KARL STROBEL - Profesor la Universitatea Klagenfurt din Austria: "La Sarmizegetusa e nevoie de un proiect internațional"

Catalin Manole
- Am ajuns la celebrul profesor Karl Strobel, de la Universitatea din Klagenfurt, pentru a dezlega misterul comorii lui Decebal, descoperită în râul Strei și expatriată, după multe peripeții, în Austria. Dar, având în față un interlocutor de o erudiție impresionantă, pe deasupra și bun cunoscător al realităților istorice românești, am profitat de ocazie și am încercat să aflu părerea domniei sale, despre ce ar trebui să facem, că să dezlegăm acasă la noi misterele civilizației dacice -

- De ani de zile, eu și colegii mei jurnaliști, stră­­batem Europa, cu o mirare căreia nu i-am aflat răspuns. În călătoriile noastre am desco­pe­rit urme dacice, din Țările Baltice până în Po­lo­nia, Franța și Suedia. În calitatea dvs. de spe­cia­list al acestei epoci istorice, cum vă explicați aceas­tă mare iradiere a culturii pornită din Carpați?

- În primul rând mă bucur că mai sunt jurnaliști cu astfel de mirări și astfel de căutări! Înțeleg ce spuneți, mai ales că din Dacia s-a călătorit mult până la Marea Baltică și în nordul Europei, pe vechile drumuri comerciale. Aceste rute au fost folosite multă vreme, fiind o moștenire importantă de la bastarni și sarmați. Pentru a înțelege acest fenomen dacic, în primul rând cred că nu ar trebui să rămânem cu privirea fixată strict pe ultima perioadă, cea de dinainte de cucerirea romană. Am înțelege mai bine dacă am lărgi un pic cadrul dis­cuției, să zicem cu o sută de ani înainte de venirea romanilor, când civilizația dacică s-a propagat pu­ternic în Europa, ba chiar am putea coborî până în secolul șapte sau șase înainte de Hristos. Între se­colul șapte și se­colul trei î.H, a existat o in­flu­ență puternică, în special din Ol­tenia și Munte­nia, și mai ales din estul Car­pa­ților, până la Nis­tru, unde înflorise deja o civilizație foarte im­por­tan­tă. Sîntana Mare e un exemplu în acest sens. Între 300 și 200, a­ceas­tă civilizație a în­ceput să dispară în acea zonă și doar câteva așe­zări au mai ră­mas. Dar, ori­cum, în perioada La Tène, a existat o dezvoltare im­pre­sionantă în jurul Carpaților, atât în artă, cât și în prelucrarea metalelor, încât zona a devenit fai­moasă. Sigur că multă știință fusese importată de la greci sau din alte părți, însă dezvoltarea acestui amalgam a dat o nouă civilizație. Cumva era firesc ca acea civilizație să iradieze și în alte regiuni. Și o parte importantă a acestei civilizații dacice s-a dezvoltat și în centrul Bulgariei de astăzi, care apoi a emigrat către Oltenia. Acolo vorbim despre o "cul­tură a elitelor", ce se poate ve­dea atât în mor­mintele lor, dar și în ritualurile de înmormântare. Aș zice că acolo a fost vorba despre o elită mili­tară, socială și economică, care a devenit un grup dominant în a doua parte a celui de-al doilea secol înainte de Hristos. Din aceste dinastii au ieșit noile dinastii precum cele din Hunedoara, Costești, Miercu­rea Sibiului sau Piatra Craivii și Sighișoara.

"Toate aceste populații s-au retras în Munții Carpați, pentru că acolo erau în siguranță"

- Noi am învățat la școală că la Sar­mi­ze­ge­tusa a fost capitala Daciei, dvs. spuneți că a fost în sud și a migrat de acolo către Munții Orăș­tiei...

- Sigur că Sar­mizegetusa a fost capitala regatului dacic. Însă Com­plexul de la Gră­diștea, din Munții Orăștiei, s-a dez­voltat numai după sec 1 înainte de Hristos, așadar, es­te o dezvoltare du­pă existența cen­trelor puternice din sud, și acest fapt poate să fie conectat cu ro­ma­nii, în special în timpul dintre anul 10 î.H și anul 6 d.H, când sunt campaniile im­por­­tante ale ro­ma­nilor la nord de Dunăre. Este o perioadă în care, după cum arată studiile, toate for­tificațiile și așeză­rile au cedat sau au dispărut în Ol­te­nia și Muntenia. În aceeași pe­rioa­dă, și zonele din Banat sau Crișana au început să dispară, și atunci e firesc să ne în­tre­băm unde s-a dus populația din aceste regiuni. Cred că toate aceste populații s-au retras în Munții Car­pați, pentru că acolo erau în si­guranță. Și aceas­tă perioadă coincide cu o explozie a dez­vol­tării în Munții Șureanu. De la un moment la altul, am văzut schimbarea densității populației în aceste locuri. A fost o migrație masivă către Transilvania. A fost căutarea unui loc sigur pentru acești oameni, dar au contat și resursele din zonă - aurul, cuprul și mai ales fierul fiind foarte im­por­tante.

- Această migrație masivă poate să fie și o explicație pentru numeroasele comori găsite în zona Munților Orăștiei?

- Sigur că da, pentru că oamenii și-au luat cu ei când au plecat ce au avut mai important și, când au simțit pericolul romanilor, le-au îngropat.

- În toate muzeele europene unde am des­co­perit obiecte dacice, niciodată nu se spune că ele pro­vin din Dacia. Acest cuvânt nu apare ni­căieri, și muzeul din Viena nu face excepție. Mereu este notat "Europa centrală", "Europa de est" sau, în cel mai bun caz, Transilvania. Cum se explică lip­sa Daciei ca reper arheologic, și cine ar trebui să clarifice lucrurile - cerce­tătorii români sau cei ce dețin obiectele?

- Nu cred că este ceva voluntar. Este mai degrabă o problemă a felului cum aceste obiecte au ajuns în muzeele respective. În mod normal, ele au ajuns din piața de antichități, și nimeni nu cunoaște locul exact al descoperirii. Și cum ni­meni nu poate spune locul exact, este trecută o re­giune mai largă. Sigur că se poate menționa din ce cultu­ră și din ce perioadă a făcut parte un obiect. Dar cred că informațiile detaliate lipsesc, și atunci se notează doar Carpați sau Balcani etc. Din păcate, lucrurile sunt greu de clarificat, pentru că ceea ce avem astăzi prin muzee provine în bună măsură din săpături ilegale, sau sunt obiecte recu­pe­rate de pe piața neagră de valori.

"Sunt unul dintre criticii arheologilor de la Cluj, care fac săpăturile la Sarmizegetusa"

- Acum, la Sarmizegetusa avem arheologi care cercetează locul și ar putea aduce infor­ma­ții suplimentare prețioase pentru elucidarea enig­melor istoriei. Din păcate, aceste cercetări sunt făcute de o echipă redusă și merg foarte încet. Credeți că o cercetare mai temeinică la Sar­mizegetusa ar fi de ajutor?

- Sunt unul dintre criticii arheologilor de la Cluj care fac săpăturile la Sarmizegetusa. Eu cred că acolo e nevoie urgent de o schimbare, pentru că fac cercetări în același fel cum se făceau pe vremea lui Daicoviciu, în anii 50. Or, Daicoviciu, ca și fiul său, erau niște arheologi diletanți, nu aveau pregătirea necesară sau, oricum, nu aveau pregătirea arheologilor de azi. Din păcate, cei de la Cluj îl glorifică pe Daicoviciu și le este foarte greu să accepte o atitudine critică față de ceea ce a făcut el. Aș zice că la Sarmizegetusa este nevoie de un proiect internațional. Pe această temă, am lu­at legătura și cu Institutul pentru Patrimoniu din Ro­­mânia. Eu consider o mare rușine că până la această oră încă nu se cunoaște zona cetăților dacice. Acolo, de fapt, s-a cercetat foarte puțin, sub 10% din suprafață! Avem zeci de terase și cons­trucții imense pe Valea Anineșului, pe Valea Mică sau în Muntele Șesului, și nimic nu s-a cer­ce­tat în acele zone! Astăzi, sunt atâtea metode mo­derne de cercetare, începând de la radar Leader, încât se poate face o cercetare serioasă acolo. Însă, pur și simplu, nu se dorește, pentru că asta ar face să se prăbușească sistemul de gândire de la Cluj. E nevoie de o schimbare urgentă de mentalitate! Este foarte important să cunoaștem ce e în zona Sar­mizegetusei, este un subiect de interes inter­na­țional, nu doar local. Vă dau un exemplu: cetatea de la Piatra Roșie. Acolo a fost o singură săpătură arheologică făcută de Constantin Daicoviciu, timp de două luni. Nu s-a săpat cu metodă ar­heo­lo­gică, a fost un haos în cercetare, iar planul pu­blicat al des­coperirilor de acolo este o ficțiune to­tală: mă­surătorile sunt greșite, cronologia este ero­nată, stra­tigrafia nu este clară. Din păcate, tot ce știm de acolo este că au fost săpături ilegale, și în felul acesta au fost sustrase celebrele scuturi de fier și monede. Cum să dezlegi misterul civili­za­ției da­cice în felul acesta?

"Arheologii au astăzi la dispoziție aparate care le pot arăta ce se află în fiecare strat de zece centimetri de pământ, până la o adâncime considerabilă"

- Sunteți de acord ca arheologii să folosească detectoare de metal, așa cum fac braconierii, cei ce fură comorile?

- Trebuie folosite toate metodele moderne. Sigur că și acele detectoare de metale se pot folosi în prospecțiuni, însă arheologii au astăzi la dis­poziție aparate geo-magnetice și geo-electrice care le pot arăta ce se află în fiecare strat de zece cen­timetri de pământ, până la o adâncime con­side­rabilă. Așadar, problema nu este tehnologia, foarte avansată astăzi față de ce era în urmă cu 60-70 de ani, cât dorința de a folosi această tehnologie mo­dernă în cercetările actuale. Până acum, în zona cetăților dacice, arheologii români nu au folosit nimic din tehnologia modernă. Din păcate, au făcut-o braconierii...

"Să sperăm că în cercetarea dacilor o să fie loc pentru dialog"

- Sunt surprins să văd cât de bine sunteți informat despre realitățile românești...

- Vin destul de des în România, pentru a dia­loga cu cercetătorii români. Anul acesta am fost la o conferință unde am fost mirat să aflu că arheo­lo­gii de la Sarmizegetusa au săpat anul acesta... trei gropi, de 2 pe 3 metri. Care de altfel mai fu­seseră săpate în 1805, de oamenii fiscului austriac, în același loc! Dacă se cercetează în felul acesta, cu siguranță nu vom afla nimic nou despre daci prea curând. La conferință am discutat despre rea­litate și ficțiune în arheologia românească. Din pă­cate, în ciuda invitației, celor ce sapă la Sar­mi­ze­ge­tusa le-a fost interzis să vină la o astfel de con­fe­rin­ță! Îmi pare rău de această lipsă de des­chidere la dialog. Domnul Gelu Florea, respon­sa­bilul cer­cetărilor arheologice de la Sarmizegetusa, cred că în curând se va retrage de pe șantier și se pa­re că în locul sau va veni domnul Răzvan Ma­te­escu. Din păcate, domnul Mateescu - nu doar că este un ar­heolog foarte slab, dar este și genul de om care nu acceptă păreri sau idei diferite de ale dom­niei sale. Într-o conferință la Cluj, după ce mi-am ex­pus punctul de vedere, mi-a strigat că sunt un ere­tic... Să sperăm că în cercetarea dacilor o să fie loc pentru dialog, pentru o arheologie modernă și, poa­te, printr-o misiune internațională, o să scoa­tem la lumină istoria veche a românilor și a Europei.



Aurora Pețan - Cercetătoare, istoric, președinte al Fundației Dacica

"Știu că este greu de crezut, dar cercetările de la cetatea Piatra Roșie chiar au rămas la nivelul anului 1949"

- Într-un interviu pe care i l-am luat anul acesta, la Klagenfurt, în Austria, profesorul Karl Strobel s-a declarat dezamăgit de ritmul lent al săpăturilor de la Sarmizegetusa Regia, cât și de nivelul de profesionalism al arheo­lo­gilor care ar trebui să dezlege misterul moș­te­nirii dacice. Cât de justificată este atitudinea domniei sale?

- Profesorul Karl Strobel nu este singurul critic al echipei de arheologi de la Sarmizegetusa Regia, dar este printre primii și, totodată, cel mai incisiv dintre cercetătorii care au arătat că situația acestui sit este revoltătoare. Ar­heologul britanic Kris Lockyear in­­­sista, acum a­proape 15 ani, să se publice cu ma­­­­ximă prio­ri­tate toate ra­poar­­tele com­ple­te de să­pă­tură din acest sit - lucru care nu s-a în­tâmplat pâ­nă a­cum, iar mai re­cent, cer­ce­­tă­torul clujean Co­­riolan Oprea­nu a criticat foar­te dur metodele de cer­cetare utilizate la Sarmizegetusa Regia. De fapt, nu sunt puțini cei care dezaprobă metodele și rit­mul de lucru din acest sit, însă nu toți au cu­rajul să o spună deschis.

- Fundația Dacica, al cărei președinte sun­teți, se află chiar la Piatra Roșie, unul dintre si­tu­rile dacice cele mai importante din Munții Șu­rea­nu. Sunt cercetările arheologice de acolo sla­be ca­li­tativ, așa cum declară domnul profesor Strobel?

- Știu că este greu de crezut, dar cercetările de la cetatea Piatra Roșie chiar au rămas la ni­velul anului 1949. Nu s-a mai făcut mare lucru de atunci.

- Avem o moștenire istorică și culturală ex­cepțională, de o importanță atestată prin sta­tutul de monument UNESCO al acestor cetăți dacice. De ce credeți că nu se reușește cer­ce­tarea lor temeinică și punerea lor în valoare?

- Cred că tot "moștenirea" e cuvântul-cheie în această problemă. Există o puternică tradiție instituită și cultivată de școala clujeană, de a ține aceste situri sub un monopol științific. La iniția­tiva lui C. Daicoviciu, în 1955 a fost creată o re­zervație arheologică numită "Cetățile dacice din Munții Orăștiei", care acoperea câteva sute de kilometri pătrați și includea cetățile Sarmi­ze­ge­tusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru și Piatra Roșie, dar și fortificațiile izolate și așe­zările din preaj­ma aces­tora. Re­zer­va­ția a fost des­ființată în 1990, odată cu abrogarea ve­chii legi a mo­numentelor. Totuși, co­lec­tivul de la Cluj so­licită și ob­ține an de an de la Minis­terul Cul­turii o uni­că auto­ri­zație de cer­ce­tare pen­tru tot acel an­sam­blu, ca­re nu mai e­xistă le­gal, dar în fe­lul acesta se menține mo­­no­polul asu­pra întregii zo­ne. Evident, această echipă nu poate face față unui șantier atât de mare și de com­plex, dar nici nu dă semne că ar dori să cola­boreze cu alte echipe din țară sau din străinătate. Prin urmare, se sapă foarte puțin, doar în una sau două cetăți, și se publică și mai puțin.

- La aproape trei decenii după căderea co­munismului și peste două secole de la des­coperirea cetăților dacice, românii încă nu știu ce taine se ascund în Munții Orăștiei. Cine este astăzi responsabil de ritmul lent al cercetărilor și cine ar putea să schimbe ceva în această pri­vință?

- Principalul responsabil este Ministerul Cul­turii, care ar trebui să controleze și să sancționeze ce se întâmplă cu aceste situri, din punct de ve­dere științific, și să găsească soluții pentru ieșirea din această situație.

- Credeți că cercetări temeinice, făcute, așa cum propunea pro­­fesorul Stro­bel, cu o echipă inter­na­țio­­na­lă, ar putea să aducă la lu­mi­nă noi date im­por­tan­te des­pre mis­­te­rioa­sa ci­vi­li­zație da­ci­că?

- Da, fără nicio în­doială. În mo­men­tul de față, sun­tem încă la început cu cer­ce­tările la a­ceste ce­tăți și sunt con­­vinsă că marile sur­prize abia de a­cum încolo vor veni.