra­nian nr. I), ner­vul optic (nerv cra­nian nr. II) sau nervul trigemen (nerv cranian nr. V). Nervul facial (nerv cranian nr. VII) este responsabil pentru multe funcții motorii ale feței (ex­presiile faciale), pentru o parte din funcțiile auzului și senzația gustativă de pe partea ante­rioară a limbii.
Prin anatomia sa, acest nerv trece printr-un canal, în craniu, numit canal fa­cial. Așadar, in­flamația nervului în această zonă poate duce la edem, care poate apăsa nervul, ducând la paralizie. Descrierea simpto­melor și asocierea pe care le faceți cu expunerea la curenți reci sunt înțelese de mine drept cauză a paraliziei nervului facial. De asemenea, vârsta înaintată este un factor ce predispune la această boală.
Pareza facială poate fi cau­zată de:
* O serie de infecții inclusiv virusul herpes simplex tip I, cy­tomegalovirus, Epstein-Barr, HIV, treponema (sifilis) și Bo­rellia (cauza bolii Lyme).
* Virusul varicella, care duce la o formă aparte de pareză, numită sindromul Ramsay Hunt.
* Sarcina toxică.
* Diabetul zaharat.
* Anestezia locală pentru lucrări dentare.
* Antibioticul linezolid.
* Traumatisme (fracturi, chiar hematoame provocate de acupunctură).
* Tumori care pot apăsa pe nerv sau chiar să invadeze teaca nervului.
* Bolile autoimune duc la distrugerea nervului.
Simptomele bolii
* Paralizia unei părți a feței (sau chiar a am­belor părți, în cazuri rare).
* Zâmbet asimetric, cu gura trasă spre partea neafectată.
* Incontinență salivară (curge saliva din colțul afectat al gurii).
* Incapacitatea de a clipi și a închide ochii, ducând chiar la probleme de vedere.
* Durere de cap.
* Durere în zona mandibulară sau în spatele urechii, în partea afectată.
* Sensibilitate crescută la zgomot în partea afec­tată.
* Scăderea sau pierderea senzației gus­tative.
Abordări naturiste
* Evitarea frigului - învelirea zonei capului cu îmbrăcăminte călduroasă, evitarea expunerii la vânt, mai ales rece (la curenții reci de aer condițio­nat, de la fereas­tra mașinii deschise etc.).
* Masaj și fizioterapie - împiedică instalarea atrofiei musculare, care poate să și distorsioneze aspectul feței.
* Aplicări calde pe zona bolnavă - ajută la com­baterea efectului frigului, mai ales în faza acută, de început.
* Mișcarea - ajută la menținerea tonusului general și psihic.
* Plante medicinale - Sunătoarea ajută la întă­rirea ficatului energetic, ceea ce duce la repararea nervilor; Socul este un bun stimulent imunitar, care ajută la lupta impotriva microbilor.
* Dietă - se reduc alimentele de origine ani­mală (nu este nevoie să fie excluse de tot); se eli­mină din dietă alimentele foarte procesate (pro­voacă inflamație); se includ alimente ușor dulci (mango, piersici).
* Homeopatie - Aconitum, Causticum, Dulca­mara, Gelsemium, sunt medicamente excelente pen­tru această afecțiune, totuși, un tratament indi­vidualizat este de preferat, căci va elimina și tul­burarea de fond.
* Acupunctura - crește fluxul energetic și întă­rește energia ficatului, a stomacului și a splinei. Este un tratament de excelență, pentru toate tipurile de pareză și dureri.
(Pentru că pareza facială poate fi cauzată de tulburări grave, este bine să vă consultați medicul, dacă bănuiți că aveți această boală.)
Vă urez succes!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Cum să-mi ajut fiul, bolnav de rectocolită hemoragică?"
(Răspuns pentru LIVIA - Padova, F. AS nr. 1327)


Stimată doamnă, vă recomand cura cu argilă ALGO, care și-a dovedit eficiența în sute de cazuri asemănătoare, dintre care multe au și fost publicate în paginile re­vis­tei. În urma rezultatelor moni­torizate din ultimii 25 de ani, vă pot garanta vindecarea bolii! Ar­gila este un excelent pansament gastric, are efecte cicatrizante și bactericide puternice și distruge germenii patogeni, fără a afecta flora digestivă. În cazul fiului dvs., dozele de argilă vor trebui su­pra­dozate, fără a exista perico­lul vreu­nui efect se­cundar. Pentru detalii despre cură mă puteți con­tacta tele­fonic.
Multă să­nătate!


VITALIE BZOVÎI - București, tel. 0733.024.511

"Băiețelul meu are laringotraheită"
(Răspuns pentru MIHAELA - Slobozia, F. AS nr. 1333)


Vă recomand mai degrabă lea­curile băbești decât Prednisonul, care se știe câte efecte secundare neplăcute poate avea! În arhiva Formulei AS și în cărțile cu leacuri de sănătate publicate găsiți multe astfel de rețete populare. Dați-i copilului să bea zilnic 3-4 căni cu ceai călduț de busuioc (o rămu­rică la 2 litri de apă) îndulcit cu miere de albine, apoi, câte 30 de picături de tinctură de propolis 30% pe puțin miez de pâine (de 3-4 ori pe zi!). Seara, înainte de culcare, pu­neți-i pe piept o cârpă din bumbac îmbibată cu untură de bursuc (unguent Sustamed, cu untură de bursuc) sau cu seu de oaie topit pe baie de aburi și acoperiți-o cu un prosop gros, să rămână caldă - face minuni, mai ales în "hârâiala" de care amin­teați! Până la vindecare, nu-i dați alimente solide; înlocuiți-le cu supe calde de pui sau cu piureuri de legume. De asemenea, dați-i să bea siropuri de brad, cătină sau fructe de pădure - conțin multe vitamine și-l ajută în lupta cu boala!
Să vă fie de folos!


Farm. Liliana Samson -Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Mă dor picioarele, am insomnii și sufăr de constipație"
(Răspuns pentru M.I. - Slatina, F. AS nr. 1337)


Odată cu înaintarea în vârstă, în organismul nos­tru se petrec o serie de modificări, in­clu­siv la nivel celular. Printre cele mai importante modificări sunt scăderea producției proprii de coen­zima Q10, cea care ne asigură ener­gie și protecție cardiovasculară, tul­burările hormonale, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză, degra­darea structurii cartilajului articular cu apariția artrozelor, tulburări me­tabolice cu consecințe multiple: dia­bet, hipertensiune, colesterol mărit etc. O abordare corectă constă în recunoașterea simptomelor specifice și tratament corespunzător afecțiunii respective, asociat cu un regim alimentar echilibrat, odihnă și evitarea pe cât posibil a stre­sului, supărării, situațiilor tensionate. Din fericire, există și remedii naturale care pot fi administrate fără efecte secundare, cu acțiune rapidă și cu mul­tiple beneficii la nivelul întregului organism. În acest sens, pentru reglarea tranzi­tului intestinal, vă recomand să administrați dimineața, înainte de masă, 2 tablete de Extract Purificat de Rășină Mumie, acest tratament fiind susținut și de un consum adecvat de fructe și legume, care să aducă aportul necesar de fibre, vitamine și minerale. Indicat ar fi să consumați mere, prune, smochine, curmale, morcov, sfeclă, pâine integrală. Și nu uitați să vă hidratați! Chiar dacă nu suntem în toiul verii, organismul are nevoie de apă. Local, pe picior, puteți aplica Cremă-Balsam Rășină Mumie cu Sunghit, cu acțiune în reducerea rigi­dității musculare și articulare, dar și în îmbunătă­țirea circulației venoase periferice. Pentru un somn odihnitor, de calitate, mai ales în cazul în care nu mai luați tratamentul de care ați amintit în articol, vă recomand să administrați 1 capsulă pe zi Stress Manager, iar seara, înainte de culcare, 1 capsulă Hypnox Duo Max, formule ce au la bază o proteină din lapte cu acțiune ușor anxiolitică, fără a produce moleșeală, somnolență sau alte efecte secundare pe parcursul zilei.
Multă sănătate!